| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv drže pisala na grafomotorične sposobnosti pri otrocih starih od 3 do 5 let : diplomsko delo
Gaja Mlakar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Jezik in opismenjevanje se razvijata pri majhnih otrocih prek njihovih interakcij. V predšolskem obdobju so grafomotorične dejavnosti zelo pomembne, saj otroci z njimi razvijajo svoje spretnosti, pomembne za razvoj pisanja in grafomotorike. V diplomski nalogi z naslovom Vpliv drže pisala na grafomotorične sposobnosti otrok, starih od 3 do 5 let, smo v uvodnih poglavjih, ki zajemajo teoretični del naloge, predstavili opismenjevanje, osnove pisanja, grafomotorične sposobnosti, razvoj grafomotorike, motnje pri razvoju grafomotorike, primerna pisala za razvoj grafomotorike in poglavje stranskost, kjer smo natančneje opisali levoročnost in desnoročnost. Namen empiričnega dela naloge je bil raziskati in ugotoviti razlike in podobnosti pri izvajanju različnih grafomotoričnih dejavnosti otrok, starih od 3 do 5 let, in kako drža pisala vpliva na grafomotorične sposobnosti otroka. Opazovanje je potekalo enkrat, podatke pa smo zbirali s kvalitativno tehniko. V tem delu smo si zastavili raziskovalna vprašanja in raziskovalne hipoteze, ki smo jih v sklepnem delu naloge tudi potrdili oz. ovrgli. Rezultati raziskave so pokazali, da je največ razlik vidnih pri drži pisala, in sicer v oprijemu pisala, podobnosti pa so bile opažene pri drži telesa otroka. Spoznali smo, da je vidna povezava med 1., 2. in 3. načrtovano dejavnostjo, saj so otroci skozi dejavnosti, ki so bile zastavljene od lažje k težji, nadgrajevali grafomotorične sposobnosti.
Keywords: Grafomotorika, drža pisala, drža telesa, pisanje, pisalo.
Published in DKUM: 30.03.2023; Views: 537; Downloads: 63
.pdf Full text (3,46 MB)

2.
Reševanje problemov s pametnim pisalom v kemiji in kemijski tehniki
Dominika Lovrenčec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V vsakdanjiku se srečujemo z najnovejšo tehnologijo, ki nam olajšuje sprejemanje različnih informacij. V diplomskem delu je predstavljeno pametno pisalo, uporaba le tega in različni primeri njegove uporabe v kemiji in kemijski tehniki. Pametno pisalo deluje le s pomočjo papirja, na katerem se nahaja unikatni vzorec mikro točk, katerega pametno pisalo s pomočjo infrardeče kamere posname in ga pretvori v elektronsko obliko. Tako nam pametno pisalo omogoča hkratno združevanje besedila in zvoka, s pomočjo vgrajene infrardeče kamere in mikrofona. Študentje vsakodnevno prejemajo najrazličnejše nove in pomembne informacije pri različnih predmetih. Ker je teh informacij velikokrat preveč, je cilj naše diplosme naloge predstaviti uporabo pametnega pisala, prikaz kreiranja različnih problemov, ki njim bodo v pomoč pri usvajanju nove, nerazumljive snovi. S pametnim pisalom smo pri predmetih Kemijsko računanje, Procesne bilance in Kemijsko računanje II kreirali in predstavili različne probleme, ki so jim v pomoč pri učenju. Predstavljene probleme smo v PDF obliki shranili na internetno stran https://estudij.um.si, kjer so študenti imeli nenehni dostop do le teh. Ob končanem 2. semestru v študijskem letu 2015/2016 smo izvedli anketo med študenti, ki so predstavljene probleme uporabljali pri učenju in usvajanju nove snovi.
Keywords: pametno pisalo, reševanje problemov, elektronski način učenja, kemija, kemijska tehnika
Published in DKUM: 03.07.2017; Views: 1564; Downloads: 88
.pdf Full text (2,31 MB)

3.
ELEKTRONSKO POSLOVANJE IN MOBILNE NAPRAVE
Metka Belna, 2013, undergraduate thesis

Abstract: M-poslovanje je veja e-poslovanja, ki pa z razliko od e-poslovanja poteka preko mobilnih naprav, z uporabo brezžičnega mobilnega interneta. Brezžični mobilni internet je danes razvit že do takšne mere, da presega zmogljivosti klasičnega interneta. Govorimo že o četrti generaciji brezžičnih mobilnih omrežij, ki jih na kratko imenujemo 4G. Storitve m-poslovanja so še posebej privlačne zato, ker jih lahko uporabimo kjerkoli in kadarkoli, saj omogočajo stalno brezžično internetno povezavo, hkrati pa brez mobilnih naprav skoraj nikoli ne zapustimo doma. Še posebej priljubljeni sta spletno mobilno nakupovanje in mobilno bančništvo. Mobilno nakupovanje omogoča enostavno brskanje med izdelki ter primerjanje in iskanje čim ugodnejših cen proizvodov. Tako se vedno bolj uveljavlja tudi aktivnost potrošnikov, imenovana showrooming, kjer potrošniki obiščejo fizično prodajalno za ogled izdelkov, nato kar v trgovini s svojo mobilno napravo preverijo spletno ponudbo izdelka in ker je ta večinoma na spletu dostopen po ugodnejši ceni, izdelek naročijo, fizično prodajalno pa zapustijo praznih rok. Največkrat uporabljene mobilne naprave v namene m-poslovanja so pametni telefoni in tablični računalniki, ki so v zadnjih letih širom sveta dosegli neizmerno visoko stopnjo prodaje, kar je v veliki meri pripomoglo k revolucionarnem razvoju m-poslovanja v zadnjem letu. M-poslovanje zaradi svoje praktičnosti, preprostosti, obsežne ponudbe aplikacij in storitev ter krajevne in časovne neomejenosti, imenujemo za poslovanje prihodnosti. Podjetji Amazon.com in Apple Inc. sta se zgodaj zavedli pomembnosti m-poslovanja, zato sta ga do danes že razvili v veliki meri, vendar pa še najdaljno aktivno razvijata inovativnosti, ki jih bosta v prihodnosti lahko ponudile potrošnikom.
Keywords: m-poslovanje, tablični računalnik ali tablica, pametni telefon, pisalo ali pero za zaslon na dotik, m-bančništvo, m-oglaševanje, POS terminal
Published in DKUM: 18.03.2016; Views: 1797; Downloads: 180
.pdf Full text (1,24 MB)

4.
Snovanje novega izdelka in ustanovitev samostojne dejavnosti na trgu
David Berdelak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Svet si je že delno opomogel od gospodarske krize, vendar je v Sloveniji še vedno čutiti krizo. Za krizni čas je značilno, da se vse več podjetij zapira, zato so ljudje prisiljeni poiskati neko novo obliko dela. Trenutno je v Sloveniji več kot stotisoč brezposelnih oseb. S samostojno dejavnostjo v obliki s. p. se lahko omili brezposelnost. Z diplomsko nalogo bom predstavil oblike samozaposlitev ter obliko samostojnega podjetnika (s. p.). Navedel bom tudi prednosti in slabosti takšne oblike samozaposlitve. Odprtje takšne oblike dejavnosti je zelo preprosto. Pomembna je le dobra poslovna ideja ter veliko poguma in optimizma za uspešno kariero. Globalni trg nam narekuje vedno nove in pestre izdelke, vendar se za njimi skriva veliko težav. Z upeljavo novega izdelka na trg je povezano zelo veliko tveganje, za katerega potrošnik niti ne ve. Želja vsakega podjetnika je, biti konkurenca drugim. V diplomskem delu bom predstavil lasten izdelek, ki pa ni nov, ampak je drugačen od serijskih izdelkov, ki jih lahko kupimo. Predstavil bom lesena pisala, ki jih izdelujem, ter na primeru predstavil potek izdelave lesenega nalivnega peresa. Predstavil bom tudi trženja svojega izdelka na trgu.
Keywords: samostojni podjetnik, izdelek, pisalo, struženje
Published in DKUM: 28.02.2014; Views: 1564; Downloads: 140
.pdf Full text (5,61 MB)

Search done in 1.43 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica