| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
Uporaba NFC tehnologije za optimizacijo vročanja paketnih pošiljk
Marinko Šimić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Danes se na svetovnem trgu dogajajo velike spremembe, ki so posledica liberalizacije trgov in globalizacije. Živimo v času hitrega tehnološkega razvoja, razmaha elektronskega poslovanja in spletnih nakupov. Moč teh sprememb in vpliv globalizacije se čuti tudi na trgu poštnih storitev. Konkurenčna podjetja, tako tuja kot domača, vlagajo v razvoj, povečujejo svojo mrežo in postajajo tudi mednarodna podjetja. Ljudje si z razvojem konkurenčnih ponudnikov na trgu lahko izberemo vedno boljše in kvalitetnejše storitve, tudi takšne, ki so prilagojene vsakemu posamezniku. Takšnim tržnim spremembam se mora Pošta Slovenije prilagoditi, sicer bodo stranke v prihodnosti izbrale drugega ponudnika. Namen diplomskega dela je predstaviti težave, s katerimi se srečuje pismonoša ob vročanju paketnih pošiljk na naslovu, ter podati možno rešitev obstoječega stanja. Podana rešitev je idejna predstavitev mobilne aplikacije, ki bi bila izdelana na podlagi obstoječe spletne aplikacije Pošte Slovenije. Aplikacija bi bila razvita za uporabo tehnologije NFC (angl. Near Filed Communication), ki bi omogočala popolno elektronsko poslovanje in s tem vsem poštnim uslužbencem olajšala delo ter pripomogla k boljši uporabniški izkušnji strank.
Keywords: NFC tehnologija, paketna pošiljka, Pošta Slovenije, RFID tehnologija
Published: 19.12.2012; Views: 989; Downloads: 110
.pdf Full text (1,23 MB)

3.
MOŽNOSTI RACIONALIZACIJE PREVZEMA IN SPREJEMA POŠTNIH POŠILJK POGODBENIKOV NA POŠTI 2102 MARIBOR
Natalija Rašl, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu so opisane možnosti racionalizacije prevzema in sprejema poštnih pošiljk pogodbenikov na pošti 2102 Maribor. Pogodbeniki pošte 2102 Maribor imajo možnost, da njihove pošiljke prevzame voznik Pošte Slovenije d.o.o. ali pa pogodbeniki v lastni režiji oddajo pošiljke na sprejemni pošti 2102 Maribor. V magistrskem delu smo se omejili na prevzem poštnih pošiljk v prostorih pogodbenikov, z namenom optimirati transportne poti vozil. Predlogi reorganizacije sprejema pisemskih pošijk pogodbenkov na pošti 2102 Maribor so v preteklosti v diplomskem delu z naslovom Reorganizacija sprejema pisemskih pošiljk velikih uporabnikov na pošti 2102 Maribor že bili predstavljeni, vendar se pomanjkljivosti kjub reorganizaciji še vedno pojavljajo. Prav tako omenjeno diplomsko delo ni zajemalo sprejema paketnih pošiljk pogodbenikov. Opisani problematiki sta bili glavni razlog, da smo sprejem poštnih pošiljk pogodbenikov ponovno vključili v magistrsko delo. Predvidevamo, da bi ob uvedbi predlogov, ki se nanašajo na prevzem in sprejem pošiljk pogodbenikov na pošti 2102 Maribor, opazili več pozitivnih učinkov.
Keywords: pogodbenik, prevzem, sprejem, pisemska pošiljka, paketna pošiljka, pošta 2102 Maribor, PLC Maribor
Published: 23.04.2014; Views: 1058; Downloads: 100
.pdf Full text (16,92 MB)

4.
Planiranje transporta surovin v mednarodnem podjetju
Vanja Bitenc, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo predstavlja naše dosedanje delo v organizaciji, ki proizvaja pnevmatike za osebna in tovorna vozila. Imeli smo priložnost biti del tima planerjev transporta surovega materiala, ki je eden ključnih členov v verigi proizvodnje pnevmatik. Podjetje je med vodilnimi v svoji stroki in hkrati ves čas nudi izobraževanja svojim zaposlenim, da bi delali še bolj učinkovito. Planerji transporta so del verige planerjev, znotraj katere delujejo še planerji in skladiščniki surovega materiala. Njihovo delo je zelo povezano, tako da mora biti komunikacija med njimi neprekinjena. Med samim delom smo se bolje spoznali z delom planerjev transporta, sčasoma pa tudi sami začeli planirati uvoz pošiljk v skladišča posameznih držav. Spoznali smo, da je za zmanjšanje stroškov prevoza zelo pomembna pravilna uporaba incoterm klavzul in dnevno aktivno delo na področju planiranja pošiljk in izračunavanja stroškov. Zelo pomembna je časovna učinkovitost v kombinaciji s stroški transporta. Delo je lahko tudi stresno, vendar nikoli dolgočasno.
Keywords: planiranje, pošiljka, surovi material, stroški, organizator transporta
Published: 21.07.2014; Views: 868; Downloads: 27
URL Link to full text

5.
ORGANIZACIJA PREVOZA IZREDNIH POŠILJK V MEDNARODNEM ŽELEZNIŠKEM PROMETU
Lea Vaupotič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje organizacijo prevoza izrednih pošiljk v mednarodnem železniškem prometu. Predstavljeni so nacionalni in mednarodni pravni viri ter prevozne tarife, ki jih je potrebno spoštovati pri načrtovanju prevoza izredne pošiljke. Pojasnjen je pojem izrednih pošiljk ter pomembni varnostni pogoji oziroma ukrepi, ki jih je potrebno upoštevati pri izvedbi izrednega prevoza. Podrobneje so opisani splošni pogoji poslovanja oziroma postopek naročila in izdaja dovoljenja za izredno pošiljko ter stroški. Poudarek je tudi na nakladalnem profilu in svetlem profilu proge, ki sta najpomembnejša elementa tehnične enotnosti. S stališča organizacije prevoza izrednih pošiljk je izjemnega pomena tudi izbira primernega tovornega vagona, s katerim se lahko opravi prevoz tovora izrednih dimenzij. V diplomskem delu je prikazan tudi realen primer organizacije prevoza izredne pošiljke v mednarodnem železniškem prometu, in sicer prevoz transformatorja, ki smo ga primerjali z drugimi izrednimi prevozi na različnih relacijah in pod različnimi prevoznimi pogoji.
Keywords: izredna pošiljka, organizacija železniškega prevoza, mednarodni železniški promet
Published: 16.09.2014; Views: 950; Downloads: 155
.pdf Full text (3,47 MB)

6.
7.
Prevoz izredne pošiljke (transformatorja) iz Črnuč do Dobove
Aljoša Renčof, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom Prevoz izredne pošiljke (transformatorja) iz Črnuč do Dobove se osredotočimo na proces priprave in izvedbe prevoza 260-tonskega električnega transformatorja z železniškim prometom. V teoretičnem delu predstavimo tovorni promet po slovenskih tirih in opišemo pojme, kot so izredni prevoz, svetli profil in nakladalni profil. V poglavju o izrednem prevozu navedemo varnostne pogoje in vrste izrednih pošiljk. V drugem poglavju obravnavamo izredni prevoz s pravnega vidika. Predstavimo mednarodne in državne zakone ter podzakonske akte, ki veljajo pri izrednih prevozih, opišemo pa tudi prevozno pogodbo za prevoz tovora. V poglavju o organizaciji prevoza transformatorja iz Črnuč do Dobove predstavimo potek celotne organizacije izrednega prevoza. Začnemo z opisom transformatorja in predstavimo kritične točke naše pošiljke. Raziščemo, kaj je potrebno pri načrtovanju in pripravi na izredni prevoz. Nato opišemo še potek prevoza in ga na koncu analiziramo. V zaključku podamo ugotovitve in sklepe, do katerih smo prišli v diplomski nalogi.
Keywords: izredna pošiljka, železniški prevoz, nakladalni profil, transformator
Published: 05.10.2015; Views: 1121; Downloads: 84
.pdf Full text (1,94 MB)

8.
Izbira primerne lokacije za Paketno pretovorno pošto v Celju
Tadej Stražar, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Izbira primerne lokacije za paketno pretovorno pošto v Celju V diplomskem delu bomo predstavili Pošto Slovenije, razvoj poštne dejavnosti skozi zgodovino in opisali njene organizacijske izboljšave, napredke, ki so pripomogli in še vedno pozitivno vplivajo na racionalno poslovanje družbe. Predstavili bomo organiziranost Poštnega omrežja, delovanje Pošte in najpomembnejša prometna vozlišča. Opisali bomo njen vozni park in najpomembnejše prometne tokove. V drugem delu si bomo zastavili vprašanje o ustreznosti lokacije za Paketno pretovorno pošto v Celju, predstavili pomanjkljivosti in izbrali novo, bolj primerno lokacijo. Predstavili bomo stroške, katere bi imela Pošta Slovenije z uresničitvijo našega predloga in jih argumentirali. Predstavili bomo, na kakšen način bi lahko razbremenili poštna logistična centra v državi, ki sta že sedaj preobremenjena, ko je paketna logistika šele v porastu.
Keywords: paket, pošiljka, paketna pretovorna pošta, razdalja, dostava.
Published: 09.11.2015; Views: 457; Downloads: 57
.pdf Full text (2,29 MB)

9.
Prenova logističnih procesov v podjetju DHL Express Slovenija d.o.o.
Janez Guzelj, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Logistični procesi so del vseh procesov v podjetju in so ključnega pomena za opravljanje dejavnosti podjetja ter zadovoljitev potreb strank. Rast elektronskega poslovanja je povečala tudi rast podjetij, ki se ukvarjajo z dostavo pošiljk. Eno izmed takšnih podjetij je tudi podjetje DHL Ekspres Slovenija, d. o. o. Analiza logističnega procesa dostave pošiljk v izbranem podjetju je izpostavila problem zamude pri dostavi pošiljk strankam, ki jih je treba cariniti. Zamude so posledica manjkajoče oziroma nepopolne dokumentacije za carinjenje. Na temelju celovite analize predlagamo zaposlitev osebe, ki bo razbremenila zaposlene v procesih dostave pošiljk strankam. Z zaposlitvijo bi carinski referent pridobil čas za pregled dokumentacije za pošiljke, ki še niso prispele v Slovenijo, in vnaprej obveščal stranke o manjkajoči dokumentaciji. S predčasno pridobljeno dokumentacijo bi se natančneje določila koda carinskega postopka pošiljk in omogočila večja pravilnost izbire ter krajši čas izvedbe carinskega postopka. Carinski deklaranti bi bili bolj učinkoviti. Omogočeni bi bili večja organiziranost, hitrejša odzivnost, manjše število nadur, skrajšal pa bi se tudi čas dostave pošiljk strankam. Predlagata se tudi posodobitev tehnološke opreme in posodobitev sistema klicanja strank, kar bi skrajšalo delovni postopek in omogočilo pravočasno obveščanje strank in hitrejšo dostavo pošiljk ter večje zadovoljstvo strank.
Keywords: logistika, dostava, proces, stranka, carina, pošiljka, stranka, DHL
Published: 09.08.2016; Views: 1150; Downloads: 103
.pdf Full text (1,10 MB)

10.
Konkurenčnost Pošte Slovenije d.o.o. pri prenosu pošiljk Hitre pošte
Janja Toman, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo govori o problematiki Pošte Slovenije, d. o. o., in sicer o problematiki oddaje pošiljke Hitre pošte. Pošta Slovenije je namreč ena vodilnih podjetij v prenosu pisemskih pošiljk. V teoretičnem delu bomo predstavili zakonsko podlago za izvajanje poštnih storitev, same poštne storitve, konkurenčna podjetja in možne izgube/napake pri prenosu pošiljk Hitre pošte. V praktičnem delu bomo primerjali Pošto Slovenije in njena konkurenčna podjetja z vidika cene in kakovosti pošiljke Hitre pošte v notranjem prometu. Na koncu pa bomo podali dostopne rešitve, s katerimi bi lahko pošta Slovenije izboljšala svoje poslovanje in pridobila na konkurenčni prednosti.
Keywords: logistika, pošta, pošiljka Hitre pošte, prometni križ hitre pošte, poštne storitve.
Published: 15.12.2016; Views: 782; Downloads: 129
.pdf Full text (1,39 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica