| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Uporaba makrojev v procesu konstruiranja orodja za hladno preoblikovanje
Anže Knez, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V orodjarstvu strmijo k večji produktivnosti in kvaliteti izdelkov. Konstruiranje orodja je ključna operacija pri celotnem postopku izdelave orodja za hladno preoblikovanje, zato smo v diplomskem delu analizirali uporabo mákrojev v procesu razvoja oziroma konstruiranja orodja za hladno preoblikovanje v programskem paketu CATIA V5. Rezultati so razčlenjeni glede na velikost in zahtevnost operacij. Sklepamo lahko, da uporaba mákrojev znatno skrajša čas konstruiranja orodja za hladno preoblikovanje.
Keywords: mákro, CATIA V5, konstruiranje orodij, hladno preoblikovanje, orodjarna
Published: 17.09.2020; Views: 110; Downloads: 23
.pdf Full text (4,14 MB)

2.
Priprava orodij za hladno preoblikovanje v velikoserijski proizvodnji
Matej Budja, 2018, master's thesis

Abstract: V podjetjih s proizvodnjo velikoserijskih izdelkov s procesom hladnega preoblikovanja je treba vsako posamezno »orodje za hladno preoblikovanje« (v nadaljnjem tekstu »orodje«) pripraviti na delovanje pazljivo, natančno in hkrati hitro. Z neupoštevanjem konstrukcijskih in organizacijskih določil ter pomanjkanjem znanja s področja priprave orodja lahko pride do problemov in poškodb delavca ter orodja v orodjarni ali pri obratovanju na stroju. Zaradi teh dejavnikov posledično sledijo zastoji v procesu, ker je treba orodje z delovnega mesta odpeljati v orodjarno ter ugotoviti in odpraviti vzrok napake. Takšni zastoji pa podjetju predstavljajo nepotrebni strošek. V času preizkušanja in serijske uporabe je treba konstrukcijsko izvedbo orodij tudi izboljševati. Te probleme je potrebno reševati sproti in dosledno, saj je vsakemu podjetju v interesu, da procesi v proizvodnji zaradi tega ne zastajajo.
Keywords: Orodje, hladno preoblikovanje, orodjarna, stiskalnica, kovanje, dimenzioniranje, navodila.
Published: 04.10.2018; Views: 464; Downloads: 89
.pdf Full text (7,01 MB)

3.
Nadgradnja sistema za vodenje proizvodnje v orodjarni podjetja Marovt d.o.o.
David Vratuša, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu je predstavljen primer nadgradnje informacijskega sistema za analizo proizvodnih procesov orodjarne v podjetju Marovt, d. o. o. Za uspešno delovanje orodjarne je treba zagotoviti ustrezno upravljanje dokumentacije in podatkov v povezavi z delovnimi operacijami, ki se izvajajo v strojnem parku orodjarne. V začetku diplomskega dela je predstavljeno podjetje. V nadaljevanju je prikazana tehnološka dokumentacija, ki se uporablja v orodjarni, in kako poteka izpis delovnega naloga z lastnim informacijskim sistemom za načrtovanje in vodenje proizvodnje. Za pridobitev vhodnih podatkov je bila izdelana obširna orodna analiza na najpogostejših delovnih akcijah orodjarne. Vse pridobljene informacije bodo uporabljene kot vhodni podatki za nastavitve samodejne orodne omare in nadgradnjo informacijskega sistema.
Keywords: orodjarna, delovni nalog, obraba orodij, nadgradnja proizvodnih procesov
Published: 22.09.2017; Views: 598; Downloads: 94
.pdf Full text (2,18 MB)

4.
Stroškovno ovrednotenje vlaganj v opremo orodjarne
Matjaž Potočnik, 2016, master's thesis

Abstract: Globalizacija trga terja od podjetij stalen napredek, ki omogoča obstanek podjetja na trgu. Napredek ali inovativnost mora biti prisotna na vsakem koraku v podjetju. Orodjarna je pri svoji glavni operaciji, programskemu rezkanju, storila korak naprej in namesto klasičnih CNC obdelovalnih centrov kupila paletne obdelovalne centre. Za podporo avtonomnega dela strojev je bilo pa potrebno predhodno spremeniti mišljenje zaposlenih ter prilagoditi določene postopke. Kljub individualni proizvodnji je končni rezultat doprinesel presenetljive rezultate: dobičkonosnost operacije se je povečala za šestkrat; prav tako so se povečale tudi kapacitete stroja za polovico.
Keywords: LTH Castings d. o. o., Orodjarna, avtomatizacija, paletni sistemi, OEE
Published: 04.10.2016; Views: 601; Downloads: 13
.pdf Full text (1,94 MB)

5.
REALNOČASOVNA VIZUALIZACIJA ZVOKA Z VVVV
Uroš Simončič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: VJ (angl. video, visual jockey) je oseba, ki ustvarja dodatno vrednost s tem, da oblikuje vizualno podobo s kombiniranjem in mešanjem različnega vizualnega materiala. V diplomski nalogi je predstavljena realnočasovna vizualizacije zvoka z uporabo večnamenske orodjarne VVVV za izdelavo unikatnih avtorskih skript, namenjenih živim nastopom glasbene skupine oziroma DJ-a, pred publiko. Prvi del vključuje raziskavo področja kulture VJ in predstavitev zgodovinskega pregleda, različnih vplivov na VJ-anje, enotne postavitve pri praktični izvedbi in uporabe VJ-anja na različnih področjih. Drugi del vključuje predstavitev večnamenske orodjarne VVVV, njenih funkcionalnosti, zgodovine in uporabnosti. Na koncu naloge predstavimo način dela v orodjarni, izdelavo skripte, posamezne gradnike in delovanje ter strukturo lastnih skript.
Keywords: vizualizacija zvoka, VJ-janje, orodjarna VVVV, skripta
Published: 15.07.2014; Views: 1178; Downloads: 121
.pdf Full text (3,10 MB)

6.
Izdelava gravurnega vložka orodja za brizganje plastičnih mas
Rok Ramšak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Orodjarstvo je gospodarska panoga, brez katere industrija ne more proizvajati novih izdelkov. Diplomsko delo je nastalo v obdobju opravljanja praktičnega izobraževanja v podjetju Gorenje Orodjarna, ki se ukvarja z izdelavo transfernih orodij in orodij za brizganje umetnih mas. V diplomskem delu je predstavljena izdelava gravurnega vložka orodja za brizganje umetnih mas tipa PS 12, katero se uporablja za izdelavo sprednje plošče pralnega stroja. Poudarek naloge je rezkanje na 5-osnem rezkalnem stroju, ki zelo poenostavi izdelavo gravurnega vložka v primerjavi s klasičnimi 3-osnimi CNC stroji.
Keywords: CNC frezalni stroj, gravurni vložek, brizganje umetnih mas, 5-osni rezkalni stroj, Gorenje Orodjarna d.o.o.
Published: 17.10.2013; Views: 1556; Downloads: 198
URL Link to full text

7.
8.
POMEN PAKIRANJA V LOGISTIČNIH PROCESIH V PODJETJU EMO ORODJARNA D.O.O.
Mitja Juteršek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v času, ko že vsako podjetje spremlja, meri in optimira vse faze svoje dejavnosti. Tako je pozornost v Emo Orodjarni d.o.o. namenjena tudi optimiranju stroškov embaliranja, pakiranja in transporta izdelkov. To pa lahko podjetje doseže z optimalnim izborom embalaže, pakiranja samega izdelka ter dobrim poznavanjem transportnih poti. Embalaža s svojimi lastnostmi in značilnostmi sicer opravlja najrazličnejše funkcije. Najstarejša je zaščitna funkcija, ki je poleg funkcije ekonomičnosti in varstva okolja, za naše podjetje edina in najbolj pomembna, saj proizvodu omogoča, da do kupca prispe nepoškodovan. Namen diplomskega dela je bil pregledati poslovanje na področju embaliranja in pakiranja, ter ugotoviti pomen pakiranja za logistične procese na primeru podjetja. V teoretičnem delu smo najprej prikazali razvoj in cilje logistike ter podali definicije in izhodišča o embalaži in pakiranju. Teoretično ustrezna embalaža in ustrezno izbran postopek pakiranja zagotavljata nemoten potek notranjih in vseh nadaljnjih logističnih procesov. V drugem delu smo na primeru podjetja Emo Orodjarna d.o.o., prikazali pomen pakiranja kot predpogoj za dober potek nadaljnjih logističnih procesov. Ugotovili smo, da je podjetje zelo specifično, saj je njegova dejavnost naravnava na proizvodnjo orodij, ki jih kupci nadalje uporabljajo za izdelavo vgradnih delov v avtomobilski industriji. Zato pride do izraza predvsem in samo transportna embalaža, ki ščiti in varuje izdelke predvsem pred mehanskimi vplivi.
Keywords: logistični proces, embalaža, zaščitna embalaža, pakiranje, Emo Orodjarna d.o.o., euro paleta
Published: 29.01.2010; Views: 2266; Downloads: 265
.pdf Full text (8,58 MB)

9.
MODEL PLANIRANJA IN VODENJA ORODJARNE
Matija Koser, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Področje orodjarstva so zaznamovale številne hitre spremembe tehnologije, tudi na področju planiranja in vodenja orodjarskih procesov. V diplomski nalogi smo izvedli primerjalno analizo procesov planiranja in vodenja med tremi orodjarnami: - Javnim gospodarskim zavodom (JGZ — Mariborski zapori), - Livarno Maribor d.d. (MLM d.d.), - Elektrokovino d.o.o. (Acot d.o.o.). Na podlagi primerjalne analize treh podjetij smo oblikovali referenčni model planiranja in vodenja v orodjarni od začetka nastajanja tlačnega in rezilnega (obrezilnega) orodja do končnega proizvoda in njegove odpreme. Ključno vodilo za oblikovanje referenčnega modela planiranja in vodenja orodjarne je bilo skrajšanje pretočnih časov pri izdelavi orodij in s tem izboljšano doseganje dogovorjenih rokov odjemalcev orodij.
Keywords: orodjarna, planiranje, vodenje, primerjalna analiza.
Published: 06.01.2010; Views: 2091; Downloads: 231
.pdf Full text (2,85 MB)

10.
PRENOVA PROCESA IZDELAVE ORODIJ V ORODJARNI DOMEL
Klemen Benedičič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Ustrezni poslovni procesi, v povezavi z informacijskim sistemom so ključni za uspešno in učinkovito poslovanje podjetja. To velja tudi za Orodjarne, ki imajo specifično obliko naročniške proizvodnje in tega se dobro zavedamo o tudi v Orodjarni Domel, zato izvajamo celovito prenovo procesov. V diplomski nalogi sem predstavil prenovo procesa izdelave orodij. Najprej sem izvedel popis obstoječega procesa z metodologijo IDEF 0, ki mu je sledila analiza obstoječega stanja in odprava nepravilnosti. Na osnovi analize obstoječega stanja sem modeliral nov proces izdelave orodij, z dodatno aktivnostjo načrtovanja projektov, natančno pa sem določil tudi naloga projektnega vodje. Prednosti prenovljenega procesa so predvsem v skrajšanju časov optimiranja orodij ter boljši pregled stanja naročil.
Keywords: poslovni informacijski sistemi, prenova procesov, logistika, orodjarna, vodenje projektov, IDEF 0
Published: 30.06.2009; Views: 2196; Downloads: 327
.pdf Full text (3,06 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica