| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
SODOBNE METODE TERMINSKEGA PLANIRANJA IN SPREMLJANJA GRADNJE OBJEKTOV
Zoran Pučko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Za uspešno izvedbo gradbenega projekta so ključnega pomena čas, stroški in kakovost, ki jih je potrebno medsebojno ustrezno uskladiti glede na potrebe in zahteve posameznih pogodbenih partnerjev in to v vseh fazah gradbenega projekta. Pri tem ima pomembno vlogo izbor in uporaba ustrezne informacijske tehnologije oz. ustreznih programskih orodij za planiranje in spremljanje gradbenih projektov. Razvoj teh programskih orodij ponuja sodobne metode terminskega planiranja in spremljanja gradnje objektov. Izvedena primerjava med klasičnimi metodami terminskega planiranja in spremljanja gradnje objektov ter sodobnimi metodami, ki temeljijo na 3D in 4D modelih in vizualizaciji gradbenih objektov in procesov, podaja prednosti in pomanjkljivosti posameznih metod, smernice za uporabo najprimernejše metode, ter nakazuje potrebo po nadaljnjih raziskavah.
Keywords: gradbeni projekti, terminsko planiranje, spremljanje gradnje objekta, sodobne metode planiranja
Published: 21.12.2009; Views: 2991; Downloads: 395
.pdf Full text (7,80 MB)

4.
OPERATIVNO PLANIRANJE GRADNJE ENOTE VRTCA ŠENTJUR V HRUŠEVCU
Manca Glinšek Risman, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava problematiko operativnega planiranja gradnje objekta vrtca v Šentjurju. V teoretičnem delu so pojasnjeni osnovni pojmi in pomeni operativnega planiranja, terminskega planiranja ter statičnih in dinamičnih spremljajočih planov. Cilji diplomskega dela so določitev aktivnosti, določitev časov trajanja in določitev vrstnega reda izvajanja aktivnosti ter izdelava statičnih in dinamičnih spremljajočih planov. Sledi splošna predstavitev projekta z arhitekturnimi in tehničnimi značilnostmi predvidene gradnje. V analitičnem delu je predstavljen postopek terminskega planiranja. Rezultat tega je modificiran gantogram in mrežni diagram. V obliki tabel so izdelani tudi statični spremljajoči plani delovne sile, mehanizacije in materialov ter dinamični spremljajoči plani količin delovne sile mehanizacije materialov in finančnih sredstev v obliki histogramov, gantogramov ali tabel. V zaključku dela so povzeti rezultati in njihova ocena.
Keywords: Operativno planiranje, terminski plani, statični plani, dinamični plani, gantogram, planiranje gradnje.
Published: 15.10.2013; Views: 1192; Downloads: 121
.pdf Full text (1,86 MB)

5.
SPREMLJANJE GRADNJE GARAŽNE HIŠE S POMOČJO 4D INFORMACIJSKEGA MODELA OBJEKTA
Darko Tešić, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno spremljanje gradnje s pomočjo 4D informacijskega modela objekta na realnem projektu garažne hiše Gabrijela na Prešernovi ulici v Mariboru. V prvem delu so razložena teoretična izhodišča terminskega planiranja, BIM modeliranja in spremljanja gradnje. Osrednji del predstavlja izdelavo 3D BIM modela s programom Autodesk Revit in 4D BIM modela s programom Autodesk Navisworks Manage. V zaključku dela je s pomočjo informacijskega modela objekta in fotografskega spremljanja gradnje podana primerjava planiranih in realiziranih aktivnosti terminskega plana z analizo časovnih odstopanj. Zaključimo lahko, da uporaba informacijskega modela objekta predstavlja zmogljivo in učinkovito orodje za izvedbo in racionalizacijo gradbenih projektov.
Keywords: BIM, 3D model, 4D model, Autodesk Revit, Autodesk Navisworks Manage, fotografsko spremljanje gradnje, terminsko planiranje
Published: 28.10.2016; Views: 823; Downloads: 116
.pdf Full text (6,78 MB)

6.
Planiranje gradnje salona pohištva Lesdom s pomočjo 4D in 5D informacijskega modeliranja
David Kralj, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava planiranje gradnje salona pohištva Lesdom s pomočjo 4D in 5D informacijskega modeliranja. V prvem delu magistrskega dela smo opisali teoretične osnove za lažje razumevanje informacijskega modeliranja in predstavili programsko opremo, ki smo jo uporabljali pri izdelavi magistrskega dela. Osrednji del predstavlja izdelavo 3D, 4D in 5D informacijskega modela salona pohištva Lesdom. 3D informacijski model smo izdelali v programu Autodesk Revit, izvedbo 4D in 5D informacijskega modela pa Trimble Vico Office Office. V zaključku magistrskega dela smo predstavili rezultate, ki vsebujejo terminski plan projekta in stroške povezane z gradnjo objekta. Ugotovili smo, da se lahko z informacijskim modeliranjem hitreje in lažje odpravljajo morebitne napake ter vnašajo spremembe, ki se avtomatsko odražajo v vseh informacijskih modelih. Zaključimo lahko, da je informacijsko modeliranje zmogljivo in učinkovito orodje za vodenje gradbenih projektov.
Keywords: Gradbeništvo, Operativno planiranje, Informacijsko modeliranje, BIM, 4D BIM, 5D BIM, Stroški gradnje objekta
Published: 26.09.2019; Views: 81; Downloads: 25
.pdf Full text (7,99 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica