| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Delo s pevskim zborom predšolskih otrok : diplomsko delo
Ana Studen, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali glasbeni razvoj predšolskih otrok, pri čemer smo se osredotočili na vodenje pevskega zbora v vrtcu in spremljali zanimanje otrok za sodelovanje v njem. V teoretičnem delu smo podrobneje opisali glasbeni razvoj otrok, potek in pomen glasbenih dejavnosti v vrtcu ter vlogo pevskega zbora v predšolskem obdobju. V empiričnem delu smo izvedli šest didaktičnih enot za učenje in utrjevanje pesmi v skupini otrok, starih od 5 do 6 let. Z izbiro primernih pevsko-tehničnih vaj smo spremljali zanimanje in glasbeni razvoj otrok ter ugotovili, da se je zanimanje za petje v pevskem zboru povečalo, hkrati pa so otroci napredovali pri pravilnem izvajanju vaj za pevsko držo, dihanje, artikulacijo in glasovni nastavek. Namen diplomskega dela je bil spodbuditi zanimanje otrok za njihov glasbeni in pevski razvoj. Rezultati kažejo, da je pevski zbor lahko zelo koristen pri spodbujanju otrokovega zanimanja za glasbo in razvoju njegovih glasbenih sposobnosti.
Keywords: glasbeni razvoj, pevski zbor, petje pesmi, predšolski otroci, vrtec
Published in DKUM: 09.06.2023; Views: 277; Downloads: 26
.pdf Full text (1001,90 KB)
This document has many files! More...

2.
Ljudsko petje v Spodnji Savinjski dolini in priredbe za pevski zbor : magistrsko delo
Gašper Kundih, 2022, master's thesis

Abstract: Ljudsko petje je v Sloveniji najbolj prepoznaven znak ohranjanja glasbene kulturne dediščine naših prednikov. O ljudskem petju v Spodnji Savinjski dolini ne najdemo literature, ki bi zajemala zgodovino in delovanje skupin ljudskih pevcev tega območja, ter opis prireditev, na katerih se skupine ljudskih pevcev predstavljajo. V teoretičnem delu smo s pomočjo zgodovinske in deskriptivne metode raziskali nastanek, zgodovino in delovanje vseh skupin ljudskih pevcev Spodnje Savinjske doline ter predstavili prireditve, katerih namen je ohranjanje ljudskega petja. Naredili smo pregled nastopajočih skupin in števila skupin na predstavljenih prireditvah. Predstavili smo tudi ljudsko glasbo Slovenije in navedli usmeritve, ki so pomembne pri transkribiranju ljudskega večglasja, in usmeritve, ki so ključnega pomena pri poustvarjanju ljudske pesmi. Razjasnili smo tudi razlike med obdelavami ljudskih pesmi za pevski zbor. V praktičnem delu smo zapisali in analizirali ljudsko večglasje štirih ljudskih pesmi, ki so na repertoarju skupin ljudskih pevcev Spodnje Savinjske doline. Za te skladbe smo napisali priredbe za mešani pevski zbor.
Keywords: Ljudska glasba, ljudsko petje, ljudsko večglasje, Spodnja Savinjska dolina, priredbe
Published in DKUM: 05.01.2023; Views: 400; Downloads: 57
.pdf Full text (8,45 MB)

3.
Poustvarjalno petje v družini in vrtcu
Lea Radolič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Glasba je zelo pomembna že v predšolskem obdobju. Spodbude iz okolja, tako v vrtcu kot tudi v družini, so ključnega pomena za razvoj otrokovih glasbenih sposobnosti, saj se te v nasprotnem primeru ne razvijajo. Teoretični del naloge zajema poglavja o značilnostih družine in glasbe v družini. Posebna pozornost je namenjena poglavju o glasbenih dejavnostih v vrtcu oziroma glasbeni dejavnosti petja pesmi. V empiričnem delu diplomskega dela so prikazani rezultati raziskave. Rezultati so bili pridobljeni z dvema anketnima vprašalnikoma, ki so jih izpolnili v petih vrtcih iz podravske regije. En anketni vprašalnik je bil namenjen staršem, drugi pa vzgojiteljem predšolskih otrok. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti prisotnost poustvarjalnega petja v družini predšolskega otroka in vrtcu. Ugotovljeno je bilo, da je petje pesmi v vrtcu in družini v veliki meri prisotno še danes in da starši veliko pesmi, ki se jih otroci naučijo v vrtcu, pojejo tudi doma. To je pozitivno, saj se vzgojitelji zavedajo pomena petja kakovostnih pesmi in so pri izbiri pesmi pozorni na določene elemente. Starši in vzgojitelji se zavedajo pomena vzpodbujanja otrok k petju. Z javnimi pevskimi nastopi v vrtcu petje le še dodatno vzpodbujajo in otrokom s tem omogočijo, da premagajo morebitni strah pred nastopanjem.
Keywords: vrtec, družina, petje, otrok
Published in DKUM: 02.08.2021; Views: 693; Downloads: 80
.pdf Full text (1,48 MB)

4.
Vloga mladinskega zborstva na Slovenskem - Primerjava Revije otroških in mladinskih pevskih zborov Zagorje ob Savi in Mednarodnega pevskega festivala Celje
Katja Feguš, 2020, master's thesis

Abstract: Revija otroških in mladinskih pevskih zborov Zagorje ob Savi ter Mednarodni mladinski pevski festival Celje sta osrednji mladinski pevski tekmovanji na Slovenskem. Revija in festival sta zelo pomembna, saj sta pripomogla k razcvetu mladinskega zborovstva pri nas. Vsako leto se na enem izmed njiju zbere ogromno mladih pevcev, za katere predstavlja to predvsem druženje, nabiranje novih izkušenj in spoznavanje novih prijateljev. Tako festival kot revija sta pomembno vplivala tudi na skladatelje, ki ustvarjajo na tem področju. Magistrsko delo predstavlja pregled skozi zgodovino slovenskega zborovstva, pri čemer izpostavi pomembne prelomnice, ki so ga zaznamovale, skladatelje ter druge ljudi, ki so pripomogli k njegovemu razvoju. Sledi predstavitev, zgodovinski pregled ter analiza revije in festivala. Magistrsko delo se zaključi s primerjavo obeh tekmovanj na različnih področjih. V ospredju sta primerjava med repertoarji ter primerjava sodelujočih zborov. Revija in festival se med seboj dopolnjujeta, prispevata k ustvarjanju novih del, vzgajanju mladih pevcev, izobraževanju zborovodij ter h kulturnemu dogajanju na Slovenskem.
Keywords: mladinsko zborovstvo, Revija otroških in mladinskih pevskih zborov Zagorje ob Savi, Mednarodni mladinski pevski festival Celje, zborovsko petje, zgodovina mladinskih pevskih festivalov
Published in DKUM: 05.02.2021; Views: 944; Downloads: 133
.pdf Full text (2,70 MB)

5.
Vodenje zbora zaposlenih - študija primera
Alen Benko, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Vodenje zbora zaposlenih – študija primera je študija primera na osnovi izkušnje vodenja ženskega pevskega zbora zaposlenih Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. V teoretičnem delu zaključne naloge sem opisal kratek zgodovinski oris vokalne glasbe na Slovenskem, trenutno situacijo zborovodstva v Sloveniji, teoretična izhodišča iz zborovodstva in psihologije vodenja skupin. Zanimali so me vidiki vodenja zbora zaposlenih z vidika samoevalviranja, metode in oblike samorefleksije in tudi izkušnje drugih zborovodij s podobno izkušnjo vodenja pevskega zbora. V ta namen sem uporabil različne načine spremljanja in raziskovanja lastnega dela (metode hospitacije, vodenja osebnega dnevnika in analiza posnetkov). Drugi del empiričnega dela predstavlja kvantitativna raziskava s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketirancev je bilo 61 in ciljna skupina so bili zborovodje iz celotne Slovenije. S pomočjo anketnega vprašalnika sem ugotovil, da se zborovodje redko srečajo z zborom zaposlenih, da je velika večina zborovodij glasbeno izobražena, da večina zborovodij uporablja didaktična in motivacijska sredstva in da so le nekateri udeleženci anketnega vprašalnika sami ustanovili zbor, ki ga vodijo.
Keywords: zborovsko petje, zbor zaposlenih, motivacija, samorefleksija
Published in DKUM: 28.07.2020; Views: 781; Downloads: 193
.pdf Full text (1,99 MB)

6.
Gregor Zafošnik kot sakralni skladatelj
Rebeka Glasenčnik, 2020, master's thesis

Abstract: Gregor Zafošnik je širši javnosti manj poznan skladatelj. Kljub duhovniškemu poklicu se je v svojem življenju posvečal predvsem glasbi. Poleg obsežnega glasbenega opusa je bil njegov pomemben doprinos prav vzgoja in izobraževanje organistov. Po vojni, ko v Sloveniji ni bilo nobene šole za organiste, je Gregor Zafošnik odigral pomembno vlogo, saj jih je najprej izobraževal zasebno, nato pa uvedel tečaje za organiste. Magistrsko delo skuša osvetliti najprej njegovo življenje, pri čemer izpostavi pomembne prelomnice in obdobja, ki so ga zaznamovala, oriše pa tudi njegovo glasbeno pot. Med drugim vključuje poglavje o njegovi osebnosti in značaju, k odkrivanju katerega so veliko pripomogli vsi tisti posamezniki, ki so ga poznali in delali z njim ter so bili pripravljeni podeliti svoje spomine. Nato so orisana njegova dela in področja delovanja, izpostavljeni so njegovi pedagoški pristopi, omenjeno je tudi njegovo delo cenzorja za glasbo. Zadnji del prikaže še en pomemben segment Zafošnikovega ustvarjanja, in sicer njegovo vlogo pri cerkvenem ljudskem petju. Bil je skladatelj, ki je močno prispeval k rasti naše povojne in pokoncilske cerkvene glasbe, prepoznal je namreč potrebo po skladanju lažjih del, ki bi bila dostopna šibkejšim zborom in občestvu.
Keywords: Gregor Zafošnik, sakralni skladatelj, vzgoja in izobraževanje organistov, cerkveno ljudsko petje, cenzor
Published in DKUM: 27.07.2020; Views: 920; Downloads: 106
.pdf Full text (2,80 MB)

7.
Petje v vrtcu
Tadeja Zupančič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Z glasbo se srečamo že v prenatalnem obdobju. Tako se mati poveže z otrokom že med nosečnostjo in mu podaja novo izkušnjo. Starši imajo največji vpliv na razvijanje pozitivnega odnosa do glasbe in glasbenega ustvarjanja. Pesem združuje vse okoli sebe. Tako otroke kot tistega, ki z njimi poje. Skozi glasbo lahko otrokom v življenje prinesemo veselje in radost, z njo ga sproščamo in bogatimo. Otrokom razvijamo glasbene zmožnosti, dispozicijo za glasbo in njegov posluh, vendar le, če veliko poje. V diplomskem delu je predstavljen pomen petja v vrtcu in vloga vzgojitelja pri sami dejavnosti iz že obstoječe strokovne literature. Diplomsko delo z naslovom Petje v vrtcu v teoretičnem delu zajema glasbeno vzgojo, petje v predšolskem obdobju, predstavitev pevskega organa in izbiro primerne pesmi za predšolske otroke. Empirični del temelji na ugotovitvi obsega in kakovosti načrtovanja, izvajanja in vrednotenja glasbene dejavnosti petja pesmi.
Keywords: vzgojitelj, predšolski otrok, petje, pevski organ, glasba
Published in DKUM: 24.01.2020; Views: 1403; Downloads: 344
.pdf Full text (773,43 KB)

8.
Zgodovinski oris tradicionalnega srečanja pevskih zborov "Od Pliberka do Traberka" in njegova vloga na Koroškem
Rina Repnik, 2019, master's thesis

Abstract: Na podlagi zgodovinske umestitve zborovskih srečanj »Od Pliberka do Traberka« in zgodovinskega dogajanja v daljšem časovnem obdobju na obeh straneh koroške meje nasploh sem v magistrski nalogi opisala namen in vlogo nastanka že več kot 50-letnega obstoja pevske revije. Raziskala sem, zakaj ima zborovsko petje in sodelovanje na pevskem festivalu tako velik pomen za Koroško in Korošce nasploh. Zbrala in kronološko uredila sem podatke o pevskih zborih in zborovodjih, ki so nastopali na reviji. Pregledala sem programske liste zadnjih dvajsetih let obstoja pevske revije in naredila seznam najpogosteje izvajanih skladateljev ter njihovih skladb.
Keywords: ZBOROVSKO PETJE PEVSKA REVIJA »OD PLIBERKA DO TRABERKA« KOROŠKA REGIJA KULTURA ZBOROVODJE
Published in DKUM: 20.12.2019; Views: 1355; Downloads: 200
.pdf Full text (1,94 MB)

9.
Pevski zbor kot obogatitvena dejavnosti v vrtcu
Nina Pušenjak, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Delo v vrtcu me navdaja s pozitivnimi občutki, novimi izzivi in priložnostmi. Eden od izzivov je pevski zbor. Ker me glasba spremlja že od malih nog, sem se odločila, da bo to tema mojega zaključnega dela. V svoji praksi sem opazila veliko pomanjkanja glasbe v vrtcu. Ne le petja, tudi spoznavanja instrumentov, plesa, igranja na instrumente ter spoznavanja novosti v svetu glasbe. Iz literature je razvidno, da glasba otroku pomaga pri razvoju, izražanju, pridobivanju besednega zaklada in posluha, prav tako k boljši interakciji med vrstniki. Otroci v predšolskem času so za glasbo zelo dovzetni. Naša naloga je, da jim petje približamo na njim razumljiv način, saj ga bodo le tako vzljubili. Pomembno je, da ima otrok glasbo in petje rad. Za to je potrebna motivacija, pohvala, vztrajnost in vnema do dela. Tudi otroci morajo razumeti, da je pevska dejavnost obveznost, pri kateri se je potrebno marsikaj naučiti, ne le peti. Kot zborovodja je potrebno paziti, da so glasba, besedilo in melodija predstavljeni celostno ter na njim razumljiv način in da so za otrokovo starostno obdobje primerni. Predšolsko obdobje je obdobje razvoja, pridobivanja znanja in izkušenj za šolo, obdobje otroštva in tudi učenja. Pomemben del otrokovega razvoja z glasbo so tudi starši in družina, saj doma spoznajo svoje prve melodije in pesmi. Glasbena dejavnost v vrtcu je oblika pedagoške dejavnosti, s katero otroci rastejo čez predšolsko v šolsko obdobje, saj jih glasba tudi izven vrtca spremlja povsod iz drugih zvočnih medijev. Prav zato je to dejavnost v vrtcu in šolah potrebno obogatiti, dopolniti in negovati.
Keywords: Otroški pevski zbor, glasbeno-didaktične igre, priprava na petje, poustvarjalno petje, vzgojitelj kot zborovodja, pevski nastop.
Published in DKUM: 10.05.2019; Views: 1129; Downloads: 186
.pdf Full text (1,40 MB)

10.
Delo s pevskim zborom v vrtcu
Amadeja Rampre, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Glasba je nekaj lepega in naravnega. Človeka spremlja od obdobja zarodka naprej, ob vsakem koraku, ob bitju srca. Ljudje so rojeni z glasbenimi predispozicijami, od okolja, v katerem odraščajo, pa je odvisno, kako se bodo glasbene sposobnosti razvijale. Delavci v vzgojno-izobraževalnih ustanovah imajo zato veliko odgovornost, saj prek glasbenih dejavnosti prispevajo k celostnemu razvoju osebnosti otrok. Teoretični del diplomskega dela se je posvetil predstavitvi že obstoječe strokovne literature o pomenu glasbene vzgoje, glasbenih ciljih ter uporabnih in ustvarjalnih pristopov pri vodenju pevskega zbora v vrtcu. V ospredju je bilo iskanje otrokom primernih pevskih tehničnih vaj, s katerimi se »učijo« pravilnih tehnik petja in dihanja, ter didaktičnih iger, prek katerih razvijajo ritmični in melodični posluh. Raziskana je bila vloga vzgojiteljice/zborovodkinje pri vodenju pevskega zbora in pravilni ter primerni izbiri otroških pesmi. V praktičnem delu so bile predstavljene priprave, s katerimi so se otroci, ki obiskujejo pevski zbor, pripravljali za nastop na reviji otroških pevskih zborov Ciciban poje in pleše. V priprave so bili vključeni učenje 3 pesmic, metodični koraki pri učenju nove pesmice in poustvarjalnem petju ter analiza nastopa.
Keywords: pevski zbor, vrtec, načrtovanje, poustvarjalno petje
Published in DKUM: 11.10.2018; Views: 985; Downloads: 93
.pdf Full text (1,38 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica