| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Percepcija blagovne znamke Coca Cola med študenti Ekonomsko-poslovne fakultete
Larisa Višnjar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu »Percepcija blagovne znamke Coca Cola med študenti Ekonomsko-poslovne fakultete« opredeljujem blagovne znamke, ki so postale nepogrešljivi del našega vsakdana. Z njimi se srečujemo prav vsak dan. Uspešna blagovna znamka se ne zgodi kar čez noč, tega se zavedajo upravitelji znamk, ki se na vse možne načine trudijo, da bi kupcem znamko kar se da približali in jim v najboljši možni meri zagotovili zadovoljstvo v njihovih očeh, saj to privede do ponavljajočih se nakupov. Ogromno vlogo pri znamkah igra tudi njena osebnost, ki je neponovljiva oz. unikatna. Z njo znamki pripišemo človeške lastnosti in si jo zamišljamo kot resnično osebo. V drugem, empiričnem delu diplomskega dela, sem s pomočjo ankete študente Ekonomsko-poslovne fakultete spraševala o blagovni znamki Coca-Cola kot osebi. S pomočjo pridobljenih podatkov sem lahko v osnovi pridobila vpogled v osebnostni profil Coca-Cole kot osebe in kako jo kot takšno vidijo študenti. Rezultati raziskave so pokazali, da bi bila Coca-Cola ženska, črne ali bele polti, stara 25, 30 ali 40 let. Živela bi bolj razkošno, in sicer v vili. Bila bi Evropejka, živela pa bi v bolj topli državi – Španiji. Ker Coca-Colo povezujemo s pijačo, bi opravljala poklic natakarice, oblačila pa bi se v modna/trendovska oblačila. Njene oči bi bile rjave barve, prav tako tudi njeni kratki lasje. Ker smo prišli do zaključka, da bi bila Coca-Cola ženskega spola, bi imela ženski tip postave v obliki peščene ure, visoka pa bi bila 170 centimetrov. Njene najbolj vidne in izrazite osebnostne lastnosti bi bile sledeče: bila bi v koraku s časom, vesela, drzna, živahna, domača, prijazna in inteligentna. Veljala bi za ženstveno in nežno osebo.
Keywords: blagovna znamka, osebnost blagovne znamke, tipi osebnosti blagovne znamke, percepcija blagovne znamke, Coca-Cola.
Published in DKUM: 23.11.2022; Views: 723; Downloads: 164
.pdf Full text (2,89 MB)

2.
Povezava med blagovnimi znamkami in živalmi
Špela Šibal, 2019, master's thesis

Abstract: V uvodnem delu magistrske naloge smo predstavili področje raziskave in problem, namen, cilje, predpostavke in omejitve ter uporabljene metode raziskovanja. V teoretičnem delu smo pojasnili in predstavili teoretično podlago za našo raziskavo. Predstavili smo pojem blagovna znamka, osebnost, osebnost blagovne znamke, osebnost živali, prepoznavanje znamk izdelkov, imidž izdelka ter simboliko živali. V empiričnem delu smo s pomočjo metode anketiranja anketirali naključno izbrane anketirance. Z anketnim vprašalnikom smo anketirali 157 anketirancev. Vzorčni okvir je zajemal osebe v starosti od 15 do 64 let. Držali smo se predpostavke, da bo približno polovica vzorca moškega in polovico vzorca ženskega spola. V empiričnem delu smo želeli ugotoviti, ali se blagovna znamka in žival povezujeta ter razlike med moško in žensko izbiro blagovne znamke za podane živali. Pri izdelavi magistrske naloge smo najprej podali šest primerov blagovne znamke, za katere so morali anketirani napisati, katera žival bi najbolje predstavljala podano blagovno znamko. Izbrali smo naslednje blagovne znamke, ki za svoj simbol ne uporabljajo živali: Volkswagen, Adria Airways, Bramac, Elan, Google in Zelene doline. Nato pa smo podali petnajst naključno izbranih živali, za katere so anketirani morali podati predlog blagovne znamke, ki bi jo ta žival najbolje predstavila. Izbrali smo naslednje živali: bober, jež, volk, štorklja, slon, zajec, želva, polž, orel, opica, delfin, pav, koza, veverica in sova. Ugotovili smo, da so živali pomemben del blagovnih znamk. Dobljeni rezultati tako za moške in ženske so nam prikazali, da je bila izbira blagovne znamke pri večini živali zelo podobna, ter da so tako moški kot ženske prepoznali skupne lastnosti med blagovno znamko in živalmi.
Keywords: blagovna znamka, osebnost, osebnost blagovne znamke, osebnost živali, simbolika živali
Published in DKUM: 22.10.2019; Views: 795; Downloads: 139
.pdf Full text (2,80 MB)

3.
Identificiranje odjemalca z blagovno znamko – primer: Športna obutev Air Jordan
Marko Cej, 2014, master's thesis

Abstract: Uspeh pridobitvenih podjetij je v ustvarjanju dobička. Številne organizacije strmijo k pridobivanju podpornikov v čim večjem številu, vendar so uspešne le tiste, katerim uspe ustvariti zveste odjemalce. Uspešne so tiste, katerim uspe vzpostaviti pristen, morda celo intimen odnos z odjemalci in tiste, katere za ta odnos skrbijo. Identificiranje odjemalca z blagovno znamko oziroma organizacijo je odnos h kateremu bi se morale ozirati vse organizacije, katere si želijo ustvariti zvestega entuziasta, ki iskreno promovira organizacijo, njene izdelke oziroma storitve in jo podpira na vseh področjih. Blagovne znamke so tista vrednost vsakega podjetja, ki vplivajo na odjemalčevo pozornost s svojo atraktivno identiteto, edinstveno podobo, ter izražajo vrednote in osebnostne značilnosti, ki jih potencialni odjemalec prepozna kot sebi podobne oziroma želene. Tako se lahko vzpostavi proces identificiranja odjemalca z blagovno znamko, kateri je koristen za vse deležnike, ki nastopajo v tem odnosu. V magistrski nalogi smo ugotavljali dejavnike, ki so kakorkoli pozitivno povezani in vplivajo na nastanek tega odnosa. Iz strokovne literature smo izbrali pet (prestiž, edinstvenost, komuniciranje, vrednost samo izražanja osebnosti, družbene koristi) dejavnikov in dve (zvestoba, ustvarjanje pozitivnih govoric) posledici, ki nastopajo v tem procesu. V raziskovalnem delu smo teorijo preverili na praktičnem primeru - blagovna znamka športne obutve Air Jordan. Zanimalo nas je ali so navedeni dejavniki pozitivno povezani z identifikacijo s to blagovno znamko, ter ali sta izbrani posledici pravilno domnevani kot rezultat iz tega odnosa. Rezultati so potrdili, da so dejavniki prestiž, komuniciranje blagovne znamke, vrednost samo izražanja osebnosti in družbene koristi pozitivno povezani z identificiranjem s to blagovno znamko. Edino dejavnik edinstvenost blagovne znamke v rezultatih raziskave ni bil ugotovljen za zelo pomembnega pri tem odnosu. Obe posledici sta bili pravilno izbrani in močno izraženi kot rezultat tega odnosa.
Keywords: blagovna znamka, identiteta, identifikacija, osebnost, osebnost blagovne znamke, Air Jordan
Published in DKUM: 14.10.2014; Views: 1846; Downloads: 178
.pdf Full text (1,82 MB)

4.
5.
Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica