| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 39
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Vloga staršev pri vključevanju otrok v plavalni tečaj
Staša Deranja, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Vloga staršev pri vključevanju otrok v plavalni tečaj je bilo zastavljeno z namenom ugotoviti in raziskati, kakšno vlogo imajo starši pri vključevanju otrok v plavalni tečaj. Cilj diplomskega dela je s pomočjo anketnega vprašalnika staršev ugotoviti, zakaj je po njihovem mnenju pomembno plavanje, kakšne cilje imajo glede plavanja in ali poznajo učinke plavanja na otrokovo telo. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu je predstavljeno, kaj je plavanje in njegov pomen z različnih vidikov ter pomen plavanja na človeški organizem. Predstavljeno je tudi plavanje v učnem načrtu vrtcev, športnem programu Mali sonček in plavalnem tečaju. Na koncu teoretičnega dela je opredeljenih nekaj raziskav, ki se nanašajo na temo diplomske naloge, torej na vlogo staršev pri vključevanju otrok v plavalni tečaj. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati in interpretacija rezultatov izvedenega anonimnega anketnega vprašalnika. Uporabili smo neslučajnostni vzorec konkretne populacije staršev otrok iz različnih enot vrtca iz določenega kraja. Pridobljene podatke smo obdelali s pomočjo deskriptivne statistike in regresijske analize. Raziskava je pokazala, da dobijo starši največ informacij o plavalnih tečajih s strani vzgojitelja in da v goriški regiji po mnenju staršev nimamo velike ponudbe za plavalne tečaje. Na vključitev otroka v plavalni tečaj vpliva oddaljenost kraja, kjer se izvajajo plavalni tečaji. Ugotovili smo, da znanje plavanja staršev vpliva na vključitev v plavalni tečaj, medtem ko neznanje plavanja staršev ne vpliva na vključitev otrok v plavalni tečaj. Poznavanje koristnih vplivov plavanja na otroka prav tako vpliva na vključitev v plavalni tečaj. Preko raziskave smo spoznali najpomembnejše cilje in razloge staršev za vključitev otroka v plavalni tečaj. Raziskava je pokazala, da je vključitev otroka v plavalni tečaj odvisna od njegove starosti in da stopnja izobrazbe staršev ne vpliva na vključitev v plavalni tečaj. Spoznali smo še, zakaj je po mnenju staršev plavanje pomembno.
Keywords: plavanje, vloga staršev pri vključevanju otrok v plavalni tečaj, razlogi za vključitev otroka v plavalni tečaj, učinki plavanja na otrokovo telo in razvoj, gibalni razvoj, šport.
Published: 20.01.2022; Views: 30; Downloads: 5
.pdf Full text (1001,84 KB)

2.
Analitični pristop v tekmovalnem plavanju
Dušan Danilović, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Danes si je zelo težko predstavljati vrhunski dosežek v športu brez uporabe informacijske komunikacije (v nadaljevanju IKT). Vsak šport temelji na meritvah in konstantnem spremljanju forme določenega športnika. Tudi po končanem nastopu, je potrebno obdelati vse segmente nastopa in ugotoviti, kje so bile napake in kaj je bilo dobro ali slabo. Že 4 leta delam na Plavalni Zvezi Slovenije kot plavalni analitik. Moje je delo je, da po končanem nastopu analiziram vse segmente plavalne dirke in jih čim prej po končanem plavanju dostavim trenerjem. To delo je nemogoče opraviti brez uporabe IKT. V nadaljevanju vam bom predstavil, kako v plavanju poteka uporaba IKT in kako je v pomoč trenerjem za nadaljnje organiziranje treningov ter tekmovanj. Vse uspešne plavalne reprezentance uporabljajo in imajo v svojih vrstah analitike. Danes je to nepogrešljiv del tekmovalnega plavanja. V nadaljnjem pisanju vam bom predstavil, kako lahko v plavanju s pomočjo softwera pridemo do zelo pomembnih in ključih podatkov.
Keywords: plavanje, frekvenca, dolžina, zaveslaj, analiza
Published: 16.11.2021; Views: 154; Downloads: 21
.pdf Full text (1,86 MB)

3.
Mnenje staršev o pomenu plavanja otrok
Terezija Šogorić, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela, mnenje staršev o pomenu plavanja otrok, je bila zastavljena z namenom pridobiti mnenje staršev o pomenu plavanja otrok in ugotoviti razloge staršev za vključevanje otrok v trening plavanja. Cilj diplomskega dela je, na teoretičnem nivoju, pojasniti vpliv plavanja na otrokov celotni razvoj, preveriti, ali se razlikuje mnenje o gibanju in športu otrok med starši, ki so vključili otroke v trening plavanja in starši, katerih otroci ne trenirajo plavanja. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu je predstavljen pomen plavanja za otrokov telesni in gibalni razvoj in možnost plavanja za otroke. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati in interpretacija rezultatov izvedene anonimne ankete. Podatke smo zbrali s kvantitativno tehniko. Uporabili smo neslučajnostni vzorec konkretne populacije staršev otrok, starih od 4 do 7 let, ki trenirajo plavanje, in staršev otrok, ki ne trenirajo plavanja. Pridobljene podatke smo obdelali s t-testom za neodvisne vzorce, hi kvadrat testom in metodo frekvenčne distribucije. Ugotovili smo, da v mnenju o gibanju in športu otrok med starši, ki so vključili svoje otroke v trening plavanja, in starši, katerih otroci ne trenirajo plavanja, ne obstaja statistično značilna razlika. Prav tako je raziskava pokazala, da znanje plavanja staršev vpliva na vključevanje otrok v trening plavanja. Najpomembnejši razlog staršev za vključitev otrok v trening plavanja je pozitiven vpliv na razvoj gibalnih sposobnosti njihovih otrok. Velika večina staršev otrok, ki ne trenirajo plavanja, bi otroke vključila v trening plavanja, če bi imeli to možnost.
Keywords: gibalni razvoj, predšolski otrok, plavanje, mnenja staršev o plavanju, razlogi staršev za vključitev v športne dejavnosti, šport.
Published: 11.01.2021; Views: 380; Downloads: 70
.pdf Full text (1,33 MB)

4.
ANALIZA MOTIVACIJE NA PLAVALNEM TEČAJU V OSNOVNI ŠOLI
Kristina Kaube, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali motiviranost otrok pri plavalnem tečaju. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti koliko in kako so otroci na plavalnih tečajih motivirani. Poleg tega smo skušali ugotoviti, kaj bi lahko naredili za večjo motiviranost otrok na plavalnih tečajih. V raziskavo je bilo vključenih 115 otrok, starih od 8 do 9 let. Podatke smo zbirali z anketnim vprašalnikom, s katerim smo izračunali osnovne statistične pokazatelje. Velika večina anketiranih otrok ima zelo rada plavanje in so se radi udeležili plavalnega tečaja, saj jih to sprosti in izboljša se njihova samozavest. Najbolj jih motivira želja po samemu sebi dokazati, da zmorejo, kar je vrsta notranje motivacije. Najmanj pa jih motivira želja drugim dokazati, da zmorejo. Za večjo motiviranost otrok pa bi lahko v plavalne tečaje dodali več igre in pa tekmovanja, ki pa bi moralo biti naravnano tako, da se tekmuje zato, da se izboljša lasten rezultat in se napreduje.
Keywords: motivacija, vrste motivacije, plavanje, plavalni tečaj, učenje plavanja.
Published: 21.12.2020; Views: 206; Downloads: 22
.pdf Full text (1,18 MB)

5.
Vloga trenerja plavanja pri delu z mlajšimi selekcijami
Tina Jerman, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom Vloga trenerja plavanja pri delu z mlajšimi selekcijami smo predstavili pomembnost plavanja in kakšno vlogo imajo pri tem trenerji plavanja. Zanimalo nas je, kako trenerji načrtujejo in vodijo treninge ter kako se spopadajo s samo motivacijo otrok. Ker sta pri plavanju, kot pri vsakem športu, pomembni tudi varnost in oprema, smo predstavili tudi to. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. Teoretični del zajema pomembnost plavanja za mlajšo selekcijo, vlogo trenerja ter uporabo pripomočkov in metod dela pri svojem delu, v drugem, empiričnem delu, pa smo predstavili ugotovitve rezultatov, ki smo jih razbrali na podlagi anketnega vprašalnika. Naš vzorec sestavljajo trenerji plavanja različnih plavalnih klubov: PK Fužinar (Ravne na Koroškem), PK Velenje, PK Rudar Trbovlje in Hrastnik, PK Branik Maribor ter PK Terme Ptuj. V vzorec je bilo torej vključenih 35 trenerjev plavanja. V raziskavi smo uporabili neslučajnostni vzorec, podatke pa smo pridobili s pomočjo kvantitativne tehnike zbiranja podatkov. Pridobljene podatke smo nato obdelali z deskriptivno statistiko in jih prikazali v preglednicah. Na podlagi teh smo lahko predpostavljene hipoteze potrdili ali ovrgli.
Keywords: plavanje, trenerji plavanja, delo trenerjev, mlajša selekcija, didaktični pripomočki, motivacija otrok
Published: 27.10.2020; Views: 465; Downloads: 33
.pdf Full text (844,74 KB)

6.
Vrhunsko plavanje v Sloveniji in doping
Tjaša Vozel, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen specifičen pogled na vrhunsko plavanje v Sloveniji in doping. V želji po doseganju vrhunskih rezultatov je v zadnjem obdobju namreč moč zaslediti porast uporabe dopinga, tako po svetu kot tudi v Sloveniji. Doping je ena izmed največjih težav v svetu vrhunskega športa. V teoretičnem delu magistrskega dela je predstavljena definicija dopinga, prepovedane snovi in postopki v športu, postopek nadzora dopinga ter kazni in dejavnosti na področju preprečevanja dopinga. Sledijo dopinški primeri slovenskih športnikov iz različnih športnih disciplin in najodmevnejši primeri dopinga v plavanju, tako na globalni kot tudi evropski in slovenski ravni. V zadnjem obdobju je v povezavi z dopingom največ prahu dvignil kitajski plavalec Sun Yang kot tudi mnogi drugi uspešni plavalci. Najpomembnejši del magistrskega dela predstavlja empirični del, ki temelji na kvalitativni analizi usmerjenih intervjujev, ki so bili opravljeni z osebami, tako ali drugače povezanimi z vrhunskim plavanjem. Na podlagi informacij, zbranih s pomočjo intervjujev, je bilo ugotovljeno, da doping v slovenskem plavanju ni razširjen, medtem ko je njegova uporaba med plavalci po svetu precej bolj pogosta. Ugotovljeno je bilo, da se vrhunske dosežke da doseči tudi brez dopinga. Za uspešnejše preprečevanje dopinga bi bilo treba uvesti pogostejše nadzore, strožje kazni in redno ozaveščanje mladih športnikov o nevarnostih dopinga, saj je ta lahko celo smrtno nevaren.
Keywords: doping, prepovedane substance, šport, plavanje, vrhunsko plavanje, Slovenija, magistrska dela
Published: 22.09.2020; Views: 246; Downloads: 49
.pdf Full text (1,47 MB)

7.
Vplivi 6 - tedenskega osnovnega pripravljalnega obdobja na anaerobni prag plavalcev
Vasja Dover, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Poglavitni cilj diplomske naloge je ugotovitev, za koliko lahko izboljšamo hitrost plavanja na anaerobnem pragu po 6-tedenskem osnovnem pripravljalnem obdobju. Hkrati je cilj tudi primerjava ostalih merjenih parametrov pred in po koncu pripravljalnega obdobja. Namen je pokazati, da so testiranja anaerobnega praga izjemno priročen in preprost pripomoček za oceno vzdržljivostnega profila plavalca. Raziskava je primerjala rezultate testiranja anaerobnega praga po sistemu OBLA (onset of blood lactate accummulation) med prvim merjenjem 9.9.2019 in drugim 21.10.2019. Šest plavalcev, trije moški in tri ženske, je izvedlo testiranje dvakrat. Merjeni parametri so bili hitrost plavanja, koncentracija krvnega laktata, število zaveslajev, frekvenca zaveslajev in frekvenca srca. Za določitev anaerobnega praga po sistemu OBLA smo uporabili postopek 3x4x200 metrov kravl. Ugotovili smo, da je kljub izboljšanju vseh merjenih parametrov nastala minimalna razlika v hitrosti plavanja na anaerobnem pragu. Zaključimo lahko, da je napredek po 6- tedenskem pripravljalnem obdobju očiten, vendar minimalen.
Keywords: plavanje, anaerobni prag, laktat, ciklizacija
Published: 09.09.2020; Views: 251; Downloads: 41
.pdf Full text (1022,17 KB)

8.
Vpliv tehnike plavanja na stanje hitrih plavalnih disciplin
Peter Mankoč, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Plavanje je dolgoletni olimpijski šport, ki se stalno razvija. Slovensko plavanje je v mednarodni plavalni areni doseglo veliko rezultatskih uspehov, do največjih je prišlo v prvem desetletju tega tisočletja. Velika večina uspehov je bila dosežena v sprinterskih disciplinah. V zadnjem desetletju je število rezultatskih uspehov močno upadlo. Edina disciplina, ki je ostala mednarodno konkurenčna, je bila 50 metrov prsno. Razširjenost vrha slovenskega plavanja, ki bi konkuriral, je usahnil na posameznika/posameznico. V diplomski nalogi ugotavljamo stanje slovenskega plavanja in iščemo razloge, zakaj slovensko plavanje ni konkurenčno v hitrih disciplinah. Ali je razlog infrastruktura, usmerjenost trenerjev ali pomanjkljivo tehnično znanje plavalk in plavalcev? Zato da bi lahko prišlo do sprememb, moramo vedeti, kaj je razlog za nastalo situacijo.
Keywords: plavanje, tehnika, plavalni elementi, podvodno plavanje
Published: 13.08.2020; Views: 304; Downloads: 78
.pdf Full text (2,31 MB)

9.
Podvodno plavanje kot peta tekmovalna tehnika
Blaž Medvešek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je teoretično in v raziskovalnem delu v obliki meritev predstavljen fenomen podvodno plavanje. Sodoben tekmovalni šport plavanje pozna štiri tehnike. Podvodno plavanje so strokovnjaki poimenovali peta tekmovalna tehnika. Je najhitrejši način premagovanja razdalij, znotraj tekmovalne distance je po trenutnih pravilih možno pod vodo v olimpijskih bazenih preplavati 30, v 25-metrskih bazenih pa 60 odstotkov posamezne discipline. Teoretični del diplomske naloge zajema kronološki pregled začetkov, razvoja, poučevanja in sprememb tehnik ter tekmovalnih pravil plavanja in podvodnega plavanja, iskanje vzrokov in do danes pojasnjenih, dokazanih zaključkov za potrditev, da je plavanje pod vodo hitrejše od tistega na vodni gladini. Z namenom lažjega razumevanja človekovega gibanja na in pod vodno gladino so v grobem predstavljene znanosti, ki proučujejo specifične zakonitosti vodnega okolja in plavalnega športa. Cilj diplomskega dela je v obliki meritev z uporabo metodologije predstavljal preverbo pridobljenih spoznanj v praksi. V raziskovalnem delu so sodelovali plavalke in plavalci Plavalnega kluba Branik Maribor. Po izvedenih meritvah in predhodni postavitvi hipotez je bilo ugotovljeno, da je podvodno plavanje unikatna veščina, ki jo je potrebno izvajati brezhibno in tehnično učinkovito, se je priučiti v mladosti, da lahko plavalci pridobijo prednosti, ki se ponujajo v plavanju pod vodo v primerjavi s plavanjem na vodni gladini.
Keywords: podvodno plavanje, plavalne tehnike, pogonske sile, sile vodnega upora, meritve
Published: 22.11.2019; Views: 876; Downloads: 71
.pdf Full text (1,66 MB)

10.
Motorično nadarjeni otroci pri plavanju
Dunja Kelbič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom Motorično nadarjeni otroci pri plavanju smo želeli poiskati vzorec motorično nadarjenih otrok pri plavanju. V mesecu maju 2018 smo z motoričnimi testi, intervjujem in plavalno tekmo testirali 33 otrok, starih med osem let in enajst let. Diplomsko delo smo razdelili na dva dela. V prvem, teoretičnem delu, smo se posvetili predvsem motoričnemu razvoju otrok, motoričnim sposobnostim, posebej smo izpostavili in predstavili pet motoričnih sposobnosti, za katere smo menili, da imajo pri plavanju največji delež. Podrobno smo predstavili še motorično nadarjenost, plavanje ter pomen plavanja za razvoj gibalnih sposobnosti. V drugem, raziskovalnem delu našega diplomskega dela, smo na podlagi treh zgoraj omenjenih merskih inštrumentov testirali otroke plavalce. V raziskavi smo uporabili neslučajnostni vzorec iz konkretne populacije. Podatke smo pridobili s kavzalno neeksperimentalno metodo, pri kateri smo med otroki plavalci poiskali vzorec motorično nadarjenih otrok. Pridobljene podatke smo obdelali z deskriptivno statistiko in bivariantno analizo, pri kateri smo uporabili analizo varianc – Anovo za preverjanje razlik v gibalni učinkovitosti med skupinami. Rezultati obdelave so tako potrdili in ovrgli naše predpostavljene hipoteze, med drugim tudi to, da vsi otroci, ki trenirajo plavanje, ne prihajajo iz športno aktivnih družin. Ugotovili smo tudi, da otroci z boljšo gibalno učinkovitostjo dosegajo bistveno boljše rezultate pri plavanju in da so starši nerealno ocenili motorično nadarjenost otrok.
Keywords: plavanje, motorična nadarjenost, motorične sposobnosti, otroci, prepoznavanje nadarjenosti, gibalna učinkovitost, športno aktivna družina.
Published: 22.11.2019; Views: 614; Downloads: 112
.pdf Full text (3,01 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica