| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
REŠEVANJE FINANČNE KRIZE NA PRIMERU PODJETJA X
Ana Breznik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem predstavila kako sistematično se lahko rešuje krizo: od identifikacije krize, vstopa kriznega managementa, obsežnih analiz poslovanja in zdravljenja krize z ukrepi na različnih področjih podjetja. Nadaljevala sem z predstavitvijo virov financiranja, ki sem jih delila na notraje in zunanje. V drugem, aplikativnem delu sem analizirala poslovanje konkretnega slovenskega podjetja. Na podlagi analize poslovanja in ovrednotenja sanacijskih variant, sem prišla do rešitve za podjetje X in ta je redna sanacija. Menim, da sem z diplomsko nalogo dosegla cilj, ki sem si ga zadala.
Keywords: sanacija, kriza, plačilna bilanca, dobiček
Published: 14.10.2009; Views: 1394; Downloads: 320
.pdf Full text (441,96 KB)

3.
REALNI DEVIZNI TEČAJ IN POGOJI MENJAVE NA ČEŠKEM
Rok Krivonog, 2010, final seminar paper

Abstract: Češka Republika je tipična država na prehodu. To pomeni, da v vseh ekonomskih pogledih dohiteva razvite države, kot je bruto domač proizvod, stopnje inflacije, konkurenčnost, liberalizacija mednarodne trgovine itd. Lahko rečemo, da je kot država na prehodu, zelo uspešna pri tem, saj je moč opaziti vedno boljše rezultate. Znižala je stopnje inflacije, povečala konkurenčnost države z raznimi ekonomskimi in strukturnimi spremembami, povečala svoj bruto domač proizvod ter na splošno postala vse bolj privlačna za tuje investitorje. Vse te spremembe, skozi katere je šla, se odražajo tudi na deviznem tečaju. Poleg vsega naštetega pa je imela vpliv tudi Češka nacionalna banka s svojo monetarno politiko in sistemom deviznega tečaja. Tako kot vse razvite države je tudi Češka prešla na sistem fleksibilnih tečajev in centralna banka je določila inflacijsko ciljanje kot njen glavni cilj. Razlog tiči v čim hitrejši priključitvi v Evropski monetarni sistem in prevzemu evra. Devizni tečaj ima tudi vpliv na tekoči del plačilne bilance, za razlago tega pa lahko uporabimo elastičnostno teorijo, ki pravi da ima relativna sprememba deviznega tečaja vpliv na spremembo odnosa med domačimi in tujimi cenami ter posledično na trgovinsko menjavo države s tujino.
Keywords: nominalni devizni tečaj, realni devizni tečaj, efektivni devizni tečaj, tekoči račun, elastičnostni pristop, plačilna bilanca
Published: 21.12.2010; Views: 1907; Downloads: 186
.pdf Full text (1,63 MB)

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Postkeynesianska teorija endogene rasti: vzpostavljanje alternative neoklasični makroekonomski analizi rasti
Leo Knez, 2006, review article

Abstract: V skladu s tradicionalno teorijo rasti je gospodarska rast izključno domena ponudbenih dejavnikov in to brez zaznavanja različnih omejitev na strani povpraševanja, še preden so proizvodne zmogljivosti v polni meri izkoriščene. Nasprotno pa Thirlwallova alternativna teorija vidi omejitveni dejavnik gospodarske rasti posameznih držav v povpraševanju, do povečanja katerega ne more priti zaradi plačilnobilančnih omejitev, imponiranih z razmerjem med rastjo izvoza in dohodkovno elastičnostjo povpraševanja po uvozu. Jedro tako osnovanega teoretičnega sistema je v zavračanju relevantnosti koncepta agregatne proizvodne funkcije s poudarjanjem navzočnosti konsekvenc teorije efektivnega povpraševanja pri določanju ravni ekonomske aktivnosti.
Keywords: gospodarska rast, modeli, keynesianizem, izvoz, plačilna bilanca, analiza
Published: 10.07.2015; Views: 416; Downloads: 35
URL Link to full text

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica