| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Preprečevanje ploskih stopal pri predšolskih otrocih
Nataša Ačko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu Preprečevanje ploskih stopal pri predšolskih otrocih je v teoretičnem delu predstavljen pomen človeških nog, njihov razvoj in zgradba. Opredeljen je pojem, kaj je plosko stopalo in kako ga prepoznamo. Opisani pa so tudi vzroki za nastanek ploskih stopal ter načini zdravljenja ploskih stopal. Predstavljena je vloga vrtca pri preventivi ploskih stopal oz. kako lahko vzgojiteljice pripomorejo k preprečevanju tega z različnimi vajami (hoja, teki po različnih površinah …). Opisane
Keywords: plosko stopalo, zdravljenje ploskih stopal, otroška obutev
Published: 22.04.2009; Views: 2631; Downloads: 553
.pdf Full text (2,32 MB)

2.
POSTAVITEV STOPAL MED HOJO V PREDŠOLSKEM OBDOBJU
Petra Vollmaier, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bila ugotovitev postavitve stopal med hojo v predšolskem obdobju. V teoretičnem delu je predstavljena hoja in vloga stopala pri hoji. V nadaljevanju so opisane stopnje sposobnosti od 12 meseca do 5 leta. V nadaljevanju je bila anatomija stopala, ki zajema kožo stopala, mišice in vezi stopal, žile in živčni sistem, stopalni sklep in kosti. Opis se je nadaljeval z razvojem stopala od rojstva do vstopa v šolo ter prirojene in pridobljene deformacije stopal. Opisan je normalen razvoj stopala ter stopala z nizkim lokom, normalnim lokom in visokim lokom. Opisane so tudi značilnosti otroškega čevlja: podplat, peta, zgornji del čevlja. Vključila sem določanje in ustreznosti otroškega čevlja in kaj je priporočljivo upoštevati pri nakupu otroškega čevlja. Predstavljeno je tudi določanje ustreznosti in velikosti obuvala v prvem letu življenja ter ortopedska obutev. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, s katero sem ugotavljala postavitve stopal med hojo v predšolskem obdobju. V raziskavo, ki sem jo izvedla meseca decembra 2010, sem vključila petdeset otrok različnih starosti iz Vrtca Radlje ob Dravi. Rezultati raziskave so pokazali, da predšolski otroci med hojo in postavitvami stopal nimajo statično značilnih razlik. Otroci imajo normalen razvoj stopali in da se stopala normalno razvijajo, moramo paziti, da stopalom ne škodujejo preozki in premajhni čeveljci, ki omejujejo gibanje prstov.
Keywords: •vloga stopala, •anatomija stopal, •deformacije otroških stopal, •otroška obutev, •obutev v prvem letu življenja.
Published: 01.07.2011; Views: 1982; Downloads: 251
.pdf Full text (2,07 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica