| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza in primerjava dokumentnih podatkovnih baz : diplomsko delo
Jure Turk, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Glavni cilj diplomskega dela, je bilo raziskati ter medsebojno analizirati dokumentne podatkovne baze. V teoretičnem delu smo te predstavili, ter podrobneje analizirali štiri izmed njih. Nato smo določili več dejavnikov, s pomočjo katerih smo dokumentne podatkovne baze tudi primerjali ter jih analizirali. V praktičnem delu smo razvili mobilno aplikacijo, katera nam omogoča interakcijo z izbranimi podatkovnimi bazami ter uporabniku prikaže potreben čas za izvedbo različnih poizvedb.
Keywords: Dokumentne podatkovne baze, NoSQL, analiza in primerjava, mobilna aplikacija
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 413; Downloads: 54
.pdf Full text (2,02 MB)

2.
Analiza modeliranja dokumentno-orientiranih podatkovnih baz NoSQL : diplomsko delo
Primož Šiško, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Popularnost podatkovnih baz NoSQL narašča predvsem zaradi podpore fleksibilnosti, preprostosti in učinkovitega reševanja problemov shranjevanja velike količine tako strukturiranih kakor tudi nestrukturiranih podatkov. Uporaba tradicionalnega modeliranja pri podatkovnih bazah NoSQL je majhna. V diplomskem delu se raziskujejo možnosti in kontekst, v katerih bi modeliranje ustrezalo. Opredelijo se tipi modelov oziroma načini modeliranja, s katerimi se lahko pripomore k lažjemu načrtovanju in posledično še učinkovitejši rabi podatkovnih baz NoSQL. Težišče je na modeliranju dokumentno orientiranih podatkovnih baz NoSQL, saj kljub razširjenosti ne dajejo veliko možnosti za korak modeliranja v fazi načrtovanja
Keywords: Modeliranje, dokumentno orientirano, podatkovne baze, NoSQL, analiza.
Published in DKUM: 04.11.2020; Views: 872; Downloads: 103
.pdf Full text (2,00 MB)

3.
UPORABA PODATKOVNIH BAZ NEWSQL PRI OBDELAVI VELIKIH KOLIČIN PODATKOV
Rajko Bunderl, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili osnovne koncepte podatkovnih baz NoSQL in NewSQL. V obeh skupinah smo predstavili njihovo arhitekturo in našteli njihove pripadnike. Podrobneje smo se osredotočili na podatkovni sistem VoltDB. V praktičnem delu diplomske naloge smo za potrebe analiziranja uporabili podatke podatkovne baze nacionalne infrastrukture odprtega dostopa. Podatkovna baza je sestavljena iz metapodatkov o publikacijah in njihovih avtorjih. Naš cilj je bil analizirati razširljivost podatkovne baze VoltDB ter hitrosti izvajanja transakcij po določenem iskanem nizu. Filtri iskanja nam na podlagi podanega iskanega niza filtrirajo najpogostejše metapodatke ter jih razporedijo v določeno strukturo najpogostejših zadetkov. Pri veliki količini podatkov narašča časovna zahtevnost ustvarjanja posameznega filtra. Za analiziranje smo uporabili čase izvajanja transakcij na enem strežniku ter jih primerjali s časi, ko je podatkovna baza razširjena na dveh strežnikih. Ugotovili smo, da z razširljivostjo VoltDB-ja na dva strežnika pohitrimo časovno zahtevnost izvajanja transakcij.
Keywords: podatkovne baze, NewSQL, NoSQL, VoltDB
Published in DKUM: 18.03.2016; Views: 1275; Downloads: 87
.pdf Full text (1,85 MB)

4.
UPORABA NOSQL PODATKOVNIH BAZ ZA GENERIRANJE POROČIL DETEKTORJA PLAGIATOV
Mario Dietner, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili koncept podatkovnih baz NOSQL. Našteli smo osnovne skupine, jih opisali in našteli njihove pripadnike. Podrobneje smo se posvetili opisu podatkovnega sistema Apache Cassandra, njegovim lastnostim, delovanju in arhitekturi. Posebej so nas zanimale splošne lastnosti Cassandre, kot so elastičnost, razpoložljivost in ujemljivost podatkov ter zanesljivost in zmogljivost sistema v realnem okolju. V praktičnem delu diplomskega dela smo razvili sistem, ki uporablja Appache Cassandra za generiranje poročil o vsebinski podobnosti med dokumenti. Iskanje plagiatov je časovno zahteven proces, saj z naraščanjem števila dokumentov narašča tudi časovna zahtevnost iskanja. Cassandrina elastičnost in podatkovni model sta idealna rešitev za takšno iskanje. Za izvedbo preizkusa smo uporabili obstoječo bazo izvlečkov (angl. hash), ki smo jih pridobili iz dokumentov Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru. To smo prenesli v Cassandrino gručo desetih strežnikov. Čase generiranja poročil smo primerjali s časi, ki smo jih dobili pri generiranju poročil iz podatkovne baze MS SQL. Pokazali smo, da Appache Cassandra 2,2-krat hitreje generira poročila in je neobčutljiva za izpade strežnikov.
Keywords: podatkovne baze NOSQL, Appache Casandra, teorem CAP, detekcija plagiatov
Published in DKUM: 15.06.2012; Views: 3002; Downloads: 267
.pdf Full text (2,78 MB)

Search done in 4.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica