| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
GOSPODARSKE SPREMEMBE V SLOVENIJI IN BOSNI IN HERCEGOVINI PO LETU 1991
Nuša Lorenčič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja je prišlo do velikih družbeno- gospodarskih sprememb v državah vzhodne Evrope. Končalo se je obdobje hladne vojne in delitev Evrope na zahodni kapitalistični in vzhodni socialistični družbeno-politični sistem. Družbeno-gospodarske spremembe so potekale tudi na območju bivše Socialistrične federativne republike Jugoslavije. Z osamosvojitvijo Slovenije se je začelo tranzicijsko obdobje. S prestrukturiranjem gospodarstva in prehodom na tržno gospodarstvo se je slovensko gospodarstvo začelo prilagajati zahtevam skupnega evropskega trga. Družbeno-politične razmere v Bosni in Hercegovini (v nadaljevanju BiH) so se po razpadu SFRJ bistveno zaostrile, predvsem zaradi političnih razmer, ki so pripeljale do vojne. Šele z Daytonskim sporazumom se je vzpostavil mir, ki pa ni rešil nacionalnih sporov v regiji in ni zagotovil stabilnih pogojev za razvoj gospodarstva. Z diplomsko nalogo želimo preučiti in primerjati gospodarske razmere v Sloveniji in BiH po letu 1991. Slovenija je peta največja vlagateljica v BiH, zato nas zanima interes slovenskih podjetij za vlaganja v gospodarstvo BIH in možnosti slovensko-bosansko-hercegovskega gospodarskega sodelovanja v prihodnje.
Keywords: gospodarstvo, Slovenija, Bosna in Hercegovina, osamosvajanje, tranzicija, razvoj, sodelovanje.
Published: 08.10.2012; Views: 1198; Downloads: 187
.pdf Full text (2,95 MB)

3.
ODMEVI SPOPADA MED KONSERVATIVNO IN LIBERALNO STRUJO V ZKS V LETIH 1968 - 1972 V SLOVENSKO - AMERIŠKEM ČASOPISJU
Domen Pivec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opravljena analiza pisanja slovensko-ameriškega časopisja v letih 1968–1972 z različnih vidikov in pogledov na spopad med liberalno in konservativno strujo v ZKS. V prvem delu naloge je opravljena časovna razmejitev obdobja 1968–1972 v Sloveniji. V drugem delu so pojasnjeni odmevi praške pomladi v slovensko-ameriškem časopisju, osamosvajanje Študentske skupnosti in Teritorialna obramba v konfliktu med strujama leta 1968. Tretji del predstavlja pozicijo liberalne in konservativne struje v ZKS z vidika izbranih tem, kot so: cestna afera, Ciril Žebot in cestna afera, akcija 25 poslancev, obračun z mestnim komitejem ZKS Ljubljana in poskusi demokratizacije. V četrtem delu naloge je razložena gospodarska koncepcija kot element prepoznavnosti liberalne in konservativne struje v ZKS v slovensko-ameriškem časopisju. Cilj diplomske naloge je opisati in kritično oceniti spopad med strujama znotraj ZKS v smislu njegovega vpliva na demokratizacijo in liberalizacijo slovenskega političnega prostora. Naloga torej poudarja pomembnost kakovostnega poznavanja obravnavanih dogodkov za razumevanje preteklosti in sedanjosti.
Keywords: cestna afera, študentsko osamosvajanje, Teritorialna obramba, akcija 25 poslancev, konservativna struja, liberalna struja, mestni komite ZKS Ljubljana, poskusi demokratizacije, gospodarska koncepcija, reformisti, čistka, Ciril Žebot
Published: 28.05.2013; Views: 1772; Downloads: 161
.pdf Full text (1,37 MB)

4.
POMEN PEKRSKIH DOGODKOV ZA OSAMOSVOJITEV SLOVENIJE
Darja Welza, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V času po Titovi smrti so se razmere v tedanji skupni državi Jugoslaviji precej poslabšale. Država je zašla v vsesplošno politično in gospodarsko krizo. Poleg tega so se v Sloveniji vedno bolj uveljavljale ambicije po samostojnosti in lastni državi. Po izvedbi plebiscita o samostojnosti decembra 199, prvih večstrankarskih volitvah in ustanovitvi Teritorialne obrambe Republike Slovenije (vključno z njenima učnima centroma na Igu pri Ljubljani in v Pekrah pri Mariboru) je prišlo do še intenzivnejšega procesa osamosvajanja. Republika Slovenija namreč ni več želela pošiljati vojaških nabornikov na usposabljanje v Jugoslovansko ljudsko armado, temveč je želela ustanoviti lastno vojsko. Jugoslovanski politični vrh in Jugoslovanska ljudska armada se s slovensko odločitvijo nista strinjala, zato sta sklenila proti Sloveniji nastopiti z agresijo. Zaradi prepričanja, da je 710. učni center v Pekrah lažje obvladljiv in da v Mariboru vlada vsesplošno nezadovoljstvo, sta sklenila, da so Pekre lažja tarča od Iga. Zaradi tega zmotnega prepričanja jugoslovanskega političnega vrha lahko z gotovostjo trdimo, da so dogodki 23. in 24. maja 1991 v Pekrah ogromno prispevali k osamosvajanju Slovenije ter ustanovitvi lastne vojske in države.
Keywords: Jugoslovanska ljudska armada, Teritorialna obramba Republike Slovenije, 23. maj 1991, 710. učni center Pekre pri Mariboru, 510. učni center Ig pri Ljubljani, osamosvajanje Slovenije, plebiscit, prve večstrankarske volitve
Published: 29.08.2016; Views: 645; Downloads: 71
.pdf Full text (1,99 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica