| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 51
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Vpliv embalaže na prodajo izdelkov Čokoladnice Olimje : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Boštjan Ocvirk, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Embalaža je nosilec, omot in vse, v kar blago zavijamo, polnimo, vstavljamo, pripravljamo, torej embaliramo oz. pakiramo (Černič, 2005, str. 10). Njene naloge so shranjevanje, zaščita, prevoz in skladiščenje izdelkov, trženje izdelkov itd. Obstaja več vrst in različnih materialov embalaž (papirnata in kartonska, steklena, kovinska, plastična, lesena, tekstilna). Pakiranje živila v embalažo je proces, ki predstavlja integralni del predelave živil. Opravi se s posebnimi napravami. Gre za naprave, ki izvajajo točno tiste operacije, ki so potrebne, da se določeno živilo zapakira v embalažo. Z raziskavo smo ugotavljali, kako embalaža izdelkov Čokoladnice Olimje vpliva na kupce, ter kaj bi se dalo z reorganizacijo embalaže spremeniti, da bi le ta imela večji vpliv na nakupovalni proces oz. na kupce. Pri tem smo ugotovili, da so anketirani izmed vseh vidikov, z najboljšo oceno lastnosti izdelkov, ocenili embalažo izdelkov, da imajo v Čokoladnici Olimje še nekaj prostora za izboljšavo barvnega izbora embalaže, da kupci v večini primerov povezujejo privlačno embalažo z višjo kakovostjo izdelka in, da so med slikovnim gradivom anketirani izbrali embalažo iz tekstila, papirja, kartona in pločevine, nikakor pa ne iz plastike.
Keywords: embalaža, izdelek, pakiranje, čokolada, Čokoladnica Olimje
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 50; Downloads: 20
.pdf Full text (4,56 MB)

2.
Nekatere s pakiranji povezane lastnosti grafov
Dragana Božović, 2020, doctoral dissertation

Abstract: V disertaciji se ukvarjamo z različnimi problemi, povezanimi s pakiranji. Disertacija je sestavljena iz štirih delov. Prvi del je namenjen grafom, ki imajo enolično pakirno množico največje moči. Najprej predstavimo nekatere lastnosti teh grafov. Nato podamo še dve karakterizaciji dreves z enolično pakirno množico. V drugem delu vpeljemo pojem dimenzije incidenčnosti, ki je neposredno povezana z 2-pakirnim številom grafa, in določimo formulo za njen izračun. Dokažemo, da je problem iskanja incidenčne dimenzije grafa v splošnem NP-poln. Tretji del namenimo pakirnemu kromatičnemu številu leksikografskega produkta grafov. Določimo njegovo spodnjo in zgornjo mejo ter izboljšano zgornjo mejo za primer, ko je prvi faktor v produktu izomorfen poti. V zadnjem delu se posvetimo učinkoviti odprti dominaciji produktov digrafov. Okarakteriziramo učinkovito odprto dominirane direktne in leksikografske produkte digrafov. Pri kartezičnem produktu okarakteriziramo tiste, kjer je prvi faktor usmerjena pot, usmerjen cikel ali zvezda z enim izvorom. Predstavimo tudi karakterizacijo učinkovito odprto dominiranega krepkega produkta, katerega temeljni graf obeh faktorjev je monocikličen graf.
Keywords: pakirna množica, enolično največje pakiranje, dimenzija incidenčnosti, generator incidenčnosti, pakirno kromatično število, leksikografski produkt grafov, učinkovita odprta dominacija, usmerjeni grafi, produkti usmerjenih grafov
Published in DKUM: 27.11.2020; Views: 725; Downloads: 133
.pdf Full text (753,30 KB)

3.
Razvoj podstavka za zunanje enote toplotnih črpalk zrak-voda : magistrsko delo
Andrej Oprčkal, 2020, master's thesis

Abstract: V nalogi je predstavljen razvoj podstavka za zunanje enote toplotnih črpalk zrak-voda. Prikazan je celoten proces od osnovne ideje do končnega produkta pripravljenega za prodajo. Glavni cilj razvoja je bil ustvariti izdelek, ki je lahek, nosi težo naprave, učinkovito odvaja kondenzat, je enostaven za vgradnjo in estetsko privlačen. Poleg praktičnega prikaza vseh faz razvoja so predstavljene tudi teoretične osnove. Vključene so teme analize trga, iskanja idej, konstruiranja ter proizvodnje izdelka, kontrole kakovosti, oblikovanja pakiranja, priprave dokumentacije, avtorske zaščite in ekonomike izdelka. Do končnega cilja smo prišli z uporabo metod, kot so brainstorming, SWOT, FMEA ter izvedbo benchmarking analize in analize življenjskega cikla. Razvit izdelek ustreza zastavljenim ciljem in podanim tezam.
Keywords: razvoj izdelka, projekt, toplotne črpalke, HVAC, konstruiranje, prodajna cena, pakiranje izdelka, avtorska zaščita, dokumentacija izdelka, ekonomika izdelka, kakovost
Published in DKUM: 20.10.2020; Views: 520; Downloads: 0

4.
Priprava transporta za izvoz blaga na primeru strojne industrije
Xhevat Zumeri, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu bomo skušali predstaviti pripravo, pakiranje in potrebno dokumentacijo za izvoz blaga iz izbranega podjetja. Namen diplomskega dela je izbrati primerne materiale, ki so okolju prijazni, in pripraviti tovor na izvoz, pri tem pa skrajšati čas manipulacij med pripravo tovora. V prvem delu bomo predstavili nekaj teoretičnih osnov, ki se navezujejo na našo nalogo in so ključnega pomena za teme pakiranja, manipuliranja in dokumentacije, ki jih potrebujemo. V diplomskem delu bodo predstavljene potrebne dokumentacije treh različnih vrst prevoza, in sicer gre za potrebno dokumentacijo za cestni promet, zračni promet in pomorski promet. S pomočjo pridobljenega teoretičnega znanja in pridobljenega znanja skozi praktično usposabljanje in zaposlitev v podjetju bomo predstavili dejansko stanje in način pakiranja ter manipuliranja. Na koncu diplomskega dela bomo podali kritično analizo in predlog rešitve za opisani problem. Končni cilj diplomskega dela je podati najboljšo rešitev glede na način pakiranja in uporabo pravih materialov, ki so okolju prijazni, skrajšati čas pakiranja in uskladiti proces manipuliranja ter pakiranja.
Keywords: pakiranje, manipuliranje, dokumentacija, cestni prevoz, zračni prevoz, pomorski prevoz
Published in DKUM: 10.07.2020; Views: 471; Downloads: 64
.pdf Full text (3,60 MB)

5.
Konstruiranje avtomatskega dodajalca pakirne folije : diplomsko delo
Blaž Pondrk, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje avtomatskega dodajalca pakirne folije (ADF 120), od priprave modela, preračuna strojnih delov, do končnega izdelka. ADF je serijski proizvod podjetja Zlatorog oprema d.o.o. Treba ga je bilo prilagoditi potrebam in zahtevam kupca. Modificiran je bil na maksimalne dimenzije škatel pakiranja in maksimalne dimenzije prostora in okolice. Zagotovljena je bila tudi določena kapaciteta ovijanja. Izdelek je moral biti kakovostno neoporečen in stroškovno ugoden. V drugem delu diplomskega dela so prikazani preračuni strojnih delov, analiza z metodo končnih elementov (MKE) najbolj obremenjenega dela stroja in shema vezave z logičnim vezjem pnevmatskih komponent.
Keywords: pakiranje, ovijanje, ovijalec folije, konstruiranje
Published in DKUM: 14.01.2019; Views: 823; Downloads: 97
.pdf Full text (3,76 MB)

6.
Vloga embalaže v logističnih procesih podjetja p&f jeruzalem d.o.o.
Jožica Plohl, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Vloga embalaže v logističnih procesih podjetja P&F Jeruzalem Ormož, d. o. o. je izrazitega pomena, saj je glavna naloga embalaže varovanje izdelka, da pride nepoškodovan v roke končnega uporabnika. V diplomskem delu se bomo ukvarjali s problematiko s področja upravljanja z embalažo. Namen diplomskega dela je opredeliti vlogo embalaže, kako je embalaža pomembna z vidika logistike in pakiranja embalaže v logističnih procesih podjetja P&F Jeruzalem Ormož, d. o. o.. Osredotočili se bomo prav tako na najpogostejše oblike transportne embalaže, prav tako pa analizirali sortiranje povratnih palet v podjetju. Skušali bomo opredeliti kako bi z reorganizacijo sortiranja povratnih palet omogočili lažje, varnejše ter hitrejše izvajanje logističnih procesov v skladišču ter predlagati možne izboljšave. V nadaljevanju bomo opisali obstoječe stanje podjetja ter izvedli kritično analizo z izvedbo predlogov izboljšav. Glavni rezultati kažejo, da problem predstavlja upravljanje embalaže v logističnih procesih. Tako smo predlagali uporabo drugačnih materialov, lastno izdelavo embalaže, ki bi bila skladna s predpisi ter prijazna okolju ter vzpostavitev sistema za vzdrževanje embalaže.
Keywords: logistika, embalaža, pakiranje, povratne palete
Published in DKUM: 02.08.2018; Views: 704; Downloads: 97
.pdf Full text (1,38 MB)

7.
Projektiranje pakirne linije nožev
Marko Veber, 2018, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK V podjetju SIJ Ravne System d. o. o., oddelek Noži, izdelujejo raznovrstne nože, ki jih je potrebno po končani obdelavi pripraviti za transport. Da bi postopki priprave in pakiranja nožev potekali hitreje smo dobili nalogo, da projektiramo avtomatizirano pakirno linijo. Namen naloge je bil projektirati pakirno linijo, ki zajema proces kontrole, razmagnetenja, signiranja, oljenja, pakiranja in tehtanja izdelkov. Preden smo se lotili projektiranja smo si ogledali trenutne razmere in način dela v pakirnici ter nato sestavili zahtevnik. Sledila je izdelava idejne skice in modela zasnove. Postopek konstruiranja se je pričel s konstruiranje transportnega traku ter nato nadaljevali s posameznimi delovnimi enotami. Ko smo skonstruirali vse sestavne dele pakirne linije smo jih sestavili v celoto in nastal je model celotne pakirne linije. Izdelali smo tudi stroškovno analizo.
Keywords: pakiranje, avtomatizirana linija, transportni trak, projektiranje
Published in DKUM: 11.07.2018; Views: 983; Downloads: 246  (1 vote)
.pdf Full text (3,95 MB)

8.
Predlog izboljšave komercialnega pakiranja v maloprodajni trgovini mercator d.d.
Vildan Šljivar, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Embalaža je ena od najpomembnejših vidikov pri sami prodaji izdelkov in ima pomembno vlogo pri logistiki trgovine. V diplomskem delu bomo obravnavali problem komercialnega pakiranja pri procesu zlaganja izdelkov na prodajne police. Diplomska naloga je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnemu delu bomo definirali pojem trgovine ter embalaže. V praktičnem delu bomo predstavili trenutno stanje v maloprodajni trgovini Mercator, d. d., ter s pomočjo opravljenih analiz izpostavili problem, ki nastane pri procesu polnjenja prodajnih polic. Na podlagi opravljenih analiz smo se odločili, da je shelf ready embalaža najbolj idealna rešitev za maloprodajno trgovino. Omenjena embalaža bi trgovcem omogočala hitrejše ter enostavno zlaganje izdelkov na prodajne police. V zaključnem delu diplomske naloge bomo podali oceno učinka shelf ready embalaže ter možnost nadaljnjega razvoja.
Keywords: embalaža, komercialno pakiranje, shelf ready pakiranje, maloprodajna trgovina, proces polnjenja polic.
Published in DKUM: 04.07.2018; Views: 717; Downloads: 96
.pdf Full text (2,23 MB)

9.
Analiza delovnih procesov v skladišču gotovih izdelkov v podjetju unior
Petra Preložnik, 2017, master's thesis/paper

Abstract: Skladiščenje omogoča ustrezno delovanje številnih funkcij, od nabav, do proizvodnje in prodaje, ter s tem zagotavlja nemoteno oskrbo ob planiranem času. Osnovna naloga skladiščenja je vzdrževanje zalog, s tem pa so povezani razmeroma veliki stroški. V zalogah se namreč skriva pomemben del finančnih sredstev. Povečevanje proizvodnje, uvajanje novih proizvodov in širjenje ponudbe zahtevajo vedno večje skladiščne zmogljivosti. V ta namen se gradijo veliki sodobni logistični centri. Ti so opremljeni z najmodernejšo skladiščno opremo, informacijskimi in računalniškimi programi.
Keywords: skladiščenje, komisioniranje, pakiranje, predpakiranje
Published in DKUM: 04.06.2018; Views: 832; Downloads: 200
.pdf Full text (1,99 MB)

10.
NADGRADNJA INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA UPRAVLJANJE SKLADIŠČA V PODJETJU KOVIS
Marija Urbanica, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Sodobni logistični trendi stremijo k prehodu na vitko proizvodnjo, katere cilj je skrajševanje pretočnih časov in minimiziranje obsega zalog. Za učinkovito uporabo logističnega sistema pa je potrebna učinkovita informacijska podpora, ki potrebuje konstantno nadgradnjo. Podjetje Kovis je ugotovilo pomanjkljivosti v svojem informacijskem sistemu, zato so na podlagi analize skladiščnega poslovanja prišli do zaključka, da je njihov sistem potreben nadgradnje. Analiza je pokazala, da novi sistem TRACE (WAREHOUSE) pozitivno vpliva na delovanje celotnega podjetja. Uvedba novega sistema je privedla do večje učinkovitosti in produktivnosti, saj je bistveno zmanjšan čas izvajanja logističnih procesov, hkrati pa povečan nadzor nad logističnimi procesi. Nov sistem dopušča več časa za kvalitetno obravnavo kupca, kar posledično pomeni dolgotrajnejše sodelovanje in pozitiven vpliv na uspešnost podjetja.
Keywords: Trace warehouse, Hydra, embalaža, klikanje, sistem, ERP, transport, skladiščenje, informacijski sistem, podjetje, pakiranje
Published in DKUM: 13.10.2016; Views: 983; Downloads: 90
.pdf Full text (631,00 KB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica