SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
PROMETNA VARNOST NEMOTORIZIRANIH UDELEŽENCEV V CESTNEM PROMETU
Marin Vukančić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Nemotorizirani udeleženci v cestnem prometu veljajo za najšibkejše in najbolj ogrožene prometne udeležence, saj niso zaščiteni tako kot vozniki v vozilu. Prav zaradi tega je visok odstotek smrtnih žrtev prometnih nesreč v katerih so udeleženi pešci in kolesarji. Diplomska naloga zajema varnost udeležencev v cestnem prometu tako v Sloveniji kot tudi v Evropski uniji, s poudarkom na prometnih nesrečah v katerih so bili udeleženi pešci in kolesarji na območju Policijske uprave Celje, v obdobju od leta 2003 do leta 2008, ter predlogi in ukrepi za zmanjšanje nesreč in izboljšanje prometne varnosti.
Keywords: prometna varnost, nemotorizirani udeleženci v cestnem prometu, pešci, kolesarji
Published: 21.12.2009; Views: 2913; Downloads: 319
.pdf Full text (32,87 MB)

4.
PROMETNA VARNOST PEŠCEV NA OBMOČJU OBČINE MARIBOR
Petra Tašner, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Pešci v cestnem prometu spadajo med najbolj ogrožene prometne udeležence, zato so tudi pogosto udeleženi v prometnih nesrečah. Glede na to, da se ljudje vedno bolj zavedamo, kako pomembno je skrbeti za svoje zdravje in da lahko določene relacije prehodimo peš ter posledično naredimo nekaj dobrega za naravo, menimo, da bo vedno več pešcev udeleženih v cestnem prometu. Zato se je potrebno zavedati problematike prometnih nesreč in njihovih posledic z udeležbo pešcev. Diplomska naloga zajema problematika pešcev na območju občine Maribor. Obdelana je analiza prometnih nesreč z udeleženimi pešci za obdobje 2005 — 2009. Poudarek je na prometnih nesrečah, v katerih so pešci umrli ali pa se hudo telesno poškodovali. Zajeti so naslednji podatki o posameznih prometnih nesrečah: datum prometen nesreče, ura prometne nesreče, vzrok prometne nesreče, ulica prometne nesreče, spol pešca, starost pešca, vsebnost alkohola pri pešcu. Na podlagi teh podatkov je izdelana analiza stanja prometne varnosti pešcev na območju občine Maribor ter podani so ukrepi za izboljšanje le-te.
Keywords: Cestni promet, pešci, prometna varnost, statistika prometnih nesreč
Published: 06.12.2010; Views: 2301; Downloads: 273
.pdf Full text (2,23 MB)

5.
ANALIZA UPORABE CESTNO-PROMETNE INFRASTRUKTURE NA OBMOČJU KOROŠKIH VRAT V MARIBORU
Boris Kamenik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Predmet diplomskega dela je analiza mestne četrti Koroška vrata v Mariboru z vidika uporabe cestno-prometne infrastrukture. Podan je pregled cestnih križišč, cestnih odsekov, prometnih površin pešcev in kolesarjev ter mirujočega prometa. Na podlagi terenskega ogleda obstoječega stanja na področju infrastrukture za različne udeležence v cestnem prometu (motorni promet, promet pešcev in kolesarjev, mirujoči promet) je opravljena analiza s poudarkom na prometni mobilnosti in varnosti. Izpostavljene so infrastrukturne pomanjkljivosti ter podani kratkoročni oz. dolgoročni predlogi rešitev, ki bi izboljšali varnost in udobje vseh udeležencev v prometu.
Keywords: mestne prometne površine, cestna križišča, mirujoči promet, pešci, kolesarji, parkirni režim
Published: 13.12.2011; Views: 1763; Downloads: 155
.pdf Full text (8,29 MB)

6.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI PEŠCEV NA PREHODIH ZA PEŠCE
Špela Vogrinec, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena problematika varnosti pešcev v prometu v Republiki Sloveniji (RS) in v Mestni občini Maribor (MOM). Varnost pešcev v prometu na prehodih za pešce je prikazana z analizo prometne varnosti, izdelane posebej za RS in MOM. V analizi so prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi pešci, razdeljene glede na merila, ki kažejo stanje varnosti pešcev v prometu. Na osnovi analize prometne varnosti pešcev so izdelani predlogi rešitev. Predlagana je uvedba ukrepov in naprav za umirjanja prometa, saj ti pripomorejo k povečanju prometne varnosti. V delu je opisano in predstavljeno trenutno stanje na treh prehodih za pešce v MOM ter analizirana je prometna varnost na teh prehodih. Nato so predstavljeni predlogi rešitev izboljšanja prometne varnosti na teh prehodih.
Keywords: prometne nesreče, promet pešcev, pešci, ukrepi in naprave za umirjanje prometa, rekonstrukcija
Published: 18.02.2014; Views: 711; Downloads: 383
.pdf Full text (6,44 MB)

7.
ANALIZA PROMETNIH POVRŠIN Z VIDIKA PROMETNE VARNOSTI - PRIMER MESTA ORMOŽ
Leonida Škrinjar, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava analizo prometnih površin z vidika prometne varnosti. Območje analize je zajemalo center mesta Ormož, posebej za motorizirane in posebej za nemotorizirane udeležence v prometu. Na podlagi opisa obstoječega stanja prometnih površin na obravnavanem območju so bili zaznani problemi in težave le-teh. Izvedla se je analiza prometnih nesreč za center mesta Ormož. Ugotavljala se je raven prometne varnosti prometnih površin v skladu s tehničnimi elementi ceste in njene okolice, postavitve vertikalne in označene horizontalne prometne signalizacije. Na koncu so na osnovi ugotovitev posamezne problematike podane idejne rešitve, ki eliminirajo nevarnost in omogočijo uporabnikom prometnega sistema varno vključevanje v prometu.
Keywords: prometna varnost, promet v mestih, umirjanje prometa, pešci, kolesarji, vozniki, cestni promet
Published: 15.04.2014; Views: 978; Downloads: 116
.pdf Full text (3,90 MB)

8.
Rekonstrukcija lokalne ceste LC 703321 in izgradnja parkirnih mest
Žiga Bauman, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi smo podali predlog za ureditev cestnega odseka lokalne ceste v Jurovskem Dolu, ki je sedaj v slabem stanju. V nalogi je zajeto projektiranje ceste in parkirnih prostorov za avtomobile. Analizirali smo obstoječe stanje in kasneje tudi primerjali našo rešitev z dejansko izvedbo projekta. Traso samo razdelimo na dva dela; prvi del zajema cestni odsek v dolžini 218m, kjer je potrebna samo modernizacija ceste. V drugem delu pa rekonstrukcija celotnega cestišča in izgradnja parkirnih mest ob novem pokopališču v občini Sv. Jurij v Slovenskih Gorcah v dolžini 162m.
Keywords: gradbeništvo, lokalne ceste, parkirišča, pešci
Published: 16.09.2015; Views: 413; Downloads: 116
.pdf Full text (3,85 MB)

9.
Analiza površin za pešce in kolesarje v Občini Žalec
Rok Železnik, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi smo najprej analizirali trenutno stanje površin namenjenih pešcem in kolesarjem v Občini Žalec. Nato smo na kratko povzeli vrste kolesarskih površin in površin za pešce, njihovo ureditev in dimenzije. Predstavili smo tudi nekaj predlogov, ki bi pešcem in kolesarjem izboljšali pogoje in varnost pri udeleževanju v prometu.
Keywords: površine za pešce, površine za kolesarje, pešci, kolesarji, pločnik, Žalec
Published: 25.09.2015; Views: 444; Downloads: 79
.pdf Full text (5,95 MB)

10.
IZBOLJŠANJE VARNOSTI RANLJIVIH UDELEŽENCEV V CESTNEM PROMETU V MESTNI OBČINI PTUJ
Martina Drevenšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Pešci in kolesarji spadajo med najbolj ranljive udeležence v cestnem prometu, zato je ravno njim potrebno nameniti več pozornosti pri vključevanju v promet. Kolo postaja zaradi ekonomskega in okoljevarstvenega vidika vedno bolj priljubljeno prevozno sredstvo v večjih mestih. Hiter tempo življenja, stresne situacije in slabi vremenski pogoji nas privedejo do nezbranosti med udeležbo v prometu, kar lahko vodi do usodnih posledic. Diplomsko delo govori o varnosti pešcev in kolesarjev v Sloveniji oz. na Ptuju, za kar je bila med leti 2009 in 2014 opravljena podrobna analiza. Opravili smo ogled črnih odsekov ter na osnovi tega predlagali nekaj izboljšav za povečanje varnosti pešcev in kolesarjev. Glede na opravljeno analizo je jasno razvidno, da povzročitelji nesreč niso vedno vozniki motornih vozil. Vedno več je pešcev in kolesarjev, ki povzročijo nesrečo. Ob tem pa se postavlja vprašanje, kako dobro je poznavanje cestno-prometnih predpisov in o primernosti obnašanja najranljivejših udeležencev v prometu.
Keywords: varnost v cestnem prometu, pešci, kolesarji
Published: 26.05.2016; Views: 416; Downloads: 61
.pdf Full text (2,95 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica