| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 121
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Globalni elektronski mikro plačilni sistemi
Nuša Podgoršek, 2017, master's thesis

Abstract: Posledica hitrega razvoja podatkovnih komunikacijskih omrežij je v razvoju elektronskega poslovanja, pri čemer sta pomembni predvsem bančna in trgovska aplikacija, ki omogočata izvajanje finančnih transakcij od kjerkoli na svetu. Kupcem je tako omogočena postrežba 24 ur na dan. Zaradi vedno večjega razmaha spletnih trgovin so vedno bolj potrebne tudi implementacije sistemov za plačevanje preko spleta. Takšen način plačevanja preko spleta prinaša številne prednosti tako za kupca kot tudi za trgovca. Poznamo številne definicije pomena mikro plačilnih sistemov, vendar pa se le-ti večinoma razlikujejo med seboj glede na zgornjo mejo vrednosti vsake transakcije. Mikro plačilni sistemi predstavljajo pomemben del v elektronskem in mobilnem poslovanju, saj omogočajo podjetjem s takšnim načinom poslovanja povečanje dobička, posledično pa tudi zmanjšujejo stroške, ki so povezani z delovno silo. Po svetu obstajajo številni tuji plačilni sistemi, ki jih uporabljajo tudi slovenska podjetja. Med najbolj razširjenega in najuporabnejšega za internetno plačevanje v vseh razvitih zahodnih državah sodi plačilni sistem PayPal. Ta sistem uporabljajo tako posamezniki kot tudi podjetja. Velja za največje podjetje v svoji dejavnosti, saj se preko njega izvrši več kot 11 milijard transakcij na leto. V zadnjem času se razvijajo tudi novi načini mikro plačevanja, kjer pametni telefoni prevzemajo vlogo denarnih in plačilnih kartic. Ti načini plačevanja so privlačni predvsem uporabnikom, medtem ko pa banke in finančne institucije v tem ne prepoznajo velike poslovne priložnosti. V Sloveniji smo sicer že pred časom postavili lastne trende s sistemi mobilnega plačevanja Moneta, vendar pa ji ni uspelo doseči tako velike priljubljenosti, kot so si jo želeli. Naloga je sestavljena iz dveh delov, v prvem teoretičnem delu smo preučili plačilne in poravnalne sisteme, vrste in tipe plačilnih sistemov. Predstavili smo prednosti in slabosti plačilnih sistemov ter pojasnili, kaj so mikro plačilni sistemi in katere poznamo po svetu ter v Sloveniji. Drugi, empirični del naloge zajema analizo v obliki praktičnega prikaza možnosti plačila preko ponudnika PayPal.
Keywords: ekonomske vede, elektronsko poslovanje, management informatike, PayPal, plačilni sistemi
Published: 11.07.2017; Views: 604; Downloads: 68
.pdf Full text (2,17 MB)

2.
ČEZMEJNA KREDITNA PLAČILA V SISTEMU SEPA
Gregor Marinšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Projekt SEPA je nastal kot posledica uvedbe enotne valute Evro znotraj Evropske unije. SEPA uživa močno politično in regulatorno podporo institucij Evropske unije. Prva plačilna storitev, ki je bila implementirana z uporabo SEPA infrastrukture, so bila SEPA čezmejna kreditna plačila. Predstavljajo začetek in temelj finančnih transakcij malih vrednosti med uporabniki plačilnih storitev znotraj članic monetarne unije. Za namene standardizacije in avtomatske obdelave, se je pri snovanju sporočil in procesov uporabil standard ISO 20022, ki ne predpisuje podrobnosti procesa ampak način, kako proces modelirati. Glavne prednosti od uvedbe SEPA čezmejnih kreditnih plačil uživajo uporabniki plačilnih storitev, saj so se za njih znižale provizije in čas izvedbe transakcij. Te prednosti so dosežene na račun velikih finančnih investicij v infrastrukturo in prenovo informacijskih sistemov bank, ki so bila potrebna za implementacijo.
Keywords: SEPA, kreditna plačila, enotno območje plačil, ISO 20022, UNIFI, plačilni sistemi
Published: 25.08.2016; Views: 712; Downloads: 80
.pdf Full text (1,27 MB)

3.
VKLJUČEVANJE PLAČILNIH SISTEMOV V SPLETNO BANČNIŠTVO
Boris Lanjšček, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opisujem spletno bančništvo. To temo sem si izbral zato, ker me zanima ravno takšna oblika bančništva. Spletno bančništvo je za banke postalo nepogrešljiv del poslovanja. Zaradi velike konkurence in obstoja na tržišču morajo banke nenehno spremljati spremembe, trende, ki se pojavljajo na področju spletnega bančništva in se nanje tudi hitro odzvati. Spletno bančništvo omogoča uporabniku hitro, varno in kakovostno opravljanje bančnih storitev. Vse več ljudi uporablja opravljanje bančnih storitev preko spletnega bančništva, saj jim le-ta omogoča 24-urno dostopnost, vse dni v letu, dostop do spletnih strani bank od kjerkoli in cenovno ugodnost. Diplomsko delo je razdeljeno na tri dele. V prvem delu želim predstaviti razvoj spletnega bančništva na splošno. V nadaljevanju opisujem oblike in delovanje spletnega bančništva v Sloveniji, storitve in vrste, prednosti in slabosti ter varnost in prihodnost spletnega bančništva. V drugem delu opisujem plačilne in poravnalne sisteme v Sloveniji ter vključenost v vseevropske plačilne sisteme. V tem delu opisujem tudi pomen in strukturo bančnih oznak, BIC-kode in transakcijski račun. Dotaknil sem se tudi teme enotnega območja plačil v evrih (SEPA), neprekinjenega poslovanja plačilnih in poravnalnih sistemov ter nadomestil za opravljanje plačilnih storitev. V zaključku drugega dela sem še opisal vodenje računov za komitente ter vidike vodenja računov. V tretjem delu opisujem spletno bančništvo NLB, d. d., Ljubljana, ki je namenjeno pravnim osebam in zasebnikom. Na začetku najprej na splošno predstavim NLB, d. d., Ljubljana, nato pa podrobneje opisujem funkcionalnost spletnega bančništva NLB Proklik, in sicer: namen in prednosti, osnovne pogoji za delo, varnost, oblike, storitve, ki jih nudi NLB Proklik, pametno kartico, opravila, stroške poslovanja. Spletno bančništvo predstavlja prihodnost bančnih storitev, nujno potrebno pa je predvsem z vidika časa in denarja. Živimo v času stresnih služb in hitrega tempa življenja, kar je pa poglavitni razlog za vstop v svet spleta.
Keywords: spletno bančništvo, sodobne tržne poti, plačilni in poravnalni sistemi, SEPA, varnost spletnega bančništva, pametna kartica, NLB Proklik.
Published: 15.06.2016; Views: 646; Downloads: 48
.pdf Full text (1,16 MB)

4.
PRIMERJALNA ANALIZA SISTEMOV SPLETNEGA PLAČEVANJA
Vito Pajančič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali in primerjali spletne plačilne sisteme, ki so na voljo na slovenskem trgu in način njihove integracije v spletno aplikacijo. Analiza obsega pogoje in pravne zahteve posameznega sistema pred uporabo, stroške uporabe določenega sistema, kot so provizije, najem ali enkratna plačila. V prvem delu je teoretičen pregled sistemov glede na kategorijo, ki mu sledi analiza sistemov Activa Payment Gateway in 3D secure, centralnega sistema EON MegaPOS, mobilnega plačilnega sistema Moneta, spletne banke Abanet in tujih sistemov PayPal ter Paysafecard.
Keywords: spletno poslovanje, spletni plačilni sistemi, spletno plačevanje, spletna aplikacija, PayPal
Published: 04.12.2015; Views: 1059; Downloads: 541
.pdf Full text (2,58 MB)

5.
Varnost kriptovalute bitcoin
Nejc Berlot, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Spletni plačilni sistem bitcoin ponuja številne prednosti pred konvencionalnimi plačilnimi metodami. Ker pa je sistem še vedno v razvoju, se sooča z nekaterimi varnostnimi težavami, za odpravo katerih je potreben čas, predvsem pa rast uporabniške baze. Poznavanje delovanja sistema bitcoin je tako prvi pogoj za zaščito elektronske denarnice uporabnika ter premoženja, investiranega v to kriptovaluto. Vprašanje varnosti lahko razdelimo na dva problema in sicer: • varnost omrežja bitcoin, • varnost uporabnikove elektronske denarnice/sistema Snovalci sistema bitcoin so upoštevali številne, tako realne kot tudi teoretične potencialne napade na omrežje, zato protokol bitcoin vključuje nemalo varnostnih funkcij, ki ga varujejo pred tovrstnimi napadi. Druge vrste napadov ciljajo na uporabnika samega, natančneje na njegovo elektronsko denarnico. Pred tovrstnimi napadi se lahko zaščitimo z varnostno ozaveščenostjo in uporabo zaščitnih mehanizmov, predvsem pa s primerno mero skepticizma in pazljivosti, saj so se klasični tipi finančnih goljufij izkazali za prevladujoče. Sistem bitcoin je priljubljen med kriminalci v kibernetskem prostoru, saj napadalcem omogoča delno anonimnost, vse transakcije v omrežju bitcoin pa so končne, kar pomeni, da v primeru izgube sredstev teh ni mogoče povrniti. Nedavne aretacije in zaprtje številnih ilegalnih spletnih tržnic globokega spleta pa le nakazujejo izboljšanje razmer na področju odkrivanja izvora tovrstnih omrežij ter njihovih upravljavcev.
Keywords: plačilni sistemi, internet, valute, kriptovalute, bitcoin, transakcije, rudarjenje, kriminaliteta, preprečevanje, varnost, informacijska varnost, diplomske naloge
Published: 21.10.2015; Views: 5139; Downloads: 1217
.pdf Full text (684,04 KB)

6.
7.
VKLJUČEVANJE E-RAČUNOV IN NJIHOV VPLIV NA ELEKTRONSKE PLAČILNE SISTEME
Mateja Osterc, 2013, master's thesis

Abstract: Poslovanje v tradicionalni obliki počasi izgublja svoj pomen, se poslavlja, zamenjali so ga novi sodobni načini, ki so znatno hitrejši, učinkovitejši, dopuščajo manj napak in omogočajo večji pregled nad delovanjem in poslovanjem podjetja. Konkurenca ima zelo velik vpliv na uspeh podjetij, ki morajo pri svojem poslovanju za obstoj uporabiti vsa možna orodja, s katerimi lahko poenostavijo in izboljšajo poslovanje ter prikažejo konkurenčne prednosti. Elektronsko poslovanje in z njim izdajanje e-računov je velik korak na tej poti k dosegu ciljev.
Keywords: e-računi, elektronsko poslovanje, SEPA, plačilni sistemi, okoljske prednosti, papirna oblika
Published: 11.03.2014; Views: 1082; Downloads: 156
.pdf Full text (1,04 MB)

8.
SIVA EKONOMIJA IN DAVČNE UTAJE V SLOVENIJI
Polona Praznik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Slovensko gospodarstvo poleg formalnega dela spremlja tudi neformalni del aktivnosti, pri katerem udeleženci delujejo v prid lastnih koristi in v breme proračuna države ter splošne gospodarske uspešnosti. Spodbujevalci sive ekonomije in utajevanja davkov se izogibajo predpisom, ne prijavljajo dohodka iz dejavnosti, ne plačujejo prispevkov za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje, se izogibajo številnim obdavčitvam ter s svojim delovanjem negativno vplivajo na številne panoge gospodarstva. Zanimanje za delovanje v sivi ekonomiji in poskuse utajevanja je vse večje, kar kažejo tudi številni vzroki. Davčne utaje so zaznane kot nezakonita izogibanja plačevanja davčnih obveznosti, katerih vzroki so vse večja bremena obdavčitev. Takšen vzrok in mnogi drugi se pojavljajo tudi kot povzročitelji dejavnosti sive ekonomije. V boju proti zmanjševanju gospodarske uspešnosti in javnofinančnega primanjkljaja se ministrstva s pripadajočimi inšpektorati spopadajo in trudijo izvesti strateško učinkovite ukrepe, da bi poleg sankcioniranja kršitev zajezili svetovna fenomena: sivo ekonomijo in davčno utajo.
Keywords: Siva ekonomija, davčna utaja, neformalno gospodarstvo, formalno gospodarstvo, delo na črno, breme obdavčitev, neregistrirane dejavnosti, plačilna nedisciplina, sezonsko delo, sosedska pomoč, javnofinančni prihodki, davčne blagajne, elektronski plačilni sistemi.
Published: 05.11.2013; Views: 1909; Downloads: 293
.pdf Full text (530,40 KB)

9.
PRIMERJAVA SPLETNIH PLAČILNIH INSTRUMENTOV ZA FIZIČNE OSEBE
Sašo Bezjak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Za ekonomski tržni sistem je pomembno, da ima vzpostavljen varen in zanesljiv plačilni sistem. Plačilni sistem se oblikuje glede na potrebe trga in more rast trga dohajati, zato je pomembno, da je pri tem zmožen nuditi stabilnost in varnost. Udeleženci plačilnih sistemov so centralna banka, poslovne banke in druge kreditne institucije. Primarna funkcija centralne banke je izdaja gotovine, poslovna banke pa sprejemajo depozite in dajejo posojila. Plačilni sistem je skupek postopkov, pravil, instrumentov in standardov, ki se uporabljajo za poravnavo obligacijskih postopkov. V Evropi je sistem TARGET2 nadomestil plačilni sistem TARGET. To je bruto sistem poravnave v realnem času, preko katerega banke obdelujejo plačilne naloge. Slovenija je vključena v ta sistem od leta 2007. Evropske države še so vključene v plačilne sisteme EURO1, STEP2 in SEPA. Pomemben del plačilnega sistema so plačilni instrumenti. Delimo jih na gotovinska in negotovinska plačila. Po pravni obliki pa jih delimo na kreditna in debetna plačila. Največ maloprodajnih poslov se plača z gotovino, negotovinska plačila pa predstavljajo največji del celotne vrednosti plačil v današnji ekonomiji. Za plačevanje spletnih storitev se uporabljajo spletni plačilni instrumente. Delimo jih na sisteme lastniških računov in sisteme na osnovi bančnih računov. Spletni plačilni instrumenti na osnovi lastniških računov omogočajo interne transakcije brez posredovanja banke, pri sistemih bančnih računov pa transakcije potekajo preko računov, ki so v lasti bank. Vsi plačilni instrumenti uporabljajo varnostne elemente, ki zagotavljajo varnost in zasebnost pretoka podatkov. Spletni plačilni instrumenti, ki so trenutno na voljo, so plačilne storitve elektronskega bančništva, plačilne kartice, e-denarnice in Moneta. Plačilne instrumente smo med seboj primerjali s pomočjo primerjalne tabele, kjer smo uporabili različne kriterije in tako ugotovili prednosti in slabosti določenih spletnih plačilnih instrumentov.
Keywords: plačilni sistemi, plačilni instrumenti, target2, euro1, step2, sepa, spletni, elektronski, spletni plačilni instrumenti, elektronski denar, spletna banka, spletna denarnica, e-denarnica, moneta, plačilne kartice
Published: 20.11.2012; Views: 1331; Downloads: 107
.pdf Full text (626,91 KB)

10.
PRIMERJAVA KLASIČNEGA NAČINA POSLOVANJA IN E-POSLOVANJA MED PODJETJI IN POTROŠNIKI (B2C)
Sanja Hanžič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Z razvojem računalnikov se je razvilo računalniško omrežje, ki je vodilo v širitev interneta in njegove uporabe. Njegova uporaba se je tako razširila, da smo prešli v poslovanje preko spleta. Danes sta e-poslovanje in klasično poslovanje prisotna v poslovnem procesu, razlika med njima je le v načinu poslovanja. Klasični način poslovanja je še vedno pomemben del v določenih poslovnih procesih. Brez njega poslovanje v računovodstvu skorajda ni mogoče, saj so tukaj prisotni papirnati prejeti ali izdani računi. Arhiviranje le-teh v fascikle prinaša za sabo dolgotrajno iskanje, kar pa je zelo zamudno delo. Na drugi strani pa se srečujemo z vrsto elektronskega poslovanja, z elektronskim plačevanjem, varnostjo, ki je izrednega pomena tako za posameznika kot tudi za podjetja, in z e-arhivom. Takšno poslovanje omogoča hitrejši proces, ugodnejši nakup in prihranek časa. Katero poslovanje je boljše za podjetja in posameznika? O tem odloča vsak sam, saj ima svoje kriterije o načinu poslovanju.
Keywords: e-poslovanje, e-plačilni sistemi, elektronski denar, elektronski ček, moneta, paypal, e-arhivi, varnost, javni in zasebni ključ, elektronski podpis, elektronski certifikat, gesla, požarni zid
Published: 05.07.2012; Views: 1888; Downloads: 159
.pdf Full text (1,19 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica