| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Določanje fizikalno kemijskih lastnosti dostavnih sistemov s kontroliranim sproščanjem naravnih učinkovin : magistrsko delo
Monika Ostroško, 2023, master's thesis

Abstract: Priljubljenost naravnih učinkovin iz rastlin je v velikem porastu, saj ima veliko aktivnih spojin številne antioksidativne, protivnetne, protibakterijske, protirakave učinke, kar predstavlja dragocen vir v medicini. Za naše raziskovanje smo si izbrali naravna materiala zeleno kavo in origano, katera vsebujeta aktivne učinkovine, ki imajo številne pozitivne vplive na zdravje ljudi. Pri kavi lahko izpostavimo klorogensko kislino ter kofein, pri origanu pa timol in karvakrol. Pripravili smo si organogele, za katere smo uporabili 3 različna olja (kokosovo, olivno in konopljino) ter 2 različna organogelatorja (stearinsko kislino in etil celulozo). Ugotovili smo, da v primeru uporabe konopljinega in olivnega olja ter gelatorjev stearinske kisline (SA) in etil celuloze (EC) pri pripravi organogelov ni bilo nobenih težav, medtem ko s kokosovim oljem in gelatorjem EC ustreznega organogela nismo dobili. Pri formulaciji ekstrakta kave v organogele smo ugotovili, da so samo formulacije z EC neenakomerno zgelirale in sicer so nastali skupki gelov. Pri formulaciji ekstrakta origana v organogele pa so naše formulacije bile neustrezne, izjema je bil organogel, pripravljen iz konopljinega olja in EC, ki je vseboval 10 % ekstrakta. Izvedli smo tudi formulacijo čistih komponent v organogele. V primeru timola, so nam formulacije organogelov pripravljene iz olivnega olja uspešno zgelirale. Tudi s kokosovim in konopljinim oljem smo dobili uspešno zgelirane organogele, z izjemo ene formulacije pri vsakem olju. Pri formuliranju karvakrola so nam formulacije organogelov pripravljene iz konopljinega olja uspešno zgelirale, medtem ko pri uporabi kokosovega in olivnega olja geliranje v enem vzorcu obeh formulacij ni bilo zadovoljivo. Nazadnje smo formulirali v organogele čisto komponento klorogensko kislino, kjer smo za vse formulacije dobili ustrezno gelacijo. Pri preverjanju reoloških lastnosti, smo ugotovili, da so se krivulje viskoznosti skoraj ujemale z obnašanjem krivulj pretoka za naše organogele in sicer ob splošnem zmanjševanje viskoznosti z naraščajočo strižno hitrostjo. Za zaključek smo izvedli raztapljanje različnih formulacij pripravljenih organogelov v 0,1 M HCl. Vzorce smo analizirali s pomočjo LC-MS/MS in GC-MS. Ugotovili smo, da je pri sproščanju različnih učinkovin najboljše rezultate dosegla klorogenska kislina, primerne krivulje vsebnosti za kofein in klorogensko kislino pa smo dobili tudi z raztapljanjem formulacij organogelov z ekstraktom kave. Uporaba drugih formulacij ni pokazala ustreznih rezultatov.
Keywords: zelena kava, origano, organogeli, viskoznost, raztapljanje dostavnih sistemov
Published in DKUM: 23.03.2023; Views: 705; Downloads: 123
.pdf Full text (5,00 MB)

2.
Biološka aktivnost ekstraktov origana ( origanum vulgare) : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Klara Berlan, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil preučiti biološko aktivnost ekstraktov origana (Origanum vulgare). Osredotočili smo se na njegovo antiokisdativno ter protimikrobno delovanje. S pomočjo različnih ekstrakcijskih metod in topil smo pridobili ekstrakte origana za nadaljnje analize. Ekstraktom smo določili antioksidativno učinkovitost, kjer smo uporabili radikalsko metodo DPPH in tako določili stopnjo inhibicije prostih radikalov. Nato smo s pomočjo plinske kromatografije z masno spektrometrijo merili vsebnost in koncentracijo osmih najbolj zastopanih komponent v origanu. Za ugotavljanje protimikrobnega delovanja smo uporabili difuzijsko metodo z diski. Zaviralno učinkovitost origana smo tako opazovali proti gram negativni bakteriji Escherichia coli, gram pozitivni bakteriji Staphylococcus aureus in glivi Candida albicans. Rezultati so pokazali, da je najboljši izkoristek ekstrakcije dala ekstrakcija po Soxhletu, kjer smo kot topilo uporabili mešanico etanola in vode (70 : 30). Prav vsi ekstrakti so pokazali visoko antioksidativno delovanje, najvišji % inhibicije dal ekstrakt pridobljen z ultrazvočno kopeljo. Tudi pri tem ekstraktu je bilo kot topilo uporabljena mešanica etanola in vode v razmerju 70 : 30. Kromatografske analize ekstraktov so pokazale, da je v vzorcih prisotna visoka vsebnost karvakrola, sledijo mu timol, linalol in karvon. Najvišje koncentracije so bile določene v vzorcih, pridobljenih z ekstrakcijo po Soxhletu in ultrazvočno ekstrakcijo, kjer je bila kot topilo uporabljena mešanica etanola in vode. Protimikrobno delovanje smo zaznali pri glivi Candida albicans, vendar ni bilo mogoče izmeriti premera inhibicijske cone. Ekstrakti so pokazali relativno nizko protimikrobno učinkovitost napram bakterijama Escherichia coli in Staphylococcus aureus. Razlog je lahko v slabem raztapljanju ekstrakta ali pa so posamezne molekule aktivnih komponent prevelike, da bi se difundirale skozi trden medij.
Keywords: origano, antioksidativnost, GC analiza, protimikrobno delovanje, konvencionalne in nekonvencionalne ekstrakcije, karvakrol
Published in DKUM: 10.10.2019; Views: 1491; Downloads: 181
.pdf Full text (3,09 MB)

3.
ANTIOKSIDATIVNE LASTNOSTI EKSTRAKTOV NEKATERIH RASTLINSKIH MATERIALOV
Taja Žitek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil določiti antioksidativno aktivnost ekstraktov rastlinskih materialov in njihovih mešanic. Za določitev antioksidativne lastnosti ekstraktov smo uporabili radikalsko DPPH metodo, nato smo dobljene podatke obdelali s programom Design-Expert 7.0. Rezultati kažejo, da je med posameznimi ekstrakti rastlinskih materialov (ingver, koriander, origano, preslica, rožmarin), ki smo jih uporabili, najbolj antioksidativno aktiven ekstrakt rožmarina, ekstrahiran z vodo pri temperaturi 92 °C. Med pripravljenimi mešanicami ekstraktov (ingver-preslica-origano-rožmarin, ingver-preslica, koriander-rožmarin, koriander-rožmarin-origano in origano-preslica) se antioksidativno najbolje odziva mešanica origano-preslica ekstrahirana z vodo pri temperaturi 80 °C, po preteku časa 24 ur.
Keywords: antioksidativna aktivnost, ingver, koriander, origano, preslica, rožmarin
Published in DKUM: 08.07.2016; Views: 2151; Downloads: 439
.pdf Full text (1,39 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica