SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PROFESIONALNI RAZVOJ OSNOVNOŠOLSKIH UČITELJEV
Tadeja Štagar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga z naslovom Profesionalni razvoj osnovnošolskih učiteljev je sestavljena iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu so obravnavani dejavniki, ki vplivajo predvsem na profesionalni razvoj učiteljev. Predstavljen je pomen in raznolikost profesionalnega razvoja učiteljev na njihovi profesionalni poti. Teoretični del zajema tudi opis nekaterih formalnih in neformalnih oblik stalnega dodatnega strokovnega izpopolnjevanja učiteljev v nekaterih drugih evropskih državah. Glavni namen empiričnega dela naloge je bil z metodo poklicne avtobiografije analizirati dejavnike, ki vplivajo na učiteljev profesionalni razvoj skozi vsa obdobja šolanja ter dejavnike, ki na njihovo dodatno izobraževanje vplivajo še danes; kakšen je oz. naj bi bil dober učitelj in njegov pogled o sebi kot učitelju v prihodnosti. V raziskavi so sodelovali osnovnošolski učitelji z različnimi delovnimi izkušnjami. V nalogi so izpostavljeni pomembnejši deli besedila, ki so navedeni s citati. Razlogi za izbiro poklica so bili različni: veliko jih je vedelo že od majhnih nog, kaj želijo postati, veliko se jih je odločilo za ta poklic, ker so dober vtis nanje naredili učitelji, ki so jih učili; pojavil pa se je tudi primer, ko so k odločitvi botrovale finance in alternativna izbira. Poudarjajo veliko pomanjkanje prakse med študijem, ki je ključnega pomena. Začetke poučevanja večina učiteljev opisuje pozitivno zaradi dobrega mentorja iz paralelke, starejša generacija učiteljev pa na svoje mentorje nima lepih spominov. Udeležujejo se seminarjev, ki obravnavajo primere iz prakse, kjer se stalno strokovno izobražujejo. Šolska klima je eden izmed dejavnikov, ki v večini primerov na učitelje vpliva pozitivno, saj si poskušajo med samo čim bolj pomagati in drug drugemu olajšati delo. Vzgoja in kvalitetno poučevanje sta najpogostejša cilja učiteljev. Pri tem opozarjajo, da bo ukvarjanje z dokumentacijo počasi zasenčilo vlogo in poslanstvo učitelja.
Keywords: Profesionalni razvoj, osnovnošolski učitelji, metoda poklicne avtobiografije, stalno strokovno izpopolnjevanje, izobraževanje v evropskih državah.
Published: 27.09.2011; Views: 1741; Downloads: 222
.pdf Full text (687,39 KB)

2.
Zadovoljstvo učiteljev z delovno situacijo
Sanja Kapun, Karmen Kešina, Branka Čagran, 2009, short scientific article

Abstract: V prispevku obravnavamo delovno zadovoljstvo učiteljev kot dejavnika kakovosti vzgojno-izobraževalnega procesa. V empirični raziskavi smo ugotavljali stopnjo zadovoljstva z vidika materialnih dejavnikov, dejavnikov individualne rasti, socialnih dejavnikov in dejavnikov avtonomno-kreativnega dela. Rezultati kažejo obstoj razlik v odgovorih učiteljev glede na stalnost zaposlitve in delovne izkušnje ter opozarjajo, da so učitelji, zaposleni za nedoločen čas, bolj zadovoljni z delovno situacijo, ravno tako so bolj zadovoljni učitelji, ki imajo več let delovnih izkušenj.
Keywords: delovno zadovoljstvo, materialni dejavniki, dejavniki individualne rasti, socialni dejavniki, dejavniki avtonomno kreativnega dela, osnovnošolski učitelji
Published: 10.07.2015; Views: 307; Downloads: 33
.pdf Full text (463,61 KB)
This document has many files! More...

3.
Delo z učenci s posebnimi potrebami
Tatjana Resnik Planinc, Karmen Kolnik, 2016, original scientific article

Abstract: V času značilnih hitrih sprememb na področju znanja, tehnologije ter tudi sistema vrednot dobivajo otroci in mladostniki s posebnimi potrebami drugačno mesto in vlogo v svetu, kot so jo imeli v preteklosti. Na področju oseb s posebnimi potrebami so s spremembami vzniknile in obrodile ideje integracije, normalizacije in v novejšem času inkluzije. S pilotsko kvalitativno raziskavo smo želeli ugotoviti, kako učitelji geografije, ki poučujejo na osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji, ocenjujejo svojo usposobljenost za delo z učenci s posebnimi potrebami in kakšne so njihove dosedanje izkušnje. Učitelji geografije se zavedajo pomembnosti in zahtevnosti tovrstnih nalog ter jih tudi z vso odgovornostjo sprejemajo, pri čemer so v oceni lastne kompetentnosti kritični. Med največje pomanjkljivosti dosedanjega dela v inkluzivni šoli uvrščajo preveliko število učencev s posebnimi potrebami, vključenih v posamezen razred, saj vključenost več kot dveh učencev z različnimi posebnimi potrebami lahko pomembno vpliva na kakovost pouka v razredu.
Keywords: geografija, inkluzivna vzgoja in izobraževanje, učitelji geografije, didaktika, otroci s posebnimi potrebami, osnovnošolski pouk, srednješolski pouk, Slovenija
Published: 12.05.2017; Views: 172; Downloads: 74
.pdf Full text (787,94 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica