| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 67
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
KADROVSKI ODDELEK IN NJEGOVE MOŽNOSTI ZA OUTSOURCING
Rok Zupanc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Do nedavnega je zunanje najemanje obstajalo predvsem v drugih sektorjih poslovanja podjetja, kot so: čistilni servisi, računovodske storitve, varovanja podjetja itd. Trendi v današnjem času od podjetij vse bolj zahtevajo, da znižujejo svoje stroške in se osredotočajo na izvajanje svoje jedrne dejavnosti, saj jim ta prinaša najvišjo dodano vrednost. Področje upravljanja človeških virov in njegov pomen je postal ključnega pomena v zadnjih nekaj letih, saj so se podjetja začela zavedati, da je ključ do uspeha uspešno kadrovanje svojih zaposlenih. Velike multinacionalke so že ugotovile, da je zelo težko upravljati veliko število zaposlenih v različnih državah, zato so pomoč videli v HR podjetjih, ki so specializirani za opravljene kadrovskih storitev. Prav tako je v zadnjih nekaj letih zelo nazorno viden tudi trend rasti HR podjetji. Vse več podjetij se danes odloča za zunanje najemanje človeških virov. Veliko podjetij je že koristilo delno zunanje najemanje, saj so ga koristili za pridobivanje nove delovne sile. V kolikor želi podjetje celovito upravljanje zaposlenih s pomočjo kadrovskega podjetja, potem je bolje, da se odloči za celoviti outsourcing, saj ima v tem primeru HR podjetje celotni nadzor nad upravljanjem s človeškimi viri in lahko kadruje s celovitim pristopom. Z uvedbo zunanjega najemanja uspejo podjetja privarčevati na stroških upravljanja s človeškimi viri, sočasno pa postane to področje vodeno bolj strokovno, saj ga upravlja kadrovsko podjetje, katerega temeljna dejavnost je prav izvajanje kadrovskih storitev.
Keywords: kadrovski oddelek, človeški viri, upravljanje s človeškimi viri, planiranje človeških virov, zunanje najemanje (izvajanje), outsourcing, zaposlitvena podjetja.
Published: 20.07.2009; Views: 3117; Downloads: 457
.pdf Full text (399,60 KB)

5.
ZUNANJE IZVAJANJE LOGISTIČNIH DEJAVNOSTI V AVTOMOBILSKI INDUSTRIJI
Katja Cepec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Zunanje izvajanje ali »outsourcing« je metoda specializacije podjetja za opravljanje tistih dejavnosti, pri katerih dosega konkurenčne prednosti. Osredotočenje na t.i. ključne sposobnosti ter najem podpornih dejavnosti pri tretjih osebah poveča učinkovitost poslovanja podjetja. Zunanje izvajanje dejavnosti je v tujini že dalj časa uveljavljena praksa podjetij, ki na zunanje izvajalce prenašajo zahtevnejše in celovite poslovne naloge. Medtem se slovenska podjetja še vedno odločajo za prenos enostavnejših funkcij. Zaradi čedalje kompleksnejših oskrbnih verig je logistika pogosto predmet zunanje oskrbe. Logistični ponudniki razpolagajo s potrebnim znanjem in tehnologijo in razvijajo celovite logistične rešitve za naročnike različnih branž. Podjetja avtomobilske industrije so zaradi globalne navzočnosti in množice udeležencev v oskrbni verigi največji naročniki tovrstnih storitev. Z zunanjim izvajanjem logističnih dejavnosti so avtomobilski proizvajalci uspeli zmanjšati operativne stroške in izboljšati kakovost svojih proizvodov. Krajšanje inovacijskih ciklov je pospešilo aktivno vključevanje dobaviteljev avtomobilske industrije v proizvodni proces proizvajalca. Podjetje Smart GmbH je svoje dobavitelje vključil tudi v razvojni proces in jih v celoti integriral v proizvodni sistem.
Keywords: zunanje izvajanje, outsourcing, ključne sposobnosti, logistika, logistični ponudniki, avtomobilska industrija, dobavitelji avtomobilski industriji, Smart GmbH.
Published: 22.09.2009; Views: 2410; Downloads: 320
.pdf Full text (860,91 KB)

6.
STRES PRI ŽENSKAH V OUTSOURCING INDUSTRIJI V INDIJI
Valentina Šurbek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Outsourcing dela iz razvitih držav v države v razvoju je velik gospodarski pojav, a kljub temu ni literature, ki bi poudarjala, kako ta pojav vpliva na življenja ljudi, zlasti na ženske. V diplomski nalogi so raziskani vplivi tega pojava na življenja subjektov raziskave – ženske, zaposlene v klicnih centrih v Indiji. Poleg negativnega vidika stresa, o katerem bo govora, je treba poudariti, da je določena količina stresa bistvena za boljšo delovno učinkovitost. Če smo pod stresom, vlagamo v delo več truda in smo bolj motivirani za doseganje ciljev, ki vplivajo na produktivnost in rezultate. Pa vendar obstajajo določeni dejavniki dela v klicnih centrih, ki povzročajo negativni stres Indijkam, kot so rasizem, neprestani nadzor in nočne izmene. V raziskavi je ugotovljeno, da pri omenjenih ženskah obstajajo posledice visoke stopnje stresa, ki se kažejo v telesnih in psiholoških simptomih stresa. Poleg tega stres na delovnem mestu pomembno vpliva tudi na samo industrijo, vključno z zmanjšano produktivnostjo in učinkovitostjo delavk in z zaviranjem gospodarske rasti. Čeprav v medijih in literaturi sicer poudarjajo negativne vplive dela v klicnih centrih, ni veliko raziskav, ki bi dejansko preučevale same vzroke stresa. Ravno poznavanje teh vzrokov pa je bistveno, če želimo razumeti in poskusiti rešiti ta problem. Cilj diplomske naloge je podrobno raziskati dejavnike in posledice stresa pri Indijkah, zaposlenih v klicnih centrih. Raziskano je, kateri dejavniki ženskam, zaposlenim v klicnih centrih v Indiji, povzročajo največ stresa. Glede na to, da je v raziskavi vključevanih več različnih faktorjev, se ta raziskava razlikuje od splošne prakse industrije, ki običajno išče eno samo rešitev, ki bi rešila ves problem. V zadnjem delu diplomske naloge so podani predlogi, ki so lahko zelo koristni tako za nadaljnje raziskave kot tudi za samo industrijo. Slednja lahko tako bolje razume omenjeni naraščajoči problem, ki škoduje ne le življenju ljudi, temveč tudi rasti te nove industrije.
Keywords: outsourcing, klicni centri, stres
Published: 03.06.2009; Views: 1756; Downloads: 120
.pdf Full text (1,19 MB)

7.
Pomen outsourcinga v razbremenilni logistiki na primeru podjetja Saubermacher Slovenija : diplomsko delo magistrskega študija
Tjaša Gerič, 2009, master's thesis/paper

Abstract: Tema magistrskega dela je pomen outsourcinga v razbremenilni logistiki, kar smo prikazali na primeru podjetja Saubermacher Slovenija, ki se ukvarja s storitvami v zvezi z gospodarnim ravnanjem z odpadki. Namen je bil ugotoviti možnosti reševanja vprašanja razbremenilne logistike s pomočjo uporabe outsourcinga, in sicer z vidika zmanjševanja obremenjevanja naravnega okolja in glede oblikovanja stroškovno učinkovitih in servisno naravnanih blagovnih in informacijskih tokov znotraj podjetij in med podjetji. V magistrskem delu smo opisali pomen logistike za podjetja, predstavili smo logistične podsisteme in podrobneje opisali pomen in aktivnosti razbremenilne logistike. Proučili smo standardizacijo in zakonodajo z okoljskega vidika in s področja razbremenilne logistike. Opisali smo različne vrste odpadkov, predvsem pa smo se posvetili industrijskim odpadkom. Prikazali smo različne strategije ravnanja z ostanki oz. odpadki in proučili njihov pomen. Opisali smo outsourcing, kot v zadnjem času zelo aktualno možnost reševanja problematike z ostanki oz. odpadki v različnih podjetjih in panogah industrije. Proučili smo delovanje podjetja Saubermacher Slovenija in prikazali primer dejanske ponudbe outsourcinga v enem izmed slovenskih proizvodnih podjetij. S pomočjo ankete smo med slovenskimi podjetji izvedli tudi raziskavo o problematiki reševanja problemov z odpadki in ostanki ter morebitnem reševanju tega vprašanja z outsourcingom. Z anketo smo ugotovili, da slovenska podjetja sicer ločujejo in zbirajo odpadke ter skrbijo za okolje, vendar so mnenja, da bi lahko na tem področju storili še več in mnogi bi izkoristili možnost zunanjega sodelovanja, če bi dobili primerno in za njih ugodno ponudbo. V okviru magistrskega dela smo za podjetje Saubermacher Slovenija izdelali tudi zloženko, ki bo poslana v različna slovenska podjetja, kot ponudba outsourcinga v razbremenilni logistiki.
Keywords: outsourcing, razbremenilna logistika, obremenjavanje okolja, odpadki, ravnanje z odpadki
Published: 18.08.2009; Views: 3959; Downloads: 842
.pdf Full text (2,72 MB)

8.
Fersped v funkciji evropskega logističnega operaterja
Ervin Bužan, 2009, master's thesis

Abstract: Špedicija oziroma klasični špediterji obstajajo že od prvih pojavov denarja in trgovine. Z razvojem novih tehnologij (železnica, cestna vozila) so se razvijali in rasli tudi špediterji. Skozi stoletja je klasična špedicija predstavljala glavnega organizatorja prometnih storitev. S pojavom novejših transportnih tehnologij (paletizacije, kontejnerizacije, RO-RO, FO-FO, LO-LO, bimodalne in Huckepack transportne tehnologije) in naglo rastjo mednarodne trgovine, so se bili špediterji prisiljeni prilagajati novim zahtevam naročnikov po hitrem, varnem, zanesljivem in cenovno ugodnem premeščanju blaga. Z naraščanjem globalne trgovine se spreminjajo tudi akterji. K nam prihajajo velika internacionalna podjetja, domača podjetja se iz nacionalnih podjetji spreminjajo v mednarodna oziroma globalna podjetja. Z razvojem informacijskih tehnologij, ki je na eni strani olajšala trgovanje in pospešila izmenjavo, na drugi pa ta tehnologija predstavlja platformo za nove storitve in pomoč pri izpolnjevanju zahtev naročnikov, po optimalni in celoviti logistični storitvi. V kolikor želijo klasični špediterji preživeti se morajo preoblikovati. Preobrazba iz klasičnih špediterjev v logistične operaterje je nujna, saj lahko le tako zadovoljujejo zahtevo naročnikov po celoviti logistični storitvi »od vrat do vrat«. Podobno usodo klasičnih špediterjev je doživljalo tudi podjetje Fersped d.d. Od same ustanovitve je opravljalo dejavnosti klasičnega mednarodnega železniškega špediterja, z velikim poudarkom na carinskem posredovanju. Svojo prvo preobrazbo je doživelo leta 1991 z osamosvojitvijo Slovenije in izgubo enotnega jugoslovanskega tržišča, drugo pa z vstopom Slovenije v Evropsko integracijo. Glavnino svojih prihodkov je še v letu 2004 ustvaril s carinskim posredovanjem. V istem letu je v okviru preoblikovanja ob skorajšnjem vstopu Slovenije v Evropsko Unijo, trgu in svojim naročnikom ponudil storitve celovitih logističnih rešitev in s tem naredil prvi korak na poti preoblikovanja v evropskega logističnega operaterja. Predstavljeni model, ki upošteva vse pomembne elemente preobrazbe klasičnega špediterja v evropskega logističnega operaterja omogoča podjetjem kot je Fersped d.d. postopno in učinkovito transformacijo in ohranjanje konkurenčne prednosti na trgu logističnih storitev ter sebi in celotni oskrbovalni verigi zagotavljanje dolgoročnega razvoja.
Keywords: Fersped d.d., logistika, logistični sistemi, primarni logistični sistemi, sekundarni logistični sistemi, terciarni logistični sistemi, kvartarni logistični sistemi, kvintarni logistični sistemi, logistična industrija, fizična distribucija, logistična distribucija, konvencionalni promet, multimodalni promet, kombinirani promet, logistična infrastruktura, logistična suprastruktura, klasična špedicija, logistična špedicija, kontejnerizacija, transportna tehnologija, logistični outsourcing
Published: 21.12.2009; Views: 4310; Downloads: 387
.pdf Full text (1,00 MB)

9.
RAZBREMENILNA LOGISTIKA BIOPLINARNE NEMŠČAK
Danijela Skledar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili logistiko, posebej razbremenilno logistiko. Praktični del pa je bil namenjen proučevanju dejavnosti razbremenilne logistike na konkretnem primeru bioplinarne Nemščak, proizvodnji bioplina iz ostankov oz. odpadkov, proučevali smo kako razbremenilna logistika vpliva na okolje in na sam image podjetja, opredelili smo razvoj podjetja, cilje in organizacijsko strukturo.
Keywords: logistika, podsistemi logistike, razbremenilna logistika, outsourcing, ravnanje z odpadki
Published: 08.04.2010; Views: 2971; Downloads: 334
.pdf Full text (1,38 MB)

10.
OPTIMIRANJE DOBAVNE VERIGE V PODJETJU B/S/H HIŠNI APARATI, D.O.O., NAZARJE
Romana Markelj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem predstavila optimiranje dobavne verige v podjetju EUREL Poljčane. Prvi del diplomskega dela predstavlja teoretična izhodišča, ki se nanašajo na uvajanje t.i. vitke proizvodnje, metode za uvajanje vitke proizvodnje ter principe vitkih podjetij. Opisala in opredelila sem pojem upravljanje dobavne verige, vrste dobavnih verig, globalne dobavne verige, optimiranje dobavne verige, model integracije dobavne verige, ovire pri njihovi integraciji, ključne procese v njej ter opredelila bodoče trende in usmeritve na področju optimiranja dobavnih verig. V empiričnem delu sem predstavila podjetje B/S/H Hišni aparati, osnovne podatke o podjetju, kratek zgodovinski oris podjetja, proizvodni program ter politiko in strategijo podjetja. Praktični del diplomskega dela se nanaša na optimiranje dobavne verige v podjetju EUREL Poljčane. Ta del je pravzaprav raziskovalno delo, saj je bil projekt izveden pilotno in je predstavljal osnovo za izvedbo nadaljnjih projektov optimiranja dobavnih verig vseh dobaviteljev v žarišču. Pri projektu so sodelovali tudi zunanji strokovnjaki, ki so nas usmerjali pri izvajanju različnih analiz: mapa/zemljevid vrednostnega toka, analiza vrednostnega toka, design vrednostnega toka. Izdelane analize so nam služile kot osnova za izdelavo akcijskega načrta, plana implementacije ter za dejansko implementacijo bodočega stanja. Zadnji korak optimiranja dobavne verige zajema kontrolno fazo, ki je namenjena prikazu in ovrednotenju rezultatov. Rezultati oz. koristi, ki izhajajo iz implementiranih izboljšav, se partnersko delijo med ključne udeležence dobavne verige.
Keywords: Upravljanje dobavne verige, vitka proizvodnja, mapa vrednostnega toka, analiza vrednostnega toka, design vrednostnega toka, Toyotin proizvodni sistem, Just in Time, Jidoka (neodvisen, samoupraven, avtonomen), Kaizen (aktivnosti nenehnega izboljševanja), tok proizvodnje, Pull-System (material je "povlečen" na delovno mesto), Outsourcing (zunanje izvajanje dejavnosti), Lead Time (časovna perioda med prejemom naročila odjemalca in dobavo končnega proizvoda odjemalcu), MRP-Material Requirements Planning (p
Published: 25.05.2010; Views: 5308; Downloads: 517
.pdf Full text (1,43 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica