| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 67
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Označevanje in sledenje polizdelkov v podjetju Arcont d.d.
Jaka Meglič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V predloženem diplomskem delu je obravnavana tematika industrijskega označevanja in sledenja materiala (polizdelkov). V prvem delu je predstavljeno teoretično ozadje različnih vrst tehnologij za označevanje in sledenje ter njihova medsebojna primerjava. V praktičnem delu je shematsko prikazano trenutno stanje intralogistike v podjetju Arcont d. d. in izpostavljene težave s področja označevanja in sledenja polizdelkov, s katerimi se trenutno podjetje sooča. S pomočjo kritične analize smo identificirali in prikazali možne vzroke za neučinkovito delovanje na področju označevanja in sledenja polizdelkov v podjetju. Izmed vseh obravnavanih tehnologij sta za naš obravnavan primer najprimernejši tehnologiji označevanja s črtno kodo in RFID. Preden smo podali primerno rešitev, smo za slednji tehnologiji izdelali SWOT analizo. Na koncu so opisani predvideni učinki uvedbe izbrane tehnologije za označevanje in slednje.
Keywords: intralogistika, označevanje, sledenje, tehnologija črtne kode, RFID.
Published: 17.09.2021; Views: 144; Downloads: 34
.pdf Full text (1,43 MB)

2.
Optimizacija procesa avtomatskega nanosa 2d kod za sledenje končnim izdelkom v proizvodni liniji podjetja lek d.d.
Jan Krneža, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava proces optimizacije avtomatskega nanosa 2D kod za sledenje končnim izdelkom v proizvodnji liniji podjetja Lek d. d. Predstavljen sta sistema kanban in e-kanban ter primerjava med sistemoma. Opisan je proces zagotavljanja sledljivosti in tehnologije povezane z zagotavljanjem sledljivosti. Prikazan je pomen programske opreme za vodenje proizvodnje, povezava med njimi in princip načina vodenja proizvodnje v podjetju Lek d. d. V nalogi je predstavljen proces poteka pakiranja in različne tehnologije označevanja za sledenje končnim izdelkom, kar je predmet obravnave naloge.
Keywords: Kanban, e-kanban, sledljivost, sistem načrtovanja virov v podjetju, SAP, sistem za upravljanje proizvodnje, Werum, sistem za nadzor, vodnje in zbiranje podatkov, označevanje, označba tiskanje, brizgalni tisk, lasersko označevanje
Published: 15.10.2020; Views: 341; Downloads: 0

3.
Razvoj sistema sledljivosti in označevanja v programu montažnih skladiščnih hal podjetja Petre d.o.o.
Jernej Jeseničnik, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno oblikovanja sistema označevanja izdelkov in polizdelkov z oznakami za sledljivost, ter oblikovanje sistema za zagotavljane sledljivosti. Z metodo bilateralne primerjave vnaprej določenih kriterijev za izbor ustrezne oblike zapisa oznak ter ustrezne tehnologije izdelave zapisa, ter matrikami odločanja po izbranih kriterijih vrednotenih posameznih oblik zapisa ter tehnologij izdelave zapisa, sem izbral kot najustreznejši zapis označevanje s QR oznakami, kot tehnologijo označevanja pa termični tisk nalepk ter lasersko označevanje PVC polizdelkov. Na osnovi sistema označevanja je nadaljnje oblikovan sistem sledljivosti materialov, ki povezuje interno z verižno sledljivostjo. Oblikovan sistem omogoča sledenje vgrajenim materialom od vhoda v skladišče do končnega izdelka ter obratno. Z uvedbo sistema v podjetju vplivamo tako na zaposlene, poslovne procese kot tudi na kupce same. Izognemo se nepotrebnemu administrativnemu delu, zmanjšamo možnost nastanka napak kot posledica človeškega faktorja, avtomatiziramo procese ter uvedemo nadzor nad njimi v podjetju, s čimer optimiziramo upravljanje kakovosti. Sistem omogoča tudi hitrejše, učinkovitejše po prodajne aktivnosti, ki hkrati prinašajo nižje stroške ter dvigujejo zadovoljstvo kupcev.
Keywords: Upravljanje kakovosti, označevanje izdelkov, sledljivost, QR kode, termično tiskanje, po prodajne aktivnosti
Published: 08.05.2020; Views: 624; Downloads: 0

4.
Uporaba rfid tehnologije v podjetju fibran d.o.o.
Martin Lazar, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Naloga opisuje proces skladiščenja in odpreme proizvodov v podjetju FIBRAN d.o.o. Na osnovi analize stanja je predmet naloge preverba potencialnih prihrankov na času skladiščnih operacij in zmanjšanju števila napak med koraki v procesu, če bi se podjetje odločilo za drugačen način označevanja proizvodov in vodenja procesov. Trenutno vodenje skladiščnega poslovanja gotovih izdelkov poteka na osnovi označevanja artiklov s tehnologijo črtne kode, ki je podprta s programsko opremo WMS, za kreiranje carinskih dokumentov pa skrbi program PIS. V trenutnih operacijah je veliko delovnih faz, kjer je dopuščena možnost ročnega vnosa podatkov in je zaradi ročnih delovnih operacij skladiščnikom dopuščena možnost napak, ki se pojavijo ob začetku logistične verige, na dan pa pridejo šele na koncu ob odpremi palet; to povzroča časovne zamude v vsakdanjih procesih, napake pri vodenju količine zalog in odstopanja pri inventuri. Cilj te naloge je preverba poteka delovnih procesov skladiščenja gotovih izdelkov in odpreme le-teh, če bi se podjetje v prihodnje odločilo za uvedbo RFID tehnologije. Označevanje izdelkov z RFID čipi namreč skoraj popolnoma eliminira ročni vnos in delovne operacije skladiščnikov se v veliki meri reducirajo le na transport gotovih izdelkov iz proizvodnje do skladišča in nato iz skladišča do odpreme, v zaledju pa za ažurnost in pravilno izvedbo procesov skrbi programski sistem. Naš cilj v tej nalogi je pokazati, katere tehnične korake je treba izvesti, da bi izkoristili ves potencial prihrankov na času delovnih operacij v skladišču gotovih izdelkov in pri odpremi. Predstavili bomo tudi prihranke pri odpremi referenčnega tovornjaka, iz katerih se lahko ekstrapolirajo prihranki v daljšem časovnem obdobju in s tem izračuna upravičenost morebitne investicije v tehnologijo RFID.
Keywords: RFID, črtna koda, WMS, označevanje, logistika, skladiščenje, odprema.
Published: 13.03.2020; Views: 562; Downloads: 97
.pdf Full text (2,78 MB)

5.
Organizacija proizvodnje po mesečnih planih v podjetju inel d.o.o.
Miha Bračko, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje se je zaradi povečanega obsega dela odločilo za selitev v nove večje prostore. S tem se je povečalo tudi število zaposlenih s 60 na 180. Zaradi povečanja proizvodnje je podjetje moralo spremeniti način lansiranja v proizvodnji. Odločili so se, da se bodo naprave proizvajali po mesečnih planih. Začeli so z evidenco sestavnih delov naprav v po skupnih seznamih ter vnašali potek obdelave sestavnih delov. S tem je proizvodnja delovala bolj organizirano, posledično pa hitreje in učinkovitejše, s tem pa je podjetje naprave hitreje naredilo in dobavilo strankam. Organiziralo se je tudi naročanje surovega materiala ter skladišče za surovce kakor tudi skladišče sestavnih delov.
Keywords: proizvodnja, organizacija, mesečni plani, naprave za označevanje
Published: 06.03.2020; Views: 526; Downloads: 93
.pdf Full text (4,16 MB)

6.
Krožna žaga za razrez aluminijevih ulitkov
Mihael Taužič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisano izdelovanje krožne žage za razrez aluminijevih ulitkov vse od nastanka ideje do zasnove naprave. Osredotočili smo se predvsem na problem, kako hitreje in z večjo ponovljivostjo, natančnostjo izdelati izdelek. Odločili smo se za avtomatizacijo delovnega mesta, s tem smo razbremenili delavca. S programsko opremo »Solidworks« smo izdelali okviren model naprave. Predstavljeno je tudi označevanje izdelka s pomočjo igličnega označevalnika ter branje kode QR s pomočjo 2D kamere.
Keywords: Koda QR, označevanje kod, branje kod, kamera Keyence, avtomatizacija.
Published: 10.10.2019; Views: 365; Downloads: 66
.pdf Full text (2,44 MB)

7.
Poznavanje in razumevanje označb na predpakiranih živilih med študenti in zaposlenimi na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede
Tjaša Pangerl, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Z Uredbo (EU) 1169/2011 je na območju Evropske Unije določeno, katere informacije o živilu morajo biti obvezno navedene. Poleg obveznih označb najdemo na predpakiranih živilih tudi neobvezne označbe, ki kažejo na višjo kakovost živila ali posebno obdelavo živila v predelavi. Na predpakiranih živilih je tako veliko informacij, ki potrošnikom nudijo možnost izbire najprimernejšega zanje, vendar jih potrošniki pogosto ne razumejo ali ne poznajo. Z diplomskim delom smo želeli izvedeti, ali študenti in zaposleni na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru vedo, katere informacije morajo biti na predpakiranih živilih in ali poznajo dodatne označbe ter če jih poznajo, kako pogosto se odločajo za nakup živil z dodatnimi označbami. Do statistično značilnih razlik je prišlo med študenti in zaposlenimi živilih pri poznavanju in razumevanju Evropskega logotipa za ekološko kmetijstvo. Rezultati so pokazali, da spol delno vpliva na poznavanje in razumevanje označb na predpakiranih živilih. Odgovori študentov študijskega programa Varnost hrane v prehrambeni verigi se niso statistično značilno razlikovali od odgovorov ostalih študentov, prav tako se zaposleni in študenti približno enako pogosto odločajo za nakup izdelkov z nekaterimi dodatnimi označbami kakovosti.
Keywords: označevanje, predpakirano živilo, anketiranje, potrošniki
Published: 12.09.2019; Views: 583; Downloads: 77
.pdf Full text (2,11 MB)

8.
Energetska učinkovitost v Evropski uniji
Tine Janžek, 2019, master's thesis

Abstract: Energetska učinkovitost je način za zagotavljanje zmanjševanja emisij toplogrednih plinov, zmanjševanja odvisnosti od zunanjih uvoznikov olja in plina, torej povečevanja energetske varnosti in neodvisnosti ter način za zagotavljanje trajnosti in energetskih prihrankov. Energetsko učinkovitost v Evropski uniji neposredno urejajo predvsem štirje temeljni akti, ki pokrivajo vsak svoje temeljno področje. Direktiva 2012/27/EU o energetski učinkovitosti, ki jo spreminja Direktiva (EU) 2018/2002, kot krovna direktiva splošno ureja področje energetske učinkovitosti, Direktiva 2009/125/ES Ecodesign ureja energetsko učinkovitost produktov, Direktiva 2010/31/EU o energetski učinkovitosti stavb, ki jo spreminja Direktiva (EU) 2018/844, ureja energetsko učinkovitost stavb in skuša uresničiti velik energetski potencial na področju stavb. Uredba (EU) 2017/1369 o energetskem označevanju ureja obveznost označevanja energetske učinkovitosti pri različnih kategorijah produktov. Leta 2016 je Evropska komisija sprejela predlog zakonodajnega paketa − »Zimski paket« oziroma »Čista energija za vse Evropejce«. Namenjen je področju energetske zakonodaje, ki prinaša spremembe na že urejenih področjih energetske učinkovitosti stavb in energetske učinkovitosti. V okviru zakonodajnega paketa sta bili sprejeti Direktiva (EU) 2018/2002 o energetski učinkovitosti in Direktiva (EU) 2018/844 o energetski učinkovitosti stavb, poleg tega pa je bilo na novo urejeno področje upravljanja energetske unije s sprejemom Uredbe (EU) 2018/1999 o upravljanju energetske unije. Energijski paket ohranja, razširja in na novo postavlja ambicioznejše in dolgoročnejše cilje v zvezi s spremembami že obstoječe ureditve. Uredba o upravljanju energetske unije (2018/1999) na novo določa postopke poročanja, nadzora in postopek v primeru neskladnosti razvoja nacionalnih politik držav članic s krovnimi cilji energetske unije. Temeljno načelo energetske unije je »energetska učinkovitost na prvem mestu«. Slednji se pripisuje tolikšen pomen, da je v evropskem pravnem redu opredeljena kot svoj energetski vir. Cilj je predstaviti pomen in vsebino ureditve energetske učinkovitosti v Evropski uniji, sistematično predstaviti ukrepe, ki urejajo to področje, ter pomen, ki ga je energetska učinkovitost pridobila znotraj evropske agende po dekarbonizaciji.
Keywords: Energetska učinkovitost, energetska učinkovitost stavb, ecodesign, energetsko označevanje, energetska unija, upravljanje energetske unije, EU ETS, energetska revščina, Evropska unija
Published: 01.07.2019; Views: 949; Downloads: 173
.pdf Full text (569,80 KB)

9.
Poznavanje problematike alergenov s strani upravnikov planinskih koč in njihovo označevanje na planinskih kočah
Dominika Klavž, 2019, master's thesis

Abstract: V hrani se nahajajo snovi, natančneje proteini, na katere telo pri nekaterih ljudeh reagira s preobčutljivostno reakcijo. Te so lahko blage, kot trebušni krči ali driska, lahko pa pride do življenje ogrožajočega anafilaktičnega šoka. Alergiki se hrani, ki pri njih izzove reakcijo, izogibajo. Da je izogibanje uspešno in je hrana varna za vsakega posameznika, je pomembno dosledno in enotno označevanje alergenov. Označevati je treba predpakirana živila, nepredpakirana živila in jedi v gostinskih obratih. Med te spadajo tudi planinske koče, ki so po Zakonu o gostinstvu dolžne označevati alergene. Z ogledom jedilnikov na kočah in anketnim vprašalnikom za upravnike koč smo preverili pravilnost označevanja jedilnikov in poznavanje alergenov s strani upravnikov planinskih koč. Dobljene podatke smo statistično analizirali s Kruskal-Wallisovim testom. Oblikovali smo faktor poznavanja alergenov upravnikov glede na pravilne in nepravilne odgovore in jih analizirali glede na štiri neodvisne spremenljivke: starost, izobrazbo, izkušnje in kategorijo koče. Posebej smo analizirali tudi pravilnost vsakega odgovora glede na štiri neodvisne spremenljivke. Pokazali smo, da mlajše osebje bolje pozna problematiko alergenov. Raziskava je pokazala, da je treba osebje na planinskih kočah bolje usposobiti za poznavanje alergenov in s tem za zagotavljanje varne hrane vsem potrošnikom.
Keywords: hrana, alergeni, označevanje, planinske koče
Published: 14.06.2019; Views: 924; Downloads: 95
.pdf Full text (1,24 MB)

10.
Uporaba metod strojnega učenja za označevanje imenskih entitet v besedilih
Aleš Pečovnik, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisano področje označevanja imenskih entitet vključno z razpoložljivimi pristopi. Podrobneje je razdelano področje strojnega učenja, tako nadzorovanega, delno nadzorovanega kot nenadzorovanega, z opisi nekaj pogosto uporabljanih metod. V magistrskem delu smo izdelali in preizkusili sistem označevanja imenskih entitet v besedilih, ki so napisana v slovenskem jeziku. Uporabili smo strojno učenje z metodo pogojnih naključnih polj. Opisani so posamezni deli sistema, uporabljen podatkovni vir za učenje sistema, za tem pa sam potek preizkušanja in dobljeni rezultati ter ugotovitve. Rezultati za kategoriji geografskih in lastnih imen so bili zadovoljivi, obstajajo pa še razne možnosti za nadaljnji napredek na tem področju, ki je tudi nujen zaradi naraščajočih potreb po uporabi takšnih sistemov.
Keywords: obdelava naravnega jezika, strojno učenje, označevanje imenskih entitet, pogojna naključna polja
Published: 30.01.2019; Views: 1452; Downloads: 135
.pdf Full text (1,38 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica