| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
VPLIV DOHODKA IZ DELA NA UPRAVLJANJE OSEBNIH FINANC IN SUBJEKTIVNI OBČUTEK BLAGOSTANJA
Mateja Kežman, 2012, master's thesis

Abstract: Zavestno iskanje in ustvarjalno odločanje o temeljnih ciljih posameznika so osebne finance, ki se uresničujejo z upravljanjem osebnih financ. Upravljanje osebnih financ je tako del osebnih financ in se ukvarja z upravljanjem premoženja posameznika, da se zagotovijo osnovne potrebe življenja. Samo upravljanje osebnih financ pa je odvisno od vsakega posameznika ali družine posebej. Odvisno je od tega, kako učinkovito in sistematično si želijo spremljati svoje premoženje in ga racionalno uporabiti. Zato so glavni cilji in naloge posameznikov, da na osnovi racionalnega vedenja in želja ustvarjajo presežke oziroma prihranke. Izbirajo lahko med različnimi naložbenimi alternativami, kot so banke, zavarovalnice in vzajemni skladi. Pri tem zasledujejo svoje individualne cilje, ki jih želijo doseči s plasiranjem premoženja. Da posamezniki lahko investirajo v posamezne dobičkonosne naložbe, potrebujejo vir, s katerim lahko varčujejo. Ta vir imenujemo dohodek iz dela in predstavlja dohodek, ki ga dobivajo posamezniki različnih vrst in katerega lahko varčujejo, da bi v prihodnosti dosegli nadzor nad upravljanjem osebnih financ. Zato moramo v prvi vrsti aktivno ustvarjati dohodek iz dela in v nadaljevanju upravljati z njim, da se doseže blaginja. Kajti subjektivni občutek blagostanja pogosto razumemo v različnih perspektivah in pomenih. Pri tem je najbolj pomembno, kako dohodek iz dela vpliva na subjektivni občutek blagostanja.
Keywords: osebne finance, osebno premoženje, upravljanje osebnih financ, dohodki iz dela, subjektivni občutek blagostanja.
Published: 24.10.2012; Views: 2216; Downloads: 168 
(1 vote)
.pdf Full text (3,04 MB)

3.
POSEBNOSTI STEČAJA SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA
Barbara Braček, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Osebni stečaj je postopek, v katerem fizična oseba zaradi previsokih dolgov skuša te poplačati s svojim osebnim premoženjem, za del dolgov pa lahko tudi zaprosi za njihov odpust. Cilj postopka je, da se dolžnik postavi na noge in poskusi zaživeti brez dolgov. Z odpustom obveznosti se dolžniku olajša njegova situacija, saj lahko podjetnik normalno posluje po zaključenem postopku osebnega stečaja. Po tem se razlikujemo od Nemčije, saj naš sodni sistem nima posledic. Število osebnih stečajev v Sloveniji še vedno narašča. Menim, da je to posledica gospodarske krize pri nas in po vsem svetu, kar vpliva na poslovanje podjetij po vsem svetu. Osebni stečaj lahko pomeni tudi priložnost za nov začetek, vendar samo če se je dolžnik iz tega kaj naučil in če ravna odgovorno in racionalno. Lahko pričakuje strožje obravnavanje finančnih institucij. Zavedati pa se mora, da osebnega stečaja ne more ponoviti prej kot v desetih letih.
Keywords: samostojni podjetnik, osebni stečaj, osebno premoženje, odpust dolga, upnik
Published: 04.08.2015; Views: 702; Downloads: 348
.pdf Full text (903,25 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica