SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Osveščenost staršev o nudenju prve pomoči predšolskemu otroku
Janja Vajs, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Otroci so skorajda od rojstva v nenehni nevarnosti, da se jim zgodi nesreča. Buške, praske, urezi, opekline so nenehni spremljevalci odraščanja in tako rekoč ne mine dan brez manjše ali večje poškodbe. Tudi bolezni in nujna stanja niso redkost. Pravilno ukrepanje staršev v takšnih primerih je zato življenjskega pomena. Ukrepi prve pomoči se izvajajo z namenom ohranjanja življenja poškodovanega ali nenadno obolelega, preprečevanja poslabšanja stanja in pospeševanja okrevanja. Starši se morajo tega zavedati in imeti dovolj znanja, da lahko svojemu otroku v nujnih stanjih ustrezno pomagajo. Raziskovalna metodologija: Namen diplomskega dela je predstaviti nujna stanja pri predšolskemu otroku, ter opisati prvo pomoč, ki jo starši nudijo v primeru nujnih stanj in kako poskrbijo za varnost, da ne bi prišlo do poškodbe otroka. Podatke za raziskavo smo pridobili iz anket, kjer smo anketirali 41 staršev otrok iz vrtca Radlje ob Dravi. Anketa je vsebovala 29 vprašanj zaprtega in polodprtega tipa. Podatke smo statistično obdelali in rezultate ponazorili v obliki grafov. Rezultati: Raziskava je pokazala, da je osveščenost staršev o nudenju prve pomoči predšolskega otroka premajhna. Največ znanja primanjkuje pri temeljnih postopkih oživljanja otrok. Tudi starši sami ocenjujejo svoje znanje za slabše in si vsi želijo pridobiti dodatna znanje na to temo. Pokazalo se je tudi, da starši dobro poskrbijo za varnost svojih otrok doma in da so zadovoljni s tem kako za varnost njihovih otrok poskrbijo v vrtcu. Sklep: Ugotavljamo, da je znanje staršev o nudenju prve pomoči predšolskemu otroku, ter o temeljnih postopkih oživljanja otroka premajhno. Zato smo mnenja, da bi bilo potrebno dodatno izobraževanje, tečaji, itd. Za učinkovito pomoč je nujno znanje, ki pa ga je potrebno obnavljati, saj je pri prvi pomoči treba ukrepati naglo, pravilno in v pravem zaporedju. Koristna bi bila tudi predavanja za starše na to tematiko, v vrtcih ter šolah. Mogoče pa bi se tako le uspeli približati zadovoljivim rezultatom in znanju.
Keywords: prva pomoč, nujna stanja, nesreče otrok, osveščenost staršev
Published: 08.08.2012; Views: 1579; Downloads: 237
.pdf Full text (1015,69 KB)

2.
Osveščenost staršev o smrti v zibelki
Darja Praznik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Sindrom nenadne smrti dojenčka ali smrt v zibelki je nepričakovana smrt dojenčka, ki se po navadi zgodi v prvem letu življenja, ko otrok drema ali spi. To je zagotovo nekaj najbolj tragičnega, kar se lahko pripeti staršem, ki so zvečer položili popolnoma zdravega dojenčka spat. Strokovnjaki pravega vzroka kljub številnim raziskavam še vedno niso našli, so pa mnenja, da gre za kombinacijo več dejavnikov. Starše opozarjajo, da se lahko s pravilnim ravnanjem z dojenčkom bistveno zmanjša možnost za tragedijo. Starši se morajo zavedati, kako bistvenega pomena je poznavanje preventivnih ukrepov in tudi upoštevanje le-teh. Raziskovalna metodologija: Namen diplomskega dela je opisati zdravega novorojenčka, opredeliti rizične skupine novorojenčkov ter predstaviti sindrom nenadne smrti dojenčka. Z raziskavo smo ugotovili, v kolikšni meri so starši osveščeni o ˝smrti v zibelki˝ (sindromu nenadne smrti otroka), ali poznajo preventivne ukrepe za zmanjšanje možnosti tveganja in v kolikšni meri jih upoštevajo. Rezultati: Raziskava je pokazala, da so starši sicer osveščeni o bistvenih podatkih sindroma nenadne smrti, vendar določenim preventivnim ukrepom posvečajo premalo pozornosti. Največ negotovosti so pokazali pri najboljšem položaju za spanje dojenčka. Tudi starši v večini menijo, da bi bila še kakšna dodatna informacija o tej temi dobrodošla. Sklep: Ugotavljamo, da je znanje staršev o sindromu nenadne smrti ali ˝smrti v zibelki˝ kljub nekaterim dobrim odgovorom premajhno. Ker verjamemo, da se vsi starši trudijo po svojih najboljših močeh, da bi svoje otroke obvarovali tako pred poškodbami in še toliko bolj pred drugimi nesrečami, menimo, da bi bilo potrebno dodatno izobraževanje. Koristna bi bila kakšna predavanja na to temo, v čakalnicah pa bi lahko bile pripravljene tudi brošure, ki bi bile staršem vedno za vpogled. Mogoče pa bi na ta način le pridobili ter tudi nadgradili svoje znanje in bi vsi starši znali v celoti pravilno ravnati s svojim dojenčkom.
Keywords: smrt v zibelki, sindrom nenadne smrti, osveščenost staršev.
Published: 10.07.2013; Views: 1815; Downloads: 225
.pdf Full text (1016,84 KB)

3.
Učinkovitost osveščanja staršev o preventivnem cepljenju proti okužbam s humanim papiloma virusom (HPV)
Nada Manojlović, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Infekcija s humanim papiloma virusom (HPV) je spolno prenosljiva bolezen. HPV lahko poleg drugih genitalnih bolezni povzroči tudi raka na materničnem vratu. Okužbe skušamo zmanjšati na ta način, da preventivno cepimo dekleta v šestem razredu osnove šole. Pomembno vlogo imajo medicinske sestre pri osveščanju staršev in njihovih otrok o dejavnikih tveganja za okužbo in o programu preventivnega cepljenja. Narejena je bila raziskava s katero smo želeli ugotoviti ali starši poznajo problematiko okužbe s HPV, kako in koliko so osveščeni o okužbi s HPV in ali si želijo pridobiti še več informacij v obliki predavanj, seminarjev, učnih delavnic itd. Uporabili smo kvantitativno metodo dela, pri kateri smo s pomočjo delno strukturiranega anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnili starši šestošolk dveh osnovnih šol na Ravnah na Koroškem. Ugotovili smo, da starši na splošno poznajo problematiko okužbe s HPV, vendar menijo, da niso dovolj osveščeni o okužbah s HPV in da si želijo več informacij, kot so predavanja, seminarji ali učne delavnice. Po oceni anketiranih staršev imajo premalo informacij glede preventivnega cepljenja proti okužbi s HPV, zaradi česa je potreba po osveščanju in edukaciji staršev velika.
Keywords: okužba s HPV, dejavniki tveganja, osveščenost staršev, cepljenje, zdravstvena vzgoja.
Published: 06.08.2013; Views: 1180; Downloads: 131
.pdf Full text (7,47 MB)

4.
PRVA POMOČ IN OSVEŠČENOST STARŠEV PRI OPEKLINSKIH POŠKODBAH PREDŠOLSKIH OTROK
Urška Mlinšek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Predšolski otroci so nepredvidljivi, radovedni in zato velikokrat pride do poškodb. Pomembno je, da starši, vedo, kako pomagati in nuditi prvo pomoč svojemu otroku. Zato morajo imeti dovolj znanja, da lahko ob določeni situaciji pravilno ukrepajo, saj je pravilno ukrepanje pri opeklinskih poškodbah življenjskega pomena. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kako so starši predšolskih otrok osveščeni glede prve pomoči otroku pri opeklinah in predstaviti prvo pomoč pri opeklinskih poškodbah.
Keywords: Osveščenost staršev, prva pomoč pri opeklinah, zdravljenje, preprečevanje opeklinskih poškodb.
Published: 30.05.2014; Views: 741; Downloads: 147
.pdf Full text (1,12 MB)

5.
Osveščenost staršev o cepljenju proti okužbam s HPV
Tina Topolovec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Okužbe s humanim papiloma virusom so najpogostejše spolno prenesene okužbe, ki so tesno povezane z nastankom raka na materničnem vratu. Veliko tveganje za okužbo s HPV predstavljajo zgodnji in nezaščiteni spolni odnosi ter pogosta menjava spolnih partnerjev. V Sloveniji je na voljo brezplačno cepljenje deklic, ki se izvaja v šestem razredu osnovne šole. Cepivo deluje proti najpogostejšima genotipoma, ki povzročata okužbo s HPV in posledično RMV. Velik problem nastaja pri nezadostni osveščenosti staršev o cepljenju, saj so starši preslabo obveščeni o koristih cepljenja, zaradi česar se ne odločijo za cepljenje svoje deklice. Na aktualno temo je bila narejena raziskava, s katero smo želeli ugotoviti, ali so starši deklic dovolj osveščeni o cepljenju proti okužbam s HPV in njegovih prednostih ter ali bi želeli izvedeti še več informacij. Uporabili smo kvantitativno metodologijo dela, s strukturiranim anketnim vprašalnikom zaprtega tipa, ki je bil anonimen. V raziskavo je bilo zajetih 30 staršev deklic, katerim je cepljenje namenjeno. Raziskava je potekala v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, enota Nova vas, v dispanzerju za šolske otroke. Po rezultatih raziskave smo ugotovili, da je potrebno vložiti še veliko truda v zdravstveno vzgojo ter v proces ozaveščanja staršev o pomenu cepljenja, saj se več kot polovica staršev ne bi odločila za cepljenje svojega otroka. Iz dobljenih rezultatov smo ugotovili, da je večina staršev dobro informirana o raku na materničnem vratu ter njegovih stranskih učinkih in stranskih učinkih cepljenja proti HPV. Cepljenje proti okužbam s HPV je v Sloveniji novost, zato je potrebno starše čim bolje informirati, saj se bodo le tako odločili za cepljenje svoje deklice.
Keywords: okužba s HPV, rak materničnega vratu, cepljenje, osveščenost staršev, zdravstvena vzgoja
Published: 08.10.2014; Views: 923; Downloads: 126
.pdf Full text (952,95 KB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica