| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 33
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Precizno pozicioniranje pnevmatskega valja
Vid Pigac, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil zasnovati in izdelati servo-pnevmatski pozicionirni sistem. Ta uporablja servo-pnevmatski ventil Enfield S2 ter induktivno senzorsko letev Sick MPA. S pomočjo teh komponent in programirljivega logičnega krmilnika Siemens S7 lahko sistem precizno pozicionira batnico pnevmatskega aktuatorja ter na njo pritrjeno breme. Avtomatsko vodenje sistema je možno upravljati preko tipk na nadzorni plošči, prav tako je možno ročno vodenje sistema z vrtenjem potenciometra. Sistem smo tudi testirali in na podlagi rezultatov testiranj določili točnost ter ponovljivost pozicioniranja batnice vzdolž pnevmatskega aktuatorja.
Keywords: servo-pnevmatika, valj, pozicioniranje, krmilje, industrijski krmilnik
Published: 24.09.2020; Views: 104; Downloads: 32
.pdf Full text (3,06 MB)
This document has many files! More...

2.
Precizno pozicioniranje pnevmatskega valja
Tadej Mauko, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo zasnovali in izdelali servo-pnevmatski pozicionirni sistem, ki z uporabo ventila Enfiled S2 in senzorja SICK MPA omogoča natančno pozicioniranje in ustavljanje bata na poljubni točki vzdolž cilindra. Ventil za krmiljenje uporablja PD regulator. V praktičnem delu smo nabavili potrebne komponente in sistem sestavili. Za pravilno delovanje ventila je potrebno določiti parametre regulatorja, kar smo dosegli na več načinov. Sistem smo krmilili preko potenciometra, programskega vmesnika ter s pomočjo industrijskega krmilnika. Za izbran proces avtomatskega krmilja smo podali besedni opis tehnoloških zahtev, tehnološko shemo, krmilno verigo, diagram stanj in prireditveno tabelo. Nazadnje smo sistem tudi testirali, izmerili dejansko točnost pozicioniranja in jo primerjali s predpisano.
Keywords: servo-pnevmatika, valj, pozicioniranje, PD, krmilje, industrijski krmilnik
Published: 13.11.2019; Views: 329; Downloads: 34
.pdf Full text (2,40 MB)

3.
Manipulator za orientacijsko pozicioniranje obdelovanca na tekočem traku
Jernej Leskovar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes je avtomatizacija nekaj nepogrešljivega v industrijski proizvodnji, saj razbremeni človeško delovno silo, kjer je to potrebno. Predvsem mislimo na okoliščine, kjer so razmere za delo težavne, mednje štejemo temperaturo, prah, hrup... To so pogoji pri katerih se mora v prvi vrsti gledati na zdravje zaposlenih in preventivno ukrepati. Ena izmed rešitev so namenske naprave oziroma stroji, bodisi popolnoma mehanski ali mehatronski. Z njimi nadomestimo delavca na zahtevnem delovnem mestu. Prav zaradi tega se je v podjetju Unior d.d. Zreče, izdelalo namensko napravo (manipulator), ki bo nadomestila delavca na delavnem mestu, ki je izpostavljeno prahu, kemikalijam in predvsem hrupu. Ta manipulator bo v okviru diplomske naloge tudi podrobneje predstavljen. Poudarek diplomske naloge je na načrtovanju konstrukcije manipulatorja in njegov 3D model za boljšo predstavo, električna shema, pnevmatična shema in delavniške risbe za arhiv in izvedbo dejanskih elementov ter na programiranju in programu, ki se je zapisal v programirljiv logični krmilnik (PLK). Manipulator je popolnoma avtomatiziran in vstavljen v sklop priprave, ki obdelovance samodejno transportira po različnih transportnih trakovih (tekoči trak) in drčah od zabojnika do hidravlične preše (hidravlična stiskalnica), kjer se potem preoblikuje v končno obliko.
Keywords: Manipulator, konstruiranje, vzdrževanje, pnevmatika, programiranje, PLK
Published: 16.07.2019; Views: 543; Downloads: 67
.pdf Full text (2,12 MB)

4.
5.
Potreben nabor znanj s področja pnevmatičnih krmilj za tehnike
Blaž Weiss, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so povzete osnove s področja pnevmatičnih krmilji in opisane FESTO komponente, s katerimi razpolagamo na Fakulteti za strojništvo. Zasnovali in izdelali smo nabor vaj, ki bodo služile za praktično usposabljanje študentov in šolanje udeležencev iz industrije. Del obsega diplomskega dela predstavlja tudi uporaba virtualnega orodja za načrtovanje pnevmatičnih krmilji, ki bo omogočilo spremljanje delovanja krmilji kot celote ali po posameznih, sledečih si korakih.
Keywords: pnevmatika, krmilja, FESTO komponente, praktične vaje
Published: 19.09.2017; Views: 406; Downloads: 81
.pdf Full text (2,14 MB)

6.
Zasnova programa v MS Excel za podporo preventivnega vzdrževanja
David Šalamun, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Preventivno vzdrževanje se spreminja podobno, kot se spreminja tehnologija industrijskih strojev. V nalogi je predstavljena izdelava programa, ki služi vzdrževalcem v podjetju Talum Servis in inženiring d. o. o. pri opravljanju preventivnih pregledov obratov. Program je bil izdelan v programskem okolju Microsoft Office znotraj programov Excel in Word. V nalogi so poleg teorije, opisani tudi posamezni postopki preventivnega vzdrževanja in morebitne težave ter nevarnosti, na katere mora biti vzdrževalec pri pregledu pozoren. Glavni namen programa je takojšnje podajanje navodil za vzdrževanje, beleženje zgodovine posegov vzdrževanja in avtomatizirano izdelavo poročila o posegu na posameznem stroju.
Keywords: preventivno vzdrževanje, Excel, Talum Servis in inženiring d. o. o., livarstvo, pnevmatika in hidravlika
Published: 12.07.2017; Views: 728; Downloads: 114
.pdf Full text (2,00 MB)

7.
Načrtovanje in avtomatizacija vpenjalne priprave za več vrst različnih valjev
Stašo Frlež, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi so predstavljeni posamezni sklopi zasnove in razvoja treh priprav, ki služijo pri obdelavi različnih valjev. Predstavljen bo tudi njihov namen, njihove lastnosti ter njihov način delovanja. Opisane bodo metode, ki so bile uporabljene za konstruiranje posameznih priprav, predstavljene pa so tudi mehanske lastnosti omenjenih priprav. Predstavljene so njihove pnevmatske zasnove in pripadajoči prikazi uporabljenih pnevmatskih vezav. Kot rezultat dela je v nalogi predstavljen pregled opravljenega dela, predstavljeni pa so tudi zapleti in rešitve tehničnih problemov. Dodatno je pri realiziranih sklopih prikazana izboljšava produktivnosti in s tem upravičenost priprave.
Keywords: zasnova, modeliranje, izdelava, pnevmatika, testiranja
Published: 23.09.2016; Views: 920; Downloads: 90
.pdf Full text (7,61 MB)

8.
Konstruiranje novega stroja za čiščenje zvarov PVC okvirjev
Matevž Žunič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V želji po hitrejši proizvodnji, boljši kakovosti izdelkov in predvsem preprečitvi poškodb, smo se v podjetju Arcont IP d.o.o. odločili za konstruiranje novega stroja za čiščenje zvarov PVC okvirjev. Nekatere rešitve smo našli v svoji proizvodnji, pri strojih, ki opravljajo podobno funkcijo. Pri konstruiranju smo uporabili programska paketa AutoCAD in Solidworks. Za izdelavo stroja se nismo odločili, ampak smo zbirali ponudbe po Sloveniji. Z novim strojem lahko dela vsak delavec, kar prej ni bilo mogoče, saj so bile potrebne odlične ročne spretnosti.
Keywords: konstruiranje, pnevmatika, čiščenje zvarov, PVC, bivalni kontejnerji
Published: 23.09.2016; Views: 553; Downloads: 86
.pdf Full text (1,99 MB)

9.
AVTOMATIZACIJA UČNEGA MODELA PNEVMATIČNEGA MANIPULATORJA
Milan Bukšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen del opreme, ki bo študentom na Višji strokovni šoli Ptuj v okviru izobraževalnega procesa služila kot učilo pri laboratorijskih vajah na področju mehatronike. Učni model je modularen, kar pomeni, da je sestavljen iz treh manjših postaj oz. manjših delovnih enot proizvajalca FESTO, med sabo združenih v funkcionalno enoto. Na teh postajah so industrijske komponente in elementi, ki jih študenti spoznajo v učnem procesu in so tudi vsakodnevno v rabi v različnih industrijskih panogah. To so: pnevmatske komponente, senzorji, električni pogoni, transportne linije, prijemala, skladišča, zalogovniki in programirljivi logični krmilniki. Vsaka postaja predstavlja del realnega procesa v industriji, vendar v pomanjšani verziji. V pričujočem delu so podane teoretične osnove, ki so potrebne za razumevanje delovanja opisanega problema. Tako je predstavljena metodologija načrtovanja in realizacije programskega krmilja, izvedenega s programirljivim logičnim krmilnikom proizvajalca SIEMENS.
Keywords: avtomatizacija, pnevmatika, SIEMENS Simatic, FESTO, programiranje industrijskega krmilnika, modularna produkcijska postaja
Published: 08.09.2016; Views: 768; Downloads: 196
.pdf Full text (2,62 MB)

10.
Posodobitev sistema strege v mesno predelovalni industriji
Alen Bukovec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bila izvedba posodobitve odseka transportne proge. V ta namen smo izbrali ustrezno opremo in izvedli vse potrebne nastavitve opreme, zmodelirali nosilce, shematsko prikazali vse vezalne sheme in napisali računalniški program, ki bo s to opremo komuniciral. Transportna proga prevaža sklade manipulacijskih enot. Manipulacijske enote so s transportnimi etiketami opremljeni plastični zabojniki, v katerih je zapakirano meso in mesni izdelki. Posodobitev smo izvedli z zamenjavo ročnega krmiljenja obstoječe transportne proge s krmiljenjem s pomočjo računalniškega programa in perifernih naprav. Računalniški program, ki je izdelan v programskem jeziku C#, komunicira s perifernimi napravami s pomočjo I/O komunikacijske kartice. Za odčitavanje črtnih kod na transportnih etiketah smo uporabili čitalce črtnih kod. Z njimi zajemamo podatke manipulacijskih enot in preverjamo kakovost izpisa črtnih kod. V primeru nezadovoljive kakovosti izvedemo ponoven izpis etiket in preverimo stanje tiskalnika, ki jih je natisnil. Podatke o manipulacijski enoti izpisujemo na ekran, preverjamo pa tudi konsistentnost podatkov manipulacijskih enot v skladu. Za določitev števila manipulacijskih enot v skladu, ki je lahko največ šest, smo uporabili odsevne senzorje. Enaki senzorji so uporabljeni tudi za zaznavanje položaja sklada v postrojenju. V povezavi z računalniškim programom krmilijo senzorji tudi pnevmatske valje in pogon dodatnega transportnega traku v postrojenju, s tem pa premikajo sklade manipulacijskih enot na želene lokacije.
Keywords: strega, manipulacija, pnevmatika, nadzor, komunikacija, modeliranje
Published: 07.09.2016; Views: 509; Downloads: 49
.pdf Full text (3,39 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica