1. Priprava organogelov z ekstrakti kurkume z optimalnim profilom sproščanjaNastja Šiler, 2024, master's thesis Abstract: Namen magistrskega dela je izolacija in določitev biološko aktivnih komponent (kurkuminoidov) v ekstraktih kurkume, formulacija ekstrahiranih učinkovin s ciljem čim večje vsebnosti kurkumina in preverjanje protimikrobnega potenciala dobljenih ekstraktov in formulacij. Izvedli smo dve različni ekstrakcijski metodi. Pri ultrazvočni ekstrakciji smo kot topilo uporabili etanol, medtem ko smo superkritično ekstrakcijo izvedli s superkritičnim ogljikovim dioksidom. Nastalim ekstraktom smo določili antioksidativno aktivnost z metodo DPPH· ter vsebnosti totalnih fenolov, proantocianidinov, karotenoidov in vitamina C. Ekstrakte smo nato formulirali v organogele in enkapsulate. Vsebnost kurkumina smo določili v ekstraktih in organogelih, njegovo topnost v superkritičnem ogljikovem dioksidu pa smo preverili z uporabo visokotlačne celice pri različnih tlakih. Na koncu je sledila še analiza protimikrobnega potenciala, s katero smo pripravljenim ekstraktom in formulacijam določili minimalno inhibitorno koncentracijo.
Iz rezultatov je razvidno, da je najvišji ekstrakcijski izkoristek pri ultrazvočni ekstrakciji (5,77 %). Prav tako smo temu ekstraktu, v primerjavi s superkritičnim, spektrofotometrično določili višji % inhibicije (41,93 %) in višje vsebnosti totalnih fenolov (2,06 mg GA/g materiala), proantocianidinov (0,6 mg PAC/g materiala) ter vitamina C (0,20 mg vitamina C/g materiala). Tudi vsebnosti kurkumina so višje v ultrazvočnem ekstraktu. Ultrazvočni ekstrakt in njegove formulacije imajo nižjo minimalno inhibitorno koncentracijo kot superkritični ekstrakt in njegove formulacije. Najnižnjo minimalno inhibitorno koncentracijo (0,47 mg/mL) smo določili ultrazvočenmu ekstraktu pri uporabi bakterije Staphylococcus aureus in glive Candida albicans. S tem smo dodatno potrdili višje vsebnosti kurkumina v ultrazvočnem ekstraktu in tudi to, da kurkumin deluje protimikrobno. Keywords: kurkuma, kurkumin, ekstrakcija, organogeli, enkapsulacija, antimikrobni potencial Published in DKUM: 10.09.2024; Views: 44; Downloads: 31 Full text (3,29 MB) |
2. Določanje fizikalno kemijskih lastnosti dostavnih sistemov s kontroliranim sproščanjem naravnih učinkovin : magistrsko deloMonika Ostroško, 2023, master's thesis Abstract: Priljubljenost naravnih učinkovin iz rastlin je v velikem porastu, saj ima veliko aktivnih spojin številne antioksidativne, protivnetne, protibakterijske, protirakave učinke, kar predstavlja dragocen vir v medicini.
Za naše raziskovanje smo si izbrali naravna materiala zeleno kavo in origano, katera vsebujeta aktivne učinkovine, ki imajo številne pozitivne vplive na zdravje ljudi. Pri kavi lahko izpostavimo klorogensko kislino ter kofein, pri origanu pa timol in karvakrol. Pripravili smo si organogele, za katere smo uporabili 3 različna olja (kokosovo, olivno in konopljino) ter 2 različna organogelatorja (stearinsko kislino in etil celulozo). Ugotovili smo, da v primeru uporabe konopljinega in olivnega olja ter gelatorjev stearinske kisline (SA) in etil celuloze (EC) pri pripravi organogelov ni bilo nobenih težav, medtem ko s kokosovim oljem in gelatorjem EC ustreznega organogela nismo dobili.
Pri formulaciji ekstrakta kave v organogele smo ugotovili, da so samo formulacije z EC neenakomerno zgelirale in sicer so nastali skupki gelov. Pri formulaciji ekstrakta origana v organogele pa so naše formulacije bile neustrezne, izjema je bil organogel, pripravljen iz konopljinega olja in EC, ki je vseboval 10 % ekstrakta.
Izvedli smo tudi formulacijo čistih komponent v organogele. V primeru timola, so nam formulacije organogelov pripravljene iz olivnega olja uspešno zgelirale. Tudi s kokosovim in konopljinim oljem smo dobili uspešno zgelirane organogele, z izjemo ene formulacije pri vsakem olju. Pri formuliranju karvakrola so nam formulacije organogelov pripravljene iz konopljinega olja uspešno zgelirale, medtem ko pri uporabi kokosovega in olivnega olja geliranje v enem vzorcu obeh formulacij ni bilo zadovoljivo. Nazadnje smo formulirali v organogele čisto komponento klorogensko kislino, kjer smo za vse formulacije dobili ustrezno gelacijo. Pri preverjanju reoloških lastnosti, smo ugotovili, da so se krivulje viskoznosti skoraj ujemale z obnašanjem krivulj pretoka za naše organogele in sicer ob splošnem zmanjševanje viskoznosti z naraščajočo strižno hitrostjo.
Za zaključek smo izvedli raztapljanje različnih formulacij pripravljenih organogelov v 0,1 M HCl. Vzorce smo analizirali s pomočjo LC-MS/MS in GC-MS. Ugotovili smo, da je pri sproščanju različnih učinkovin najboljše rezultate dosegla klorogenska kislina, primerne krivulje vsebnosti za kofein in klorogensko kislino pa smo dobili tudi z raztapljanjem formulacij organogelov z ekstraktom kave. Uporaba drugih formulacij ni pokazala ustreznih
rezultatov. Keywords: zelena kava, origano, organogeli, viskoznost, raztapljanje dostavnih
sistemov Published in DKUM: 23.03.2023; Views: 705; Downloads: 121 Full text (5,00 MB) |
3. Optimizacija ekstrakcije bioaktivnih komponent kurkume in formulacija v organogele : magistrsko deloGal Slaček, 2022, master's thesis Abstract: Magistrsko delo prikazuje študijo optimizacij ekstrakcij bioaktivnih komponent iz kurkume in formuliranje ekstrakta v organogele. V laboratoriju smo izvajali ekstrakcijo po Soxhletu, hladno maceracijo, ultrazvočno ekstrakcijo in ekstarkcijo s superkritičnimi fluidi. Za pridobivanje ekstraktov sta bila uporabljena topila etanol in CO2, katera smo kasneje z rotacijskim uparjalnikom odparili. Ko smo pridobili vse željene ekstrakte je sledila analiza. Določili smo vsebnosti antioksidantov, totalnih fenolov in proantocianidinov z različnimi metodami pri različnih valovnih dolžinah. Izvedena je bila tudi tekočinska kromatografija z masno spekrometrijo LC-MS/MS. Iz dobljenih rezultatov smo ugotovili da imajo največjo vsebnost antioksidantov ekstrakti ultrazvočne ekstrakcije (64 % inhibicije) in ekstrakti pridobljeni s superkritičnimi fluidi (približno 1700 mg Trolox na g suhe mase). Ekstrakti superkritične ekstrakcije imajo prav tako največjo vsebnost totalnih fenolov (545 mg GA/100 g materiala), medtem ko imajo ekstrakti metode Soxhlet največjo vsebnost proantocianidinov (4,91 mg PAC/100 g materiala). Analiza LC-MS/MS je pokazala, da največ kurkumina vsebujejo ekstrakti, pridobljeni s postopkom ultrazvočne ekstrakcije (190,8 mg/g materiala), omenjen ekstrakt smo formulirali v organogele.
Izdelana sta bila dva organogela; in sicer vodni ter brezvodni, nato je bila izvedena študija sproščanja kurkumina iz formulacij v simuliranem želodčnem soku. Ugotovljeno je bilo, da se pri nevodnem organogelu po času 240 min sprosti in raztopi večina kurkumina, medtem ko je delež sproščenega in raztopljenega kurkumina iz vodnega organogela v tem času veliko manjši in znaša zgolj okrog desetine (16 %). Keywords: kurkuma, totalni fenoli, proantocianidini, antioksidanti, organogeli Published in DKUM: 12.09.2022; Views: 734; Downloads: 250 Full text (2,14 MB) |