| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
PRIDOBIVANJE PLEMENITIH KOVIN IZ IZRABLJENIH AVTOMOBILSKIH KATALIZATORJEV
Damir Poljski, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Tristezni avtomobilski katalizatorji so naprave za zmanjševanje izpustov škodljivih plinov motornih vozil. Diplomsko delo predstavlja izrabljene avtomobilske katalizatorje kot alternativni vir surovin in ugotavlja dejanski potencial recikliranja, primerja politiko in dejansko stanje v Sloveniji in drugih državah na tem področju. Predpostavlja, da se bo v prihodnosti pomen alternativnih virov še povečal. Razlogi za to so lahko pomanjkanje drugih virov, ekologija in drugi. Primerja osem procesov za recikliranje izrabljenih avtomobilskih katalizatorjev, jih analizira s SWOT metodo in metodo tehtanih vsot ter izbere najboljši proces: recikliranje s kislinskimi hlapi in oksidacijskim sredstvom. Izbran proces je načrtovan ter ekonomsko ovrednoten s programskim paketom SuperPro Designer®. Rezultati so pokazali, da bi bil proces primeren za uporabo.
Keywords: plemenite kovine, avtomobilski katalizatorji, recikliranje, kemijska tehnika
Published: 01.07.2010; Views: 2967; Downloads: 367
.pdf Full text (5,56 MB)

3.
VALIDACIJA METODE RENTGENSKE FLUORESCENČNE ANALIZE ZA MERJENJE MASNEGA DELEŽA ZLATA, SREBRA IN PLATINE V ZLITINAH PLEMENITIH KOVIN
Suzana Kocijančič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil validirati analizno metodo rentgenske fluorescenčne analize za merjenje masnega deleža zlata, srebra in platine v zlitinah plemenitih kovin s pomočjo referenčnih materialov, torej ovrednotiti karakteristike analizne metode in potrditi njeno primernost ali neprimernost za predvideno uporabo. V prvem delu diplomske naloge smo izdelali splošen validacijski protokol. Opredelili smo uporabo in namen metode, s sklicem na delovno dokumentacijo analizne metode. Pred validacijo smo opravili predvalidacijske eksperimente, pri katerih smo ugotovili okvirne metode. Temu primerno smo ustrezno pripravili kriterije, ki smo jih nato validirali. Nato smo izvedli eksperimente iz obsega validacije. S pomočjo referenčnih materialov smo potrdili, da je metoda, s katero smo merili masni delež posamezne plemenite kovine (zlato, srebro in platino), primerna za izbrano merilno območje. Nato smo preverjali natančnost meritev (ponovljivost in obnovljivost), točnost metode in merilno negotovost.
Keywords: RFA - rentgenska fluorescenčna analiza, RM - referenčni material, plemenite kovine, zlato, srebro, platina
Published: 20.04.2012; Views: 1805; Downloads: 198
.pdf Full text (3,60 MB)

4.
Varnost poslovanja s plemenitimi kovinami : magistrsko delo
Amadeja Lapanja, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskovali varnost poslovanja s plemenitimi kovinami z vidika trgovcev. Med plemenite kovine prištevamo zlato, srebro, platino in paladij. Možno jih je kupiti kot naložbene palice in kovance, razlikujemo pa jih glede na kovnice, kjer so bili kovani. V Sloveniji je veliko trgovcev s plemenitimi kovinami, največji štirje pa so Abanka, Zlatarna Celje, Elementum in Moro, ki smo jih tudi predstavili v magistrskem delu. Z vidika varnosti poslovanja je najbolj pomembno, da trgovci s plemenitimi kovinami zagotovijo, da z njihovimi storitvami ne prihaja do pranja denarja. Slednje je oblika organiziranega kriminala, ki ogrozi poslovanje trgovcev in posledično tudi gospodarstvo celotne države. Trgovci s plemenitimi kovinami morajo zagotoviti varnost zaposlenih, podatkov in informacijskih sistemov. Pranje denarja je globalni problem in ni omejeno na fizične meje določene države, zato je zelo pomembno povezovanje ter sodelovanje različnih mednarodnih inštitucij in zasebnega sektorja. Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja je pripravil Smernice za izvajanje Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma za trgovce s plemenitimi kovinami in dragimi kamni ter izdelki iz njih na podlagi mednarodnih predpisov. Slovenska zakonodaja temelji na konvencijah OZN, direktivah EU in Sveta Evrope ter na priporočilih skupine Egmont, Moneyval in drugih organizacij, ki delujejo na področju preprečevanja in odkrivanja pranja denarja. Teza magistrskega dela je bila: trgovanje s plemenitimi kovinami je zakonito in varno. V kvalitativni raziskavi smo izvedli poglobljena intervjuja z dvema trgovcema s plemenitimi kovinami, Abanko in podjetjem Elementum. Na podlagi ugotovitev raziskave smo tezo potrdili. Abanka in Elementum v skrbi za ohranitev poslovanja in dobrega imena upoštevata Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma ter poleg predpisanih ukrepov izvajata še dodatne ukrepe.
Keywords: plemenite kovine, trgovanje, varnost, tveganje, ocena tveganja, organizirana kriminaliteta, pranje denarja, preprečevanje, magistrska dela
Published: 23.10.2013; Views: 1039; Downloads: 150
.pdf Full text (1,19 MB)

5.
Obdavčitev plemenitih kovin
Rok Dolenc, 2016, master's thesis

Abstract: V prvem delu naloge, je raziskan zgodovinski vpliv plemenitih kovin in njihov vpliv skozi zgodovino na svetovno gospodarstvo držav. V drugem delu naloge, je predstavljena trenutno veljavna davčna ureditev plemenitih kovin. Problematika obravnava tako nakup kot prodajo plemenitih kovin, bodisi če se za to odloči fizična ali pravna oseba. Posebna pozornost je v nalogi namenjena (ne)obdavčitvi investicijskega zlata. Sledenje je izvzeto iz sistema obdavčitve DDV. Ali je takšna izjema neobdavčitve investicijskega zlata dopustna, je bilo v nalogi obravnavano z vidika načela enakosti v zakonu. Glede na zaključke raziskave, je zapisati, da ne obstoji nikakršen stvarno utemeljen razlog, kateri bi zakonodajalca upravičeval, da uzakoni takšno izjemo. Če se investitor odloči za nakup investicijskega zlata, bi moral biti glede na ustavno načelo enakosti v zakonu enako davčno obravnavan kot investitor, kateri se odloči za nakup katerekoli druge plemenite kovine (platine, srebra in paladija).
Keywords: plemenite kovine, trg plemenitih kovin, naložbeni instrumenti, skladi, digitalna zlata valuta, magistrska dela
Published: 28.06.2016; Views: 860; Downloads: 149
.pdf Full text (1,84 MB)

6.
PLEMENITE KOVINE KOT OBLIKA NALOŽBE
Denis Štotl, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Plemenite kovine so redki kovinski kemični elementi, ki jih najdemo v naravi in imajo visoko ekonomsko vrednost. Zaradi svojih posebnih lastnosti se množično uporabljajo v industriji, njihova prožnost, mehkost in sijaj pa so tudi razlogi, zakaj se uporabljajo za izdelavo nakita. Še pred dobrim desetletjem njihova uporaba v investicijske namene ni bila tako razširjena, kot je danes. Postajajo pomemben del naložbenega portfelja, njihovo investicijsko povpraševanje pa je prišlo do izraza v obdobju svetovne finančne krize. Plemenite kovine so skozi zgodovino dokazale, da so odličen hranilec vrednosti, zaščita premoženja in zaščita pred inflacijo ter da se še posebej dobro obnesejo v slabih gospodarskih razmerah, ko zaupanje v finančni sistem oziroma papirnato valuto pade. Investicijsko usmerjena sta predvsem zlato in srebro, medtem ko platina in paladij nekoliko manj in sta bolj znana kot industrijski kovini. Naložba v plemenite kovine nam nudi številne prednosti v obliki razpršitve portfelja, zasebnosti, likvidnosti in zaščite premoženja v negotovih razmerah, na drugi strani pa so tudi nekatere slabosti, kot so shramba fizičnih kovin, precejšno nihanje cene, špekulativna dejanja, zavajajoče informacije in dejstvo, da nimajo stalnega donosa. Obstaja več možnih načinov, kako investirati v plemenite kovine, lahko gre za nakup fizične oblike, ki je najpogostejši, ali pa v papirnati obliki, ki so podprte s fizičnimi kovinami, kot so ETF skladi, certifikati, računi, izvedeni finančni instrumenti. Vsaka oblika prinaša določene prednosti in slabosti, odločitev, v katero obliko želi posameznik investirati, pa temelji na njegovih osebnih ciljih, stališčih in izkušnjah. Papirnate oblike odpirajo večjo možnost špekulacij. Cene plemenitih kovin kotirajo na borzi in se spreminjajo vsako minuto. Dejavnikov, ki vplivajo na cene plemenitih kovin, je več, to so ponudba in povpraševanje, inflacija, splošno gospodarsko stanje, ameriški dolar, dejavnosti centralne banke ter obrestna mera. Obstaja določena korelacija med njimi in cenami plemenitih kovin. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. Prvi del opisuje splošne značilnosti plemenitih kovin, medtem ko je drugi del usmerjen v predstavitev plemenitih kovin kot eno izmed naložbenih priložnosti.
Keywords: Plemenite kovine, zlato, srebro, platina, paladij, naložba, cena
Published: 17.11.2016; Views: 888; Downloads: 107
.pdf Full text (1,08 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica