| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
OBRATOVANJE BLOKA 5 TEŠ PO PRIGRADNJI PLINSKE TURBINE PT51
Bogdan Trop, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi sta predstavljena dva načina obratovanja bloka 5 kot samostojno obratujoč parni blok in kot kombiniran plinsko-parni proces. Opisane so osnove delovanja klasične termoelektrarne in plinske elektrarne. V nadaljevanju je predstavljen blok 5 in plinska turbina PT51 ter njune osnovne značilnosti. Izveden je izračun izkoristka bloka 5 in kombiniranega plinsko-parnega postrojenja. Na podlagi izračuna je potrjena smiselnost prigradnje plinske turbine PT51 k bloku 5. Poleg izračuna izkoristka bloka 5 so podana tudi priporočila za dosledno doseganje tistih tehnoloških parametrov, ki najbolj vplivajo na izkoristek elektrarne.
Keywords: termoelektrarna, parni kotel, parna turbina, plinska turbina, izkoristek
Published: 05.02.2012; Views: 2490; Downloads: 352
.pdf Full text (6,02 MB)

4.
Kurjenje odpadnih plinov tovarne formalina Nafte Lendava v obstoječem parnem kotlu
Damir Lučić, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja tehnološke rešitve za kurjenje odpadnih plinov tovarne formalina Nafte Lendava v obstoječem parnem kotlu. V delu je prestavljen proces proizvodnje formalina, proces prestrezanja in transporta odpadnih plinov od tovarne do parnega kotla ter požarna varnost za dovod in kurjenje v kotlu. V predstavitvi kurjenja je prikazano, kako odpadne pline uporabljamo kot dodatno gorivo k zemeljskemu plinu in mazutu, ker vsebujejo vodik se zaradi tega tudi zmanjša proizvodnja ogljikovega dioksida. V nadaljevanju so predstavljene nepopolnosti pri kurjenju ter njihove rešitve, ki so pripomogle k nemotenemu delovanju procesa. Na koncu diplomskega dela je predstavljen ekonomski učinek kurjenja formalinskih plinov, ki prikazuje znaten prihranek osnovnih goriv.
Keywords: formalinski odpadni plini, tovarna formalina, parni kotel, zgorevanje, varnostne zahteve za pline
Published: 15.10.2014; Views: 935; Downloads: 74
.pdf Full text (1,96 MB)

5.
Investicijska odločitev za interni energetski kotel v podjetju Melamin, d.d. Kočevje
Aleš Marentič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Ogrevanje na biomaso oziroma lesne sekance je v zadnjih letih iz različnih razlogov postalo zelo aktualno. To velja tako za gospodinjstva kot tudi za industrijo. Glede na vse večjo okoljsko osveščenost, vse strožjo okoljsko zakonodajo ter dejstvo, da imamo v Sloveniji zelo veliko poraščenost z gozdovi, bo biomasa v bodoče gotovo še pridobila na pomembnosti. V podjetju Melamin d.d. Kočevje smo se tako zaradi omenjenih dejavnikov odločili za investicijo v parni kotel na biomaso z vrtinčnim slojem. Pred tem smo kot ogrevalni medij za pridobivanje pare, ki jo potrebujemo v proizvodnji, ter za ogrevanje uporabljali mazut. Mazut pa je okoljsko neprijazen, v zadnjih letih smo z njim imeli vse več težav pri uporabi in tudi dobavah na splošno. Ne nazadnje pa ni nezanemarljiv niti pozitivni poslovno-ekonomski učinek zaradi nižje cene biomase. V diplomskem delu smo natančno analizirali parni kotel na biomaso z zahtevno tehnologijo vrtinčnega sloja s tehnološko–tehničnega, finančnega, organizacijskega in kadrovskega vidika. Naredili smo tudi neposredno primerjavo s kotlom z enostavnejšo tehnologijo pomične rešetke. Rezultati naloge so zaključki na osnovi konkretnih številk. Prikazali pa smo tudi prednosti in slabosti posameznih tehnologij.
Keywords: investicija, biomasa, parni kotel, vrtinčni fluidni sloj, pomična rešetka
Published: 21.06.2016; Views: 479; Downloads: 58
.pdf Full text (1,81 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica