| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 23
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Analiza procesa upravljanja s paletnimi pošiljkami v izbranem poštnem pretovornem logističnem centru
Zijada Salkanović, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Vsako podjetje, tudi Pošta Slovenije, potrebuje logistične storitve za zagotavljanje povezave med podjetjem in njegovim okoljem (dobavitelji, strankami ipd.). V interesu Pošte Slovenije je, da paletne pošiljke, kot tudi ostale pošiljke, odpravi do strank čim hitreje, kakovostno, varneje ter tudi najugodnejše predvsem s finančnega vidika. Palete nam pomagaju pri lažji manipulaciji z blagom in transportom blaga. Prevoz paletnih pošiljk naj bi bil varen in kakovosten, vendar to ni vedno tako, zaradi težav, ki se pojavljajo pri manipulaciji s paletnimi pošiljkami. Paleta je namensko izdelana lesena podloga, na katero zlagamo kosovni tovor (kartoni, vreče, zaboji ipd.) z namenom standardiziranja tovorne enote, s katerimi hitreje, varneje in stroškovno učinkoviteje opravljamo transport. Uveljavljajo se v vseh dejavnostih (proizvodnja, transport, distribucija ipd.), njihova množična uporaba pa močno vpliva na poenostavitev ter zmanjšanje stroškov v celotni logistični verigi. Namen diplomskega dela je predstaviti procese upravljanja s paletnimi pošiljkami in podati prednosti in slabosti teh procesov ter možne rešitve obstoječega stanja.
Keywords: Proces, logistika, transport, paletne pošiljke, manipulacija paletnih pošiljk
Published: 08.01.2021; Views: 168; Downloads: 27
.pdf Full text (1,94 MB)

2.
Problematika napadov na prevoz in prenos gotovine
Edis Hasanović, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vsakršna oblika prevoza blaga predstavlja tako za izvajalca kot za naročnika prevoza velik zalogaj. Veliko je organizacije, načrtovanja optimalnih poti in prevoznih sredstev ter iskanja stroškovno najugodnejše rešitve. Vendar pri prevozu in prenosu gotovine vsi ti procesi postanejo še bolj odgovornejši in zahtevnejši. Ker prevoz in prenos gotovine ni enostaven proces, tega ne more opravljati čisto vsak. Vsaka gospodarska družba in podjetje, ki se ukvarja z prevozom in prenosom gotovine mora imeti vse zagotovljene pogoje za opravljanje te dejavnosti. Od licence za opravljanje prevoza in varovanja gotovine ter drugih vrednostnih pošiljk do ustrezno usposobljenih varnostnikov ter opremo in oborožitvijo, ki je potrebna za opravljanje prevoza. Vse te pogoje je potrebno vzdrževati in jih nadgrajevati v skladu z razvojem standardov. Na to vrsto prevoza pretijo različne nevarnosti (tatvine in ropi). Različne kriminalne združbe iščejo lahek zaslužek in čim večji izplen blaga. Temu primerno se kriminalne združbe vse bolj organizirajo in postajajo vse bolj nepredvidljive pri svojem delu. Nič bolj ne pripomorejo k varnosti socialne okoliščine, kjer ljudje izgubljajo službe in so zaradi različnih stisk prisiljeni v kriminalna dejanja. Zato je zelo pomembno, da se poskrbi za varen prevoz in prenos gotovine in da se tudi ustrezno zaščiti življenja varnostnikov. K temu ne pripomore samo razvoj opreme in orožja, temveč tudi sodelovanje zasebno varnostnih služb s policijo in naročniki prevoza in prenosa gotovine.
Keywords: prevoz denarja, varovanje prevozov, vrednostne pošiljke, varnostniki, diplomske naloge
Published: 05.01.2017; Views: 1596; Downloads: 378
.pdf Full text (1,28 MB)

3.
MANAGEMENT KAKOVOSTI PRENOSA POŠTNIH POŠILJK V POŠTI SLOVENIJE D. O. O.
Ines Žohar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času je ustrezna kakovost izvajanja poštnih storitev in zagotavljanje ustreznih rokov prenosa najpomembnejši dejavnik za premagovanje konkurence, ki je iz dneva v dan večja. Za kakovostno premagovanje je potrebno nenehno spremljati potrošnikove potrebe in jih znati zadovoljit na kakovosten način, za kar se v Pošti Slovenije d.o.o. (v nadaljevanju PS) nenehno trudijo. Kakovost izvajanja poštnih storitev določajo zakonski predpisi, katerih se morajo izvajalci pri izvajanju držati. Standard, ki mu morajo slediti je Standard kakovosti izvajanja poštnih storitev SIST EN13850:2012,. Ob tem standardu pa so še pomembni Splošni pogoji izvajanja univerzalne poštne storitve in Zakon o poštnih storitvah (Zpsto-2). V primeru odškodninskih zahtevkov se upošteva Standard kakovosti poštnih storitev SIST EN 14012:2004 - obravnavanje pritožb in odškodninski postopki, v katerem so opisani postopki za ravnanje v primeru odškodninskih zahtevkov. Za kakovostnejše izvajanje poštnih storitev je pomembna sodobna informacijska tehnologija, ki pripomore k lažjemu obvladovanju ozkih grl v vseh fazah prenosa, ter boljši nadzor nad vročitvami pisemskih pošiljk prejemniku. Ne smemo pa pozabiti, da je za ključ do zadovoljnih strank in kakovostno izvedbo storitev najpomembnejši človek. Vemo, da se je motiti človeško, vendar bi z ustrezno izobrazbo in usposabljanjem znotraj organizacije bistveno zmanjšali nezadovoljstvo uporabnikov in zmanjšali število odškodninskih zahtevkov. Za kakovostno izvedbo dela je potrebno usposabljanje delavcev na vseh nivojih od direktorja, upravnika, poštnega uslužbenca, pismonoša in drugih zaposlenih. Da bomo dosegli kar najboljše, je zaposlene potrebno za uspešno delo stimulirati, saj bodo le tako vestno in z večjo zavzetostjo opravljali svoje delo, s tem pa bistveno pripomogli k zastavljenim ciljem vodstva PS.
Keywords: kakovost, faze prenosa, roki prenosa, poštne pošiljke, Pošta Slovenije, standard kakovosti, SIST EN13850:2012, poštni nabiralnik, pismonoša.
Published: 28.10.2016; Views: 1351; Downloads: 127
.pdf Full text (1,07 MB)

4.
Optimizacija procesov upravljanja pisemskih pošiljk za dostavo
Merisa Amidžić, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V današnjem dinamičnem okolju konkurenca med podjetji postaja vse ostrejša. Za ohranitev prednosti na trgu morajo podjetja uporabiti različne strategije, taktike in orodja, ki jim pomagajo pri doseganju konkurenčne prednosti in dobrih rezultatov poslovanja. Informacijska tehnologija predstavlja pomemben element v poslovanju podjetja in je dobra strategija za doseganje zastavljenih ciljev. Namen diplomskega dela je podrobneje obravnavati procese upravljanja pisemskih pošiljk na pošti 3102 Celje v segmentu priprave knjiženih pisemskih pošiljk za dostavo. Izpostavili bomo pripravo pisemskih pošiljk za dostavo, znotraj tega segmenta pa se bomo podrobneje osredotočili na pripravo knjiženih pošiljk za pogodbenike in dostavne okraje. Celotno izvajanje knjiženja pošiljk ni najbolj optimalno organizirano, saj se pri nekaterih opravilih porabi preveč časa ter finančnih sredstev, prihaja pa tudi do napak pri vnosu. Kot predlog rešitve smo predlagali uvedbo mobilne opreme - dlančnikov. Uvedba dlančnikov bi omogočila hitrejše poslovanje, boljši pretok pisemskih pošiljk, zmanjšanje trenutnih stroškov ter napak pri poslovanju.
Keywords: logistika, pošta, pisemske pošiljke, knjiženje, informacijska tehnologija, dlančniki
Published: 04.07.2016; Views: 666; Downloads: 68
.pdf Full text (1,60 MB)

5.
Uporaba dlančnikov pri vročitvi knjiženih poštnih pošiljk
Maja Ozim, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo prestavlja ožji segment storitve Pošte Slovenije, in sicer knjižene poštne pošiljke z vidika preglednosti s pomočjo novih tehnoloških rešitev, ki jih omogoča pristop strankam z dlančniki. Delo je sestavljeno iz teoretičnega dela, kjer so navedena izhodišča na področju splošnega delovanja logističnih procesov. Osredotočenost je na značilnostih logističnih procesov in vrstah le-teh, ki so podrobneje opredeljene in razdeljene. Aplikativni del dela zajema predstavitev Pošte Slovenije in njeno organiziranost. Delo je osredotočeno na trenutno organizacijo knjiženih poštnih pošiljk in razvoj znotraj Pošte Slovenije. Ciljna raziskava je usmerjena v uporabo dlančnikov v procesu pošiljk, ki zajema predstavitev delovanja in zgradbe dlančnikov, prednosti in slabosti le-teh, predvsem pa izhodišče za izboljšanje procesov dela v bodoče s pomočjo dlančnikov ter kaj lahko z uporabo naprednih tehnoloških rešitev Pošta Slovenije pridobi za svoj doprinos podjetju in kaj lahko nudi svojim uporabnikom in kupcem.
Keywords: knjižene poštne pošiljke, dlančniki, PLC Maribor, poštne pošiljke
Published: 11.12.2015; Views: 782; Downloads: 77
.pdf Full text (1,28 MB)

6.
Prevoz varovane pošiljke in problemi pri predaji v dnevno-nočni trezor
Milan Vačovnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so najprej opredeljeni osnovni pojmi s področja prevoza in varovanja gotovine ter drugih vrednostnih pošiljk. Nato je prikazano, kaj zajema prevoz in varovanje vrednostnih pošiljk, kdo lahko in kako pridobi licenco za izvajanje prevoza le teh. Prikazano je tudi, da je področje dela obsežno in zahtevno ter vključuje veliko mero strokovnosti. Poudarek je predvsem na fizičnem prenosu vrednostnih pošiljk, uporabi dnevno-nočnih trezorjev in težavah, s katerimi se varnostniki prevozniki denarja pri tem soočajo.
Keywords: vrednostne pošiljke, varovane pošiljke, varovanje prevozov, dnevno-nočni trezorji, varnostniki, diplomske naloge
Published: 21.10.2015; Views: 956; Downloads: 266
.pdf Full text (805,14 KB)

7.
Varnostni vidiki paketnih pošiljk s specifično vsebino
Iztok Debevc, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi, ki je temeljila na delovanju podjetja Pošte Slovenije, smo v prvem poglavju predstavili dva najpomembnejša akta, ki urejata področje poštnih storitev. Z Zakonom o poštnih storitvah in Pravilnikom o splošnih pogojih za opravljanje poštnih storitev smo opisali in ponazorili ključne pojme za razumevanje nadaljnjih vsebin v diplomski nalogi. Nato smo predstavili tri pomembne akte podjetja Pošte Slovenije. To so Splošni pogoji izvajanja univerzalne poštne storitve, Splošni pogoji izvajanja drugih poštnih storitev in Splošni pogoji za dostop do poštnega omrežja družbe Pošta Slovenije d. o. o., ki poleg obeh prej omenjenih aktov zagotavljajo temeljno pravno podlago za poslovanje s poštnimi in drugimi storitvami. V nadaljevanju smo opisali vrste paketnih pošiljk, ki jih Pošta Slovenije ponuja svojim uporabnikom, predstavili pa smo tudi vrste embalaž, ki se jih uporablja za prenos takšnih ali drugačnih predmetov in snovi. Sledila je podrobna obravnava dovoljenih in prepovedanih vsebin. V tem poglavju smo skušali opisati ter pojasniti različne vrste predmetov in snovi skozi prizmo različnih zakonodaj, ki jih je potrebno upoštevati, če se želi izvajati prenos paketnih poštnih pošiljk s prej omenjenimi vsebinami. V naslednjem poglavju smo se osredotočili na tveganja, ki se pojavljajo pri pošiljanju pošiljk z nevarno in prepovedano vsebino ter skušali pojasniti, da predstavljajo ogromno tveganje iz različnih perspektiv. Po tveganjih smo se posvetili varnostnim ukrepom, ki jih Pošta Slovenije izvaja za zmanjšanje in preprečitev prenosa prepovedanih snovi v poštnih pošiljkah. Za lažje razumevanje in boljšo predstavo smo v poglavju »Praktični primeri pošiljk s prepovedano vsebino« predstavili primere pošiljk z nevarno in prepovedano vsebino, odkrite pri prenosu v Republiki Sloveniji. Nato smo opravili raziskavo, ki je temeljila na vprašanju o seznanjenosti ljudi z obravnavano tematiko, temu pa je sledila razprava, v kateri smo predstavili ter interpretirali rezultate ankete. V razpravi smo razpravljali tudi o temi nadzora in kontrole, ki jo izvaja Pošta Slovenije pri prenosu pošiljk. V zaključku smo odgovorili na hipotezi, ki smo si ju zastavili na začetku diplomskega dela.
Keywords: pošta, poštne storitve, poštne pošiljke, paketi, nevarne pošiljke, varnostni ukrepi, primeri, diplomske naloge
Published: 05.08.2015; Views: 744; Downloads: 155
.pdf Full text (2,52 MB)

8.
Biološki terorizem
Igor Vidrih, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Terorizem predstavlja eno izmed največjih groženj današnji moderni družbi. Še posebej veliko grožnjo predstavlja biološki terorizem, ki je zaradi svojih nepredstavljivih posledic na civilno prebivalstvo ena najbolj krutih in sprevrženih metod teroristov pred katero ni nihče varen. Zato sem v diplomskem delu opredelil biološki terorizem, njegove začetke, in sredstva katera teroristi uporabljajo v namen biološkega orožja. Prav tako pa sem v diplomski nalogi opisal varnostne postopke v primeru biološkega terorizma v RS in varnostne ukrepe ter navedel in opisal tudi primer ukrepanja v primeru sumljive pisemske pošiljke v RS. V diplomskem delu smo tako ugotovili, da biološki terorizem v Republiki Sloveniji ne predstavlja resne grožnje, saj do danes v zgodovini RS ni bilo še nobenega napada. Kljub nizki stopnji ogroženosti, je RS ustrezno pripravljena na napad po standardih, ki so primerljivi glede na stopnjo ogroženosti z drugimi državami.
Keywords: terorizem, biološki terorizem, pisemske pošiljke, preprečevanje, varnostni ukrepi, diplomske naloge
Published: 29.01.2015; Views: 1191; Downloads: 220
.pdf Full text (386,38 KB)

9.
TEHNOLOGIJA ODKRIVANJA NEVARNIH SUBSTANC V POŠTNIH POŠILJKAH PRI POŠTI SLOVENIJE
Darko Zadravec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno delo s poštnimi pošiljkami na Pošti Slovenije. Predstavljena je samo podjetje Pošta Slovenije, nastanek ter njihova organizacija dela. V nadaljevanju so opisane storitve podjetja ter razčlemba le-teh. Opisane so vrste, vsebina in varnost pošiljk, na kaj mora biti pozoren tako pošiljatelj kot prenašalec pošiljk. Predstavljene so faze dela, ki potekajo pri prenosu pošiljk in sicer sprejem, usmerjanje, prevoz ter vročitev. Podrobno so predstavljeni postopki odkrivanja nevarnih substanc v pošiljkah s pomočjo rentgenskih naprav, ki jih uporabljajo pri Pošti Slovenije. Protieksplozivni zabojnik je namenjen za shranjevanje sumljivih pošiljk, ki bi lahko vsebovale nevarne substance. Ustrezne institucije nato prevzamejo te morebiti nevarne pošiljke in ukrepajo v skladu s pravilniki. V končnem delu je predstavljeno varovanje in ogroženost ljudi, živali in stvari, do katere bi lahko prišlo ob morebitnih poškodbah pošiljk ali pa namernih dejanjih kot so atentati na določene osebe, biološka vojna.
Keywords: poštni promet, poštne pošiljke, nevarne snovi, odkrivanje, detekcija nevarnih snovi, rentgenska naprava, predaja pošiljk policiji, pisemska bomba, biološka vojna
Published: 21.10.2013; Views: 934; Downloads: 255
.pdf Full text (5,82 MB)

10.
Reorganizacija sprejema paketov v poštnem logističnem centru
Aleš Greifoner, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Reorganizacija sprejema paketov v poštnem logističnem centru smo obravnavali problematiko v zvezi s procesom sprejema paketov v poštnem logističnem centru. Natančneje smo preučili številne pomanjkljivosti in fragmentiranost pri sprejemu ter obdelavi paketnih pošiljk. V teoretičnem delu diplomskega dela smo definirali in ovrednotili pojme ter teoretične koncepte s področja logistike v poštnem prometu in samo delovanje poštnih logističnih centrov, s čimer smo si pomagali pri nadaljnji raziskavi in pri opravljeni študiji primera – proces sprejemanja paketov v logističnem centru. Po študiji primera in upoštevanju različnih raziskav na danem področju smo rezultate primerjali z že znano situacijo in nato podali možne predloge ter rešitve, ki bi pripomogle k izboljšanju trenutne problematike. Končni rezultati naše raziskave so nas torej popeljali do zaključka, da je na področju sprejema paketov veliko pomanjkljivosti v samem načinu dela, a vendar je tudi dovolj manevrskega prostora za izboljšave.
Keywords: reorganizacija, paketne pošiljke, poštni logistični center, pošta.
Published: 17.10.2013; Views: 1230; Downloads: 132
.pdf Full text (1,13 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica