| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
PARAMETRIČNO MODELIRANJE ZOBNIH VSADKOV
Luka Vodišek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Pri modeliranju izdelka imamo običajno določene vse geometrijske mere, vendar če hočemo nekaj spremeniti pridemo velikokrat do problema napak v izdelku. Da bi se temu izognili izdelek modeliramo tako, da ga določimo z parametri. Ko je izdelek končan lahko hitro in brez težav dimenzije zamenjamo s spreminjanjem parametrov. Prednost parametričnega modeliranja je tudi v tem, da ne izdelujemo podobnih izdelkov vsakega posebej, ampak modeliramo en model z parametri ter tako dobimo linijo izdelkov. V okviru diplomske naloge je bil modeliran in parametrično določen model zobnega vsadka. Zobni vsadki se uporabljajo za zamenjavo zob z umetnimi. Zahteva po parametričnem modelu zobnega vsadka prihaja iz razloga da sta velikost in premer zobnega vsadka različna glede na lokacijo v čeljustni votlini in načina uporabe. Ko imamo parametričen model končan, pride velikokrat do prevelikega števila informacij, kljub temu da imamo v modelu lepo izražene parametre. V tem sklopu smo naredili konstrukcijsko tabelo v katero smo vnesli vse zahtevane kombinacije parametrov, tako da ima uporabnik pregleden pogled nad vsemi modeli. Poleg tega pa lahko hitro izbere želeni zobni vsadek.
Keywords: parametrično modeliranje, konstrukcijska tabela, zobni vsadek
Published: 21.11.2012; Views: 1379; Downloads: 232
.pdf Full text (2,73 MB)

3.
Parametrično modeliranje artikulatorja
Jure Štrekelj, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Parametrično modeliranje artikulatorja zajema predstavitev artikulatorjev in njegovo parametrično modeliranje ter izdelavo simulacije. V uvodnih delih magistrskega dela so predstavljeni cilji, namen, predpostavke in omejitve. V osrednjem delu magistrskega dela je podana predstavitev modeliranja ter predstavitev artikulatorja z njegovimi lastnostmi. V nadaljevanju je podan opis modeliranja artikulatorja, v katerem so opisani deli artikulatorja in sestava v celoto. Sledi opis postopka povezave skeniranega zobovja ter artikulatorja. V tem delu so podani in opisani vsi uporabljeni parametri in njihovo delovanje. Z njimi lahko natančno reguliramo postavitev zobovja ter lastnosti pacienta. V nadaljevanju je opisan postopek izdelave in delovanje simulacije, ki je narejena v 'Visual Basic Editorju'. Z njo lahko s pomočjo drsnikov spreminjamo vsak izbrani parameter.
Keywords: Artikulator, parametrično modeliranje, simulacija.
Published: 20.02.2013; Views: 1564; Downloads: 156
.pdf Full text (2,43 MB)

4.
5.
INTELIGENTNI RAČUNALNIŠKI SISTEM ZA PODPORO POSTOPKU KONSTRUIRANJA ORODIJ ZA HLADNO PREOBLIKOVANJE PLOČEVIN
David Potočnik, 2013, doctoral dissertation

Abstract: Konstruiranje orodij za hladno preoblikovanje pločevin je kompleksen postopek, ki je domena bogatih izkušenj in znanja, na osnovi katerih lahko konstrukterji sprejemajo raznovrstne odločitve. Pomanjkanje izkušenih ter neučinkovito in počasno delovanje neizkušenih konstrukterjev so razlogi, da je ravno ta postopek ozko grlo celotnega razvojnega cikla pločevinskih izdelkov. Možen pristop k reševanju omenjene problematike se kaže v nadgradnji konvencionalnih CAD-sistemov z znanjem strokovnjakov. Navkljub mnogim poskusom razvoja tovrstnih inteligentnih sistemov za podporo postopku konstruiranja orodij za hladno preoblikovanje pločevin, pa je bilo zelo malo izmed njih usmerjenih v nadgradnjo omejenih zmogljivosti parametričnih 3D CAD-sistemov. To dejstvo je še posebej problematično, saj danes njihova uporaba predstavlja standard na področju konstruiranja orodij za hladno preoblikovanje pločevin. Pričujoče delo predstavlja novo metodologijo za vzpostavitev inteligentnega parametričnega 3D CAD-sistema, namenjenega celoviti podpori postopku konstruiranja orodij za hladno preoblikovanje pločevin. V ta namen je bila opravljena analiza tradicionalnega postopka konstruiranja orodij za hladno preoblikovanje pločevin ter sistematizirano kompleksno konstruktersko znanje, ki se navezuje na celoten razvojni cikel pločevinskega izdelka. Za razvoj sistema smo izbrali napredni 3D CAD-paket CATIA V5 R19, vključno z njegovim KBE-modulom Knowledgeware, ki ponuja bogat nabor funkcij za integracijo konstrukterskega znanja. Predlagan modulno zasnovan sistem je edinstven v smislu vzporednega povezovanja informacij, znanj in aktivnosti vseh razvojnih faz pločevinskega izdelka. Moduli omogočajo reševanje parametričnih omejitev, z dobljenimi rezultati pa lahko sistem avtomatsko izvrši konstruiranje preoblikovalnega orodja za veliko območje konstrukterskih problemov. Sistem prav tako omogoča svetovanje, preprečevanje napak ter izobraževanje neizkušenih konstrukterjev. Delovanje sistema so testirali tako izkušeni kot tudi neizkušeni konstrukterji znotraj podjetja Emo-orodjarna d. o. o. Na podlagi analize rezultatov lahko zaključimo, da sistem daje zelo kakovostne rezultate, bistveno prispeva k skrajšanju časa konstruiranja ter predstavlja učinkovit način za izobraževanje neizkušenih konstrukterjev.
Keywords: konstruiranje orodij za hladno preoblikovanje pločevin, konstruiranje za izdelavo, parametrično modeliranje, konstruiranje z značilnostmi, avtomatizirano konstruiranje, sklepanje na osnovi omejitev, sočasno inženirstvo
Published: 25.11.2013; Views: 1399; Downloads: 256
.pdf Full text (9,63 MB)

6.
GAJA
David Potočnik, Bojan Dolšak, Miran Ulbin, 2013, original scientific article

Abstract: Although the designing of cutting-dies is a complex and experience-based process, it is poorly supported by conventional 3D CAD software. Thus, the majority of design activities, including the (re)modeling of those cutting die-components that are directly responsible for performing shaping operations on a sheet-metal stamping part, traditionally still need to be carried-out repetitively, separately, and manually by the designer. In order to eliminate some of these drawbacks and upgrade the capabilities of conventional 3D CAD software, this paper proposes a new methodology for the development of a parametric system capable of automatically performing a (re)modeling process of compound washer diesć cutting-components. The presented methodology integrates CATIA V5 built-in modules, including Part Design, Assembly Design and Knowledge Advisor, publication mechanism, and compound cutting die-design knowledge. The system developed by this methodology represents an 'intelligent' assembly template composed of two modules 'GAJA1' and 'GAJA2', respectively. 'GAJA1' is responsible for the direct input of the die-design problem regarding the shape, dimensions and material of the stamping part, its extraction in the form of geometric features, and the transferring of relevant design parameters and features to the module 'GAJA2'. 'GAJA2' interprets the current values for the input parameters and automatically performs the modeling process of cutting die-components, using die-design knowledge and the company's internal design and manufacturing standards. Experimental results show that the use of this system significantly shortens the modeling-time for cutting the die-components, improves the modeling-quality, and enables the training of inexperienced designers.
Keywords: parametrično modeliranje, rezalna orodja, računalniško podprti sistemi, inteligentno računalniško podprto konstruiranje, parametric modeling, cutting dies, computer-aided systems, knowledge-based design
Published: 10.07.2015; Views: 1764; Downloads: 23
URL Link to full text

7.
Spreminjanje tuširne slike vlečnega orodja z uporabo parametričnega CAD modela
Katja Popovič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava optimizacijo tuširne slike vlečnega orodja. Pri globokem vleku izdelka se debelina pločevine spreminja – nekje tanjša, drugje debeli. Na podlagi rezultatov numeričnih simulacij je bil parametrično zmodeliran nov kos s spreminjajočo se debelino po prerezu. Model je bil narejen v programu Catia. Naredila se je tudi primerjava s kosom po globokem vleku. Namen modeliranja je optimizacija vlečnega orodja za zmanjšanje naknadne obdelave (tuširanja). V nalogi so podane tudi osnovne informacije o globokem vleku ter o orodjih za preoblikovanje pločevine.
Keywords: pločevina, globoki vlek, računalniške simulacije, parametrično modeliranje, konstruiranje, Catia
Published: 27.10.2015; Views: 620; Downloads: 46
.pdf Full text (3,34 MB)

8.
Parametrično modeliranje gonila
Gregor Valek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Velikokrat imamo tako pri dvodimenzionalnem kot tudi pri tridimenzionalnem modeliranju problem, da želimo na danem modelu spremeniti nekatere dimenzije, kar velikokrat privede do nepravilne geometrije. Da se temu problemu izognemo, imamo možnost modeliranja s parametri. Model modeliramo na ta način, da je vsaka dimenzija odvisna od neke druge. Dimenzije lahko preprosto spreminjamo s pomočjo parametrov, kar posledično pomeni, da modelov s podobno geometrijsko zgradbo ni potrebno večkrat modelirati, saj jih lahko dosežemo s spreminjanjem parametrov enega samega modela. V okviru diplomskega dela je bila modelirana manjša knjižnica parametričnih modelov, ki jih lahko uporabimo za različne obratovalne pogoje. Prav tako je bil izdelan program, ki glede na vstavljene vhodne podatke izbere najustreznejše gonilo in ga tudi priredi slednjim.
Keywords: parametrično modeliranje, makro, zobno gonilo, polžno gonilo, stožčasto gonilo
Published: 27.10.2015; Views: 945; Downloads: 155
.pdf Full text (2,38 MB)

9.
Parametrično modeliranje planetnega gonila
Borut Novak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Pri računalniško izdelanih modelih z določenimi dimenzijami je težko spreminjati dimenzije in lastnosti modela. S parametričnim modelom je enostavno spremeniti željene dimenzije s spreminjanjem vrednosti parametrov. Prednost je v tem, da ni treba ponovno izdelovati celotnega modela. Parametrično modeliranje je vključeno v vsak novejši program za računalniško modeliranje. V nalogi je prikazan postopek parametričnega modeliranja planetnega gonila. Predstavljene so lastnosti planetnih gonil, njihova uporaba ter vrste. Planetna gonila so tako raznolika in imajo toliko načinov uporabe, da skoraj ni področja, kjer ne bi bila uporabljena. Pri konstruiranju izdelkov je smiselno uporabljati standardne elemente, zato so ti tudi predstavljeni in vključeni v model. Podrobneje je predstavljen vsak sklop vključen v končno sestavo gonila. Narejena je tudi simulacija gonila z izbranimi parametri.
Keywords: planetno gonilo, parametrično modeliranje, parametričen model, simulacija
Published: 08.09.2016; Views: 793; Downloads: 124
.pdf Full text (2,07 MB)

10.
Parametrično modeliranje polžnega gonila z elektromotorjem
Miha Škrinjar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Velikokrat potrebujemo za različne pogoje obratovanja več računalniških modelov istega izdelka. To dosežemo z parametričnim modeliranjem, ki nam omogoča, da dimenzije modela spreminjamo poljubno s parametri v izbranem računalniškem programu za prostorsko modeliranje. Prednost takega modeliranja je, da nam omogoča izdelavo le enega modela in nam tako prihrani čas, kot pa če bi za vsako spremembo posamezne dimenzije modelirali novi izdelek. Naloga prikazuje parametrično izdelavo polžnega gonila s pripadajočim elektromotorjem glede na realno gonilo. Vsi deli končnega izdelka so zmodelirani parametrično in se s pomočjo napisanih zakonov prilagajajo izbranim dimenzijam. Glede na model se je izdelala knjižnica gonil, ki omogoča enostavno izbiro željene konfiguracije.
Keywords: parametrično modeliranje, polžno gonilo, elektromotor, knjižnica gonil
Published: 02.08.2017; Views: 419; Downloads: 99
.pdf Full text (16,75 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica