SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PLAGIATORSTVO IN PROGRAMI ZA DETEKCIJO PLAGIATOV
Bojan Butolen, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen problem plagiatorstva ter možni načini reševanja le-tega. Predstavljeni so programi, s pomočjo katerih je možno primerjati velike sklope datotek in odkrivati potencialne primere plagiarizma. Ob programih, ki služijo primerjanju tekstovnih datotek, je nekaj diplomskega dela posvečenega študiji programov za primerjanje programske kode. Praktični del diplomskega dela predstavljata razvoj programa za odkrivanje plagiatov ter primerjava rezultatov, dobljenih s programom APSS, glede na rezultate, dobljene z obstoječimi programi. Predstavljeni so tudi algoritmi in pristopi, ki so uporabljeni pri razvoju programa.
Keywords: plagiatorstvo, primerjanje datotek, podobnost datotek, delitev besedila
Published: 23.06.2009; Views: 12239; Downloads: 1907 
(1 vote)
.pdf Full text (1,09 MB)

2.
PLAGIARIZEM V DIPLOMSKIH DELIH IZ PODROČJA DRUŽBOSLOVJA V SLOVENIJI
Sandra Habjanič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na trende glede prisotnosti plagiarizma v diplomskih delih iz področja družboslovja v Sloveniji. V teoretičnem delu so predstavljene osnovne smernice pisanja strokovnih besedil, opredeljen pojem plagiarizma, njegove oblike in vrste ter načini reševanja tega problema. Z metodo intervjuja in analize strokovne literature smo ugotovili, da so sankcije, s katerimi se mora soočati plagiator, na naših in tujih fakultetah zelo podobne. V osrednjem delu naloge smo obseg oz. stopnjo plagiarizma merili z dvema indikatorjema. Kot prvi indikator smo uporabili odstotek podobnosti, ki ga izračuna program za detekcijo plagiatov; kot drugi indikator pa smo uporabili koeficient plagiarizma, ki smo ga izračunali na podlagi podrobne analize družboslovnih diplomskih del. Korelacijska analiza je pokazala sorazmerno močno povezanost obeh indikatorjev. Skozi empirično raziskavo smo prišli do ugotovitve, da (1) se je stopnja plagiarizma v obdobju 2004–2011 na ekonomskih fakultetah v okviru Univerze v Ljubljani in na Univerze v Mariboru občutno zmanjšala. (2) Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in na Filozofski fakulteti v Mariboru sicer nismo zabeležili trendov upadanja, vendar pa se je (3) na teh dveh fakultetah pokazala na splošno bistveno nižja raven prisotnosti plagiarizma v primerjavi z obema ekonomskima fakultetama (EPF in EF).
Keywords: strokovna in znanstvena besedila, plagiatorstvo, programi za detekcijo plagiatov, sankcije, primerjava podobnosti, analiza podobnosti
Published: 17.09.2012; Views: 1472; Downloads: 271
.pdf Full text (832,38 KB)

3.
KAKOVOST POVZEMANJA IN CITIRANJA V MAGISTRSKIH DELIH S PODROČJA DRUŽBOSLOVJA
Jasmina Vidovič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo v ospredje postavlja dejstvo, da vsakemu avtorju določenega dela pripada pravica do priznanja njegovega avtorstva, hkrati pa se delo osredotoča na kakovostno povzemanje in citiranje v magistrskih nalogah s področja družboslovja in izpostavlja tudi problem plagiarizma. V teoretičnem delu diplomske naloge smo predstavili in se posvetili med drugim stopnji kakovosti pisanja znanstvenih oz. strokovnih del ter opredelili pojem plagiatorstvo in njegove oblike. Predstavili pa smo tudi nekaj programov za detekcijo plagiatov. V empiričnem delu naloge smo s pomočjo metode analize vsebine ocenjevali kakovost povzemanja in citiranja v magistrskih nalogah s področja družboslovja v obdobju 2008–2012, pri čemer smo znotraj vsakega magistrskega dela podrobno analizirali na osnovi slučajnostnega vzorčenja izbrane odstavke. Rezultati analiz kažejo, da (1) najdemo pri skoraj polovici analiziranih odstavkov vsaj eno izmed oblik nepravilnega prevzemanja in citiranja in da je skoraj vsak drugi odstavek, ki smo ga analizirali, problematičen. Vendar pa je naša analiza tudi pokazala, da (2) na obeh slovenskih univerzah lahko zasledimo »nepravilno dobesedno prevzemanje« kot najpogostejši tip neustreznih navedb, ki pa ga nismo uvrstili med hujše kršitve. Pri primerjavi obeh univerz smo ugotovili, da (3) ni zaslediti bistvene razlike med njima oziroma je le-ta minimalna ter da (4) na obeh univerzah v obdobju od leta 2008 do 2012 ni bilo izrazitih sprememb v smislu naraščanja ali padanja stopnje kršitev pravil prevzemanja in citiranja.
Keywords: kakovost povzemanja in citiranja, plagiat, plagiatorstvo, sankcije, strokovna in znanstvena besedila, kršenje avtorskih pravic
Published: 07.11.2013; Views: 1233; Downloads: 114
.pdf Full text (844,16 KB)

4.
STATISTIČNA OBDELAVA PODATKOV O PODOBNIH DELIH NA INTERNETU
Alen Merc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu najprej predstavimo pojem plagiatorstva. Osredotočimo se na njegove značilnosti, kako ga odkrivamo ter kako ga preprečimo. Pojem plagiatorstva prav tako poskusimo opredeliti iz pravnega, kulturnega in etičnega vidika. Posebno poglavje je namenjeno kratkemu opisu opreme za odkrivanje plagiatov v besedilih. Iz nacionalnega portala odprte znanosti in drugih virov smo s pomočjo programa za odkrivanje podobnosti v besedilih ugotavljali podobnosti med posameznimi deli slovenskih univerz. Rezultate te obdelave smo podali v praktičnem delu diplomskega dela.
Keywords: plagiatorstvo, statistične metode, sistemi za detekcijo plagiatov, procesiranje naravnega jezika
Published: 03.01.2014; Views: 685; Downloads: 111
.pdf Full text (5,39 MB)

5.
Analiza plagiatorstva v akademskih delih
Katja Zupan, 2018, master's thesis

Abstract: Živimo v času, ko so naši medosebni odnosi usmerjeni predvsem v tekmovanje. Pretirana želja po uspehu, ki v modernih družbah predstavlja temeljno vrednoto, nas velikokrat pripelje v neetične in konfliktne situacije. Odklonsko vedenje posameznikov je v določeni meri za družbo pozitivno in funkcionalno, saj vsi ljudje ne zmorejo ponotranjiti skupnih pravil in vrednot. Nekateri se znajdejo v precepu. Zavedajo se, da sta zmanjšan ugled in vpliv v družbi posledica njihovega neuspeha. Tako začnejo uporabljati različne metode in velikokrat tudi prepovedane (kaznive) načine, ki bi jim lahko zagotovili uspešnejše življenje in s tem povezan višji družbeni status. Plagiatorji se v sistemu prilagoditve znajdejo med inovatorji, ki iščejo nove, drugačne, drzne načine doseganja svojih ciljev. Kupovanje in prepisovanje diplomskih, magistrskih, doktorskih in celo seminarskih nalog ter opuščanje navajanja avtorjev (zlasti v zaključnih delih) jasno kažejo na to, da je stopnja tolerance do pojava plagiatorstva na neverjetno visoki ravni. V nadaljevanju bomo predstavili motive in posledice tovrstnega goljufanja.
Keywords: magistrska dela, goljufanje, plagiatorstvo, družbeni status, intelektualna lastnina, odklonskost
Published: 24.10.2018; Views: 72; Downloads: 18
.pdf Full text (978,41 KB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica