| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Slovenski podjetniški observatorij 2000
Miroslav Rebernik, Dijana Močnik, Matej Rus, 2001, final research report

Abstract: Pomen malih in srednjih podjetij je zelo velik in teh podjetij je v evropskem in svetovnem merilu vse več, v njih pa je tudi zaposlenih vse več ljudi. Nobenega dvoma tudi ni, da bo pomen malih in srednjih podjetij še nadalje naraščal, ne nazadnje tudi zaradi tega, ker se z digitalizacijo poslovanja bistveno spreminjajo meje podjetja, razvoj tehnologije, globalizacija poslovanja in splošno zniževanje transakcijskih stroškov pa pripomorejo k temu, da so tudi mala in srednja podjetja vse bolj konkurenčna večjim. Skladno z naraščanjem pomena malih in srednjih podjetij pa seveda narašča tudi potreba po rednem spremljanju njihovega razvoja in po primerjavi med državami. Slovenski podjetniški observatorij je prva tovrstna publikacija v Sloveniji, ki se v celoti posvetila proučevanju tega fenomena. V prvem delu podajamo analizo slovenskih podjetij za leto 1999 po regijah, dejavnostih in velikostnih razredih. V drugem delu primerjamo slovensko gospodarstvo z evropskim gospodarstvom, v tretjem delu pa smo razgrnili nekatere pomembnejše izide terenske raziskave, ki smo jo opravili med slovenskimi podjetji. Publikacija je dvojezična (slovenščina in angleščina).
Keywords: Slovenija, podjetništvo, podjetje, poslovni rezultati, zadolženost, podatki, informacije, statistični podatki, ocenjevanje, mala podjetja, srednja podjetja, zaposlenost, dodana vrednost, dobiček, reševanje problemov, birokracija, uporaba računalnika, Internet, inovacijska dejavnost, primerjave, mednarodne primerjave, Evropa, Evropska unija, Slovenski podjetniški observatorij, poslovna analiza, ovire za poslovanje
Published: 18.01.2017; Views: 646; Downloads: 100
.pdf Full text (1,93 MB)
This document has many files! More...

2.
FINANČNE IN DRUGE OVIRE PRI POSLOVANJU MALIH IN SREDNJE VELIKIH PODJETIJ V SLOVENIJI V ČASU GOSPODARSKE KRIZE
Maja Rihtarič, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo preučevali vpliv plačilne nediscipline na poslovanje malih in srednje velikih podjetij v Sloveniji v letu 2014. Ta skupina podjetij opravlja v poslovnem okolju zelo pomembno vlogo na področju gospodarske rasti in zaposlovanja. Zaradi svoje majhnosti so velikokrat v podrejenem položaju in se zato dodatno soočajo s številnimi ovirami. Od leta 2008 pa se tako kot drugi gospodarski subjekti soočajo s poostrenimi gospodarskimi razmerami, ki dodatno vplivajo na poslabšanje finančnega stanja. Z namenom preučevanja trenutnega stanja smo v začetku leta 2015 izvedli raziskavo, ki smo jo opravili na izbranem vzorcu v Sloveniji registriranih MSP ob koncu leta 2014. Z raziskavo smo preverjali eno temeljno hipotezo in pet podhipotez. Z analizo rezultatov raziskave smo postavljeno hipotezo H1 ‒ več kot 50 % anketiranih MSP v Sloveniji kot temeljno oviro pri poslovanju v času gospodarske krize navaja plačilno nedisciplino ‒ potrdili. V okvirju preverjanja podhipotez smo ugotovili, da je obremenjenost podjetji s plačilno nedisciplino ista ne glede na velikost podjetja in starost podjetja, pomemben dejavnik pa predstavlja dejavnost, v katerem podjetje deluje. Podjetja, ki delujejo v gradbeništvu, so bila plačilni nedisciplini bolj izpostavljena. Dodatno smo v okvirju potrjevanja podhipotez ugotovili, da vrsta ovire pri poslovanju in uspešnost poslovanja podjetja v zadnjih 12 mesecih nista povezana in da tudi izbrani viri financiranja podjetja niso povezani z uspešnostjo poslovanja v zadnjih 12 mesecih. Z izvedeno raziskavo smo analizirali stanje v MSP v Sloveniji v letu 2014, ugotavljali, na katerih področjih so imela ta podjetja največje težave in analizirali, kako velik je bil njihov vpliv. V magistrskem delu smo predstavili tudi rezultate podobnih raziskav iz preteklih let, kar nam je omogočilo primerjavo tudi s predkriznim obdobjem.
Keywords: poslovanje podjetij, MSP, ovire pri poslovanju, finančna kriza
Published: 29.03.2016; Views: 1450; Downloads: 190
.pdf Full text (1,25 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica