| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VPLIV TOPOKLIME NA VINOGRADNIŠTVO IN SADJARSTVO V SLOVENSKIH GORICAH MED MURO IN PESNICO
Martin Marič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Slovenske gorice so ena največjih regij v Sloveniji in so splošno znane kot regija vinogradov in sadovnjakov. Regija Slovenskih goric je preobširna, zato smo se omejili na Slovenske gorice med reko Muro na severu in Pesnico na jugu. Vinogradništvo in sadjarstvo imata v Slovenskih goricah večstoletno tradicijo, vendar je v zadnjih 113 letih opazen upad teh panog. Na ti panogi pa ima velik vpliv tudi klima. Razgiban relief Slovenskih goric je dejavnik, ki spreminja klimo na omenjenem območju. V diplomskem delu smo se osredotočili na spreminjanje klime glede na topografske dejavnike (absolutne višine, relativne višine, nakloni, ekspozicije, globalno sončno obsevanje), proučili smo tudi vpliv te tako imenovane topoklime na vinogradništvo in sadjarstvo. S primerjanjem večletnih meteoroloških podatkov postaj Zgornja Ščavnica in Polički Vrh, ki ležita v našem območju, smo ugotovili spreminjanje klime glede na relativne višine. Povprečne temperature na višje ležeči postaji Zgornja Ščavnica so bile višje, kar kaže na obstoj večkratnih temperaturnih obratov in posledično termalnega pasu. Prav pojav termalnega pasu je ključen za razmestitev vinogradov in sadovnjakov nad dolinami potokov in rek v Slovenskih goricah med Muro in Pesnico. Z maršrutnimi meritvami na treh relacijah smo dokazali pojav temperaturnega obrata. Prav tako smo z meritvami na Slateniku in Tratah dokazali obstoj termalnega pasu. Temperaturne podatke smo analizirali tudi glede na vremenske tipe in ugotovili, da je najpogostejši in najintenzivnejši temperaturni obrat v anticiklonalnem vremenskem tipu, ko je vreme stabilno in jasno. Nasprotno se temperaturni obrat in termalni pas ne pojavljata v nestanovitnem deževnem, oblačnem in vetrovnem vremenu, predvsem ju ni zaslediti v ciklonalnem vremenskem tipu. Pri proučevanju temperaturnega obrata in termalnega pasu smo proučevali topoklimo le z vidika relativnih višin. Raziskali smo še povezavo med ostalimi topoklimatskimi dejavniki in razmestitvijo vinogradništva in sadjarstva, dotaknili smo se tudi vpliva kamninske podlage in prsti na rabo tal. S klasifikacijo območja glede na primernost za vinogradništvo in sadjarstvo smo ugotovili, da še obstaja možnost širjenja teh dveh panog na najboljše lege.
Keywords: Slovenske gorice, topoklima, vinogradništvo, sadjarstvo, temperaturni obrat, termalni pas, vremenski tip, absolutna višina, relativna višina, nakloni, ekspozicije, globalno sončno obsevanje, kamninska podlaga, pedologija.
Published: 27.05.2016; Views: 787; Downloads: 110
.pdf Full text (9,19 MB)

2.
3.
Hydropedology
2012

Keywords: pedologija
Published: 10.07.2015; Views: 298; Downloads: 21
URL Link to full text

4.
5.
VPLIV PRSTI NA VODNO BILANCO BOČA
Nina Hriberšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je izračunana, grafično predstavljena in analizirana vodna bilanca Boča po Thornthwaitu. Postopek izračuna vodne bilance po Thornthwaitu je v diplomski nalogi sistematično prikazan. Poudarek naloge je na vplivu prsti na člene vodne bilance. Namen diplomske naloge je ugotoviti in definirati, kakšen vpliv imajo prsti na člene vodne bilance ter analizirati, kako posamezne lastnosti prsti vplivajo na vodno bilanco. V diplomski nalogi so predstavljene naravnogeografske značilnosti Bočkega hribovja s poudarkom na pedoloških in meteoroloških značilnostih; vsi pedološki tipi, ki so zastopani na območju Bočkega hribovja so v diplomski nalogi natančneje predstavljeni. Za namen diplomskega dela so bili na terenu pridobljeni vzorci prsti. Opravljena je bila tudi njihova analiza, določeni podatki analiz pa so bili uporabljeni pri izračunu vodne bilance Bočkega hribovja. V nalogi so predstavljeni postopki pedoloških analiz in analiza njihovih rezultatov. Vodna bilanca Bočkega hribovja po Thornthwaitu je grafično in numerološko prikazana, ocenjena pa je tudi primernost uporabe Thornthwaitove metode izračuna vodne bilance. Prav tako so grafično prikazane ugotovitve vpliva prsti na vodno bilanco in njene člene.
Keywords: Vodna bilanca tal, Thorthwitova metoda, Boč, pedologija, vpliv prsti na vodno bilanco.
Published: 11.01.2011; Views: 2036; Downloads: 186
.pdf Full text (3,16 MB)

6.
Javno dostopna GIS orodja za preučevanje pedologije Slovenije
Branko Krajnc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Znanost in njena uporabnost napredujeta in se izboljšujeta iz dneva v dan. Sta odločilni pri razvoju vsake dejavnosti. Vse hitrejši ritem življenja in vedno več podatkov na vseh področjih nam narekujejo, da moramo podatke shranjevati tako, da imamo do njih hiter in pregleden dostop na enem mestu. Za dokumentiranje in analizo prostorskih podatkov imamo danes na voljo geografske informacijske sisteme. Veliko prostorskih podatkov je javno dostopnih preko spletnih portalov (npr. GERK pri MKGP) ali v obliki podatkovnih slojev, ki so nastali v okviru evropskih ali svetovnih projektov (Google Earth). V diplomskem delu so sistematično obdelani javno dostopni digitalni kartografski podatki pedologije Slovenije. Zbrani so z namenom, da se prikaže možnost obstoječih podatkovnih virov za nadaljnje analize tal. Iz razpoložljivih virov je bil narejen GIS, ki v kombinaciji z ostalimi javno dostopnimi digitalnimi geografskimi podatkovnimi sloji tvori dober pripomoček za nadaljnje analize tal v Sloveniji. Predstavljena sta dva programa za preučevanje tal v Sloveniji, s katerima lahko natančno in objektivno ocenimo želeno površino tal.
Keywords: pedologija, tla, geografski informacijski sistem (GIS), GERK
Published: 14.10.2010; Views: 1997; Downloads: 191
.pdf Full text (3,64 MB)

7.
Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica