| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Spremembe v dnevnih aktivnostih in počitku pri pacientih s shizofrenijo
Lucija Vratuša, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Shizofrenija je kronična možganska motnja, ki se v svoji aktivni fazi kaže s simptomi, kot so blodnje, halucinacije, neurejen govor, težave z razmišljanjem in upad motivacije. Namen zaključnega dela je raziskati spremembe v dnevnih aktivnostih in počitku pri pacientih s shizofrenijo. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela, v empiričnem delu pa kvalitativno metodologijo raziskovanja. Opravili smo intervju s pacientko, ki ima diagnosticirano shizofrenijo. Rezultati: Ugotovili smo, da ima pacientka težave s kronično utrujenostjo, oslabljena je njena fizična aktivnost, pojavlja se nezmožnost za opravljanje različnih aktivnosti. Navaja pripravljenost za doseganje višje ravni zdravja. Pacientka je sicer samostojna pri osebni higieni in oblačenju. Težav s spanjem ne navaja. Diskusija in zaključek: Kakovost življenja niso le posameznikove finančne zmožnosti, ampak je povezana tudi z občutkom zadovoljstva z lastnim življenjem. Pomembno je, da se posameznik z diagnozo shizofrenije zna soočati z vsakodnevnimi aktivnostmi. Pomoč in motivacija sta izredno pomembni za kakovost življenja pacienta s shizofrenijo in pripomoreta k njegovi sprejetosti v družbo.
Keywords: shizofrenija, kakovost življenja, antipsihotiki, dnevna aktivnost, počitek, NANDA
Published: 04.06.2021; Views: 104; Downloads: 19
.pdf Full text (1,23 MB)

2.
Zakonska določila pravilnega načrtovanja počitka
Vernesa Trgalović, 2017, master's thesis

Abstract: Namen raziskave je ugotoviti stališče anketirancev glede pomembnosti pravilnega načrtovanja počitka, na podlagi veljavne zakonodaje ugotoviti, v kolikšni meri so delavci seznanjeni z veljavno zakonodajo, ugotoviti, ali delodajalci pri organiziranju počitka upoštevajo veljavno zakonodajo in ugotoviti, ali se spremembe v Sloveniji ujemajo s spremembami, ugotovljenimi v raziskavah Eurofounda (2012 in 2015). V raziskavi je sodelovalo 100 naključno izbranih zaposlenih v podravski regiji. V teoretičnem delu smo uporabili deskriptivno metodo, v empiričnem delu pa kvantitativno metodologijo. Raziskovalni inštrument je bil anketni vprašalnik, sestavljen iz 23 vprašanj, ki je bil posredovan anketirancem v elektronski obliki, preko elektronske pošte in delno tudi v pisni obliki. Ugotovili smo, da ni bila ženskam v primerjavi z moškimi večkrat kršena pravica do počitka (p=0,404). Potrdili smo, da si večina anketirancev želi sprememb v sami organizaciji delovnega časa (p=0,000). Zaposlene je potrebno ozavestiti o zakonu o delovnih razmerjih. Saj smo z našo raziskavo ugotovili, da veliko zaposlenih ni seznanjenih z njihovimi pravicami in so jim posledično pravice tudi velikokrat kršene. Počitek je pomemben, saj zmanjšuje stres, ki se kopiči na delovnem mestu, in posledično zmanjšuje obolevanja delavcev. Menimo, da je najbolj pomembna dobra in pravilna organizacija počitka, saj lahko z dobro organizacijo zmanjšamo nezadovoljstvo zaposlenih, jim izboljšamo njihovo socialno življenje in zdravje.
Keywords: počitek, zakon o delovnih razmerjih, delovni čas, utrujenost
Published: 19.07.2017; Views: 708; Downloads: 146
.pdf Full text (1,25 MB)

3.
OCENA VZGOJITELJA O VLOGI OTROKA PRI POČITKU IN PREHRANJEVANJU V DNEVNI RUTINI
Marjetka Kert, 2016, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Diplomsko delo je bilo osredotočeno na vlogo otroka pri prehranjevanju in počitku v dnevni rutini vrtca. V teoretičnem delu smo pisali o dnevni rutini v vrtcu. V tem sklopu smo podrobneje opredelili pojme dnevna rutina, prikriti kurikulum in implicitne teorije, ki se, kot smo ugotovili, med seboj povezujejo in prepletajo. Na področju prehranjevanja smo predstavili biološke potrebe otrok po hrani in posameznih hranilih ter smernice za uravnoteženo prehrano v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Predstavili smo tudi, na kakšen način za zdravo prehrano in oblikovanje prehranjevalnih navad skrbijo v vrtcih. Zanimalo nas je tudi aktivno vključevanje otrok v pripravo na prehranjevanje, potek prehranjevanja in urejanje po prehranjevanju. Na področju počitka pa smo pogledali, kakšne so biološke potrebe otrok po spanju, in kako se s starostjo spreminjajo. Predstavili smo tudi pripravo na počitek, najbolj pa smo se osredotočili na počitek v vrtcu, ki ga delimo na počitek in spanje. V empiričnem delu smo predstavili rezultate empirične raziskave o vlogi otroka pri pripravi na prehranjevanje in počitek, pri poteku prehranjevanja in počitka ter urejanju po prehranjevanju in počitku. Raziskovalni instrument, ki smo ga uporabili, je bil anketni vprašalnik z vprašanji zaprtega tipa, ki ga je izpolnilo 296 vzgojiteljev iz naključno izbranih slovenskih vrtcev. Zanimalo nas je, v kolikšni meri in kako vzgojitelji vključujejo otroke v pripravo na prehranjevanje in počitek, v sam potek prehranjevanja in počitka ter urejanje po prehranjevanju in počitku. Ugotavljali smo razlike v samostojnosti glede na starost, stratum in velikost vrtca. Dobljene podatke smo obdelali s programom SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) in jih predstavili tabelarično.
Keywords: Dnevna rutina, počitek, prehrana, prikriti kurikulum, vrtec.
Published: 20.09.2016; Views: 1129; Downloads: 289
.pdf Full text (1,01 MB)

4.
Spanje in počitek otrok v vrtcu
Katarina Pondrk, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu Spanje in počitek v vrtcu smo želeli preučiti, kaj o tem delu dnevne rutine v prikritem kurikulu kažejo raziskave, ki so že narejene na omenjenem področju. V teoretičnem delu smo tako zajeli izsledke teh raziskav ter preučili spoznanja o otrokovem razvoju in njegovih potrebah. V empiričnem delu pa so predstavljeni rezultati raziskave o spanju in počitku otrok v vrtcu, ki je bila namenjena strokovnim delavkam Vrtca Ivanjkovci in Vrtca pri OŠ Sveti Tomaž. Namen raziskave je bil ugotoviti, kako počitek in spanje izvajajo v teh dveh, med seboj skoraj identičnih vrtcih, koliko sledijo otrokovim željam in potrebam ter v kolikšni meri so pripravljeni nanje tudi odreagirati in jih zadovoljiti.Pridobljeni podatki raziskave so pokazali različna mnenja in ravnanja, ki se jih poslužujejo strokovne delavke. Zaznati pa je, da so v obeh vrtcih res ključnega pomena individualne potrebe otrok in ustrezno zadovoljevanje le teh, da je pomembno otrokovo dobro počutje, da dajejo možnost izbire in s tem gradijo prijetno in spodbudno okolje za otrokov vsestranski razvoj.
Keywords: počitek otrok, spanje otrok, možnost izbire, individualne potrebe, ravnanja strokovnih delavk
Published: 01.09.2016; Views: 2064; Downloads: 329
.pdf Full text (935,04 KB)

5.
VLOGA SODOBNIH DELOVNIH OKOLIJ PRI ZDRAVJU ZAPOSLENIH: POČITEK PO DELU KOT BLAŽILEC NEGATIVNIH UČINKOV?
Sabina Junc, 2016, master's thesis

Abstract: V zadnjih štiridesetih letih se je vsebina dela v zahodnih družbah premaknila od idealnega tipa, pri katerem je prevladoval rutinski delovni proces, v birokratsko organiziran industrijski delovni proces. Osrednja značilnost novega pristopa je fleksibilnost. Od zaposlenih se pričakuje, da sami določajo, kdaj bodo opravljali delo (fleksibilni urnik dela), od kod ga bodo opravljali (na primer delo na daljavo) ter s katerim komunikacijskim orodjem (na primer pametni telefon, elektronska sporočila, video konference). Za namen raziskovanja povezave med spremenljivkami sodobnega delovnega okolja, počitka po delu in zdravja na delovnem mestu smo oblikovali in validirali vprašalnik sodobnega delovnega okolja. Cilj raziskave je bil ugotoviti, kakšen je mediacijski učinek počitka po delu v povezavi med značilnostmi sodobnega delovnega okolja in zdravja na delovnem mestu. S pomočjo vzorca slovenske policije (N = 178) smo ugotovili, da ima počitek po delu vlogo blažilca različnih značilnosti sodobnih delovnih okolij, ki na zdravju zaposlenih puščajo negativne posledice. Predlagali smo tudi nekaj intervencij za promocijo zdravja na delovnem mestu (na ravni organizacij) ter na kratko predstavili primer dobre prakse – ustrezne zakonodajne ureditve področja (na ravni države).
Keywords: sodobno delovno okolje, počitek po delu, zdravje, težave z zdravjem, fleksibilnost na delovnem mestu, analiza mediacije
Published: 01.06.2016; Views: 834; Downloads: 193
.pdf Full text (1,91 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica