| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 115
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Analiza učinkov prehoda informacijskega sistema COBISS na Linux
Jan Nagovnak Gradišnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Leta 1991 je Institut informacijskih znanosti (IZUM) promoviral Kooperativni online bibliografski sistem in servisi (COBISS) kot nadgradnjo sistema vzajemne katalogizacije. Isti akronim se je začel uporabljati za pripadajočo programsko opremo. COBISS predstavlja model povezovanja knjižnic v nacionalni knjižnični informacijski sistem z vzajemno katalogizacijo. Informacijski sistemi bazirajo na velikih bazah podatkov in močnih računalniških strežnikih. Enako je s informacijskim sistemom COBISS. V Inštitutu informacijskih znanosti so se konec leta 2018 odločili, da zaradi licenčne politike, produkcijske strežnike Windows preselijo na operacijski sistem Linux. Ker je kakršen koli prehod informacijskih sistemov velik izziv v podjetjih, so se tega lotili previdno. Definirati je bilo potrebno vse knjižnice v Sloveniji in skupine podatkov ki se bodo prenašali iz zaprto kodne rešitve Windows na odprto kodno rešitev Linux. Postopek tranzicije oz. prehoda strežnikov se je dogajal ob vikendih, saj so takrat knjižnice zaprte in je takšen postopek lažje izvesti. Prehod COBISS-a na Linux samega delovanja informacijskega sistema ni spremenil. Vse bazične funkcije in poslovni procesi ostajajo enaki. Spremeni se le lokacija, kjer se te funkcije in procesi izvajajo. Končni uporabniki in knjižničarji, ki v največji meri uporabljajo COBISS tako niso zaznali kakršnih koli posebnosti v delovanju. Informatika in elektronsko poslovanje postajata vedno pomembnejši v sedanji družbi. Podjetje IZUM se tega zaveda in ne zaostaja v razvoju modernih knjižničnih sistemov. Slovenija je po zaslugi IZUM-a ena redkih držav, ki ima vse vrste knjižnic povezane v enoten knjižnični informacijski sistem, in edina država na svetu ki ima nacionalni informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti neposredno povezan z nacionalnim knjižničnim sistemom.
Keywords: Informacijski sistem COBISS, Windows, Linux, IZUM, podatkovne baze, odprtokodna rešitev
Published in DKUM: 11.11.2022; Views: 469; Downloads: 54
.pdf Full text (2,36 MB)

2.
Analiza in primerjava dokumentnih podatkovnih baz : diplomsko delo
Jure Turk, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Glavni cilj diplomskega dela, je bilo raziskati ter medsebojno analizirati dokumentne podatkovne baze. V teoretičnem delu smo te predstavili, ter podrobneje analizirali štiri izmed njih. Nato smo določili več dejavnikov, s pomočjo katerih smo dokumentne podatkovne baze tudi primerjali ter jih analizirali. V praktičnem delu smo razvili mobilno aplikacijo, katera nam omogoča interakcijo z izbranimi podatkovnimi bazami ter uporabniku prikaže potreben čas za izvedbo različnih poizvedb.
Keywords: Dokumentne podatkovne baze, NoSQL, analiza in primerjava, mobilna aplikacija
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 414; Downloads: 54
.pdf Full text (2,02 MB)

3.
Analiza in primerjava proceduralnih jezikov v relacijskih podatkovnih bazah : diplomsko delo
Sara Zadravec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Življenje danes si težko predstavljamo brez shranjevanja in obdelovanja podatkov, kar nam med drugim omogočajo podatkovne baze. Proceduralni jeziki v podatkovnih bazah združujejo jezik podatkovnih baz in proceduralni programski jezik ter tako omogočajo izvajanje proceduralne logike v podatkovnih bazah. V sklopu diplomske naloge smo opisali osnove podatkovnih baz, procedur, prožilcev in funkcij ter slednje tri primerjali. Opisali smo štiri proceduralne jezike, ki pripadajo štirim trenutno najbolj priljubljenim sistemom za upravljanje podatkovnih baz. Izbrane proceduralne jezike smo primerjali in izdelali praktični primer, s pomočjo katerega smo prikazali razlike med jeziki v sintaksi in času izvajanja.
Keywords: procedura, proceduralni jezik, relacijske podatkovne baze
Published in DKUM: 20.10.2022; Views: 458; Downloads: 50
.pdf Full text (12,47 MB)

4.
Analiza podatkov sistema SUMO s pomočjo storitev računalništva v oblaku : magistrsko delo
Miha Lenko, 2022, master's thesis

Abstract: V želji po izboljšanju napovedi vremenskih podatkov, ki jih za svoje delovanje potrebuje sistem za ugotavljanje meja obratovanja SUMO, smo v sodelovanju s podjetjem Operato d.o.o. raziskali možnosti uporabe računalništva v oblaku za izvajanje strojnega učenja napovednih modelov. Prvi del magistrske naloge je namenjen predstavitvi različnih vrst podatkovnih baz za hrambo podatkov v oblaku ter ponudnikov računalništva v oblaku, ki ponujajo navidezne računalniške vire kot spletno storitev, drugi del pa predstavitvi procesa vzpostavitve izvajalnega okolja za izvedbo analize in strojnega učenja v oblaku.
Keywords: računalništvo v oblaku, podatkovne baze, analiza podatkov, strojno učenje
Published in DKUM: 07.07.2022; Views: 662; Downloads: 83
.pdf Full text (6,90 MB)

5.
Fizično modeliranje in optimizacija relacijskih podatkovnih baz : interno učno gradivo
Muhamed Turkanović, 2021, other educational material

Keywords: relacijske baze podatkov, podatkovne baze, modeliranje, učbeniki
Published in DKUM: 03.06.2021; Views: 1261; Downloads: 107
.pdf Full text (2,94 MB)

6.
Analiza modeliranja dokumentno-orientiranih podatkovnih baz NoSQL : diplomsko delo
Primož Šiško, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Popularnost podatkovnih baz NoSQL narašča predvsem zaradi podpore fleksibilnosti, preprostosti in učinkovitega reševanja problemov shranjevanja velike količine tako strukturiranih kakor tudi nestrukturiranih podatkov. Uporaba tradicionalnega modeliranja pri podatkovnih bazah NoSQL je majhna. V diplomskem delu se raziskujejo možnosti in kontekst, v katerih bi modeliranje ustrezalo. Opredelijo se tipi modelov oziroma načini modeliranja, s katerimi se lahko pripomore k lažjemu načrtovanju in posledično še učinkovitejši rabi podatkovnih baz NoSQL. Težišče je na modeliranju dokumentno orientiranih podatkovnih baz NoSQL, saj kljub razširjenosti ne dajejo veliko možnosti za korak modeliranja v fazi načrtovanja
Keywords: Modeliranje, dokumentno orientirano, podatkovne baze, NoSQL, analiza.
Published in DKUM: 04.11.2020; Views: 879; Downloads: 103
.pdf Full text (2,00 MB)

7.
Upravljanje z veliko količino podatkov z uporabo sistema za upravljanje podatkovne baze PostgreSQL : diplomsko delo
Aleks Sagadin, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili vpeljavo večje količine podatkov in primerjavo na sistemu PostgreSQL. Vpeljavo smo izvedli preko že obstoječe aplikacije, uporabljene v podjetju Iskratel d.o.o., preko katere smo simulirali vnos realnih telefonskih klicev. Izpostavili smo deljene tabele in uporabo indeksov. Aplikacijo smo tudi optimizirali s pomočjo Jave JPA. V nadaljevanju smo nad sistemom izvedli posamezne teste in jih primerjali po različnih kriterijih.
Keywords: PostgreSQL, podatkovne baze, JPA, deljene tabele
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 1012; Downloads: 93
.pdf Full text (1,61 MB)

8.
Analiza postopka migracije podatkovne baze Oracle v IBM DB2 : zaključno delo
Jan Dimnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Podatkovne baze so povsod prisotne v naših življenjih. Pogosto se pojavi potreba po uporabi več različnih podatkovnih baz. Obstajajo različni razlogi za uporabo drugačnega okolja, zato prihaja do potrebe po migraciji podatkovne baze iz enega okolja v drugo. Namen diplomskega dela je analiza postopka migracije podatkovne baze iz okolja Oracle v okolje DB2. V diplomskem delu smo opredelili različne tipe podatkovnih baz, opisali sisteme za upravljanje podatkovnih baz Oracle in DB2, pripravili testno podatkovno bazo v okolju Oracle in z obstoječimi orodji izvedli migracijo podatkovne baze v okolje DB2. V delu smo opredelili izzive, ki se pojavijo med migracijo in ponudili rešitve. Migracijo je možno uspešno izvesti, saj podatkovna baza DB2 podpira vse funkcionalnosti, ki jih omogoča okolje Oracle.
Keywords: podatkovne baze, Oracle, IBM DB2, migracija
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 879; Downloads: 67
.pdf Full text (2,67 MB)

9.
Uvajanje segmentov industrije 4.0 in optimizacija proizvodnje v podjetju šeško : magistrsko delo
Anže Plevnik, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi sta predstavljena uvajanje segmentov Industrije 4.0 in splošna optimizacija malega podjetja. Princip in ukrepi Industrije 4.0 se pogosteje uporabljajo na velikih podjetjih, prav tako ostali splošno znani prijemi optimizacije v proizvodnem strojništvu. Problem malih prilagodljivih podjetij, kot je Šeško, je oteženo napovedovanje naročil in planiranje zasedenosti kapacitet. Podjetje stremi k optimalni zapolnitvi kapacitet, vendar je ob vsakem nenadnem upadu ali povečanju naročil spreminjanje teh zahtevno. Takšna podjetja imajo zaradi aktivnosti, ki izdelkom ne dodajajo vrednosti, veliko izgub. V prvem delu naloge je prikazano, kako smo te dejavnosti odpravili ali zmanjšali z zbiranjem informacij o delu in planiranju s pomočjo integracije ene izmed prosto dostopnih spletnih aplikacij za vodenje proizvodnje. Na njej se vodijo vsi delovni nalogi, vzdrževanje strojev in drugi podatki, pomembni za kvalitetno delo. Podatki se s pomočjo vnašanja zaposlenih shranijo v podatkovno bazo, kjer se analizirajo in se do njih lahko kadarkoli dostopa. Digitalni zapis vseh naročil omogoči razbiranje trendov naročanja in lažje planiranje kapacitet. Oddelek za kakovost ima večji pregled nad celotnim podjetjem. Posledično se hitreje odkrijejo napake, ki se pravočasno odpravijo. Drugi del naloge prikazuje splošno optimizacijo podjetja z osnovnimi ukrepi, ki so prilagojeni podjetju. Podjetje nima detajlnega načrta svojih kapacitet in prostorov, zato smo v nalogi prikazali 3D model podjetja. Skonstruirani model podjetja bo omogočil učinkovito planiranje projektov, nadaljnji razvoj in določanje zasedenosti kapacitet delovnih operacij.
Keywords: Industrija 4.0, optimizacija proizvodnje, 3D modeliranje, podatkovne baze, spletna aplikacija, vodenje proizvodnje, vzdrževanje strojev
Published in DKUM: 31.01.2020; Views: 1422; Downloads: 349
.pdf Full text (4,04 MB)

10.
Pregledovalnik modela CIM elektroenergetskega omrežja na osnovi tehnologij semantičnega spleta : diplomsko delo
Miha Lenko, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V sodelovanju z Elektroinštitutom Milan Vidmar smo izdelali namizno aplikacijo za pregledovanje modelov CIM elektroenergetskih omrežij s pomočjo drevesnih seznamov in zemljevidom OpenStreetMap. Znotraj aplikacije smo izdelali tudi vmesnik za pretvorbo med modelom CIM in podatkovnim modelom, ki ga uporabljajo na EIMV. Prvi del diplomskega dela je namenjen predstavitvi tehnologij semantičnega spleta, ki služijo kot temelj za standardiziran metamodel elektroenergetskih omrežij CIM, in drugi del predstavitvi izdelave namizne aplikacije ter dela z uporabljenimi orodji in knjižnicami.
Keywords: elektroenergetsko omrežje, triplestore podatkovne baze, semantični splet
Published in DKUM: 11.11.2019; Views: 1266; Downloads: 108
.pdf Full text (4,79 MB)

Search done in 1.86 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica