| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Snovanje sistema za brezžično upravljanje pametnega vozila na mikrokrmilniku ESP32 Feather : diplomsko delo
Klemen Podpadec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomske naloge je računalniški sistem, ki s povezavo več samostojnih razvojnih plošč omogoča kontroliranje in samodejno parkiranje vozila. Izdelava diplomske naloge vključuje modifikacijo modela vozila na daljinsko upravljanje, razvoj programske opreme za dva mikrokrmilnika ESP32 Feather in mikroračunalnik Raspberry Pi 3 Model B+, uporabo senzorjev razdalje in kontrolo motorjev vozila. Samodejno parkiranje se izvede ali s pomočjo računalniškega programa ali s pomočjo daljinskega upravljalca.
Keywords: avtonomna vožnja, brezžično upravljanje, računalniški sistem, samodejno parkiranje
Published in DKUM: 11.11.2019; Views: 1123; Downloads: 107
.pdf Full text (2,68 MB)

2.
Ureditev parkiranja za študente Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru
Maša Kim Kestner, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z ureditvijo problematike parkiranja za študente Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Najprej smo preučili relevantno strokovno literaturo, nato smo analizirali obstoječe stanje, kjer smo izvedli anketo med študenti, da bi ugotovili zadovoljstvo s trenutnimi možnostmi parkiranja. Predlagali smo rešitve, ki so se nam zdele glede na obstoječe razmere primerne. Kot končni predlog ureditve predlagamo postavitev zapornic, asfaltiranje zemljišča ter zaris talnih označb. Pri dimenzioniranju kapacitete parkirišča smo upoštevali tehnične zahteve in normative ter določili maksimalno število parkirnih mest, ki jih na razpoložljivem zemljišču lahko pridobimo. S pomočjo teorije množične strežbe smo nato izračunali kvantitativne kazalnike parkirišča kot sistema strežbe, ki lahko služijo kot osnova za oceno nivoja kakovosti ponujene storitve parkiranja, ter na podlagi dobljenih rezultatov, ocenili ustreznost predlagane rešitve.
Keywords: • fakulteta, • študenti, • parkiranje, • površine za parkiranje, • načrtovanje, • izkoriščenost.
Published in DKUM: 23.10.2019; Views: 1305; Downloads: 110
.pdf Full text (1,50 MB)

3.
Optimizacija parkirišča za Osnovno šolo Franca Lešnika-Vuka Slivnica
Alex Želj, 2018, diploma project paper

Abstract: V sklopu projektne naloge je bila opravljena analiza obstoječega stanja na področju parkira-nja na območju OŠ Slivnica. Po analizi so bile ugotovljene prednosti in pomanjkljivosti. Obli-kovana so bila izhodišča, ki smo jih upoštevali pri iskanju rešitev za možno preureditev ob-stoječega parkirišča pri osnovni šoli. Oblikovali smo 6 možnih scenarijev, ki se med seboj razlikujejo po zasnovi in ureditvi parkirnega režima. Posebna pozornost je bila namenjena možnosti koriščenja ali hkratni uporabi parkirišča tudi za šolski avtobus. Preverjene so bile zavijalne krivulje, s čimer smo dokazali možnost uporabe oziroma nemotenega dostopa in izstopa s parkirišča. Variante smo s pomočjo kriterijev, kot so varnost, funkcionalnost, poseg, vpliv okolice in končni izgled ovrednotili ter tako dobili optimalno varianto. Ugotovili smo, da je najbližje optimalnemu parkirišču varianta 6, ker je edino, na katerega lahko pripelje linijski avtobus.
Keywords: mestne prometne površine, parkiranje, avtobusno postajališče, načrtovanje parkirišč
Published in DKUM: 25.09.2018; Views: 1398; Downloads: 146
.pdf Full text (2,13 MB)
This document has many files! More...

4.
Izboljšava mirujočega prometa z metodologijo pametnih mest na področju mesta Celje
Sara Grad, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava izboljšavo mirujočega prometa v mestu Celje na osnovi metodologije pametnih mest. V diplomskem delu je predstavljeno, kaj pametno mesto je, uporabnost tehnologij pametnega mesta ter pametnih upravljanj. Podrobneje so prikazani upravljanje mirujočega prometa ter sistemi za pametno parkiranje z nadaljevanjem prikaza obstoječega stanja v Evropi in Sloveniji, nato osredotočenega na mesto Celje. V mestu Celje so prikazani cestni potniški promet, obstoječe parkirne površine in obstoječa prometna ureditev izbranega parkirišča. Z metodologijo pametnih mest je preučen in izboljšan konkreten primer parkirne površine v mestu Celje.
Keywords: prometno inženirstvo, mirujoči promet, parkirišča, garaže, pametno mesto, pametna tehnologija, pametni sistemi za parkiranje, infrastruktura.
Published in DKUM: 16.08.2017; Views: 2047; Downloads: 359
.pdf Full text (3,71 MB)

5.
Nepravilno parkiranje na parkirna mesta invalidov v Zasavju : diplomsko delo
Mojca Pograjc, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Problem nepravilnega parkiranja na parkirna mesta invalidov, je zelo pereča tema, ki pa po navadi nanjo opozarjajo samo invalidi. Zato je v temu diplomskemu delu prikazan ta problem, tudi iz strani ne invalida. V prvem delu smo se osredotočili na teorijo, ki je povezana z nepravilnim parkiranjem na parkirna mesta invalidov, tu je zajeto katere vrste invalidov so, ki so udeleženi v cestnem prometu, in na kratko omenjene invalidske organizacije, ki so najbolj omejene pri uporabi invalidskih parkirnih mest. Zajete so tudi pravne osnove, ki so določene pri parkiranju na parkirna mesta invalidov. Posebej osredotočeno na parkirno karto invalidov. V empiričnem delu pa je poudarek na statistične podatke, glede nepravilnega parkiranja, na parkirna mesta invalidov, ki zajemajo območje Zasavja, ki so bili pridobljeni iz strani medobčinskega redarstva. Prav tako pa je bila tudi opravljena kratka anketa, ki se je nanašala na invalide, ki uporabljajo parkirna mesta namenjena invalidom.
Keywords: parkiranje, parkirna mesta, invalidi, parkirna karta, parkirna mesta za invalide, nepravilno parkiranje, diplomske naloge
Published in DKUM: 07.12.2016; Views: 1412; Downloads: 116
.pdf Full text (1,05 MB)

6.
ANALIZA MIRUJOČEGA PROMETA V OBČINI SEŽANA
Janez Čebokli, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V pričujočem diplomskem delu smo obravnavali problematiko mirujočega prometa v občini Sežana. S problematiko parkiranja se dnevno srečuje precejšnje število prebivalcev občine, najbolj pa je problem prisoten v središču mesta. Občina Sežana je v preteklosti sprejela ustrezno pravno podlago o ureditvi, upravljanju in nadzoru mirujočega cestnega prometa v občini. Prav tako so bila uvedena plačljiva parkirna mesta, postavili so parkomate in vzpostavili sistem nadzora, ki ga izvaja pristojni nadzorni organ. Kljub temu stanje mirujočega prometa v občini ni zadovoljivo. V diplomski nalogi so predstavljeni vsi vidiki problematike mirujočega prometa v občini, rezultati štetja mirujočega prometa in anketiranja naključnih uporabnikov parkirišč. Na podlagi opravljenih analiz so ob koncu podani predlogi celovite rešitve mirujočega prometa v občini.
Keywords: mirujoči promet, parkiranje
Published in DKUM: 12.07.2016; Views: 1944; Downloads: 108
.pdf Full text (2,39 MB)

7.
SISTEM PARKIRAJ IN PELJI SE NA PTUJU
Patrik Bratuša, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je namenjena raziskavi smiselnosti izvedbe sistema »Parkiraj in pelji se« za mesto Ptuj, oziroma, če obstaja možnost navezave parkirišč P+R s še kakšnim drugim sistemom. Na podlagi analize splošnih značilnosti mesta, dnevnih migracij v mesto Ptuj s poudarkom na lokaciji predlaganega parkirišča Zadružni trg, je bil izračunan predviden potencial parkirišča. Analizirati smo tudi rezultate raziskave časovnih meritev potovalnih časov in stroške potovanja z emisijami in tako smo ugotovili, da bi bilo smotrno sistem »Parkiraj in pelji se« nadgraditi s sistemoma »Parkiraj in pelji se s kolesom« ter »Parkiraj in pojdi peš«.
Keywords: Parkiraj in pelji se, dnevne migracije, parkiranje, parkiraj in pelji se s kolesom.
Published in DKUM: 21.09.2015; Views: 1718; Downloads: 234
.pdf Full text (2,73 MB)

8.
MODELI IN KONCEPTI REZERVACIJE PARKIRNIH MEST
Vivien Lorenčič, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je predstavljena problematika parkiranja v mestih. Predstavljen je sistem iskanja in rezervacije prostega parkirnega mesta, to je »Parkauto«, ki se je uveljavil pri nas. Na praktičnem primeru je prikazana uporaba sistema »Parkauto«. Za primer smo uporabili parkirišče tehniških fakultet. Primer zajema analizo obstoječega stanja in pričakovano stanje po vzpostavitvi sistema »Parkauto« na parkirišču. Na podlagi primera in predstavljene problematike so bile podane ugotovitve raziskave.
Keywords: promet, prometna politika, parkiranje, parkirni sistem, »Parkauto«, rezervacije parkirnih mest
Published in DKUM: 28.08.2015; Views: 2490; Downloads: 313
.pdf Full text (2,01 MB)

9.
Parkiranje v mestih - uvedba Parkirnih centrov
Marko Blažinč, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Parkiranje v mestih postaja zaradi neustreznosti trenutnega parkirnega in prometnega sistema vedno večji problem. Težave se pojavljajo v vseh evropskih mestih in ker jih skušajo mesta samostojno odpraviti, so rezultati slabi in neuspešni. Menimo, da se je zaradi sestavljenosti težav potrebno z njihovim reševanjem spoprijeti na mednarodnem nivoju in ne lokalnem. Idejni koncept, imenovan Parkirni centri, smo izdelali kot predlog za univerzalno rešitev problemov parkirnega in prometnega sistema. V nalogi bomo predstavili njegovo obliko, načine delovanja in upravljanja, tehnologijo, ki jo uporablja, ter tudi njegov vpliv na okolje. Poleg tega bomo predstavili novo prometno ureditev v mestih in posebno obliko Parkirnega centra, ki je razvita posebej za avtocestna počivališča. Zavzemamo se za skupno rešitev, ki bi bila primerna za vsa evropska mesta, kar pomeni, da bi v vseh delovala pod enakimi pogoji in z enotnim načinom uporabe. Za mnenje o idejnem konceptu Parkirni centri smo v anketi povprašali prebivalce Zagreba, glavnega mesta Hrvaške.
Keywords: parkiranje, parkirna mesta, idejni koncept, Parkirni centri
Published in DKUM: 25.02.2015; Views: 1599; Downloads: 216
.pdf Full text (1,00 MB)

10.
TIPIZACIJA OBSTOJEČIH IN NAČRTOVANIH PARKIRNIH POVRŠIN V SREDIŠČU MARIBORA
Aleksandra Šerjan, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V tej nalogi so osrednja tema parkirne površine v središču mesta Maribora. Najprej so predstavljene z vidika zakonodaje in druge pomembne dokumentacije. Opisane so različne delitve parkirnih površin, ki so nato tudi tipizirane za potrebe inventarizacije. Predstavljen je postopek izvedbe inventarizacije, vključno z rezultati. Pridobljeni rezultati so tudi analizirani na podlagi zadnje uradne inventarizacije iz leta 2006. Na koncu sledijo najpomembnejši načrti Mestne občine Maribor na področju mirujočega prometa in sklepne misli.
Keywords: parkiranje, parkirišča, parkirne površine, inventarizacija, tipizacija, promet, Maribor
Published in DKUM: 27.10.2014; Views: 1665; Downloads: 334
.pdf Full text (1,55 MB)

Search done in 2.42 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica