| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Spear phishing: dovzetnost uporabnikov elektronske pošte
Aljaž Sok, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Phishing predstavlja eno izmed najbolj razširjenih groženj v kibernetskem prostoru. Čez leta so se metode storilcev razvile in spremenile, pojavile so se nove pojavne oblike, s katerimi skušajo storilci pretentati uporabnike interneta in drugih omrežij. Med vse bolj razširjene oblike phishinga sodi spear phishing, ki je ciljni napad na posameznika ali organizacijo. Storilci se skušajo preko elektronske pošte ali lažne spletne strani dokopati do zaupnih podatkov, ki bi jim nadalje lahko prinesli finančno korist. V diplomski nalogi smo raziskali problematiko phishinga, njegovo zgodovino in sodobne metode, ki jih storilci najpogosteje uporabljajo. Osredotočili smo se na spear phishing, ki velja za eno najuspešnejših oblik phishinga in povzroča veliko finančne škode posameznikom in organizacijam. Z raziskavo smo preverjali dovzetnost uporabnikov elektronske pošte na spear phishing napade. S pomočjo kvazi eksperimenta smo preizkušali odzivnost uporabnikov na sumljivo elektronsko pošto. Vzorec naše raziskave so predstavljali mladi odrasli, za katere vemo, da so vsakodnevno vpeti v kibernetski prostor. Glavna ugotovitev je, da so mladi odrasli po večini sicer seznanjeni s problematiko, vendar nekateri še kljub temu nasedejo prevari. Prav tako smo skozi pregled stanja ugotovili, da je na področju zaščite uporabnikov pred phishingom potrebno še veliko obveščanja in izobraževanja o nevarnostih, ki jih ta prinaša.
Keywords: diplomske naloge, phishing, spear phishing, napad, elektronska pošta, uporabniki
Published: 07.10.2019; Views: 579; Downloads: 90
.pdf Full text (731,89 KB)

2.
Tehnološki trendi kartičnega poslovanja
Štefka Balek, 2018, master's thesis

Abstract: Pričujoča magistrska naloga prinaša pregled zgodovinskega ozadja za pričetek brezgotovinskega poslovanja ter razvoj plačilnih kartic od prvih reliefnih kartic preko kartic z magnetno stezo do sodobnih pametnih kartic s čipom. Prinaša natančno razlago uporabe različnih vrst plačilnih kartic, ki so v uporabi, pa morda uporabniki ne poznajo razlike med njimi. Predstavlja tudi pasti poslovanja s plačilnimi karticami za nepoučene uporabnike. Glavni namen naloge je predstaviti trenutne trende v razvoju kartičnega poslovanja oziroma razvojno naravnanost brezgotovinskega plačilnega sistema. Dejstvo je, da je področje zelo obsežno in hitro rastoče, saj se število uporabnikov teh storitev veča, prav tako se veča tudi vrednost sredstev, ki se na ta način prenašajo. Tem uporabnikom je potrebno zagotoviti varen brezgotovinski prenos denarja s čim manjšo možnostjo zlorab. Trend, ki se trenutno že močno uveljavlja, je brezstično poslovanje. Podatki kažejo, da že več kot 50 % izdanih plačilnih kartic po svetu omogoča brezstično poslovanje, do leta 2020 pa bi naj vsi POS terminali tako obliko plačevanja že omogočali. Naslednji zaznani trend je razvoj multifunkcijske plačilne kartice, saj se potrošniki zadnje čase srečujejo z motečim kopičenjem kartic. Dejstvo, ki ovira hitrejši razvoj te kartice, je visok strošek njene izdelave, kar lahko vpliva na njeno razširjenost kasneje. Najnovejši trend, ki s pojavom dovolj razvitih tehnologij sedaj končno lahko stopi v veljavo, je pojav mobilnega prenosa denarja, za kar je potrebna uporaba mobilne naprave. Ker je največja ovira pri uvajanju novih trendov zagotavljanje varnosti opravljenih transakcij, je seveda posledično zelo veliko napora vloženega v razvoj mehanizmov, ki bi učinkovito ščitili pred zlorabami. Za storitvami stoji vedno bolj kompleksna tehnologija, ki pomaga razvijati visoke tehnološke varnostne procese, ti pa zajemajo uporabo umetne inteligence, posebne kriptografske protokole, spreminjajoče se kode, ugotavljanje geolokacije ter uporabo biometričnih identifikacij. Nekateri od teh procesov so zaenkrat še v začetni fazi, a poskusni programi testiranja kažejo optimistične rezultate.
Keywords: kartično poslovanje, debetna kartica, kreditna kartica, kartica z odloženim plačilom, predplačniška kartica, kartica s shranjeno vrednostjo, brezstična kartica, multifunkcijska kartica, NFC, zloraba, kraja identitete, ponarejanje, phishing, skimming, 3-D secure, biometrična kartica, avtentikacija, tokenizacija, mobilna denarnica, N26
Published: 06.07.2018; Views: 712; Downloads: 259
.pdf Full text (8,14 MB)

3.
ZLORABE ELEKTRONSKEGA BANČNIŠTVA
Miran Fuchs, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko bančništvo obsega uporabo bančnih avtomatov, kartično poslovanje, spletno, telefonsko in mobilno bančništvo. Uporabnikom omogoča dosegljivost bančnih storitev skoraj povsod in v vsakem trenutku, poleg tega pa bistveno zmanjšuje potrebo po posesti gotovine. Konkurenca med bankami tako v svetu kot tudi pri nas je skoraj vse banke prisilila k ponudbi elektronskih oblik bančnih storitev ter pripeljala tudi do stopnje, da so se pojavile tako imenovane virtualne banke, ki poslujejo le elektronsko in nimajo fizičnih poslovalnic. S povečanjem dosegljivosti bančnih storitev in enostavnostjo dostopa so bili za posamezne oblike elektronskega bančništva razviti različni ter splošno sprejeti varnostni mehanizmi, protokoli in standardi, ki naj bi uporabnikom zagotavljali varno koriščenje storitev. A nepridipravi so razvili bolj ali manj sofisticirane oblike zlorab in napadov na elektronsko bančništvo, usmerjene v pridobitev finančnih sredstev uporabnikov elektronskega bančništva. Nepridipravi bodisi izkoriščajo vrzeli v varnostnih mehanizmih in način delovanja naprav, ki omogočajo opravljanje posameznih oblik elektronskega bančništva, bodisi so usmerjeni v izkoriščanje neprevidnosti in laičnosti uporabnikov elektronskega bančništva.
Keywords: elektronsko bančništvo, phishing, vhishing, pharming, skimming, man in the middle, man in the browser
Published: 01.06.2016; Views: 785; Downloads: 128
.pdf Full text (1,19 MB)

4.
NAJPOGOSTEJE UPORABLJANE TEHNIKE SOCIALNEGA INŽENIRINGA ZA NAPAD NA INFORMACIJSKE SISTEME
Veronika Jagar, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene problematika, metode in tehnike socialnega inženiringa, ki še vedno velja za nevarnejšo obliko napada na informacijski sistem, saj izkorišča najšibkejši člen v informacijskem sistemu – človeka. Predstavljeni so najpogostejši motivi, metode in tehnike, s katerimi socialni inženir operira, da pridobi dostop do želenih podatkov, s katerimi izvede napad na informacijski sistem. Vključena sta tudi opis različnih načinov obrambe pred tovrstnimi napadi in predstavitev glavnih predstavnikov socialnega inženiringa.
Keywords: socialni inženiring, manipulacija, napad, pharming, phishing, anketa
Published: 30.10.2015; Views: 1246; Downloads: 262
.pdf Full text (1,60 MB)

5.
RAČUNALNIŠKI KRIMINAL IN ELEKTRONSKO BANČNIŠTVO
Andreja Valentan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko bančništvo je danes najpogosteje uporabljena oblika komuniciranja z banko saj je preprosta, cenejša od klasičnega poslovanja, z njo se izognemo dolgim čakalnim vrstam v bankah, bančne storitve pa lahko opravljamo 24 ur na dan. Ne smo pa pozabiti, da je največji problem varnost: Kako zaščititi uporabnike e-bančništva pred hekerji, ki prežijo nanje na spletu. Z vedno več uporabniki raste namreč tudi število zlorab. Računalniški kriminal je najlažji zaslužek, kriminalce pa je zelo težko izslediti. Najpogosteje uporabljena spletna goljufija je phishing oz. lažne spletne strani. Najlažje je narediti lažno spletno stran, kjer bomo vpisali svoje podatke, pin in številke bančnih kartic. Tako na najlažji način poberejo ves denar z računa. Banke pri nas so zelo dobro zaščitene pred vlomi z raznimi programi in programskimi rešitvami, uporabniki pa morajo za svojo varnost poskrbeti sami, saj so sami največji krivci, če ostanejo brez denarja. Preko spleta nikdar ne smejo zaupati svojih osebnih podatkov drugim osebam. Morajo pa tudi upoštevati navodila za uporabo e-bančništva in varnostne ukrepe, ki jih vsaka banka objavi za svoje komitente, saj je slabo, tako za banko kot uporabnika, če si hekerji prilastijo tuj denar.
Keywords: e-bančništvo, bankomati, plačilne kartice, internet, zlorabe, varnost, phishing, varnostni mehanizmi
Published: 20.09.2010; Views: 2195; Downloads: 206
.pdf Full text (736,58 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica