| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vsebnost sladkorjev in organskih kislin v plodovih različnih genotipov malinjaka (Rubus idaeus l.)
Maša Špes, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen raziskave je bil določiti vsebnosti sladkorjev in organskih kislin v plodovih različnih genotipov malinjaka in ugotoviti kakšen je vpliv genotipa malinjaka (Rubus idaeus L.), toplotne obdelave plodov pri pripravi nektarja in sušenja z zamrzovanjem na vsebnost sladkorjev in organskih kislin. Koncentracije sladkorjev in organskih kislin smo določili s tekočinsko kromatografijo. Analizirali smo 21 različnih genotipov malinjaka. V plodovih malinjaka je prevladovala citronska kislina, najvišja vsebnost je bila v ekstraktih zamrznjenih malin s povprečno vrednostjo 91,0 mg/g suhe snovi. Po vsebnosti so sledile jabolčna, šikimska in fumarna kislina. V ekstraktih plodov, ki so bili sušeni z zamrzovanjem je bila vrednost citronske kisline v povprečju 87,2 mg/g suhe snovi, kar je značilno več kot v ekstraktih nektarja, kjer je bila vsebnost citronske kisline v povprečju 75,9 mg/g suhe snovi. Prevladujoč sladkor v ekstraktih zamrznjenih malin in plodov sušenih z zamrzovanjem je fruktoza s povprečno vrednostjo 104,2 mg/g suhe snovi in 102,8 mg/g suhe snovi.
Keywords: maline, Rubus idaeus L., sladkorji, organske kisline, nektar, zamrznjeni plodovi, plodovi sušeni z zamrzovanjem
Published: 23.08.2018; Views: 696; Downloads: 128
.pdf Full text (228,45 KB)

2.
KOROZIJA BIOKOMPATIBILNIH KOVIN IN ZLITIN V UMETNI SLINI
Peter Strmšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali korozijo biokompatibilnih kovin in zlitin v umetni slini. Pri tem smo preučevali super nerjavno jeklo AISI 316L ter titanovo zlitino Ti90Al6V4. Korozijo smo merili z gravimetrično metodo. Vzorce smo pri konstantni temperaturi 37˚C potopljene v umetno slino pasivirali 24, 48 in 72 ur. Meritve smo ponovili tudi ob dodatku kislin, ki se zelo pogosto uporabljajo v prehrani in pijačah. Uporabili smo jabolčno kslino, vinsko kislino, mlečno kislino in ortofosforno kislino. Na podlagi pridobljenih meritev smo določili hitrost korozije. Ugotovili smo, da so bile izgube mase vzorcev zelo majhne v nekaterih primerih celo nične, kar doakzuje izredno dobro korozijsko odpornost uporabljenih materialov. Opazili smo tudi, da se korozijska hitrost materiala v danem mediju po določenem času prične zniževati, kar je posledica nastanka zaščitne oksidne plasti na površini vzorcev, le- ta jih ščiti pred nadaljno korozijo.
Keywords: korozija, super nerjavno jeklo, titanove zlitine, organske kisline, gravimetrična metoda, biokompatibilne kovine.
Published: 04.10.2016; Views: 936; Downloads: 84
.pdf Full text (1,25 MB)

3.
4.
DOLOČANJE IZBRANIH SPOJIN V HIDROLIZATU BIOMASE S TEKOČINSKO KROMATOGRAFIJO
Valentina Bratuša, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je razviti metodo tekočinske kromatografije visoke ločljivosti (angl. high-performance liquid chromatography, HPLC) za določanje izbranih organskih kislin, aldehidov in ketonov v hidrolizatu biomase. Pri hidrolizi biomase nastajajo produkti, ki vsebujejo različne koncentracije organskih kislin, aldehidov, ketonov in sladkorjev. V okviru eksperimenta smo določali DL-gliceraldehid, glikolaldehid, 1,3-dihidroksiaceton (1,3-DHA), metanojsko (mravljično) kislino, etanojsko (ocetno) kislino, levulinsko kislino, 5-hidroksimetilfurfural (5-HMF) in furfural v hidrolizatih olivnih tropin, ki so bile procesirane s subkritično vodo, pri pogojih pod kritično točko vode. Analizirali smo dva vzorca, enega z dodatkom katalizatorja (žveplove kisline) in enega brez dodatka katalizatorja pri podobnem tlaku in temperaturi. Dobljena vzorca smo analizirali z optimirano HPLC metodo s kolono Varian MetaCarb 87H, komponente pa detektirali z UV/VIS detektorjem. Razvito metodo smo validirali in s primerjavo retencijskih časov določili katere od izbranih organskih kislin, aldehidov in ketonov so prisotne v kataliziranem in katere v nekataliziranem vzorcu. Analize so pokazale, da je bilo več preiskovanih komponent v kataliziranem vzorcu, vendar so bile vsebnosti nekaterih komponent v nekataliziranem vzorcu večje.
Keywords: organske kisline, aldehidi, ketoni, hidrolizat biomase, inhibitorji, tekočinska kromatografija, HPLC, validacija
Published: 05.03.2013; Views: 1569; Downloads: 142
.pdf Full text (1,92 MB)

5.
Organska tehnologija
Željko Knez, Zoran Novak, 2010, other educational material

Keywords: organska kemija, organske snovi, eterična olja, destilacija, sinteza acetilsalicilne kisline, Aspirin
Published: 31.05.2012; Views: 2341; Downloads: 101
URL Link to full text

6.
VPLIV DODATKA »SELACID® GREEN GROWTH« NA PITOVNE LASTNOSTI BROJLERSKIH PIŠČANCEV
Eva Gačnik Hrastnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili vpliv in delovanje krmnega dodatka »Selacid® Green Growth« na proizvodne lastnosti brojlerskih piščancev. Poskus se trajal 42 dni na Testni postaji za perutnino, Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerze v Mariboru. Piščanci petelinčki provenience ROSS 308, so bili krmljeni s krmnimi mešanicami iz redne proizvodnje , ki smo jih razdelili v 4 testne skupine po 300 živali. Testna skupina A je predstavljala kontrolno skupino, ki je prejemala krmo brez dodatka, piščanci testnih skupin B, C in D pa so v krmi prejemali dodatek »Selacid® Green Growth« v različnih odmerkih na tono krme. »Selacid® Green Growth« je koncentriran prehranski dodatek, s posebno kombinacijo kratkoverižnih organskih kislin in srednjeverižnih maščobnih kislin ter njihovih soli, s širokim spektrom delovanja na Gram- kot na tudi z Gram+ bakterije v prebavnem traktu perutnine. Osnovni namen in cilj raziskave je bil ugotoviti, ali krmni dodatek pozitivno vpliva na rentabilnost proizvodnje piščančjega mesa. Rezultati so pokazali, da so piščanci iz kontrolne skupine A pri tehtanjih dosegli nižjo telesno maso. Piščanci iz testnih skupin B, C in D so dosegli tudi nižjo konverzijo krme, prav tako pa so statistično značilno (P≤0,05) odstopali pri doseženem proizvodnem številu, ki je bilo višje kot pri kontrolni skupini A.S tem smo potrdili pozitiven učinek testiranega dodatka.
Keywords: brojlerski piščanec / prehrana / organske kisline / alternativni krmi dodatki / »Selacid® Green Growth«
Published: 30.11.2009; Views: 2712; Downloads: 202
.pdf Full text (472,22 KB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica