| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Smart cities & communities: primer implementacije managementa odpadkov in pametnega parkiranja v mestu Celje : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Philipp Kukhilava, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V naši hitro razvijajoči se tehnološki pokrajini se je koncept pametnih mest in skupnosti pojavil kot svetilnik inovacij in napredka. Ta urbana okolja so zasnovana tako, da prebivalcem ponujajo neprimerljivo kakovost življenja, ki jo zaznamujejo udobje, časovna učinkovitost, varčevanje z viri in poenostavljene dnevne rutine. Pametna mesta izkoriščajo digitalne tehnologije za izboljšanje dobrega počutja državljanov v vseh vidikih mestnega življenja in spreminjajo naš način krmarjenja po urbanem okolju. Predstavljajte si mesto, kjer je razočaranje obtičanja v prometnih zastojih oddaljen spomin, kjer neskončno iskanje parkirnega mesta postane zastarelo in kjer je poraba energije optimizirana, ne zapravljena. Takšna mesta niso več utopična vizija, ampak oprijemljiva realnost, kjer uvedba najsodobnejših rešitev obljublja preoblikovanje naših urbanih izkušenj. Prizadevanje za trajnost je ključni vidik pametnih mest s pobudami, ki segajo od omejevanja emisij toplogrednih plinov do spodbujanja sodelovanja državljanov v programih recikliranja. Integracija sončnih kolektorjev v urbano pokrajino na novo opredeljuje način izkoriščanja energije, zaradi česar je bolj dostopna in okolju prijazna. Tudi pojem dostavnih storitev z droni je prešel iz znanstvene fantastike v resničnost. Več kot zgolj koncepti, več kot polovica inovativnih rešitev za pametna mesta se že aktivno uporablja v večjih metropolitanskih območjih po vsem svetu in se še naprej razvijajo. Ker tehnologija še naprej napreduje, postajajo obljube pametnih mest vse bolj uresničljive, saj ponujajo potencial za bolj učinkovit, trajnosten in povezan urbani obstoj za vse.
Keywords: pametna mesta in skupnosti, pametno mesto, recikliranje, nadzor odpadkov, pametno parkirišče
Published in DKUM: 14.02.2024; Views: 51; Downloads: 4
.pdf Full text (782,32 KB)

2.
Pametna knjižnica
Špela Šuškovič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Pametna knjižnica je nov model knjižnice 21. stoletja. V diplomski nalogi smo jo na podlagi pregleda literature poskusili opisati in določiti njene temeljne sestavine ter prepoznati njen pomen v sodobni družbi. Temelj pametne knjižnice so prebojne tehnologije, kot so umetna inteligenca, robotika, internet stvari in obogatena ter navidezna resničnost, vendar pa mora pametna knjižnica vključevati še nekatere druge ključne elemente, ki se nanašajo na storitve, knjižničarje in uporabnike ter prostor in okolje. V zadnjem delu naloge smo prikazali primere integracije modernih tehnologij v slovenskih splošnih knjižnicah.
Keywords: pametna knjižnica, prebojne tehnologije, digitalna družba, digitalne kompetence, pametno mesto
Published in DKUM: 24.11.2023; Views: 231; Downloads: 17
.pdf Full text (1,55 MB)

3.
Transformacija kadrovskega managementa
2023, proceedings

Abstract: Znanstvena monografija Transformacija kadrovskega managementa razčlenjuje področja delovanja kadrovskega managementa, ki so bila izpostavljana zadnja leta spremembam v okolju. V sklopu kadrovskega managementa se uporabljajo novi pristopi in načini delovanja, ki izhajajo iz možnosti uporabe informacijske tehnologije in sprememb na globalnem tegu dela. Vsebina znanstvene monografije Transformacija kadrovskega managementa razčlenjuje problematiko izzivov dolgožive družbe, ki na področju kadrovskega managementa zahteva vpeljavo sprememb načinov dela starejših zaposlenih. To zahteva prilagoditev ključnih delovnih ciljev delovnih mest, kar poseže v definiranje in preoblikovanje opisov delovnih mest. Pričajoča znanstvena monografija obravnava tudi spremembe v delovanju zaposlenega zaradi razvoja informacijske tehnologije. Le ta je povzročila spremembe v delovanju zaposlenega, ki ga zaradi različnih načinov dela imenujemo hibridni zaposleni in ga lahko primerjamo z hibridnim potrošnikom. Uporaba sodobnih tehnologij je uvedla spremembe tudi na področju izobraževanja, ki omogočajo kadrovskemu managementu razvoj pametnih učnih okolij in s tem individualen način učenja.
Keywords: kadrovski management, hibridni zaposleni, dolgoživa družba, ravnanje s starejšimi zaposlenimi, delovno mesto, ključni cilji, pametno izobraževanje, pametna pedagogika
Published in DKUM: 15.03.2023; Views: 413; Downloads: 72
.pdf Full text (3,95 MB)
This document has many files! More...

4.
Koncept lesenega nadstreška z integriranim fotovoltaičnim sistemom ter električno polnilnico
Jan Zadnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Pametno mesto je pojem, s katerim se v zadnjih letih vedno bolj pogosto soočamo. V zaključnem delu smo se sprva osredotočili na pomen pametnih mest, njegove elemente in izzive, s katerimi se soočamo pri transformaciji v »pametno« mesto. Na podlagi primerov pametnih mest je postalo jasno, da so kar konkretno usmerjena v ravnanje s trajnostnimi viri energije in razvoj tehnologije, ki bi omogočila bolj kakovostno in zdravo življenje meščanov. Na podlagi vseh podanih informacij, povzetih po deskriptivni metodi, smo pripravili koncept lesenega nadstreška z integriranim sistemom fotovoltaike in priključeno električno polnilnico. S pomočjo metode intervjuja smo pridobili vse potrebne informacije, ki jih potrebujemo za implementacijo in konstantno izpopolnjevanje koncepta v prihodnosti. Ugotovili smo, da je trenutno v Sloveniji in po svetu zaradi mestne infrastrukture možna implementacija koncepta le v verziji za dva avtomobila. Poleg tega smo ugotovili, da bi z implementacijo tega koncepta v domačo rabo izdatno prihranili pri ceni elektrike za polnjenje električnega vozila in ob tem tudi zmanjšali emisije CO2. Lahko bi zaključili, da sta glavni lastnosti koncepta trajnost in varčnost.
Keywords: Leseni nadstrešek, sistem fotovoltaike, električna polnilnica, pametno mesto.
Published in DKUM: 28.06.2022; Views: 701; Downloads: 66
.pdf Full text (6,74 MB)

5.
Hibridni solarni in piezoelektrični sistem napajanja za okolja iot : magistrsko delo
Aljaž Mlinarič, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi predstavljamo metode za pridobivanje energije iz okolja in postopke za pretvorbo v električno energijo. Podrobno predstavljamo zgradbo, lastnosti, delovanje in uporabo piezoelektričnih senzorjev v te namene za uporabo v sistemih IoT. V nalogi smo razvili sistem za učinkovito pridobivanje energije iz okolja, z uporabo sončnih celic in piezoelektričnih senzorjev, s katerimi lahko energijo, ustvarjeno med kolesarjenjem, pretvorimo v električno energijo. Z vključitvijo sončnih celic smo razvili hibridni napajalni sistem za napajanje mobilnega senzorskega sistema, s povezljivostjo za pametna mesta, ki ga lahko namestimo na kolo. Tu služi za merjenje okolijskih parametrov, kot so temperatura, vlaga, vsebnost ogljikovega dioksida in hlapljivih organskih spojin kjerkoli v pametnem mestu.
Keywords: Internet stvari, piezoelektrični senzor, pridobivanje energije iz okolja, SSHI, MPPT, vremenska postaja, pametno mesto
Published in DKUM: 16.12.2021; Views: 713; Downloads: 112
.pdf Full text (3,21 MB)

6.
Rešitve pametnih mest v Sloveniji : magistrsko delo
Simon Žibert, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo opravili pregled literature, s katerim smo preučili pametna mesta in koncepte, ki jih opredeljujejo. Namen raziskave je bil ugotoviti delovanje pametnih mest in prednosti, ki jih ta prinašajo, ter primerjati rešitve pametnih mest v Sloveniji. V praktičnem delu je bila pripravljena in opravljena anketa, s katero smo prebivalce mesta Maribor spraševali o poznavanju pametnih rešitev. Rezultate ankete smo uporabili kot idejo za implementacijo prototipne mobilne aplikacije, s katero smo predstavili eno izmed možnih rešitev za težave, povezane s prometom.
Keywords: pametno mesto, informacijska tehnologija, trajnostni razvoj, zelena energija, internet stvari
Published in DKUM: 02.06.2021; Views: 1258; Downloads: 226
.pdf Full text (2,37 MB)

7.
Trajnostna mobilnost in prehod v pametno mesto
Mark Bizjan, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času se mestna območja vedno bolj soočajo z okoljskimi problemi, kot so onesnaženje zraka, zastoji v prometu, pomanjkanje zelenih površin idr. Dejavnosti v urbanih okoljih močno vplivajo na okolje in na splošno kakovost življenja v mestih. Mestna mobilnost postaja vedno bolj mednarodni problem, vprašanja okoli trajnostne mobilnosti pa so vedno bolj prisotna v strokovni literaturi in javnem življenju. Trajnostna mobilnost je spodbujanje prenosa načina mobilnosti na bolj trajnostne načine prevoza, kot so hoja, kolesarjenje ali javni prevoz, ki jih skušajo spodbuditi s pomočjo informiranja prebivalcev. Ti ukrepi lahko dolgoročno izboljšajo kakovost življenja v mestu. Trajnostna mobilnost pa je del pametnega mesta, h kateremu stremijo številna svetovna mesta, še posebej v razvitem svetu. V naši nalogi smo izvedli raziskavo med prebivalci mesta Ljubljana. Raziskava je pokazala ozaveščenost ljudi za bolj udobno in kakovostno življenje. Na podlagi rezultatov raziskave smo pripravili možnost izboljšav v praksi s predlogom uvedbe koncepta pametnega mesta. Poleg tega smo predlagali uporabo pametnih aplikacij, katerih cilj je povečati trajnostno mobilnost v pametnem mestu.
Keywords: trajnostni razvoj, Ljubljana, trajnostna mobilnost, pametno mesto
Published in DKUM: 16.10.2019; Views: 1275; Downloads: 301
.pdf Full text (976,12 KB)

8.
Oglaševanje z analizo mrežnega prometa na oglaševalnem panelu
Andrej Hafner, 2017, master's thesis/paper

Abstract: V magistrski nalogi obravnavamo problematiko statično postavljenih reklamnih panojev. Panoji vsebujejo papirnate oglase, ki jih delavci ročno menjajo na določen čas. Alternativa statičnim panojem so elektronski panoji, ki so ponekod že razširjeni. Na elektronskih panojih se oglasi menjajo iz centralnega središča in so upravljani preko 3G omrežja. Problem statičnih panojev je prikaz različnih oglasov ob različnih urah. Zato bomo vse nadgradili v povezavi z rešitvijo pametnega mesta, v smislu uporabe brezžičnega omrežja in analize prometa širokopasovnih podatkov. Elektronski panoji bodo postavljeni na območju pokritem z brezžičnim omrežjem. V tem omrežju bomo z analizo mrežnega prometa dobili informacije kakšen oglas bi bil primeren za trenutni prikaz na panoju. S tem bomo na reklamnih panojih ob vsakem času in na pravem mestu prikazali pravi oglas. Za konec bomo pregledali celoten projekt in predlagali še morebitne izboljšave oziroma priporočila za še bolj kakovostno oglaševanje.
Keywords: — WI-FI — Pametno mesto — Oglaševanje — Mrežni promet
Published in DKUM: 20.12.2017; Views: 1270; Downloads: 67
.pdf Full text (3,36 MB)

9.
Izboljšava mirujočega prometa z metodologijo pametnih mest na področju mesta Celje
Sara Grad, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava izboljšavo mirujočega prometa v mestu Celje na osnovi metodologije pametnih mest. V diplomskem delu je predstavljeno, kaj pametno mesto je, uporabnost tehnologij pametnega mesta ter pametnih upravljanj. Podrobneje so prikazani upravljanje mirujočega prometa ter sistemi za pametno parkiranje z nadaljevanjem prikaza obstoječega stanja v Evropi in Sloveniji, nato osredotočenega na mesto Celje. V mestu Celje so prikazani cestni potniški promet, obstoječe parkirne površine in obstoječa prometna ureditev izbranega parkirišča. Z metodologijo pametnih mest je preučen in izboljšan konkreten primer parkirne površine v mestu Celje.
Keywords: prometno inženirstvo, mirujoči promet, parkirišča, garaže, pametno mesto, pametna tehnologija, pametni sistemi za parkiranje, infrastruktura.
Published in DKUM: 16.08.2017; Views: 1864; Downloads: 342
.pdf Full text (3,71 MB)

10.
Analiza in uporaba velikih količin podatkov na primeru portala za pametno mesto
Tadej Hertiš, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo spletne portale, velike podatke, tehnologijo Liferay za razvoj spletnih portalov in značilnosti pametnega mesta. Praktično je prikazana vzpostavitev delovnega okolja v integriranem razvojnem orodju Eclipse in opisana implementacija primera portala za pametno mesto, ki je temeljila na razvoju portletov in njihovem vključevanju na portalno stran. Na implementiranem portalu smo generirali velike količine podatkov in izvajali testiranja hitrosti shranjevanja podatkov v podatkovni bazi MySQL in MongoDB ter testiranja velikosti tabel. V zaključku smo analizirali rezultate testiranj in ugotovili, da shranjevanje velikih količin podatkov močno poslabša zmogljivost in delovanje portala Liferay.
Keywords: spletni portal, portlet, veliki podatki, portal Liferay, pametno mesto
Published in DKUM: 14.10.2015; Views: 1428; Downloads: 186
.pdf Full text (2,47 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica