| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza možnosti preusmeritve konvencionalne kmetije Rihar v ekološko in uvedba dopolnilne dejavnosti peke kruha- študija primera : diplomsko delo
Melisa Borovnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je preučiti, kako izboljšati ekonomsko stabilnost majhnih, gorskih kmetij. V našem primeru bomo to poskušali izvesti z uvedbo ekološkega kmetijstva in dopolnilne dejavnosti peke kruha na kmetiji. V Microsoft Office Excelovi datoteki smo razvili model za oceno ekonomike pridelave in reje. Analizirali smo vsa tri obdobja, konvencionalno pridelavo, preusmeritveno obdobje in ekološko pridelavo. V prvem letu ekološke pridelave se koeficient ekonomičnosti za trajno travinje zmanjša in pade malo pod 1. Tudi krompirju se parametri znižajo, a je še vedno ekonomsko upravičen. Pri govedu se le-ta poveča. Nadalje smo ocenili tudi investicijo prostora za peko kruha in predvideli peko 520 hlebov na leto. Analizirali smo peko konvencionalnega in ekološkega kruha. Rezultati so pokazali, da sta oba načina peke ekonomsko upravičena. Izvedli smo tudi spletno anketo za potencialne kupce o najljubšem kruhu, ceni, dobavi.
Keywords: Ocena ekonomike, preusmeritveni načrt, dopolnilna dejavnost, peka kruha.
Published in DKUM: 07.10.2024; Views: 0; Downloads: 69
.pdf Full text (1,59 MB)

2.
PEKA KRUHA IN POTIC NA TRADICIONALEN NAČIN KOT DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI PUKŠIČ
Valerija Pukšič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V raziskavi smo se ukvarjali z analizo ekonomske upravičenosti uvedbe dopolnilne dejavnosti na kmetiji Pukšič. Dopolnilna dejavnost, ki smo jo obravnavali, je peka kruha in potic na tradicionalen način. V delu smo analizirali ekonomsko upravičenost izdelkov, kot so potratna potica, orehova potica, mešani rženi kruh in sadni kruh. V teoretičnem delu naloge sta uporabljeni metodi kalkulacije skupnih stroškov s pripadajočo analizo pomembnejših ekonomskih parametrov in interpretacije literature (predpisane zakonodaje, Evropskih priporočil). Primerjani so modeli, priporočila EU in zakonodaja v Sloveniji na področju kmetijstva. Ugotovili smo, da je priprava vseh izdelkov ekonomsko upravičena oziroma da pripomorejo k finančni stabilnosti kmetije, saj se z njihovo prodajo krepijo finančni prilivi na kmetiji in s tem možnosti širitve, amortizacije in vpeljave določenih izboljšav oziroma novitet.
Keywords: dopolnilna dejavnost / peka kruha in potice / ekonomska upravičenost
Published in DKUM: 12.10.2016; Views: 1859; Downloads: 164
.pdf Full text (1,26 MB)

3.
4.
Večkriterijska odločitvena analiza pri dopolnilnih dejavnostih na kmetijah - razvoj AHP modela za peko kruha
Bogdan Slemenik, 2012, master's thesis

Abstract: Z uporabo večkriterijske metode analitičnega hierarhičnega procesa (AHP) sta bila na področju peke kruha na kmetijah razvita dva večkriterijska odločitvena modela v okolju računalniškega programa »Expert Choice«. V analizi so bili upoštevani ustrezni kriteriji odločitvenega problema (poudarek na marketinškem in finančnem kriteriju) pri izbiri najbolj primerne proizvodne alternative peke kruha. Podkriteriji finančnega kriterija so bili izpeljani s pomočjo predhodne analize izbranih in med seboj primerjanih alternativ peke kruha, pri čemer smo za izračun potrebnih vhodnih parametrov večkriterijskega modela razvili tehnološko - ekonomski simulacijski model. V večkriterijskem odločitvenem modelu proizvodnih alternativ iz sistema konvencionalne in ekološke peke kruha je najvišjo skupno oceno (0,305) dosegel mešani kruh iz ržene in pšenične moke konvencionalne proizvodnje, sledil ji je kruh iz mešanice pšenične in ržene moke ekološke proizvodnje (z oceno 0,252), kruh iz pirine in pšenične moke ekološke proizvodnje (z oceno 0,229) ter pirine in pšenične moke iz sistema konvencionalne proizvodnje (z oceno 0,214). V drugem modelu, ki je zajemal alternative peke kruha samo iz sistema ekološke proizvodnje, je najvišjo oceno (0,511) dosegel pirin beli kruh, ki mu je z oceno 0,229 sledil pirin polnozrnati kruh ter pšenični beli kruh s skupno oceno 0,219.
Keywords: simulacijsko modeliranje, večkriterijska analiza, dopolnilna dejavnost, peka kruha, trženjski kriterij
Published in DKUM: 11.04.2012; Views: 3336; Downloads: 383
.pdf Full text (2,10 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica