| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Edukacija pacientov z degenerativnimi okvarami gibal
Danijela Dobovičnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opredeljene degenerativne okvare gibal in podrobneje opisane njihove značilnosti. Nadaljevanje smo namenili predstavitvi značilnosti kronične degenerativne in počasi napredujoče bolezni sklepov — artroze. Opisali smo najpogosteje prizadete sklepe človeškega telesa, njihove klinične slike in načine zdravljenja. Opisali smo tudi zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre pri edukaciji pacientov z artrozo / degenerativnim revmatizmom, rehabilitacijo le-teh ter dodali nekaj splošnih priporočil. Predstavili smo edukacijo teh pacientov iz vidika zdravstvene nege, fizikalne in delovne terapije ter socialne, psihološke in poklicne obravnave. Izpostavili smo vaje za kakovostnejše življenje pacientov z artrozo. Namen diplomskega dela je opozoriti na pomembnost edukacije pacientov v času, ko se ta bolezen — artroza pri njih šele odkriva oziroma je že diagnosticirana, ter prikazati vlogo in pomen medicinske sestre pri edukaciji teh pacientov. V ta namen smo izvedli raziskavo ter primerjali dobljene rezultate med 20 medicinskimi sestrami in zdravstvenimi tehniki, zaposlenimi v SB Celje na Oddelku za ortopedijo in športne poškodbe in med 20 medicinskimi sestrami in zdravstvenimi tehniki, zaposlenimi v UKC Maribor na Kliniki za kirurgijo — Oddelku za ortopedijo. V empiričnem delu smo prikazali izsledke raziskave. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Z analiziranim anketnim vprašalnikom smo izvedeli, da imajo nekaj več znanja o degenerativnih okvarah gibal (54,3%) in o artrozi (95%), ter se bolj posvečajo edukaciji pacientov z le-temi, zaposleni v SB Celje na Oddelku za ortopedijo in športne poškodbe. Večina, 75% anketiranih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov je ustrezno zdravstveno-vzgojno poučenih za delo s pacienti, ki zbolevajo za to boleznijo, v veliki večini, s 55% pa tudi menijo, da so za svoje znanje in poučenost o tej bolezni odgovorni sami — predvsem njihova samoinciativnost. 50% anketiranih oseb je seznanjenih z obstajanjem vaj za kakovostnejše življenje z artrozo in izvajanje le-teh svojim pacientom priporočajo v kar 95%.
Keywords: ortopedija, degenerativne okvare gibal, artroza, edukacija, medicinska sestra, izvajanje vaj
Published: 02.02.2011; Views: 3618; Downloads: 858
.pdf Full text (4,23 MB)

2.
Obravnava pacienta s skoliozo
Barbara Štern, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali obravnavo pacienta s skoliozo. Skolioza je nepravilno ukrivljena hrbtenica, ki se lahko razvije v različnih časovnih obdobjih našega življenja in vzrok za njo je pogosto neznan. Povzroča različne težave in jo zdravimo na več načinov. Namen diplomskega dela je opisati obravnavo pacienta, ter s študijo primera prikazati zdravstveno nego in vlogo medicinske sestre. Posebej smo izpostavili bolečino in samooskrbo pred in po operativnem posegu. Raziskovalni del temelji na študiji primera pacienta s skoliozo, natančneje pred in po operativnem posegu, kjer smo pacientu postavili odprta vprašanja. Obravnava pacienta je potekala po osnovnih življenjskih aktivnostih, kot osnovo smo uporabili konceptualni model Virginije Henderson, vendar smo model zaradi specifičnih potreb pacienta s skoliozo razširili z natančnejšim opisom obravnave bolečine in zmožnostjo samooskrbe po posegu. Rezultati so bili pričakovani in so potrdili cilje katere smo si zastavili. Pacientu se je po operativnem posegu življenje bistveno izboljšalo. V povprečju je pacient brez bolečin in lahko skrbi sam zase, saj pacienta bolečina ne omejuje več pri vsakodnevnih aktivnostih. Z analizo pridobljenih podatkov smo določili aktualne in potencialne negovalne diagnoze in ugotovili, da so prioritetne negovalne diagnoze predvsem samonega, zmanjšana zmožnost samostojnega izvajanja osebne higiene in opravljanje telesne potrebe, utrujenost, navzea, nevarnost padcev in strah. Pacient pa je za svoje zdravje in uspešno rehabilitacijo v veliki meri odgovoren sam, kako upošteva dana navodila in kako je dovzeten za učenje.
Keywords: hrbtenica, skolioza, bolečina, zdravstvena nega, samooskrba, ortopedija, spondilodeza
Published: 10.10.2013; Views: 2421; Downloads: 472
.pdf Full text (403,99 KB)

3.
PRENOVA KLJUČNIH PROCESOV ZAVODA ORTHOS PO PRINCIPIH VITKOSTI
Vanja Benedičič Peternel, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo vsebuje teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo najprej opredelili osnove poslovnih sistemov in poslovnih procesov. Vključili smo prenovo ključnih delovnih procesov in primerne metode prenove. Odločili smo se, da procese prenovimo po principih vitkosti, zato smo vitko proizvodnjo podrobneje opisali od njenega prvega pojava do vpeljave vitkosti v storitveno dejavnost, natančneje v zobozdravstvo. Poiskali smo uspešen primer vpeljave vitkosti v zobozdravstvo v tujini in se v empiričnem delu zgledovali po omenjenem modelu. Principe vitkosti smo poskušali vpeljati v zasebni Zavod za ortodontijo in maksilofacialno ortopedijo Orthos. Analizo obstoječega stanja smo razdelili v dva sklopa. Prvi sklop je temeljil na analizi in prenovi procesov po metodi SMED, drugi pa po metodi 5S. V prvem sklopu smo poiskali procese, ki so najpomembnejši povzročitelji zamud v delovnih procesih. Z zmanjšanjem oz. odpravo zamud smo poskušali še izboljšati ortodontsko oskrbo pacienta. Pripravili smo dva scenarija, po katerih bi lahko zmanjšali zamude, izpostavljene delovne procese pa smo standardizirali in jim logično prerazporedili opravila. V drugem sklopu smo v Zavodu po metodi 5S poiskali primere, za katere prav tako menimo, da so potrebni izboljšave. V tem sklopu gre predvsem za izboljšanje celostne podobe Zavoda, organiziranja v Zavodu in standardizacije različnih opravil. V zadnjem delu diplomske naloge smo predstavili predloge in rešitve, za katere menimo, da bodo ob pripravljenosti zaposlenih na sodelovanje z manjšim vložkom bistveno pripomogli k boljši pretočnosti oz. odpravi zamud pri delovnih procesih in hkrati v zadovoljstvo pacienta izboljšali celostno podobo Zavoda Orthos.
Keywords: poslovni procesi, vitko razmišljanje, zobna in čeljustna ortopedija, SMED, 5S
Published: 29.01.2015; Views: 727; Downloads: 133
.pdf Full text (1,35 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica