| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Čiščenje in zaščita TIG zvarov iz avstenitnega nerjavnega jekla : magistrsko delo
Jure Verboten, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali čiščenje in zaščito avstenitnih nerjavnih jekel. O nerjavnih jeklih govorimo, ko njihova sestava vsebuje minimalno 10,5 % kroma. Pri TIG varjenju jekel v zvar vnašamo toplotne energije, zato se zgornja zaščitna plast poškoduje in oksidira - toplotno obarva. Ta plast je porozna in ne zaščiti osnovne kovine pred korozijo, zato jo je potrebno mehansko in/ali kemično odstraniti. Izbira postopka čiščenja je odvisna od zahtev naročnika, proizvodnje oz. od željene kvalitete končne površine. Pripravili smo dve različni obliki testnih zvarjencev. Test A je zvarjen soležno z neprevarjenim korenom, test B pa je zvarjen kotno pod kotom 60 ° iz obeh strani. Teste smo čistili z osmimi različnimi postopki čiščenja, na koncu primerjali hitrost čiščenja in ocenili kvaliteto očiščene površine.
Keywords: avstenitno nerjavno jeklo, TIG varjenje, kromov oksid, korozija, pasivacija, čiščenje
Published in DKUM: 23.09.2022; Views: 543; Downloads: 0
.pdf Full text (12,16 MB)

2.
VGRAJENI SISTEM ZA PREIZKUŠANJE IN DEPASIVACIJO LITIJEVIH BATERIJSKIH CELIC
Žiga Miklošič, 2016, diploma project paper

Abstract: V diplomski nalogi je opisano delovanje in zgradba naprave za testiranje in depasivacijo litijevih baterijskih celic. Podrobno je razloženo delovanje baterije in nastajanje pasivacijske plasti na litijskih baterijah. V nadaljevanju je opisana zgradba in metoda depasivacije litijevih baterij. Naprava je narejena za uporabo v skladiščih, saj je prenosna in se napaja preko alkalnih baterij. Za enostavno uporabo naprave poskrbi prijazen uporabniški vmesnik. Delovanje naprave je bilo preverjeno na pasiviranih litijskih baterijskih celicah, prav tako je bila izmerjena točnost merjenja lastnosti baterij.
Keywords: vgrajeni sistem, pasivacija, baterija, litijska baterijska celica
Published in DKUM: 21.03.2017; Views: 1184; Downloads: 152
.pdf Full text (2,35 MB)

3.
ANALIZA SISTEMOV ZA DOSTAVO ZDRAVILNIH UČINKOVIN IZ MEDICINSKIH IMPLANTATOV
Marko Žižek, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen postopek oblaganja medicinskega nerjavnega jekla AISI 316 LVM, iz katerega so narejeni protetični implantati, kot so umetni kolki, kolena in podobno. Zaščitne obloge so večslojne, vmes pa so sloji zdravilne učinkovine. Ta se sprošča v mediju, ki je podoben človeškim tekočinam. S pomočjo študij korozije, sproščanja in biokompatibilnosti želimo spoznati možnost uporabe takega materiala v ortopedski medicini, kjer bi se protibolečinska zdravilna učinkovina sproščala direktno, na samem mestu posega. S tem bi bilo možno doseči bolj učinkovito zdravljenje, saj bi dostava zdravilne učinkovine bila ciljana, hkrati pa bi se izboljšala kvaliteta življenja bolnika po prebujanju. Slednje bi bila tudi dobra podlaga za nadaljnje uspešno zdravljenje, saj vemo, da se manj boleče okrevanje povezuje tudi z izboljšanim celjenjem ran. Vgrajena protibolečinska učinkovina iz skupine nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID) ima tudi protivnetni učinek, ki v začetni fazi po vgradnji implantata lahko prepreči njegovo zavrnitev s strani telesa. Rezultati študije korozije z elektrokemijskimi metodami kažejo pri vseh obloženih modelih odsotnost difuzije in povečanje korozijske upornosti glede na neobložen vzorec. Iz rezultatov in vitro sproščanja je razvidno, da sproščanje v vseh sistemih poteka po istem mehanizmu v treh stopnjah: pospešeno sproščanje, hitro sproščanje in zelo počasno sproščanje. Večina zdravilne učinkovine se sprosti že v prvih 360 minutah, ne glede na koncentracijo, kar omogoča ciljano odmerjanje. V testiranju biokompatibilnosti smo odkrili tudi, da takšne obloge niso samo biokompatibilne, ampak tudi spodbujajo rast osteoblastnih celic, kar omogoča hitrejše in učinkovitejše okrevanje.
Keywords: nerjavno jeklo AISI 316LVM, pasivacija, diklofenak, hitozan, večslojne prevleke, oblaganje z vrtenjem, korozija, in vitro sproščanje, biokompatibilnost
Published in DKUM: 29.09.2016; Views: 2671; Downloads: 254
.pdf Full text (4,52 MB)

4.
REŠITVE V PROIZVODNJI VARISTORJEV V OHIŠJU SMD
Marko Majcen, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Varistor je pasivna elektronska komponenta z izrazito nelinearno karakteristiko U-I. V družbi Keko - Varicon ga izdelujemo na osnovi cinkovega oksida s tehnologijo suhega stiskanja in tehnologijo nalivanja. Rezultat tehnologije suhega stiskanja je disk varistor, ki ga poleg ožičevanja vgrajujemo (inkapsuliramo) v plastično SMD-ohišje. Družino teh varistorjev imenujemo PV-serija. Tok puščanja Idc je eden izmed ključnih parametrov, ki vpliva na življenjsko dobo varistorja in izgube v vezju. Po vgradnji s t. i. reflow spajkanjem se še poveča. Ena izmed možnosti odprave tega fenomena je pasiviranje robov varistorja s stekleno frito. Rešitev je zahtevala izdelavo stroja, ki omogoča nanos, pasiviranje robov, iskanje pravega profila žganja frite in vpeljavo tehnologije v proizvodnjo.
Keywords: varistor, steklena pasivacija, proizvodnja, SMD
Published in DKUM: 05.07.2016; Views: 967; Downloads: 101
.pdf Full text (8,06 MB)

5.
6.
Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica