| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 69
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
A Comparison of Traditional and Modern Data Warehouse Architectures : zaključno delo
Rok Virant, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Data has never been as desired or valued as it is today. The value of data and information over the past decade has not only changed trends in business and the IT industry but has also changed the dynamic of work. Enormous amounts of aggregate data offer companies and other corporations the option to explore and study data samples. Data collection and information processing are new dynamic factors, not only for individuals but also for corporations. Companies and corporations who are able to process large amounts of data in the shortest possible time can place themselves in a leading position in certain professions. In this bachelor’s thesis we will describe the basic concepts and factors that have shaped new, cloud-based data warehouse technologies. At the same time, we also emphasize why and how these technologies are used. We focus on how the changing technology influenced the users and their consumption of data, the changing dynamics of work as well as the changes of data itself. In the practical part, we created two DWH environments (on-premises and cloud) that we compare with each other. In the experiment, we underlined the fact that CDWHs are in certain situations not always faster than TDWH.
Keywords: Data Warehouses, Cloud Computing, Outsourcing, Data, Information
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 1002; Downloads: 165
.pdf Full text (3,58 MB)

2.
Analiza prednosti in slabosti logističnega outsourcinga v proizvodnih podjetjih
Nick Masten, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Outsourcing je v zadnjih desetletjih postal popularna izbira podjetij, katera poskušajo konkurirati na globalnem trgu in pri tem pa optimizirati ne ključne dejavnosti. V današnjem dinamičnem okolju se konkurenca ne vzpostavlja le med podjetji, ampak tudi med njihovimi vrednostnimi verigami. Podjetja se tega zavedajo, zato je izbira pravega zunanjega izvajalca odločilen dejavnik pri uspešnosti zunanjega izvajanja. Podjetja, ki se odločajo za logistični outsourcing tehtajo med potencialnimi prednostmi in slabostmi, katere lahko prinese izvajanje logističnega outsourcinga. V diplomskem projektu je na samem začetku predstavljena opredelitev proizvodnih podjetij in definicija outsourcinga. V prvem poglavju je predstavljen osnovni koncept outsourcinga, kjer so opredeljene najpogostejše logistične dejavnosti v zunanjem izvajanju, razlogi za outsourcing in oblike poslovnih povezav v outsourcingu. Zaradi lažjega razumevanja potencialnih prednosti in slabosti, katere prinaša logistični outsourcing dejavnosti se prvo poglavje konča s kratko predstavitvijo teoretičnih izhodišč, katera preučujejo razvoj in nastanek outsourcinga. Ker je logistični outsourcing po svetu prisoten že nekaj desetletij, je znanjih veliko dejavnikov, kako vpliva na poslovanje podjetja. V jedru diplomske naloge je tako poudarek na potencialnih prednostih in slabostih, katere prinaša izvajanje logističnega outsourcinga. Razlogov za izvajanje logističnega outsourcinga je veliko, prav tako pa je veliko potencialnih tveganj, ki se lahko pojavijo. Pri nasičenem trgu ponudnikov logističnih storitev izbira podjetja vsekakor ni preprosta, zato morajo natančno oceniti potencialne prednosti in slabosti pri sprejemanju odločitve.
Keywords: logistične dejavnosti, outsourcing, proizvodna podjetja, ponudniki logističnih storitev, prednosti in slabosti, tveganja in koristi.
Published in DKUM: 11.12.2019; Views: 1438; Downloads: 129
.pdf Full text (651,55 KB)

3.
Ureditev logistike v podjetju bartec varnost d.o.o.
Erik Kranjc, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Za osvetlitev ter prikaz teoretičnega znanja, pridobljenega na fakulteti, se v sklopu tretjega letnika izdeluje diplomsko delo. Diplomsko delo je uradna potrditev o uspešno opravljenem študiju. V sklopu tega diplomskega dela je predstavljena organizacija ter procesi znotraj nje, kar nam omogoča pogled v teoretično znanje z drugačnega vidika. Naslov in tema diplomskega dela pa je analiziran problem, ki smo ga zaznali, ter ponujena možna rešitev. Seznanili smo se s problemom logistike v podjetju, ki je bil predstavljen kot eden večjih problemov v podjetju. V diplomskem delu smo s pridobljenimi podatki analizirali dejansko stanje logistike ter na podlagi tega poiskali možne optimizacije oziroma izboljšave. Identificirali smo potencialne partnerje, s katerimi smo opravili intervju, kjer smo jim predstavili svoje potrebe, oni pa so nam posredovali svoje pogoje ter okvirne cene. Sledila je medsebojna primerjava in analiza potencialnih partnerjev ter prikaz možnih rešitev in izboljšav.
Keywords: logistika, outsourcing, transport, reorganizacija
Published in DKUM: 27.02.2019; Views: 1105; Downloads: 95
.pdf Full text (1,56 MB)

4.
Projekt razširitve dejavnosti podjetja na področju logistike
Sara Sagadin, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se osredotočili na vozni park podjetja, ki se ukvarja s posredništvom med proizvajalci in kupci. V podjetju so se na začetku izvajanja svoje poslovne dejavnosti odločili, da za potrebe izvajanja transportov najemajo zunanje izvajalce. V diplomski nalogi ugotavljamo, ali bi bila za podjetje boljša uvedba lastnega voznega parka. Predstavili smo obstoječe stanje ter poskušali ugotoviti njegove pomanjkljivosti. Diplomska naloga je sestavljena iz teoretičnega dela, praktičnega dela in zagonske dokumentacije projekta vzpostavitve lastnega voznega parka. V teoretičnem delu predstavimo lastnosti prepuščanje logistične dejavnosti zunanjim virom ter distribucijo izdelkov. Pojasnimo osnovne pojme, in sicer trženje, tržno okolje, trgovina, doregistracija podjetja, itd. V zadnjem delu diplomske naloge predstavimo predlog za izboljšave ter zagonski dokument projekta. Zagonska dokumentacija je temelj vsakega strokovno pripravljenega projekta. V zaključku podamo tudi predloge za nadaljnji razvoj podjetja.
Keywords: vozni park, transport, outsourcing, logistika, zagonski dokument
Published in DKUM: 02.08.2018; Views: 993; Downloads: 107
.pdf Full text (3,52 MB)

5.
Primerjava samooskrbnega podjetja s podjetjem z zunanjimi dobavitelji
Blaž Mejač, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Cilj diplomskega dela je bilo ugotoviti, ali se podjetju A bolj splača biti samooskrbno ali imeti zunanjega dobavitelja. To smo poskušali ugotoviti tako, da smo podatke, pridobljene od zunanjega dobavitelja, analizirali ter naredili računsko primerjavo, ali se podjetju A splača zgraditi lesni oddelek. Na začetku smo v teoretičnem delu pojasnili različne pojme, ki so pomembni za razumevanje dela. Opisali smo samooskrbno podjetje ter podjetje z zunanjimi dobavitelji in ju med seboj tudi primerjali. Opisali smo tudi podjetje A, pri katerem smo opravljali raziskavo. V empiričnem delu smo se posvetili analizi pridobljenih podatkov ter na podlagi rezultatov, ki smo jih izračunali, povedali, v kolikšnem času bi se investicija za izgradnjo lesnega oddelka podjetju A povrnila. Ugotovili smo, da bi podjetju A bila izgradnja lesnega oddelka v korist, saj bi s tem pridobilo fleksibilnost in konkurenčnost na trgu ter nižje stroške izdelave lesenih izdelkov.
Keywords: samooskrbno podjetje, podjetje z zunanjimi dobavitelji, insourcing, outsourcing, investicija
Published in DKUM: 23.07.2018; Views: 844; Downloads: 48
.pdf Full text (2,14 MB)

6.
Iskanje in selekcija kadrov s pomočjo kadrovskih agencij
Manca Udir, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Dandanes se vse več podjetij srečuje s problemom preobremenjenosti, kar se tiče področja upravljanja s kadri, predvsem v smeri iskanja in selekcije potrebnega kadra. To poglavje zajema veliko različnih in zelo pomembnih, če ne celo ključnih dejavnosti za dobro delovanje vsake organizacije. Kot je že znano, so kadri gonilna sila vsake organizacije, ki jo je treba poiskati previdno, temeljito in prav tako tudi redno negovati. Od vsake organizacije posebej je odvisno ali se bo s tem problemom oziroma dejavnostjo ukvarjala sama, torej interno, ali pa bo za pomoč poiskala zunanje izvajalce – kadrovske agencije. V diplomskem delu smo predstavili pojme selekcija kadrov, zunanje izvajanje del oziroma outsourcing, kadrovski outsourcing in kadrovske agencije. Raziskali smo, kakšne prednosti ima kadrovska služba znotraj podjetja in zunanje izvajanje kadrovske dejavnosti. Z izvedbo intervjujev v štirih kadrovskih agencijah – Adecco H.R. d.o.o. , Atama d.o.o. , Competo d.o.o. in Profil d.o.o. - smo ugotovili, katere storitve ponujajo in kako razširjene so pri nas in v tujini. Prav tako smo ugotovili kakšna orodja in teste uporabljajo za selekcijo kadrov.
Keywords: Kadrovska agencija, Outsourcing oziroma zunanje izvajanje dejavnosti, Selekcija kadrov, Kadrovski outsourcing, Storitve kadrovskih agencij
Published in DKUM: 05.06.2018; Views: 1243; Downloads: 124
.pdf Full text (803,96 KB)

7.
Systemic logistics providers
Mimo Drašković, 2016, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Abstract: The functioning of a port and shipping system must be perfect in order to provide a competitive advantage and stable position in maritime market. The importance of logistics in business success of port and shipping organizations in contemporary conditions has become crucial. Due to that fact, more and more efforts are put in the designing of integral logistics systems. Thanks to a complex, systemic and networking approach, logistics today is improving the speed and efficiency of operations and significantly influences cost reduction and therewith fulfills one of the basic strategic functions, anticipating necessary key competences of the firm. It is a resource framework for the overcoming of strategic limitations and a method for the enhancement of the competitive position and all marketing and management functions. In addition to that, the integration of partners requires, by rule, a consistent restructuring of the total chain dedicated to the creation of added value, i.e. reengineering of logistics and production business processes. Flexible and small structural units are created, cooperating among each other in a decentralized manner, retaining their key competences and strategic significance for the integral network dominated by a single leading firm as a center of the system, i.e. focus of the supply chain. The paper analyzes the formation of new logistics and marketing paradigm of the beginning of the new century and millennium, anticipating the overcoming of the traditional 3PL three-party logistics concept and formation of contemporary 4PL concept.
Keywords: logistics, ports, logistic services, integral logistics systems, third party logistics, 3PL, fourth party logistics, 4PL, outsourcing
Published in DKUM: 09.05.2018; Views: 1238; Downloads: 91
.pdf Full text (1,14 MB)
This document has many files! More...

8.
Zunanje izvajanje na primeru podjetja Colligo d.o.o.
David Semenič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Čas izvajanja številnih poslovnih procesov se z razvojem sodobnih tehnologij naglo skrajšuje. Poslovne procese, ki so nam včasih lahko vzeli tudi do več tednov, smo danes zmožni opraviti že v nekaj sekundah. Govorimo o hitro spreminjajočem se poslovnem okolju. Podjetja se tega izziva problema lotevajo na različne načine. V svoje strategije vpeljujejo nove prijeme in načine poslovanja. Veliko podjetij tako uporablja zunanje izvajanje aktivnosti oziroma, kot ga v literaturi pogosto imenujejo, outsourcing. To pomeni, da podjetja predajajo nekatere svoje dejavnosti zunanjemu izvajalcu, ki jih opravi namesto njih in to stori učinkoviteje ali pa z nižjimi stroški, kot če bi te aktivnosti opravljali sami v podjetju. Lahko gre za ključne dejavnosti, takrat govorimo o strateškem zunanjem izvajanju, lahko pa tudi za tiste manj pomembne poslovne procese podjetja. Podjetja tako skrbno znižujejo stroške in hkrati povečujejo kakovost, da bi obdržala ali povečala svoje konkurenčne prednosti. Na podlagi teh spoznanj smo v prvem delu diplomskega dela opredelili pojem zunanjega izvajanja aktivnosti in opisali njegov razvoj v preteklosti vse do danes. V nadaljevanju diplomskega dela smo podrobneje opisali procese, ki pripeljejo podjetje do točke, da izbere to obliko strateškega odločanja, ter procese odločanja znotraj samega zunanjega izvajanja aktivnosti. Na koncu smo opredelili korake, ki naj bi jim podjetje sledilo za uspešno načrtovanje, implementiranje in upravljanje zunanjega izvajanja aktivnosti. Pozneje smo se v teoretičnem delu osredotočili na logistiko in na zunanje izvajanje v logistiki. V diplomskem delu smo se lotili raziskave aktivnosti in dejavnosti podjetja Colligo, d. o. o., ki temelji na principu procesa zunanjega izvajanja v odnosu z drugim podjetjem, ter vpliva, ki ga zunanje izvajanje ima na samo podjetje. Na podlagi pregleda literature smo si zastavili raziskovalno vprašanje, ki sprašuje po aktivnostih, ki jih podjetje Colligo, d. o. o. opravlja za drugo podjetje znotraj procesa zunanjega izvajanja, Podatke smo pridobili s pomočjo raziskovalne metode spraševanja, in sicer s polstrukturiranim intervjujem direktorja podjetja Colligo, d. o. o. Na raziskovalno vprašanje smo odgovorili s postavitvijo odprtega vprašanja.
Keywords: poslovni proces, zunanje izvajanje, logistika, logistični outsourcing, podjetje Colligo d.o.o.
Published in DKUM: 05.04.2018; Views: 1624; Downloads: 156
.pdf Full text (1,01 MB)

9.
The perspective of business process outsourcing in Slovenian organizations
Franc Brcar, 2011, original scientific article

Abstract: Business process management (BPM) and business process outsourcing (BPO) play an important role in organizations helping them ensure competitiveness and competitive advantages and increase efficiency and effectiveness. Our study analyzes the role of outsourcing in Slovenian organizations. Data was obtained through a survey and interpreted with descriptive statistics, frequency statistics and Wilcoxon's signed ranks test. According to the results of statistical analysis there is 95% reliability that the degree of outsourcing of business processes in Slovenian organizations will increase and this applies to most business processes. Thus we can conclude that Slovenian organizations are following the trends in global markets and are adjusting to them as well.
Keywords: business process management, business process outsourcing, BPO, management, process
Published in DKUM: 22.01.2018; Views: 1300; Downloads: 446
.pdf Full text (429,48 KB)
This document has many files! More...

10.
Application of modern management concepts by Polish companies : analysis of research results
Marek Lisiński, Władzimierz Sroka, Paweł Brzeziński, Adam Jabłonski, Joanna Stuglik, 2012, original scientific article

Abstract: Our article presents the results of research on the use of modern management concepts in companies from the so-called traditional sectors of the economy in Lesser Poland and Silesia Voivodeships. The study group consists of 125 companies operating in metallurgy- and steel-related sectors such as machinery, coke, mining and energy. Studies have confirmed that the companies surveyed utilise modern management concepts in their activities, although such utilisation is highly diverse (only one company pointed out that it does not utilise any such concepts). The most popular management concepts are controlling and outsourcing. In contrast, Balanced Scorecard and Business Process Reengineering belong to the group of rarely used strategies.
Keywords: management concept, controlling, outsourcing, TQM, strategic alliance
Published in DKUM: 28.11.2017; Views: 1176; Downloads: 189
.pdf Full text (856,89 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica