| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
HITRO RAZPOZNAVANJE OBRAZOV S KNJIŽNICO OPENCV
Miha Jerot, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu raziskujemo možnosti uporabe paralelizacije pri zaznavanju obrazov s pomočjo knjižnice OpenCV. V uvodu predstavimo digitalno zaznavo obrazov z metodo iz OpenCV ter možnosti, ki se ponujajo za njeno pohitritev. Naš cilj je natančno preučiti obstoječo metodo ter jo pohitriti z različnimi postopki. Najprej se lotimo analize možnih pristopov pohitritve te metode, študiramo pa tudi njihove omejitve v praksi. Osrednji del diplome je posvečen razvoju in analizi lastne rešitve, ki temelji na pohitritvi osnovne metode za razpoznavanje obrazov iz OpenCV. Razvili smo jo kot množico različnih pristopov pohitritve. Ugotavljamo, da so implementirani postopki precej hitrejši od obstoječe rešitve iz OpenCV, ter da so nekateri bolj primerni za statične slike, nekateri pa za realno-časovno zaznavo. Z našim pristopom smo dosegli pohitritev do devet krat, glede na osnovno metodo zaznavanja obraza.
Keywords: zaznavanje obrazov, računalniški vid, paralelizacija, digitalne slike
Published: 27.09.2011; Views: 1452; Downloads: 133
.pdf Full text (2,03 MB)

2.
Paralelizacija algoritma za simulacijo toka viskozne tekočine
Janez Lupše, Leopold Škerget, Jure Ravnik, 2009, published scientific conference contribution

Abstract: V članku je predstavljen primer paralelizacije algoritma za izvajanje numeričnih simulacij. Algoritem temelji na metodi robnih elementov in je namenjen reševanju problemov iz dinamike tekočin. Za paralelno programiranjeje bil uporabljen MPI standard. Učinki paralelizacije na izračun kinematike ter tlaka so predstavljeni na primeru toka skozi kanal z valovito steno. Uporabili smo tri mreže različnih gostot z namenom primerjave pospešitve izvajanja programa.
Keywords: numerične simulacije, viskozne tekočine, dinamika tekočin, paralelizacija
Published: 31.05.2012; Views: 813; Downloads: 11
URL Link to full text

3.
Reševanje problema trgovskega potnika s paralelnim simuliranim ohlajanjem
Matej Strašek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu skušamo s paralelizacijo algoritma simuliranega ohlajanja izboljšati čas reševanja problema trgovskega potnika. S pomočjo vmesnika OpenMP implementiramo paralelizacije algoritmov sosednosti k-opt, simulirano ohlajanje in izboljšavo le-tega – sprejemljivo simulirano ohlajanje. Predstavimo algoritme in zberemo njihove rezultate za paralelizacijo zanke, paralelizacijo particij, paralelizacijo z različnim razponom in prilagodljivo paralelizacijo simuliranega ohlajanja. Prvi del predstavlja opis problema trgovskega potnika, vmesnika OpenMP, opis implementiranih algoritmov in njihovih paralelizacij. V zadnjem delu so predstavljeni rezultati na problemih trgovskega potnika iz knjižnice TSPLIB, njihova medsebojna primerjava ter možnosti za nadaljnje raziskave.
Keywords: problem trgovskega potnika, simulirano ohlajanje, paralelizacija simuliranega ohlajanja
Published: 06.11.2015; Views: 1230; Downloads: 53
.pdf Full text (886,78 KB)

4.
Simulacija in vizualizacija rje
Filip Urh, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu preučimo pojav rje in opišemo metodi za njeno simulacijo in vizualizacijo. Na začetku razložimo postopek nastajanja rje, nato pa podrobno opišemo algoritem simulacije, ki temelji na celičnih avtomatih, in algoritem vizualizacije, ki uporablja fizikalno osnovan model Cook-Torrance. Vsakega izmed njiju implementiramo in združimo v celoto znotraj iste aplikacije. Algoritem simulacije dodatno paraleliziramo s pomočjo grafične procesne enote. To dosežemo z uporabo senčilnika za splošno namensko računanje v okviru standarda OpenGL. Na koncu predstavimo rezultate časovnih meritev obeh implementacij in pokažemo, da je paralelna skoraj dvakrat hitrejša kot zaporedna.
Keywords: simulacija, vizualizacija, rja, paralelizacija, OpenGL
Published: 16.08.2017; Views: 286; Downloads: 81
.pdf Full text (10,24 MB)

5.
Urejanje števil z algoritmom radix na GPE
Boštjan Koštomaj, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi raziščemo področje urejanja števil z algoritmom radix in paralelizacijo algoritma na grafični procesni enoti (GPE). Za računanje na GPE smo uporabili tehnologijo CUDA, ki omogoča hitrejšo in učinkovitejšo uporabo grafičnih procesorjev. V nadaljevanju smo primerjali hitrosti urejanja različnih podatkovnih tipov, različnih velikosti podatkov in časovne razlike pri paralelnem in zaporednem urejanju radix. Ugotovili smo, da je paralelno urejanje približno 50-krat hitrejše.
Keywords: algoritmi urejanja, urejanje radix, CUDA, paralelizacija, GPE
Published: 09.10.2018; Views: 380; Downloads: 56
.pdf Full text (1,60 MB)

6.
Paralelizacija algoritmov diskretne kosinusne transformacije in VP8 na GPE za izgubno stiskanje slik
Domen Vidovič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu preučimo uporabo grafično procesne enote (GPE) za namen kompresije slik. Najprej teoretično zasnujemo algoritma VP8 in diskretno kosinusno transformacijo (DCT), nato predstavimo njuno osnovno implementacijo. Algoritem DCT še dodatno optimiziramo in oba algoritma paraleliziramo z uporabo GPE. Na koncu primerjamo hitrost obeh implementacij in ugotovimo kdaj je za stiskanje slik smiselno uporabiti GPE.
Keywords: kompresija slik, paralelizacija, GPGPU, CUDA
Published: 12.11.2019; Views: 85; Downloads: 14
.pdf Full text (1,59 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica