| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
POVEZANOST ZADOVOLJSTVA V PARTNERSKIH ODNOSIH S STILI REŠEVANJA KONFLIKTOV IN OBJEKTNIMI ODNOSI
Ivan Mauko Jug, 2014, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je bil ugotoviti, ali različne strategije reševanja konfliktov vplivajo na zadovoljstvo v partnerskem odnosu ali obstajajo razlike med spoloma v stilih reševanju konfliktov; ugotoviti, kako objektni odnosi vplivajo na zadovoljstvo v partnerskem odnosu, kako objektni odnosi vplivajo na stile reševanja konfliktov v partnerskih odnosih ter ugotoviti, ali obstaja povezava med trajanjem partnerskega odnosa in partnerskim zadovoljstvom. Pri empirični raziskavi smo uporabili Relationship Assessment Scale, Romantic partner conflict scale ter Test objektnih odnosov (TOO-48). Sodelovalo je 238 posameznikov. Ugotovili smo, da je samo kompromis konstruktivni stil reševanja konfliktov, medtem ko so vsi drugi stili negativno povezani z zadovoljstvom ali pa povezave z zadovoljstvom ni. Prav tako obstaja negativna povezava med dimenzijami objektnih odnosov in zadovoljstvom v partnerskem odnosu, primerjava skupin glede na stopnjo objektnih odnosov pa nam razkriva, da skupina ljudi z višjo stopnjo objektnih odnosov poroča o nižjem zadovoljstvu v partnerskem odnosu. Obstajajo tudi nekatere razlike v pogostosti uporabe določenih stilov reševanja konfliktov glede na stopnjo objektnih odnosov. To še posebej velja za odvisnost in zagledanost vase. Nenazadnje pa je treba omeniti še ugotovitev, da določeni stili reševanja konfliktov nastopajo kot polni ali delni mediator med objektnimi odnosi in zadovoljstvom.
Keywords: partnerski odnos, zadovoljstvo v partnerskem odnosu, partnerski konflikti, stili reševanja konfliktov, objektni odnosi
Published: 22.08.2014; Views: 1475; Downloads: 448
.pdf Full text (1,24 MB)

2.
VLOGA KONFLIKTOV MED MATERJO IN OČETOM PRI RAZVOJU OTROKOVE NAVEZANOSTI NANJU
Lidija Kokol, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Hiter tempo življenja, vedno več obveznosti in posledično manj časa drug za drugega – to so razmere, ki ustvarjajo konflikte med partnerjema (staršema). Velikokrat se ti konflikti odvijajo pred otrokom. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti mnenje staršev predšolskih otrok o tem, kako konflikti med mamo in očetom vplivajo na otrokovo navezanost nanju, in v kolikšni meri starši zaznavajo, da njihovi partnerski odnosi vplivajo na otrokov odnos do njih. V raziskavi je sodelovalo 148 staršev otrok, starih od 2 do 10 let, iz treh vrtcev. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vključeval vprašanja o demografskih podatkih in 5-stopenjsko ocenjevalno lestvico z ocenami od 1 – se sploh ne strinjam do 5 – se popolnoma strinjam, ki je vključevala 26 postavk. Te so opisovale otrokove odzive na konflikte med mamo in očetom in so temeljile na vzorcih otrokove navezanosti in različnih razvojnopsiholoških teorijah. Podatke smo obdelali z deskriptivno statistiko. Rezultati so pokazali, da konflikti negativno vplivajo na varno navezanost predšolskega otroka na starše in da le-ti zaznavajo, da njihovi partnerski odnosi vplivajo na to, kakšen bo odnos otroka do njih.
Keywords: navezanost, konflikti, starši, predšolski otroci, partnerski odnos
Published: 18.08.2016; Views: 558; Downloads: 68
.pdf Full text (716,79 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica