| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 36
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
INFORMACIJSKA PRENOVA NABAVNEGA PODROČJA Z UVEDBO E-PODPRTEGA POSLOVANJA NA PRIMERU PODJETJA AERO
Sabina Cokan, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Informacijska prenova nabavnega področja z uvedbo e – podprtega poslovanja na primeru podjetja Aero, smo v grobem razdelili na dva dela in sicer na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo s pomočjo strokovne literature različnih avtorjev opredelili poslovno modeliranje, prenovo poslovnih procesov ter e – poslovanje in informatizacijo nabavnega področja, medtem ko smo v praktičnem delu naloge, na podlagi dokumentacije in strokovne pomoči podjetja Aero iz Celja, predlagali in analizirali informatizacijo nabavnega področja v omenjenem podjetju. V drugem poglavju magistrskega dela smo podrobneje govorili o poslovnem modeliranju in pri tem pojasnili poslovni proces in procesni vidik, nekaj na splošno o modelih, poslovne modele in modele poslovnih procesov, metode, tehnike in orodja za poslovno modeliranje in nakazali, kateri so cilji poslovnega modeliranja. V tretjem poglavju smo se podrobneje dotaknili prenove poslovnih procesov in pojasnili vlogo poslovnih procesov pri prenovi poslovanja, celovito prenovo poslovanja, cilje in uspešnost prenove poslovnih procesov, informacijsko tehnologijo, zagotavljanje računalniških rešitev in poudarili uporabo informacijske tehnologije v prenavljanju procesov. V četrtem poglavju teoretičnega dela smo opisali nabavo kot poslovno funkcijo podjetja in elektronsko podprto poslovanje podjetja, pojasnili smo kaj je SCM oziroma management oskrbovalne verige, kateri so potenciali na področju SCM in kakšni so vplivi e – poslovanja na SCM. To poglavje oziroma teoretični del magistrske naloge smo zaključili z modelom e – oskrbe. V praktičnem delu magistrske naloge smo pojasnili prenovo poslovnih procesov na področju oskrbe v podjetju Aero, pri tem pa izhajali iz obstoječega stanja na nabavnem področju. V okviru tega dela smo najprej predstavili podjetje Aero, njegovo nabavno področje ter opisali potek in analizo poslovnega procesa nabavne službe. V nadaljevanju smo podrobneje pojasnili izhodišča za informacijsko prenovo procesa nabavne službe v omenjenem podjetju, ki temelji na uvedbi e – podprtega poslovanja in elektronske izmenjave podatkov, ob koncu tega poglavja oziroma praktičnega dela magistrske naloge pa smo analizirali prenovljeni proces nabave v podjetju Aero.
Keywords: poslovno modeliranje, prenova poslovnih procesov, informacijska tehnologija, nabava, elektronsko poslovanje, oskrbovalna veriga, management oskrbovalne verige.
Published: 02.11.2010; Views: 2670; Downloads: 552
.pdf Full text (1,35 MB)

6.
7.
8.
PRILOŽNOSTI ZA IZBOLJŠANJE DELOVANJA OSKRBOVALNE VERIGE
Dejan Šega, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Danes se podjetja soočajo z zahtevnejšim poslovanjem, rastjo stroškov in obsežnejšimi oskrbovalnimi verigami, zato potrebujejo orodja in rešitve, ki omogočajo hitro odločanje ter povečanje učinkovitosti upravljanja oskrbovalne verige. Za potrebe diplomske naloge smo najprej proučevali problematiko celotne notranje oskrbovalne verige v podjetju Hidria Perles. Spremljali smo delo nabavne službe, proizvodne službe in prodajne službe znotraj podjetja. Opravili intervjuje z nabavno referentko, planerjem oskrbovalne verige, vodjo proizvodnje in skladišč ter komercialistom v podjetju Hidra Perles d.o.o. Na podlagi odgovorov pridobljenih v teh intervjujih smo opisali obstoječe stanje v podjetju in ugotovili, da je glavni problem zastarelost celovite programske rešitve Baan 5. Nato pa smo predlagali rešitve, ki bi pripomogle k boljšemu delovanju oskrbovalne verige.
Keywords: E-oskrbovalna veriga, oskrbovalna veriga, informacijska tehnologija, proizvodni procesi, materialna sredstva.
Published: 24.01.2013; Views: 1003; Downloads: 154
.pdf Full text (1,25 MB)

9.
RAČUNALNIŠKA IZMENJAVA PODATKOV V NABAVI IN LOGISTIKI NA PRIMERU SREDNJE VELIKEGA PROIZVODNEGA PODJETJA
Mateja Klobasa, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V svetu informacijske družbe, ko so potrebe kupcev vse večje, se povečuje tudi potreba po sodelovanju in izmenjavi podatkov med organizacijami. Potencial, ki ga prinaša e-poslovanje, lahko podjetje izkoristi le, če prilagodi poslovne procese novim tehnologijam. Koristi pa prinese le spremenjen način dela, ne pa tehnologija sama. Sodobna informacijska tehnologija se mora tudi nadgrajevati in moramo jo dobro izkoriščati v namen, da procesi postanejo hitrejši. Uporabljamo jo za notranje poslovanje in za poslovanje med podjetji in tako so zadovoljni zaposleni, kupci in dobavitelji. Z uporabo sodobnih tehnologij lahko podjetja tudi oblikujejo učinkovit sistem naročanja in sledijo izdelkom na njihovi distribucijski poti. Hkrati pa ne smemo pozabiti pravne ureditve e-poslovanja, saj zakona ZEPEP in ZEPT namreč omogočata poslovati elektronsko. ERP rešitev je temelj elektronskega poslovanja in najpomembnejše izmerljive koristi ERP sistema vključujejo zmanjšane zaloge, nižje stroške proizvodnega materiala, in dela ter nižje režijske stroške, kot tudi izboljšanje odnosov s strankami in povečanje prodaje v podjetju. To je dostopno s skrbno izbiro ERP ponudnika in s premišljenim in selektivnim sprejemanjem posameznih vrst tveganj, saj obvladovanje tveganj večinoma ne pomeni popolne zaščite pred tveganji. RIP posnema klasično papirno izmenjavo dokumentov in informacij. Uporaba RIP pomaga podjetjem povečati hitrost pri pošiljanju dokumentov poslovnim partnerjem, skrbi za točen prenos informacij, skrajša procese in operativne stroške. V preteklosti je bila slabost visoka cena vzpostavitve in vzdrževanja, danes pa internet to izpodbija. EDI še masovne uporabe ni doživel, vendar ga čaka svetla prihodnost, ker bo vedno bolj dostopen. S tem pa se bodo procesi v oskrbovalnih verigah skrajšali. Dandanes referent nabave za organizacijo z e-poslovanjem ne naroča le materiala, veliko časa namenijo delu z dobavitelji, mesečno ocenjujejo njihovo učinkovitost, hkrati pa poskrbijo pri prevoznikih, da je material pravočasno na razpolago za proizvodnjo in posledično kupca.
Keywords: e-poslovanje, ERP, dobavitelj, internet, kupec, medpodjetniško poslovanje (B2B), nabava, oskrbovalna veriga, računalniška izmenjava podatkov (RIP), tveganje
Published: 25.03.2013; Views: 1416; Downloads: 107
.pdf Full text (739,89 KB)

10.
OPTIMIZACIJA OSKRBNE VERIGE (DOSTAVE) BLAGA DO TRGOVIN
Mitja Korun, 2010, master's thesis

Abstract: Transport je gospodarska dejavnost, ki se ukvarja s prevozom materialnih dobrin in ljudi. Transportna dejavnost v podjetju je ena tistih dejavnosti, ki so danes nesporno nepogrešljive, saj nam omogoča mobilnost materiala in dobrin do potrošnika, dostopnost do informacij in predstavlja vezni člen med dobavitelji in kupci. Optimizacija oskrbovalne verige je proces, ki je odvisen od sodelovanja vseh, ki so zaposleni v podjetju
Keywords: optimizacija, oskrbovalna veriga, dobavitelji, zaloge, dostava
Published: 15.03.2013; Views: 1430; Downloads: 290
.pdf Full text (1,67 MB)

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica