| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 102
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Izvršba na dolžnikova denarna sredstva pri organizacijah za plačilni promet
Nastja Tuš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Plačilna nedisciplina dolžnikov narašča in velika večina upnikov se znajde pred vprašanjem, kako učinkovito priti do poplačila svojih terjatev. Ko klasični pisni ali ustni opomini ne zaležejo več, upniki posežejo po sodni izvršbi, ki se lahko opravi z različnimi sredstvi izvršbe, odvisno od okoliščin posameznega primera. Pri izterjavi denarnih terjatev ima upnik na voljo tudi izvršbo na dolžnikova denarna sredstva pri organizacijah za plačilni promet. Bistvo te izvršbe je, da sodišče s sklepom naloži organizaciji za plačilni promet, da blokira dolžnikova denarna sredstva na računu, v višini obveznosti iz sklepa o izvršbi. Praviloma po pravnomočnosti sklepa o izvršbi, organizacija za plačilni promet ta znesek tudi izplača upniku. Omenjeno področje izvršbe je bilo z novelami večkrat posredno ali neposredno spremenjeno z namenom izboljšanja postopka, vendar se v praksi še vedno pojavljajo določene nejasnosti.
Keywords: izvršba, upnik, dolžnik, denarne terjatve, organizacije za plačilni promet, denarna sredstva
Published: 02.12.2016; Views: 1271; Downloads: 177
.pdf Full text (1,63 MB)

2.
MOBILNA APLIKACIJA ZA NAKUP SMUČARSKIH KART
Matija Bergant, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi je podan predlog mobilne aplikacije, s katero bi bilo mogoče kupiti smučarsko vozovnico, za izvedbo nakupa pa bi bil potreben le pametni telefon. V prvem delu diplomske naloge so predstavljene teoretične osnove s področja mobilnih aplikacij. V drugem delu pa je predstavljen papirnati prototip rešitve nakupa smučarske vozovnice z uporabo mobilne aplikacije. Hkrati so predstavljene vse podatkovne baze, potrebne za nemoteno izpeljavo nakupa smučarske vozovnice. Poleg teorije je predstavljen tudi osnovni slikovni prikaz aplikacije in podatkovne poti pri izpeljavi nakupa. V zaključku so podane ugotovitve, do katerih sem prišel med pisanjem diplomske naloge. Omenjene so tudi možne izboljšave in širitve aplikacije na ostala področja.
Keywords: mobilna aplikacija, pametni telefon, QR-koda, plačilni promet, Pay-pal, baza podatkov, avtomat za prodajo smučarskih vozovnic
Published: 05.10.2016; Views: 921; Downloads: 38
.pdf Full text (1,02 MB)

3.
RUBEŽ PRI ORGANIZACIJAH ZA PLAČILNI PROMET
Natalija Borko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Izvršba na dolžnikova denarna sredstva pri organizacijah za plačilni promet se v praksi pojavlja kot eno izmed najpogosteje uporabljenih izvršilnih sredstev. K temu zagotovo napeljuje dejstvo, da je postopek izvršbe s tem izvršilnim sredstvom nekoliko enostavnejši in hitrejši, kar pritegne upnike, ki si želijo čimprejšnjega poplačila terjatve, hkrati upniku nastanejo tudi manjši začetni stroški, ki jih je sprva dolžan sam založiti. Po fazi dovolitve izvršbe, ostane manj izvršilnih dejanj, ki so potrebna za izvršitev terjatve, izvršba se opravi z rubežem in prenosom terjatve v izterjavo, kar sodišče naloži organizaciji za plačilni promet le z enim sklepom. Poplačilo upnika je celo možno še pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, seveda ob izpolnitvi določenih pogojev. V kolikor ima dolžnik na svojem računu rubljiva sredstva, je lahko upnik še najhitreje poplačan. Po drugi strani se postavlja vprašanje učinkovitosti tovrstne izvršbe, saj je le malo primerov, da bi se poplačilo upnika izvedlo takoj, bolj pogosto se pojavljajo primeri, da je dolžnik prezadolžen, da na račun ne prejema rubljivih sredstev, da organizacije za plačilni promet zapirajo račune. V diplomskem delu tako predstavljam prednosti in slabosti oziroma pomanjkljivosti tovrstne izvršbe, probleme, s katerimi se upniki soočajo in hkrati nekatere morebitne rešitve. Posebej predstavljam rubež pri organizacijah za plačilni promet, predvsem z vidika pravic, ki se z njim upniku zagotavljajo. Poudarek je tudi na vlogi organizacije za plačilni promet ter njeni odgovornosti. Nadalje predstavljam pojem zavarovanja upnikove terjatve pred njeno prisilno izterjavo ter možnosti zavarovanja upnika s predhodno in začasno odredbo. Za zaključek diplomskega dela predstavljam nekatere možnosti varstva upnika, ki mu jih poleg nacionalne zakonodaje zagotavlja zakonodaja EU, in sicer Uredba UEIN in Uredba UEPN.
Keywords: izvršba, rubež, prenos, organizacija za plačilni promet, predhodna odredba, začasna odredba, evropski izvršilni naslov, evropski plačilni nalog
Published: 20.09.2016; Views: 1082; Downloads: 149
.pdf Full text (514,16 KB)

4.
Ne/varnost elektronskih transakcij
Žiga Erhatič, 2012, published professional conference contribution

Keywords: spletno trgovanje, elektronski plačilni promet, varnost
Published: 10.07.2015; Views: 645; Downloads: 27
URL Link to full text

5.
6.
ELEKTRONSKI PLAČILNI PROMET
Simon Klavž, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo zaradi razjasnitve pojmov najprej predstavili plačilni promet in elektronsko bančništvo, ki sta osnova za izvajanje elektronskega plačilnega prometa. Navedli smo prednosti in slabosti, ki pomagajo pri odločitvi za takšno obliko storitev. Nadalje smo opisali elektronske plačilne instrumente in predstavili različne možne načine plačevanja. Postopki plačevanja vedno bolj težijo k enostavnosti in dostopnosti za uporabnika. Opisali smo potek plačevanja in navedli elemente, ki so potrebni, da bo plačilo uspešno izvedeno ter da ne bo prihajalo do nepotrebnih stroškov. Tudi sistemi, ki so podpora bančništvu za prenos podatkov se spreminjajo in poenostavljajo, zato smo jih nekaj predstavili, izpostavili pa sistem SEPA, ki teži k poenotenju in nižanju stroškov. Izredno pomemben element pri tako občutljivih stvareh kot je denar in vse kar je povezano z njim, pa je varnost. Strokovnjaki na tem področju ne smejo počivati in morajo nuditi vso možno podporo, da ne pride do zlorab. V zaključku diplomskega dela pa smo za primer vzeli tri slovenske banke in primerjali cene elektronskega plačilnega prometa in ločeno v dveh tabelah predstavili rezultate za fizične in pravne osebe.
Keywords: elektronsko bančništvo, elektronski plačilni promet, plačilni instrumenti, SEPA.
Published: 22.06.2015; Views: 1303; Downloads: 122
.pdf Full text (974,00 KB)

7.
ORGANIZACIJSKI VIDIK PLAČEVANJA POLOŽNIC V BANKAH
Mateja Puklavec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Slovenski bančni sitem je v zadnjih letih po svetovni krizi doživel korenite spremembe. Banke ne dajejo več brezglavih kreditov, nekatere dražijo svoje storite, da bi lajšale slabitve, ki so posledica preteklih let. So pa tudi izjeme, ki so znale racionalno razpolagati s svojimi sredstvi pred in med gospodarsko krizo ter imajo danes filozofijo ustvarjanja dobička tako, da so najcenejši, bodisi glede provizij položnic bodisi stroškov vodenja računa, in še bi lahko naštevali. V diplomskem seminarju smo opisali in pojasnili organizacijski vidik plačevanja položnic v slovenskem bančnem sistemu. Zbrali smo cene provizij položnic za vse banke, ki se nahajajo v mestu Maribor, ter ovrednotili in analizirali rezultate. Ugotovili smo, da ima mesto Maribor veliko število različnih bank v primerjavi z drugimi manjšimi slovenskimi mesti. Glede na zbrane rezultate in analize se lahko prebivalec mesta odloči za najcenejšega ponudnika in letno privarčuje veliko vsoto denarja.
Keywords: organizacija, organiziranost slovenskih bank, cena provizije položnice, plačilni promet SEPA
Published: 24.03.2014; Views: 936; Downloads: 66
.pdf Full text (2,47 MB)

8.
IZDELAVA MODULA ZA PLAČILNI PROMET V MICROSOFT DYNAMICS NAV 2013
Tadej Nadvešnik, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sta predstavljena plačilni promet ter projekt SEPA v Evropi in Sloveniji. Opisane so celovite informacijske rešitve (ERP) in predstavljeno je razvojno okolje Microsoft Dynamics NAV 2013. Kot glavni cilj magistrskega dela je bila izdelana programska rešitev za plačilni promet v Microsoft Dynamics NAV 2013. Rešitev omogoča plačevanje ter izvoz in uvoz plačil, ki jih uporabljajo banke v Sloveniji in Evropi. Na osnovi testiranja izdelanega plačilnega modula je bila potrjena hipoteza, da Microsoft Dynamics NAV 2013 s privzetimi moduli ni primeren za izvajanje plačilnega prometa v Sloveniji, in zavrnjena hipoteza, da izdelana rešitev v Microsoft Dynamics NAV 2013, narejena za Slovenijo, ni primerna za izvajanje plačilnega prometa v drugih državah Evrope. Predstavljeni so rezultati SWOT-analize plačilnega prometa v starejši različici Microsoft Dynamics NAV 5.00 in v različici Microsoft Dynamics NAV 2013, iz katerih je razvidno, da je plačilni promet v novi različici veliko bolj konkurenčen in cenovno bolj ugoden od prejšnje različice. V zaključku dela so opisani pogoji za njegovo uvedbo in možnosti za nadaljnje delo.
Keywords: plačilni promet, SEPA, Navision, ERP
Published: 19.07.2013; Views: 1267; Downloads: 142
.pdf Full text (1,43 MB)

9.
10.
Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica