| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 65
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Analiza odvisnosti med objekti podatkovne baze Oracle : diplomsko delo
Miha Tomšič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo v teoretičnem delu proučevali podatkovno bazo Oracle, njeno strukturo, najpomembnejše stavke, s katerimi lahko manipuliramo s podatki, in vse bazne objekte ter njihovo uporabo. Nato smo v praktičnem delu prikazali več načinov, kako analizirati odvisnosti med baznimi objekti v podatkovni bazi Oracle s pomočjo programskih jezikov SQL in PL/SQL in razvojnega okolja PL/SQL Developer. Nato smo se odločili za rešitev, ki je bila primerna za vpeljavo v grafični vmesnik. Opisali smo razvojno okolje Oracle Apex in z njegovo pomočjo razvili grafični vmesnik, ki omogoča izbiro določenega baznega objekta in nam vrne podatek, kje v podatkovni bazi se uporablja
Keywords: Oracle, podatkovna baza, analiza odvisnosti, bazni objekti, grafični vmesnik
Published in DKUM: 13.10.2023; Views: 184; Downloads: 18
.pdf Full text (2,67 MB)

2.
Sikvel: generator ogrodja podatkovne baze : magistrsko delo
Nikolaj Čolić, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo izdelali ogrodje podatkovne baze s pomočjo programskega orodja JetBrains MPS ter uporabo funkcionalnosti Generator in pristopom Model2Model. Naloge smo se lotili sistematično, najprej smo se dobro seznanili s projekcijskima urejevalnikoma tabel in diagramov, ter natančno preučili njuno uporabnost. Predstavili smo tudi način ustvarjanja in uporabe Standalone IDE. Praktični del naloge smo si zastavili kot načrtovanje in implementiranje ogordja podatkovne baze za kreiranje procedure SQL s pomočjo tabel ter kreiranje skripte SQL s pomočjo dinamičnega urejevalnika diagramov.
Keywords: JetBrains, MPS, podatkovna baza, SQL, generator programske kode
Published in DKUM: 12.07.2023; Views: 955; Downloads: 52
.pdf Full text (2,95 MB)

3.
Orodja za testiranje zmogljivosti podatkovnih baz : diplomsko delo
Vid Koblar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljenih več informacijskih orodij, ki spremljajo zmogljivosti podatkovnih baz. Opisano je delovanje, logika in praktična uporaba teh orodij na dejanskih primerih, ki so bili uporabljeni v diplomskem delu. Cilj diplomskega dela je prikazati, kako so različne primerjave orodij lahko v pomoč pri izbiri najbolj primernega orodja za uporabnikove potrebe. Predstavljene so primerjave, ki obsegajo načine zaračunavanja storitve, ceno storitve, funkcionalnosti, ki jih orodje ponuja, enostavnost povezovanja z bazo in predstavitvijo matrik. Orodja, ki smo jih uporabili tekom diplomske naloge za primerjavo, so Database Performance Monitoring, Datadog in Site24x7.
Keywords: Podatkovna baza, orodja, zmogljivost, primerjava, testiranje.
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 407; Downloads: 38
.pdf Full text (1,83 MB)

4.
Primerjava programskih ogrodij za povezovanje s podatkovnimi bazami : diplomsko delo
Marcel Golob, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo primerjali programska ogrodja ASP.NET Core, NestJS, Laravel in Django. Predstavili smo uporabljeno podatkovno bazo in glavne lastnosti, prednosti oz. slabosti programskih ogrodij. Raziskali smo različne programske knjižnice za povezavo in upravljanje s podatkovno bazo. Skozi diplomsko delo smo poskušali ugotoviti, katero programsko programsko ogrodje je pri povezovanju in interakcijo s podatkovno bazo najhitrejše in najzanesljivejše. Analizirali smo hitrost vstavljanja, pridobivanja, brisanja in posodabljanja podatkov. Na testu se je najbolje odrezalo programsko ogrodje ASP.NET Core, ki je glede na čas vseh metod (CRUD) za interakcijo s podatkovno bazo doseglo najboljše rezultate. Za njim sta sledili ogrodji NestJS in Laravel. Med vsemi izbranimi se je najslabše odrezalo programsko ogrodje Django.
Keywords: programska ogrodja, podatkovna baza
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 300; Downloads: 22
.pdf Full text (2,05 MB)

5.
Snovanje in razvoj naprednega konfiguratorja programov robotskih celic : magistrsko delo
Tilen Lesar, 2021, master's thesis

Abstract: Delo obravnava načrtovanje in razvoj naprednega konfiguratorja vpenjalnih programov robotskih celic, ki deluje deloma na programljivem logičnem krmilniku in deloma na uporabniškem posluževalnem vmesniku v povezavi s podatkovno bazo. Slednja omogoča shranjevanje in urejanje podatkov ter generično beleženje zgodovine. Za lažje razumevanje so na začetku splošno predstavljene osnove robotskih celic, vpenjalnih programov ter posamezne komponente in delo z njimi. V nadaljevanju se rekonstruira delovanje obstoječega konfiguratorja in združi pridobljeno znanje v zaključeno celoto naprednega konfiguratorja, katerega namen je izboljšati učinkovitost, varnost in uporabniško izkušnjo ter tako ustvariti dodano vrednost. Rezultati testiranja, ki zaključijo nalogo, dokažejo, da so bili vsi cilji doseženi in konfigurator deluje nad pričakovanji.
Keywords: konfigurator, robotska celica, podatkovna baza, uporabniški posluževalni vmesnik, programljiv logični krmilnik
Published in DKUM: 24.12.2021; Views: 628; Downloads: 65
.pdf Full text (3,40 MB)
This document has many files! More...

6.
Uvedba informacijske rešitve za turistično kmetijo
Jan Duler, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja morajo danes slediti tehnološkim in informacijskim trendom, če želijo ostati konkurenčna na trgu. Medtem ko obstaja na trgu ogromno informacijskih rešitev za klasična proizvodna in storitvena podjetja, ostajajo v ozadju malo manj konvencionalna podjetja, in sicer kmetije. Kmetije imajo sicer na razpolago nekaj informacijskih rešitev, vendar so pri izbiri bistveno omejeni predvsem zaradi diferenciacije delovanja posameznih kmetij. V nalogi si bomo pogledali primer uvedbe informacijske rešitve za turistično kmetijo X. Najprej si bomo ogledali digitalno transformacijo na splošno, nakar bomo analizirali trenutno poslovanje kmetije in ovire, s katerimi se soočajo. Analizirali bomo trg informacijskih rešitev, na osnovi analize pa bomo izbrali najustreznejšo informacijsko rešitev za turistično kmetijo. Rešitev bomo na koncu še uvedli in predstavili uspešnost uvedbe.
Keywords: Turistična kmetija, digitalna transformacija, informacijska rešitev, ERP rešitev, podatkovna baza, Microsoft Access
Published in DKUM: 09.11.2021; Views: 584; Downloads: 47
.pdf Full text (1,04 MB)

7.
Analiza in primerjava SQL in NoSQLl vrinjenja
Filip Ritonja, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Podatkovne baze so del skorajda vsake aplikacije in so na žalost tudi tarča različnih napadov. V diplomskem delu podrobno spoznamo tipe podatkovnih baz in opišemo določene razlike med njimi, opišemo tudi različne nevarnosti, ki prežijo na podatkovne baze, v praktičnem delu pa podrobneje predstavimo napade SQL in NoSQL-vrinjenja ter predstavimo zaščito pred temi napadi.
Keywords: Podatkovna baza, SQL, NoSQL, napad vrinjenja
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 746; Downloads: 57
.pdf Full text (1,22 MB)

8.
Podatkovna baza Redis kot aplikacijski predpomnilnik spletne rešitve : diplomsko delo
Leon Šardi, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje razvoj spletne rešitve, ki vključuje podatkovno bazo Redis, kot aplikacijski predpomnilnik. Namen njene uporabe je doseči pohitritev pri obdelavi uporabniških klicev. V sklopu diplomske naloge smo takšno spletno rešitev tudi implementirali. Po implementaciji smo opravili teste in analizirali kakšno pohitritev dosežemo z uporabo podatkovne baze Redis, kot aplikacijski predpomnilnik. Na podlagi rezultatov, ki so predstavljeni v diplomskem delu lahko zaključimo, da Redis prinese pohitritev spletne rešitve.
Keywords: podatkovna baza, Redis, NoSQL, predpomnilnik
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 463; Downloads: 41
.pdf Full text (838,55 KB)

9.
Mobilna aplikacija za lažje koriščenje storitev študentskih domov : diplomsko delo
Avguštin Erdelji, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljene različne spletne rešitve za lažje koriščenje storitev študentskih domov. Glavni namen diplomske naloge je prikazati razvoj mobilne in namizne aplikacije za lažje koriščenje storitev študentskih domov. V diplomskem delu so predstavljene tudi uporabljene tehnologije, ki so nam pripomogle, da aplikacije lahko med sabo komunicirajo in izmenjujejo podatke. Poleg tega smo predstavili še uporabo mobilne in namizne aplikacije.
Keywords: API, aplikacija, mobilna aplikacija, namizna aplikacija, podatkovna baza
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 548; Downloads: 66
.pdf Full text (1,75 MB)

10.
Primerjava podatkovnih baz iz vidika shranjevanja dokumentov JSON : zaključno delo
Goran Kirov, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Najprej so opisane osnove relacijskih in nerelacijskih podatkovnih baz, nato pa njihovi najbolj znani predstavniki. Nato sledi razlaga formata za izmenjavo podatkov JSON in dela z njim v podatkovnih bazah (ustvarjanje, branje, posodabljanje, brisanje podatkov). Ključni del diplomske naloge je praktično delo, kjer smo merili in analizirali podatkovne baze pri shranjevanju dokumentov JSON. Najprej opišemo implementacijo aplikacije za samodejno testiranje, kjer merimo čas in porabo pomnilnika. Testiranje je bilo izvedeno nad manjšimi in večjimi dokumenti. Testirali smo podatkovne baze MySQL, PostgreSQL in MongoDB. Na koncu analiziramo dobljene rezultate in podamo zaključne ugotovitve.
Keywords: JSON, SQL, NoSQL, podatkovna baza
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 1132; Downloads: 119
.pdf Full text (1,27 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica