| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PACIENT S KRONIČNO OBSTRUKTIVNO PLJUČNO BOLEZNIJO V DOMAČEM OKOLJU
Dragica Vajs, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Kronično obstruktivna pljučna bolezen (v nadaljevanju KOPB) je bolezen sodobnega časa. Vedno več ljudi zboleva za to boleznijo. Najpogostejši vzrok za nastanek te bolezni je kajenje. Pomembno je, da patronažna medicinska sestra pri vsaki obravnavi pacienta spomni na škodljivost kajenja. Pomoč pacientu s KOPB, ki živi doma, je usmerjena predvsem v prilagajanje življenja pacienta z boleznijo, čim bolj učinkovito obvladovanje bolezni in pomoč pri izvajanju dnevnih in podpornih življenjskih aktivnosti. Namen diplomskega dela je predstaviti KOPB, vlogo patronažne medicinske sestre ter ugotoviti kakovost življenja pacienta s KOPB na domu. Metodologija raziskovanja: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela ter kvantitativno metodologijo raziskovanja. Za zbiranje podatkov smo kot raziskovalni inštrument uporabili anonimni anketni vprašalnik v katerem je sodelovalo 50 patronažnih medicinskih sester, ki obravnavajo pacienta s KOPB na domu. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da je 19 (38 %) anketirank mnenja, da so pacienti dobili največ informacij o KOPB od medicinske sestre v ambulanti za pljučne bolezni. Prišli smo tudi do podatkov, iz katerih je razvidno, da je 36 odstotkov anketirank mnenja, da pacienti s KOPB ne dobijo dovolj jasna in ustrezna navodila od odpustu iz bolnišnice. Sklep: Pacienti zaradi svoje zadihanosti pogosto doživljajo fizične omejitve, ki lahko vodi do zmanjšanja mobilnosti in so vzrok, da ostanejo večino časa doma. Patronažna medicinska sestra obravnava tako pacienta, kot družino v okolju, kjer živijo zato je posebej pomembna njena vloga zdravstvene vzgojiteljice tako v družini, kot lokalni skupnosti.
Keywords: KOPB, kvaliteta življenja, odkrivanje KOPB, vloga patronažne medicinske sestre, telesna dejavnost, zdrava prehrana.
Published: 12.10.2016; Views: 1306; Downloads: 297
.pdf Full text (915,96 KB)

2.
SHIZOFRENIJA V DOMAČEM OKOLJU
Darja Skerlovnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Ena od hujših duševnih motenj iz skupine psihoz je shizofrenija. Shizofrenija pa ne pomeni razcepljene osebnosti, kot se velikokrat zdi, čeprav samo ime izvira iz skovanke besed shizo, kar pomeni razcep, n fren, kar pomeni razum. Tako bi lahko rekli da v tem smislu shizofrenija na nek način pomeni kvečjemu odklon bolnika od realnosti. Shizofrenija pa ne prizadene samo posameznika temveč celotno družino, zato je predmet raziskovanja diplomske naloge shizofrenija v domačem okolju. Pomembno vlogo ima patronažna medicinska sestra pri obravnavi pacienta s shizofrenijo. S pacienti s shizofrenijo morajo patronažne medicinske sestre namreč vzpostaviti empatičen odnos, biti morajo iskrene, dosledne, saj so prav pacienti s shizofrenijo bolj občutljivi. Tako morajo patronažne medicinske sestre zaupati v svoje sposobnosti in verjeti vanje, biti morajo strokovno usposobljene, predvsem pa pomagati družini kot pacientu pri vzpostavitvi odnosa. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov, iz teoreičnega ki zajema opis duševne motnje - shizofrenije, kakšna je vloga družine in patronažne medicinske sestre pri obravnavi pacienta s shizofrenijo, zdravstvena nega pacienta s shizofrenijo in zdravstvena vzgoja, medtem ko je v empiričnem delu raziskava pacienta s shizofrenijo in njegovim svojcem. Raziskava je pokazala, da je vloga patronažne medicinske sestre pri pacintu s shizofrenijo pomembna, prav tako pri vključevanju družine in pacienta v okolje.
Keywords: shizofrenija, pacient s shizofrenijo, domače okolje, svojci, zdravstvena nega, vloga patronažne medicinske sestre, zdravstvena vzgoja
Published: 04.06.2015; Views: 1404; Downloads: 342
.pdf Full text (912,08 KB)

3.
4.
5.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica