| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
POVEZANOST ZADOVOLJSTVA V PARTNERSKIH ODNOSIH S STILI REŠEVANJA KONFLIKTOV IN OBJEKTNIMI ODNOSI
Ivan Mauko Jug, 2014, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je bil ugotoviti, ali različne strategije reševanja konfliktov vplivajo na zadovoljstvo v partnerskem odnosu ali obstajajo razlike med spoloma v stilih reševanju konfliktov; ugotoviti, kako objektni odnosi vplivajo na zadovoljstvo v partnerskem odnosu, kako objektni odnosi vplivajo na stile reševanja konfliktov v partnerskih odnosih ter ugotoviti, ali obstaja povezava med trajanjem partnerskega odnosa in partnerskim zadovoljstvom. Pri empirični raziskavi smo uporabili Relationship Assessment Scale, Romantic partner conflict scale ter Test objektnih odnosov (TOO-48). Sodelovalo je 238 posameznikov. Ugotovili smo, da je samo kompromis konstruktivni stil reševanja konfliktov, medtem ko so vsi drugi stili negativno povezani z zadovoljstvom ali pa povezave z zadovoljstvom ni. Prav tako obstaja negativna povezava med dimenzijami objektnih odnosov in zadovoljstvom v partnerskem odnosu, primerjava skupin glede na stopnjo objektnih odnosov pa nam razkriva, da skupina ljudi z višjo stopnjo objektnih odnosov poroča o nižjem zadovoljstvu v partnerskem odnosu. Obstajajo tudi nekatere razlike v pogostosti uporabe določenih stilov reševanja konfliktov glede na stopnjo objektnih odnosov. To še posebej velja za odvisnost in zagledanost vase. Nenazadnje pa je treba omeniti še ugotovitev, da določeni stili reševanja konfliktov nastopajo kot polni ali delni mediator med objektnimi odnosi in zadovoljstvom.
Keywords: partnerski odnos, zadovoljstvo v partnerskem odnosu, partnerski konflikti, stili reševanja konfliktov, objektni odnosi
Published: 22.08.2014; Views: 1476; Downloads: 450
.pdf Full text (1,24 MB)

2.
Izbira partnerice pri študentih prvega in tretjega letnika
Lidija Druzovič, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava stile navezanosti v povezavi z izbiro partnerice študentov prvih in tretjih letnikov. Ugotavljali smo, ali sta trenutna želja po partnerski zvezi in število zvez povezana z oceno pomembnosti posameznih lastnosti partnerice ter kako se posamezni stili navezanosti povezujejo s posameznimi lastnostmi partnerice. V teoretičnem delu smo se osredotočili na teme, ki se povezujejo s problemom naše raziskave, in sicer smo predstavili razvojna obdobja, partnerstvo v različnih razvojnih obdobjih, navezanost skozi razvojna obdobja in v partnerstvu ter pomembne lastnosti pri izbiri partnerja. V raziskavi je sodelovalo 160 študentov moškega spola, in sicer 84 študentov prvih letnikov in 76 študentov tretjih letnikov. Raziskava je bila izvedena na različnih fakultetah v Mariboru. Rezultati raziskave so pokazali, da število zvez ni povezano z oceno pomembnosti posameznih lastnosti partnerice. Študentje tretjih letnikov ne ocenjujejo višje pomembnosti osebnostnih lastnosti partnerice kot študentje prvih letnikov, ti pa višje ocenjujejo pomembnost zunanjega videza partnerice kot študentje tretjih letnikov. Študentje z varnim stilom navezanosti višje ocenjujejo pomembnost faktorjev vera in družina, demografski podatki 2 (postavke o geografski bližini partnerice in njeni starosti) in družinski odnos kot študentje z odklonilno izogibajočim stilom navezanosti. Študentje z varnim stilom navezanosti ne ocenjujejo višje pomembnosti posameznih lastnosti partnerice kot študentje s preokupiranim stilom navezanosti, le-ti pa višje ocenjujejo pomembnost faktorjev razgledanost, vera in družina in demografski podatki 2 (postavke o geografski bližini partnerice in njeni starosti) kot študentje z odklonilno izogibajočim stilom navezanosti. Pri študentih z različno stopnjo želje po trenutni zvezi ni prišlo do razlik v pomembnosti posameznih lastnosti partnerice.
Keywords: stil navezanosti, partnerski odnos, lastnost partnerice, razvojno obdobje.
Published: 05.01.2016; Views: 810; Downloads: 53
.pdf Full text (985,71 KB)

3.
VLOGA KONFLIKTOV MED MATERJO IN OČETOM PRI RAZVOJU OTROKOVE NAVEZANOSTI NANJU
Lidija Kokol, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Hiter tempo življenja, vedno več obveznosti in posledično manj časa drug za drugega – to so razmere, ki ustvarjajo konflikte med partnerjema (staršema). Velikokrat se ti konflikti odvijajo pred otrokom. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti mnenje staršev predšolskih otrok o tem, kako konflikti med mamo in očetom vplivajo na otrokovo navezanost nanju, in v kolikšni meri starši zaznavajo, da njihovi partnerski odnosi vplivajo na otrokov odnos do njih. V raziskavi je sodelovalo 148 staršev otrok, starih od 2 do 10 let, iz treh vrtcev. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vključeval vprašanja o demografskih podatkih in 5-stopenjsko ocenjevalno lestvico z ocenami od 1 – se sploh ne strinjam do 5 – se popolnoma strinjam, ki je vključevala 26 postavk. Te so opisovale otrokove odzive na konflikte med mamo in očetom in so temeljile na vzorcih otrokove navezanosti in različnih razvojnopsiholoških teorijah. Podatke smo obdelali z deskriptivno statistiko. Rezultati so pokazali, da konflikti negativno vplivajo na varno navezanost predšolskega otroka na starše in da le-ti zaznavajo, da njihovi partnerski odnosi vplivajo na to, kakšen bo odnos otroka do njih.
Keywords: navezanost, konflikti, starši, predšolski otroci, partnerski odnos
Published: 18.08.2016; Views: 558; Downloads: 68
.pdf Full text (716,79 KB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica