| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Poslovni načrt za vzpostavitev podjetja za izdelavo peletov iz kavne usedline
Aleks Hedl, 2021, master's thesis

Abstract: Kot družbo v celoti nas vse bolj pesti problematika nastajanja in kopičenja odpadkov in s tem povezane negativne posledice, pri čemer najbolj trpi naše naravno okolje. V tem delu smo pod drobnogled vzeli kavni odpadek, kot potencialni vir surovine za izdelavo peletov, namenjenih energetski izrabi. Raziskali smo kakšne so lastnosti odpadne kave, kolikšne količine lahko pridobimo na določenem območju, kakšne so zakonodajne zahteve, na koncu pa smo tudi ovrednotili višino investicije v podjetje, ki bi tovrstni odpadek predelovalo. Vse skupaj smo zapisali v obliki poslovnega načrta. Ugotovili smo, da večina podjetij kavno usedlino daje v zabojnike za biološke odpadke, katere nato odvažajo lokalna komunalna podjetja. Izračun je pokazal, da bi projekt lahko bil komercialno uspešen ob izpolnitvi določenih pogojev.
Keywords: kavna usedlina, peleti, podjetje, odpadek, proizvodnja
Published: 12.07.2021; Views: 166; Downloads: 0

2.
Merjenje trdih delcev pri zgorevanju lesnih peletov slovenskih proizvajalcev
Andrej Jug, 2018, master's thesis

Abstract: Namen zaključnega dela je prikaz kvalitete lesnih peletov s pomočjo meritev, ki so se izvajale na Inštitutu za energetiko v laboratoriju za termotehniko. Meritve so se izvajale na kurilni napravi Schmitt TKU3 Pellet s pomočjo profesionalnega merilnika Testo 380, ki omogoča zelo natančno merjenje vsebnosti trdih delcev, sočasno pa je sposoben meriti tudi prisotnost kisika in ogljikovega monoksida pri zgorevanju. Pri določevanju kakovosti peletov, glede na vsebnost trdih delcev v dimnih plinih, smo uporabljali štiri različne vzorce peletov slovenskih proizvajalcev, ki so se po sestavi in označbah na vrečah med sabo razlikovali. Postopek izvajanja meritev je temeljil na dveh različnih razponih dejanske moči Biotermec gorilnika in sicer prvi del meritev je bil opravljen pri moči 15 kW in drugi del meritev pri moči 35 kW. Dobljeni rezultati so se prenesli na računalnik od koder so se dodatno tabelarično obdelali in na podlagi teh izdelali grafi za lažji pregled in učinkovitejšo predstavo odčitkov, ki smo jih dobili pri meritvah.
Keywords: Lesni peleti, peletni gorilnik, zgorevanje, trdi delci
Published: 16.11.2018; Views: 877; Downloads: 137
.pdf Full text (1,95 MB)

3.
Ogrevanje hiše s peleti in odpadnim oljem
Rok Pudgar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se osredotočili na temo ogrevanja stanovanjske hiše s peleti, v kombinaciji z doziranjem odpadnega olja v peletni kotel. Namen diplomskega dela je bil, ugotoviti, če lahko z dodajanjem odpadnega olja po kapljicah doprinesemo k boljšemu izkoristku sistema oziroma ali se izkoristek kako poslabša. Izračunali smo energetske potrebe hiše in izdelali energetsko izkaznico. Navedli smo ukrepe za izboljšanje energetske učinkovitosti hiše. Ob načrtovanem ogrevalnem sistemu smo analizirali in izračunali količino in stroške energentov. Določili smo potrebno moč kotla. Prišli smo do spoznanja, da se investicija v sistem za dovod odpadnega olja povrne v slabih 11 letih.
Keywords: peleti, odpadno olje, ogrevanje
Published: 05.07.2018; Views: 719; Downloads: 91
.pdf Full text (4,82 MB)

4.
Vpliv lastnosti zgorevanja lesne biomase na razvoj male kurilne naprave
Tomas Zadravec, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je namenjeno predstaviti holističnega pristopa na področju zasnove modernih, malih kurilnih naprav. Predstavljene teoretične osnove, ki se navezujejo na lastnosti trdnih lesnih goriv in proces njihovega zgorevanja, predstavljajo fundamentalna znanja s katerimi je mogoče uspešno načrtovati zasnovo kurilnih naprav. Podrobneje so predstavljene še škodljive snovi, ki izstopajo iz sistema v katerem se odvija proces zgorevanja. Cilj razvoja malih kurilnih naprav na trdna lesna goriva je med drugim zagotovitev čistejšega zgorevanja, z namenom omejiti obremenitev okolja. Z upoštevanjem teoretičnega poznavanja področja zgorevanja trdnih lesnih goriv je mogoče načrtovati okolju prijazne in učinkovitejše naprave. Za namen uprizoritve procesa razvoja male kurilne naprave je predstavljen realen primer, kot ga je beležil avtor magistrskega dela tekom trajanja projekta. Predstavljen primer opisuje proces razvoja po principu »iz napak se učimo«. Tovrsten način razvoja dovoljuje hitre rezultate kadar je stopnja izkušenj in znanja sodelujočih oseb primerno visoka. Za reševanje dovolj enostavnih primerov zadostuje omenjena metoda, v primeru reševanja kompleksnejših problemov pa intuitivne metode ne zadostujejo več. Kot primer bolj primerne metode razvoja mailih kurilnih naprav na trdna lesna goriva je predstavljena računalniška dinamika tekočin. Za ta namen je bila pripravljena analiza predstavljene kurilne naprave s pomočjo numerične simulacije zgorevanja. Za namen popisa dogodkov v sloju goriva je bil uporabljen empirični ravnotežni model, ki služi za pridobitev sestave in lastnosti sinteznega plina, ki zapušča sloj. S pomočjo predpostavljenih in izračunanih robnih pogojev je bila izvedena numerična simulacija zgorevanja in prenosa toplote v mali kurilni naprav. Rezultati simulacije podajajo bogat vpogled v notranjost kurilne naprave tekom obratovanja, s tem pa možnost za razumevanje posledic različnih zasnov na obratovalne karakteristike, še pred njeno izdelavo.
Keywords: Zgorevanje, trdna lesna goriva, zgorevanje trdnih goriv, lesni peleti, male kurilne naprave, toplovodni kotli, modeliranje zgorevanja, model plasti goriva, ravnotežni model plasti, zgorevanje na fiksni rešetki, računalniška dinamika tekočin (RDT), numerična analiza male kurilne naprave, proces razvoja male kurilne naprave, preizkušanje karakteristik
Published: 22.11.2017; Views: 724; Downloads: 19
.pdf Full text (11,77 MB)

5.
Razvoj in izdelava stroja za izdelavo peletov
Matjaž Kramar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Izvirna ideja za diplomsko nalogo je prišla iz predloga, da bi se lahko sorodniki, ki imajo v lasti manjšo lesarsko delavnico, sami oskrbovali z peleti. V ta namen je v diplomski nalogi predstavljena zasnova in izdelava stroja za izdelavo peletov v 3D obliki in delavniških risbah.
Keywords: Peleti, izdelava, razvoj, stroj
Published: 08.11.2017; Views: 831; Downloads: 208
.pdf Full text (2,41 MB)
This document has many files! More...

6.
Izraba potenciala biomase v kogeneracijskih procesih
Gašper Cehner, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen sistem za soproizvodnjo toplotne in električne energije, ki obratuje na principu uplinjanja lesnih pelet. Opisane so različne vrste biomasnih uplinjevalnikov in njihovo delovanje ter proces proizvodnje pelet. Zasnovan je model podjetja, ki s kogeneracijo proizvaja toplotno in električno energijo za potrebe proizvodnega postrojenja lesnih plet. Podjetje posluje s prodajo viška proizvedenih pelet in električne energije. Na podlagi tega modela so narejeni različni izračuni investicij, proizvodnih kapacitet, odhodkov in dohodkov podjetja.
Keywords: biomasa, lesni peleti, kogeneracija, energija
Published: 11.05.2017; Views: 1240; Downloads: 79
.pdf Full text (2,54 MB)

7.
PRIMERJAVA OGREVANJA STANOVANJSKE HIŠE MED KOTLOM NA LESNE PELETE IN LESNE SEKANCE
Mark Kramparšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek V diplomski nalogi je predstavljeno ogrevanje stanovanjske hiše z lesnimi sekanci in peleti. V prvem delu naloge so navedeni splošni podatki o peletih ter sekancih kot gorivu za stanovanjske objekte in njihove cene. V nadaljevanju je opisana sestava in delovanje kotlov na lesne sekance in pelete z različnimi možnostmi shranjevanja in dovajanja tovrstnega goriva. Nato sledi še ekonomska primerjava med obema načinoma ogrevanja. V zaključku naloge pa je predstavljen toplotni izračun stanovanjskega objekta in energetska izkaznica, ki sem jo izdelal s pomočjo programskega orodja URSA Gradbena fizika 4.0 .
Keywords: biomasa, kotel na sekance, kotel na pelete, lesni sekanci, lesni peleti, učinkovite rabe energije v stavbah
Published: 03.08.2016; Views: 1131; Downloads: 148
.pdf Full text (3,73 MB)

8.
PELLDUINO - MIKROKRMILNIŠKI VMESNIK ZA ODDALJEN NADZOR DELOVANJA PELETNEGA GORILNIKA
Bojan Kodrič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Z naraščanjem življenjskega tempa in v želji po čim večji udobnosti ljudje vedno bolj stremimo k nadzorovanju in upravljanju naprav na daljavo. V diplomski nalogi smo predstavili področje računalništva v oblaku in interneta stvari. Opisali smo komponente, s katerimi smo v praktičnem delu na osnovi odprtokodne platforme Arduino razvili vmesnik za oddaljen nadzor delovanja peletnega gorilnika. Običajno napravo iz naše okolice, ogrevalni kotel na pelete, smo nadgradili s senzorji temperature in nivoja peletov. Povezali smo jo z internetom in ji dodali funkcionalnost samodejnega shranjevanja izmerjenih podatkov, upravljanja na daljavo in obveščanja uporabnika. Za to smo uporabili storitve računalništva v oblaku. S tem je naprava postala del interneta stvari.
Keywords: Arduino, internet stvari, računalništvo v oblaku, peleti
Published: 04.07.2016; Views: 1025; Downloads: 92
.pdf Full text (2,87 MB)

9.
PIROLIZA LESNE BIOMASE
Maja Preskar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je opisati in predstaviti proces pirolize lesa in se osredotočiti na proces pirolize, kjer se pridobi največ trdnega produkta – to je proces torefikacije lesa. V prvem delu diplomskega dela je predstavljena lesna biomasa in pomen posameznih sestavnih delov v lesu. Predstavljen in opisan je postopek pirolize ter vsi tipi pirolize s prevladujočimi produkti in značilnostmi. Diplomsko delo je osredotočeno na počasno pirolizo, ki jo imenujemo torefikacija, ker pri tem postopku dobimo največ trdnega produkta. Drugi del diplomske naloge zajema podrobne opise različnih tehnologij, uporabljenih pri postopku torefikacije lesne biomase, kjer dobimo kot produkt toreficirane pelete. Narejena je energetska primerjava energentov – lesa, toreficirane biomase, toreficiranih peletov in oglja. Primerjava vključuje energetske vrednosti in gostote pri značilni vrednosti vlage v materialu. Za primerjavo je bil izbran kotel na trdna goriva za ogrevanje poslovnega objekta. Kotel obratuje po principu pirolize lesa. Preračunana je primerjava porabe posameznih energentov ter ekonomska in energetska analiza, v smislu kurilnih vrednosti vseh energentov. Energenti, ki so bili izbrani za izgorevanje v kotlu na trdna goriva, so les, lesni peleti, toreficirani peleti in oglje.
Keywords: piroliza, biomasa, les, torefikacija, toreficirani peleti, oglje
Published: 01.02.2016; Views: 2762; Downloads: 469
.pdf Full text (1,42 MB)

10.
Racionalizacija stroškov pri predlogu vpeljave avtomata za pakiranje peletov v podjetju Biomasa d.o.o.
Monika Robnik, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Pri pregledu celotne proizvodnje linije peletov smo opazili, da na koncu pri pakirni liniji nastajajo visoki stroški ročnega pakiranja peletov v vreče po 15 kg. Z diplomsko nalogo smo hoteli dokazati, da lahko z vpeljavo polavtomata za pakiranje peletov racionaliziramo stroške, odpravimo odvečne manipulacije, odvečne notranje poti, naredimo delo prijaznejše delavcu, povečamo produktivnost dela in omogočimo hitrejše delo. Letno prodajo okoli 240.000 vreč peletov po 15 kg, povpraševanja po vrečah paletov pa še narašča. Letni strošek obstoječega stanja znaša 30.970, 62 €. Z vpeljavo polavtomatskega pakirnega stroja bi delno nadomestili človeški faktor in s tem razbremenili delavca. Poleg pakirnega stroja bi vpeljali tudi polavtomatsko napravo za ovijanje palet. Investicija bi skupaj znašala 25.925 €, povrnila pa bi se nam v manj kot enem letu.
Keywords: peleti, proizvodnja, polavtomat, strošek
Published: 02.10.2015; Views: 1130; Downloads: 123
.pdf Full text (2,01 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica