| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 35
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Thermal analysis and application of roll bond solar absorbers for heating and cooling in residential buildings
Jurij Avsec, Daniel Brandl, Helmut Schober, Urška Novosel, Janko Ferčec, 2019, original scientific article

Abstract: The use of renewable energy sources will have to be increased significantly over the coming decades. The potential of solar energy in Slovenia represents the largest share of renewable energy sources. This article shows the use of roll bond solar absorbers for the heating and cooling of houses. For this purpose, we performed a numerical simulation of solar absorbers and theoretical calculations.
Keywords: roll bond technology, STAF panel, solar technology, heat pump
Published in DKUM: 05.12.2023; Views: 209; Downloads: 4
.pdf Full text (1,44 MB)
This document has many files! More...

2.
Multi-purpose use and lifecycle analysis of solar panels
Dušan Strušnik, Urška Novosel, Jurij Avsec, 2020, original scientific article

Abstract: The combined use of renewable energy technologies and alternative energy technologies is a promising approach to reduce global warming effects throughout the world. In this paper, the solar panel is used in combination with a heat pump or with biomass sources to obtain heat, electricity, and hydrogen. Based on the Rankine thermodynamic cycle, hydrogen could be obtained from water with electrolysis and the CuCl thermochemical cycle. Furthermore, this study contains a life cycle analysis of solar panels.
Keywords: heat pump, life cycle analysis, Rankine cycle, solar panel, thermochemical cycle
Published in DKUM: 01.12.2023; Views: 274; Downloads: 3
.pdf Full text (1,36 MB)
This document has many files! More...

3.
Posodobitev delovne postaje za vstavljanje indikatorjev "magic eye" na montažni liniji za proizvodnjo svinčeno-kislinskih avtomobilskih baterij : diplomsko delo
Dragiša Bogojević, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje zamenjavo starega stroja za vstavljanje indikatorjev »Magic eye« za novi stroj v podjetju TAB d.d., saj je stari stroj preveč mehansko obrabljen in manj efektiven. Opisuje vse komponente uporabljene v projektu ter programsko opremo. Opisuje tudi programiranje krmilnika, ki opravlja novi stroj in zaslon na dotik z dodanimi novimi funkcijami ter opis delovanja starega in novega stroja. Pri programiranju je bilo potrebno pravilno razmisliti korake stroja ter pravilno vključevanje časovnikov. Pri panelu pa je bilo pomembo pravilno naslavljanje naslovov ter logična izdelava novih funkcij. Končni del projekta bi predstavljal delujoč stroj z delujočim panelom, vendar zaradi izrednih vremenski razmer in poplav to ni bilo mogoče storiti, saj je v podjetju bilo preveč škode ter ni bilo dostopa, da bi se stroj pravi čas testiral. Po sanaciji podjetja bi se stroj testiral.
Keywords: PLK (programirljiv logični krmilnik), panel HMI (vmesnik človek-stroj), indikator »Magic eye«, avtomatizacija
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 305; Downloads: 56
.pdf Full text (3,04 MB)

4.
The impact of macroprudential policy on credit growth in nine euro area economies
Eva Lorenčič, Robert Volčjak, Mejra Festić, 2023, original scientific article

Abstract: In this paper, we investigate the impact of macroprudential policy measures (bundled together into a macroprudential policy index, MPI) on the nonfinancial corporate sector credit and household credit growth using a one-step system GMM empirical research method. The goal of our paper is to test whether contractionary macroprudential policy stymies credit growth rate and whether expansionary macroprudential policy spurs credit growth rate in selected Euro Area economies (Austria, Belgium, Finland, Germany, Ireland, Italy, Netherlands, Slovenia, and Spain) over the period 2008Q4–2018Q4. We test two hypotheses: H1: The tightening of macroprudential policy measures reduces the non-financial corporate sector credit growth rate, and H2: The tightening of macroprudential policy measures reduces the growth rate of household credit. Based on our empirical results, we can confirm the first hypothesis. In contrast, the second hypothesis can be neither confirmed nor rejected since the explanatory variable of interest (MPI) is statistically insignificant in the second model.
Keywords: macroprudential policy, systemic risk, financial stability, dynamic panel data, one-step system GMM
Published in DKUM: 05.09.2023; Views: 207; Downloads: 6
URL Link to file

5.
Konstruiranje nosilca za avtonomno testiranje krmilja vgradnih pečic v podjetju gorenje d.o.o. : diplomsko delo
Jan Gril, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi potrebe po avtonomnem testiranju krmilja vgradnih pečic v podjetju Gorenje d. o. o. smo se lotili konstruiranja prosto stoječe naprave za testiranje, ki bo zmožna univerzalnega prileganja, ne glede na tip naprave in tip čelne plošče. Naprava mora biti zmožna proženja tipk čelne plošče preko linearnih aktuatorjev, prav tako mora biti zmožna proženja gumbov preko radialnih stepper motorjev. Potrebno je določiti rešitev za proženje tipk na zaslonu, občutljivem na dotik. Modeliranja naprave smo se lotili v programu NX. Ob koncu modeliranja smo dobili ustrezen model ter vse potrebne načrte za sestavo naprave, ki bo zmožna prileganja na vse vrste čelnih plošč na vgradnih pečicah.
Keywords: Gorenje, vgradne pečice, kuhalni aparati, naprava, avtonomno testiranje, Hisense, nosilec, aktuator, Siemens NX, konstruiranje, stroškovna analiza, laboratorij za meritve, kontrolni panel.
Published in DKUM: 12.09.2022; Views: 527; Downloads: 0

6.
Roman v stripu kot hibridna literarna zvrst : Magisterarbeit
Matjaž Gert, 2017, master's thesis

Abstract: Strip združuje lastnosti dveh oziroma treh umetnosti (risanja ali grafike, književnosti in filma) v en sam medij, zato je v pričujoči magistrski nalogi roman v stripu imenovan tudi hibridna literarna zvrst. Naloga obravnava prav to hibridnost. Za njeno razumevanje so s pomočjo zgodovinskih, teoretičnih ter vizualnih konceptualizacij opredeljeni pojmi likovnega pripovedništva. Razložen je zgodovinski razvoj stripa in pojasnjeno je, kako se je izoblikoval roman v stripu ter katere romaneskne (v metodološkem in vsebinskem pogledu) značilnosti ima. Predstavljena je tudi industrija stripa (produkcija, založništvo in recepcija). Natančno so utemeljeni elementi oz. gradniki stripa, tako s pripovednega kot z likovnega vidika. Namen naloge je bil vzpostaviti teoretični okvir, ki bi širšemu občinstvu ponazoril izrazno moč in vse procese delovanja stripa oz. romana v stripu, jim oboje približal in posledično odpravil možne stereotipe in predsodke pri njunem sprejemanju. Izpostavljen teoretični okvir je uporabljen v praktičnem delu naloge, in sicer v obliki analize romana v stripu Kinderland kot konkretnega primera literarnega hibrida.
Keywords: strip, roman v stripu, slikovno pripovedništvo, stripovski okvir (panel), dopolnjevanje, Kinderland
Published in DKUM: 15.04.2022; Views: 706; Downloads: 45
.pdf Full text (3,21 MB)

7.
Odkrivanje napak pri polaganju površinsko montiranih komponent : diplomsko delo
Sašo Jančar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opisane osnovne komponente kot so paneli oziroma tiskana vezja in elektronske komponente, ki se uporabljajo za kreiranje elektronik. Opisani so tudi vsi procesi, ki so potrebni znotraj SMD (Surface mounted device) linij za ustvarjanje elektronik, kot je nanos spajkalne paste, nalaganje površinsko poleženih komponent, spajkanje le-teh na tiskano vezje in pregledi posameznih operacij. Predstavljene so morebitne napake, ki se lahko pojavljajo na posameznih procesih ter njihovo sedanjo odkrivanje in preprečevanje. Po predstavitvi sedanjega načina odkrivanja napak je podana izboljšava in njene prednosti napram prejšnjemu načinu odkrivanja teh napak.
Keywords: panel, površinsko montirana naprava, elektronike, SMD linija, napake, odkrivanje
Published in DKUM: 06.12.2019; Views: 1176; Downloads: 89
.pdf Full text (2,29 MB)

8.
Samooskrba štiričlanske družine s toplotno energijo in energijo potrebno za transport
Klemen Žveglič, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi so predstavljeni izračuni potrebne toplotne energije za ogrevanje stanovanjske hiše štiričlanske družine in potrebna energija vodika, ki jo potrebujejo za transport z avtomobilom na gorivne celice. Predstavljen je sistem ogrevanja s toplotno črpalko in solarno termično aktiviranimi fasadnimi (STAF) paneli ter njuno delovanje. Ker pa za ogrevanje s toplotno črpalko in proizvodnjo vodika potrebujemo električno energijo, jo proizvedemo z malo hidroelektrarno. V magistrskem delu je predstavljena razpoložljiva energija, ki jo lahko z njo proizvedemo. Ker pa se potrebna električna energija za delovanje toplotne črpalke čez leto spreminja, lahko presežek uporabimo za proizvodnjo vodika. Predstavljena je proizvodnja in shranjevanje vodika ter količina, ki jo lahko proizvedemo iz presežka električne energije. Na koncu je predstavljena ekonomska analiza samooskrbnega sistema s toplotno energijo in energijo vodika za transport.
Keywords: hidroelektrarna, toplotna črpalka, STAF panel, vodik, samooskrba
Published in DKUM: 22.05.2019; Views: 1769; Downloads: 195
.pdf Full text (2,99 MB)

9.
Izboljšava regulacije grelnih panelov ir s pomočjo umetne inteligence
Mihael Meklav, 2018, master's thesis

Abstract: Umetna inteligenca postaja v zadnjem času vse bolj popularna, saj nam prihrani čas in zmanjša potrebo po določenem znanju, ki bi ga morali vložiti v določeno stvar. Na področju regulacije se uporablja predvsem za optimizacijo nastavitev, ki privedejo do nižjih stroškov in boljše bivalne pogoje. V magistrskem delu smo naredili aplikacijo, ki teče na kartičnem računalniku Raspberry PI. Sistem je sestavljen iz dveh delov in sicer serverske aplikacije napisane v Java programskem jeziku in HTML spletnega vmesnika. Prvi del spremlja in zapisuje v podatkovno bazo podatke o prisotnosti oseb in temperaturah. Zraven s pomočjo umetne inteligence, v našem primeru metode mehke logike, računa potreben čas za dogrevanje. Ko je potrebno nam na osnovi podatkov iz zgodovine predvidi, kdaj bo oseba ponovno prisotna v prostoru. Drug del predstavlja spletno aplikacijo, ki je razvita v ASP.NET Core tehnologiji in nam omogoča prikaz in nastavitev vseh potrebnih podatkov.
Keywords: IR grelni panel, termostat, regulacija, mehka logika, Raspberry PI
Published in DKUM: 23.01.2019; Views: 1316; Downloads: 107
.pdf Full text (2,82 MB)

10.
Vizualizacija procesa preoblikovanja s krmilnikom in mikro zaslonom : diplomsko delo
Bojan Vidovič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje avtomatizacijo in vizualizacijo elektropnevmatskega sistema z mikro krmilnikom ter mikro zaslonom na dotik. Predstavljeni so tako postopki programiranja in vizualizacije procesa kakor tudi uporabljena strojna oprema Siemens S7-200 ter Micro Panel – SIMATIC TP 177micro. Pričujoče delo opisuje tudi povezave z resničnim sistemom, različne možnosti uporabe programske opreme SIMATIC WinCC Flexible Advanced in težave, s katerimi se lahko pri uporabi srečujemo, poleg tega pa še programski paket STEP 7-Micro/WIN, uporabljen za programiranje krmilnika. Po korakih so predstavljene tudi informacije ter postopki, potrebni za konfiguracijo programov in strojne opreme ter povezavo med njimi.
Keywords: PLK, HMI, elektropnevmatski sistem, STEP 7-Micro/WIN, Siemens SIMATIC S7-200, Siemens SIMATIC WinCC flexible Advanced, Micro Panel – SIMATIC TP 177micro.
Published in DKUM: 26.09.2018; Views: 1114; Downloads: 110
.pdf Full text (2,34 MB)
This document has many files! More...

Search done in 3.93 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica