| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Primerjava krojev in konstrukcijskih postopkov za tkanje in pletenje
1991, undergraduate thesis

Keywords: konfekcija, konstrukcija oblačil, kroji, pletenine, tkanine, ženska oblačila
Published: 26.07.2007; Views: 2097; Downloads: 0

5.
ZETA POTENCIAL FUNKCIONALNIH TEKSTILNIH MATERIALOV
Urška Modlic, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Elektrokinetične lastnosti opišejo električni potencial v bližini trdne površine, ki se premika v tekoči fazi. Opisan je z zeta potencialom. Avstrijsko podjetje Anton Paar GmbH iz Graza je razvilo elektrokinetični analizator SurPASS, ki temelji na principu merjenja pretočnega potenciala in pretočnega toka za določanje zeta potenciala. V tekstilni industriji so v uporabi večnamenske apreture za aplikacijo tehnologije mikrokapsuliranja na tekstilijah, katerim lahko izmerimo pretočni potencial, na osnovi tega pa določimo zeta potencial, s katerim lahko ovrednotimo lastnosti površin bombažnim in poliamidnim pleteninam. Namen diplomskega dela je raziskava vpliva mikrokapsuliranih in apreturnih sredstev bombažnih in poliamidnih (PA6,6) vzorcev na zeta potencial (ZP), v odvisnosti od pH elektrolita. Ob tem smo proučevali vpliv pralnih ciklov na obstojnost mikrokapsul in apreturnih sredstev. Raziskovali smo lastnosti bombažnih pletenin in poliamidnih prej in pletenin. Iz rezultatov meritev pretočnega potenciala je razvidno, da je pri bombažnih vzorcih po 10 kratnem ciklu pranja zelo povečana hidrofilnost, saj se po pranju spira mehčalec in protimikrobni nanos. Pri poliamidnih vzorcih pa se spirajo mikrokapsule prav tako po 10 kratnem ciklu pranja.
Keywords: bombažne pletenine, poliamidne pletenine, zeta potencial, pretočni potencial, mikrokapsule.
Published: 22.12.2009; Views: 2809; Downloads: 302
.pdf Full text (1,12 MB)

6.
Oblikovanje pletenin na slovenskem nekoč in danes
Natalija Mohorko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavam podjetja, ki so se s pleteninami ukvarjala nekoč (Rašica in Almira) in so obstala na slovenskem tržišču do danes. Izpostavila sem tudi podjetja, ki so se razvila v kasnejšem obdobju ( Špenko in studio Draž) in so uspešna v zdajšnjem času. Opisala sem vsako podjetje posebej od začetka pa do danes in predstavila njihove pletenine, ter izpostavila njihove vzorce in barvno paleto pletenin.
Keywords: industrija, pletenine, vzorci, barve
Published: 04.07.2012; Views: 1250; Downloads: 257
.pdf Full text (2,79 MB)

7.
Določitev vzrokov porumenitve optično beljenih bombažnih pletenin
Karin Stana-Kleinschek, Severina Iskrač, 2000, original scientific article

Abstract: Osnovni namen raziskave je bil določiti veličine, ki so vzrok za porumenitev optično beljenjih pletenin. V raziskavi so bili analizirani že obstoječi madeži na pletenini, ki je bila tovarniško beljena in konfekcionirana (IR in UV/VIS spektrometrija). Nadaljnji namen raziskave je bil zasledovanje nastanka rumenih madežev pod vplivom različnih veličin: svetlobe, klimatskih pogojev, mazalnega olja, perkloetilena in spremne embalaže. Sprememba stopnje beline je bila zasledovana spektrofotometrično. Ugotovljeno je bilo, da je verjetni vzrok nastanka rumenih madežev tovarniško beljenih materialov mazalno olje ali njegovi razgradni produkti. Laboratorijska simulacija nastankov madežev, ki je bila izvajana sedem mesecev pod vplivom različnih veličin, ni povzročila nastanka karakterističnih rumenih madežev, prišlo pa je do padca stopnje beline. Od vseh analiziranih parametrov ima na spremembe stopnje beline največji vpliv mazalno olje pod vplivom svetlobe.
Keywords: tekstilna industrija, bombaž, pletenine, optično beljenje, porumenitev tekstilij
Published: 31.08.2017; Views: 494; Downloads: 51
.pdf Full text (809,20 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica