| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
ORGANIZACIJA PREVOZOV NEVARNEGA BLAGA NA PRIMERU POSLOVANJA CINKARNE CELJE
Ines Dobnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Nevarnost in z njo povezan strah pred posledicami je dejstvo, ki človeka nenehno navdaja. Vojne, bolezen, nesreče in druge ujme so mu stalno za petami. Tudi prevoz nevarnega blaga predstavlja veliko nevarnost za človeka in okolje, zato je potrebno poskrbeti, da vsi udeleženci pri prevozu zadovoljijo varnostne ukrepe, ki so predpisani po zakonu. Vsak dan se po svetu prevaža več milijonov ton nevarnih snovi. Najbolj nevarne snovi so eksplozivne, vnetljive, jedke, radioaktivne, kužne, oksidirajoče, organski peroksidi, stisnjeni plini, posode pod tlakom, snovi, ki reagirajo z vodo, naftni derivati, strupi in podobni. Pri tem prihaja do nesreč in s tem do onesnaževanja okolja in negativnih vplivov na zdravje in življenja ljudi v vseh fazah prevoza — pakiranju , nakladanju, prevozu in razkladanju. Pri nesrečah največkrat pride do razsutja trdnih snovi, vnetljivosti, izlitja tekočin ali izhajanja plinov, pri čemer je še posebno nevarno, če snov reagira z vodo, zrakom ali je drugače nevarna (radioaktivna, vnetljiva, kužna itd.). Tako pride do onesnaženja tal, zraka, vode in podtalnice, če strupenih snovi hitro ne odstranimo ali nevtraliziramo. Problem, ki ga obravnavamo v vsebini naloge, je, kako vse s predpisi določene zahteve upoštevati in izvesti v praksi — in s tem zagotoviti visoko stopnjo varnosti prevoza nevarnega blaga. Na praktičnem primeru prevoza nevarnega blaga v Cinkarni Celje smo prikazali, kako v praksi poteka celoten proces prevoza organizacije in tehnologija izvedbe,npr. kakšne so dolžnosti posameznikov, ki sodelujejo v procesu in kakšne so zahteve veljavnih predpisov ter kako jih uporabimo in izvedemo v praksi. V nalogi so opisani varnostni ukrepi pri prevozu nevarnega blaga, vrsta embalaže za pakiranje in prevoz nevarnega blaga. Embalaža in pakiranje sta pomembna dejavnika v cestnem prevozu nevarnega blaga, prav tako prevozi nevarnega blaga brez ustreznih in učinkovitih transportnih sredstev nimajo prihodnosti.
Keywords: nevarno blago, organiziranje prevoza nevarnega blaga, navodila za prevoz nevarnega blaga.
Published: 26.08.2010; Views: 2974; Downloads: 403
.pdf Full text (5,64 MB)

6.
ORGANIZIRANJE PREVOZA VNETLJIVIH ADITIVOV NA PRIMERU PODJETJA ETOL D.D.
Primož Mastnak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Prevoz nevarnih snovi je zelo kompleksen proces, katerega omejuje številni predpisi in zakoni. Da je prevoz varen, se je teh zahtev potrebno strogo držati, saj lahko pride v nasprotnem primeru do hudih posledic. Nevarne snovi so lahko zaradi svojih lastnosti škodljive ljudem, živalim in okolju, predstavljajo pa tudi zelo veliko tveganje za nastanek katastrofalnih nezgod. Zaradi tega morajo biti vsi udeleženci pri prevozu nevarnih snovi ustrezno usposobljeni za delo z nevarnimi snovmi. Ker je prevoz nevarnih snovi zelo obsežna tematika, sem se v diplomski nalogi posvetil prevozu vnetljivih tekočin na primeru podjetja Etol d.d, ki se med drugim ukvarja tudi z proizvodnjo vnetljivih aditivov. V nalogi je opisan celoten proces organizacije prevoza vnetljivih aditivov, dolžnosti vseh sodelujočih ter predpisi in zakoni, ki veljajo pri prevozu nevarnih snovi. Opisana so tudi vozila za prevoz vnetljivih aditivov, njihova oprema ter kako pravilno označiti vozila in embalažo. Za primerjavo je predstavljena tudi organizacija nevarnih snovi v podjetju Cinkarna Celje, na koncu pa so podani še predlogi izboljšav.
Keywords: organiziranje prevoza, nevarno blago, razvrščanje, aromatični pripravki
Published: 10.09.2010; Views: 2043; Downloads: 217
.pdf Full text (2,63 MB)

7.
ORGANIZACIJA PREVOZA ODPADKOV PRI PODJETJU KOMUNALA LAŠKO d.o.o.
Mihec Gajšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Javno podjetje Komunala Laško, d. o. o., opravlja pomembne gospodarske panoge na področju Občine Laško, kar omogoča visok standard bivanja v kraju ob Savinji. Ne glede na recesijo in posledično zmanjševanje finančnih virov je potrebno opravljati komunalne storitve na dosedanji ravni. S pomočjo tehnologije in organizacijskih sprememb je mogoče doseči primerljiv učinek z enakim številom tehničnih sredstev ob zmanjšanem proračunu Občine Laško. V diplomskem delu je predstavljeno obstoječe stanje pri JP Komunala Laško, d. o. o., na področju odvoza odpadkov ter optimizirano stanje na podlagi opravljene analize. Cilj diplomskega dela je prikazati tehnologije, potrebne za odvoz odpadkov, organiziranje odvoza mešanih komunalnih odpadkov ter opravljeno optimizacijo, narejeno s pomočjo napredne tehnologije, ki nam omogoča nadzor voznega parka in zaposlenega kadra. Namen je ohraniti enako oz. izboljšano raven poslovanja z zmanjšanimi finančnimi sredstvi.
Keywords: Tehnologija prevoza odpadkov, organiziranje prevoza, optimizacija prevoza, nadzor voznega parka.
Published: 13.12.2012; Views: 1688; Downloads: 159
.pdf Full text (8,99 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica