| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRAVICE OTROK DO STIKOV S TRETJIMI OSEBAMI
Lina Leskovec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: S pomočjo instituta stika otrok s tretjimi osebami skušamo preprečiti škodljive in nezaželjene odtujitve otroka od njemu bližnjih oseb. Kot takšne osebe se tretitajo babica in dedek, (pol)brat in (pol)sestra, prejšnji in sedanji zakonec oz. zunajzakonski partner enega ali drugega izmed njegovih staršev in nekdanji rejniki. Krog teh ljudi pa s tem ni zaključen. Ob izpolnitvi pogoja navezanosti in varovanja otrokove koristi lahko pravica do stikov zajame še kakšno osebo, ki v zakonu ni omenjena. Gre torej za osebe s katerimi je otrok v določeni tesnejši povezanosti in med katerimi se prepletajo številni pristni in ljubeči odnosi, ki predstavljajo tako za otroka, kot tudi tretjo osebo pomemben košček življenja. Primarno vlogo v življenja otroka igrajo starši, kljub temu pa ne smemo pozabiti na osebe, ki otroku zraven staršev ali celo namesto njih nudijo vse potrebno za njihov uspešen osebnostni razvoj. Otrokova korist je torej tisti ključni element, ki pogojuje dovolitev stikov otroka s tretjo osebo. O otrokovih stikih na prvi stopnji odločajo sodišča v pravdnem postopku, kadar se le ti rešujejo skupaj s spori o varstvu in vzgoji otrok, drugače pa v nepravdnem postopku. Zraven določitve upravičencev do stikov otroka s tretjimi je ravno tako pomembna možnost dejanske izvršitve pravice, saj drugače lahko govorimo le o pravici na papirju in ne v življenju. Pravice do stikov nam nihče ne more odvzeti, kadar pa nam kdo vanjo neupravičeno posega ali s strani države ali posameznika, pa imamo pravico do uporabe odškodninskega zahtevka.
Keywords: družinsko pravo, osebni stiki, korist otroka, tretje osebe, osebnostna pravica
Published: 24.03.2011; Views: 2338; Downloads: 206
.pdf Full text (1,27 MB)

2.
PRAVICA OTROKA, DA IZVE SVOJ IZVOR - PRIMER GODELLI
Franja Vihernik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Poznavanje svojega izvora je zelo pomembno dejstvo, ki vpliva na oblikovanje naše osebnosti, poznavanje lastne identitete. Zaradi tega je zelo pomembno, da vsak pozna svoje prednike, da pozna svoj izvor. Pravica otroka, da izve svoj izvor je pravica, da pozna svoje biološke starše, vsaj enega. Vendar pa je poznavanje svojega izvora v veliki meri odvisno od tega, ali se otrok rodi v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti, ali je bil spočet po naravni poti ali s postopkom oploditve z biomedicinsko pomočjo in ali je bil otrok posvojen. Sama pravica otroka, da izve svoj izvor je največkrat omejena s pravico tretjih do zasebnosti. Države bi morale pri odločanju med pravico otroka, da izve svoj izvor in pravico tretjih do zasebnosti izhajati iz največje otrokove koristi.
Keywords: otrok, očetovstvo, materinstvo, družina, osebnostna pravica, posvojitev, oploditev z biomedicinsko pomočjo, osebna identiteta
Published: 02.12.2015; Views: 866; Downloads: 167
.pdf Full text (744,85 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica